onsdag 31 mars 2010

Smaskig karamelltårta



Botten;
75 g smör
200 g smulade chocolate chip cookies

Smält smör och blanda i smulorna i form, ca 20 cm. Massan ska gå upp på kanten. Låt stelna i kyl 30 minuter.

Karamellkräm;
2,5 dl grädde
75 g smör
0,5 dl socker

Blanda i kastrull och sjud tills det tjocknar, ca 40 minuter. Kyl och häll över kakbotten. In i kylen 3 timmar.

Chokladkräm;
200 g mörk choklad
1,5 dl grädde
2 msk socker
40 g smör

Blanda och sjud till jämn smet på svag värme. Svalna. Häll över kakan och in i kylen över natten.

Garnera med hallon och spritsade rosor av grädde.

En gammal hederlig tunnbrödrulle

2 grillkorvar eller varm korvar
potatismos
mjukt tunnbröd
smör
hackad rödlök
hackad tomat
isbergssallad
ketchup
senap
hamburgerdressing



Stek eller värm korven. Smöra brödet och lägg på det uppvärmda potatismoset. (Jag hade kokt potatis över och mosade det med smör och en skvätt grädde, samt salt och peppar.) Lägg på korven, på med senap och ketchup. Över med lök, sallad och tomat och toppa med hamburgerdressing. Rulla ihop och njut.

tisdag 30 mars 2010

Skink- och ostpaj

Pajdeg;
125g rumstemp smör
3 dl mjöl
1 msk kallt vatten
(om man vill kan man stoppa i en liten näve riven ost också.)

Fyllning;
150g riven Krutrök
2 dl grädde
3 ägg
en ordentlig näve strimlad skinka (jag hade köpt en förpackning färdigstrimlad)
salt
peppar



Förgrädda pajskalet på 225 grader i ca 10 minuter. Lägg i fyllningen och in igen 20-25 minuter. Jag gjorde min utan pajskal och la lika mycket fyllning i en ugnssäker form.



Serverades med en sallad gjord på maschésallad, ugnsrostade paprikor, gurka och tomat, samt en sås gjord på cremé fraiche, vitlök, sambal, fransk senap, salt och peppar.

Lättlagad och god köttfärssoppa

Ett recept jag fått av min svärmor.

3 purjolökar
2 liter vatten
4 köttbuljongtärningar
700g köttfärs
2 burkar philadelphiaost naturell
2 burkar philadelphiaost vitlök och örter

Koka upp vattnet, i med buljongtärningarna och purjon. När detta kokat ett tag, i med osten. Fräs köttfärsen och i med den i soppan. Servera med ett gott bröd.

Couscoussallad med pesto

4 portioner

3 dl couscous
1 laddning hemmagjord pesto
1 msk limesaft
1 rödlök
1 påse färsk spenat
100g fetaost
salt
peppar

Foto från Tasteline men receptet är från ett gammalt Cooputskick.



Blanda ihop när couscousen svalnat.

Serveras med fördel till grillad lax som marinerats i persillade, sweet chilisås, limesaft, vitlök och olja.

Parmesangratinerade grönmusslor

Ett recept från Allers som jag gjort om lite.

4 portioner

1 kg frysta grönmusslor
Kryddsmör;
2 plommontomater
1/2 kruka basilika
2 vitlöksklyftor
75g smör
1 dl riven parmesanost
salt
peppar

Bild lånad från recept.nu



1. Tina musslorna.
2. Slå på ugnen på 225.
3. Gör kryddsmöret och klicka över musslorna.
4. Gratinera 15 minuter.

Serveras med ett gott bröd och guacamole. Skippa brödet om du inte vill ha kolisar.

Fiskgryta med smak av saffran

4 pers

400g torskfilé
300g laxfilé
½ purjo
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 ½ tsk tomatpuré
1 ½ tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2 ½ dl torrt vitt vin
1 ½ fiskbuljongtärning
2 ½ dl matlagn.grädde
1 dl creme fraiche
2 dl vatten
1 pkt saffran
300 g räkor med skal
1 burk musslor, 150g



1.Tina fisken, strimla purjon, hacka löken.
2.Smält smör i gryta, fräs löken tills den mjuknat. Pressa i en vitlöksklyfta. Blanda i tomatpuré, timjan, basilika och salt. Fräs en kort stund.
3.Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ett par minuter.
4.Häll i grädde, creme fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 minuter.
5.Skär fisken i mindre bitar, ca 5 cm. Lägg dem i grytan och sjud i ca 7 min, tills fisken blivit fast.
6.Skala räkorna.
7.Lägg räkor och musslor i tallriken och häll över soppan.
8.Serveras med vitlöksmajonnäs och baguette.

Hoppa över brödet om du vill ha LCHF.

Vitvinssås till fisk

5 dl grädde
1 fiskbuljongtärning
1 msk fransk senap
2 tsk sambal
1 dl vitt torrt vin
1 msk tomatpuré
saft från 1/4 citron

Låt koka upp och red av. Även god i fiskgratäng.

Basilikasås

ett recept från Kikki.

1 creme fraiche
1/2 kruka färsk basilika
1 vitlöksklyfta
1 msk fransk senap
1 tsk sambal oelek
salt och peppar

Marinad till fisk

vitlök
citron
persillade (finns i kryddhyllan)
sweet chili
rapsolja

måndag 29 mars 2010

Grillade tomater med örtolja och babymozzarella

Ett recept från Monicas mat.

