måndag 13 december 2010

Ostlåda

Ett gammalt recept som legat länge i prova-på-högen. Receptet nedan är original, men jag skulle nog piffa till det med halften västerbottensost och kanske lite bacon, för den behövde hottas upp lite. Observera att receptet måste påbörjas dagen innan man ska äta den. Sen finns det ett stort aber vad det gäller kryddningen av denna anrättning, och det är sellerisaltet. Sellerisalt finns nämligen inte att köpa i en vanlig affär längre, utan måste beställas på nätet. Jag skar några bitar rotselleri, strödde på salt och in i ugnen en stund. Sen skrapade jag saltet av skivorna som tagit smak av sellerin. Jag säger, det funkar.


12 skivor franska
16 skivor rökt skinka
750 g cheddarost

5 dl Kellogs special K
1,5 dl smält smör

Sås;
6 ägg
4 dl grädde
1 msk farinsocker
1 hackad gul lök
1 tsk sellerisalt
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
1 tsk senap

Rör ihop ingredienserna till såsen. Smöra formen. Lägg 6 skivor fralla i botten, så att hela botten täcks. Ta hälften av osten och hälften av skinkan och lägg ovanpå. Sen gör du det ett varv till. Häll sedan över såsen och strö över flingorna. Sätt folie över och låt stå i kylen ett dygn.

Samma dag som den ska serveras smälter man smöret och häller det över formen. In i ugnen i 150 graqder i 1 timme. Servera med en mumsig sallad och gärna en god sås.












-Mama Skogly ♥

2 kommentarer:

  1. Vad är det du säger (skriver), finns det inte sellerisalt i affärerna längre? Hur ska man då kunna slänga samman en Bloody Mary utan det... Men ditt tips går ju bra att använda då!

    SvaraRadera
  2. Mårtenssons; Ja på Coop fanns det då inte selerisalt. Sen googlade jag det och det verkar som att sellerisalt användes mer förr, så det sålde väl inte lika bra. Men som sagt, det finns att köpa på nätet.

    SvaraRadera