2 kg körsbärstomater, helst på kvist (ca)
2 dl hackade örter; röd basilika, persilja, mejram och gräslök
1 dl god olivolja
0.33 dl balsamvinäger
4 ask minimozzarella, a 125 g
1 burk minikalamataoliver
Flingsalt och grovmalen svartpeppar

Bild lånad från recept.nu.



1. Lägg tomaterna på en plåt.
2. Pensla dem med olivolja, strö över salt och svartpeppar.
3. Grilla tomaterna i ugnen på 250° i c:a 5-10 minuter.
4. Blanda örterna med oljan och smaka av med salt. Häll över tomaterna och låt stå i ett par timmar.
5. Lägg upp minimozzarellan i en skål tillsammans med oliverna. Smaka av med salt och svartpeppar.
6. Droppa ner balsamvinäger och sprid tomaterna runtom.
7. Servera med bröd.

Roquamole

Grillade och gjorde Nigellas Roqamole, som Mama Hood och jag modifierat lite;

1 bit Kvibille gräddädel
2 avocado
1/4 creme fr.
limesaft
3 salladslökar, 1/4 dl jalapenos
paprikapulver
salt och peppar



(bild lånad från recept.nu)

Mosa och finhacka. Strö över paprikapulver. Servera med nachos.

Tom Kha kycklingsoppa

1 burk kokosmjölk
3 dl vatten
1 röd chili
6 limeblad
5 msk fisksås
koriander
ingefära
2 salladslökar
300g kyckling
2 citrongräs
4 stora champinjoner



Koka ihop och lägg ner kycklingen. Låt koka tills kycklingen är genomkokt och mör.

Makalösa

24 st

100 g smör
3/4 dl socker
3/4 dl russin
1 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver



1. Sätt ugnen på 175.
2. Rör ihop matfett och socker.
3. Blanda russin, mjöl och bakpulver i skål, rör om och blanda ner i smörsockret till en jämn deg.
4. Rulla 24 bollar och lägg glest på plåt.
5. Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter.

Sparrissås

8 gröna sparris
1/2 gorgonzola/mascarponeost
1/2 citron (saften)
2 hackade scharlottenlökar
1 dl vitt vin

1. Smält smör i en panna och släng ner lite vatten. Koka sparrisen i 5 minuter. Bort med vattnet. Bryn den sedan så den får färg, salta och peppra.
2.Snör ner löken och bryn även den.
3. På med vinet, osten och citronsaften. Koka upp.

Kan även serveras som pastasås. Och då passar det att hälla över lite olivolja, dill och krutonger. Receptet är från Niklas mat, men vi uppgraderade det lite.

Rabarbergrädde med kaksmulor

1 kg rabarber
5 dl vispgrädde
3 dl socker
2 msk vaniljsocker
Icas trippel choklad cookies



Gör i början på sommaren, annars är rabarbern för sur. De ska helst vara späda och röda.
Skär rabarbern i skivor, blanda i socker och vaniljsocker. Lägg i ugnsfast form och täck med folie. In i ugnen 200 grader, 60 minuter. Sila av rabarbern och koka saften tills hälften återstår. Låt sirapen svalna i rumstemp.
Vispa grädden, inte för hårt. Blanda försiktigt i sirapen, den ska vara strimmig, så blanda ej för noga. Toppa med kaksmulor.

Potatisgratäng i folie

1 kg färskpotatis
300 g philadelphiaost
2 dl hackad persilja
3 dl riven västerbottensost
några klickar smör



Koka potatisen i 5 minuter. Blanda allt i en bunke och lägg i folie. Lämna lite öppet längst upp. (Minst 2 folieark) Lägg på grillen 30 minuter.

Gjorde liknande i fredags men då tog vi potatis, persilja, citronsaft, vitlökoch smör och det blev fantastiskt gott.

Leilas glaze

2 dl ljust muscovadosocker
2 dl japansk soja
2 dl flytande honung
2 dl ketchup
2 tumstora ingefäraknölar
4 vitlöksklyftor

Jag brukar frysa in det som blir över.

Grillade ostfyllda tunnbröd med avokadosalsa

Världens godaste förrätt innan man grillar!

4 dl riven Västerbottensost
5 mjuka tunnbröd
2 stora avokado
1 dl ketchup
1 rödlök
1 tomat
1/2 röd chili
citron
koriander
salt och peppar



Lägg den rivna osten mitt på brödet och vik omlott.
Grilla snabbt, de bränns lätt.
Blanda avokado, ketchup, rödlök, tomat, chili, citron och smaka av med salt och peppar. Lägg på brödet som du skurit i 4 snibbar. Toppa med koriander. Njut.

Vattenmelondaquiri

2 st

10 bitar fryst vattenmelon, ca 5 X 5 cm stora bitar
1 lime (saften)
1 msk florsocker
rom eller vodka



Frys vattenmelonen några timmar. Mixa med övriga ingredienserna..

Ljummen sallad med västerbottensost

Ett recept ur Guldkorn, bild lånad från Guldkorn.

6-8 personer på buffé

100 g haricots verts
1 broccoli, i buketter
500 g pennepasta
10 rädisor
1 huvud isbergssallad

Dressing:
2 äggulor
150 g riven Västerbottensost®
1 msk vatten
2 dl majsolja
1 krm salt
vitpeppar



Koka haricots verts och broccoli knappt
mjuka i lättsaltat vatten. Koka pastan och spola den i kallt vatten. Halvera rädisorna. Bryt isbergssalladen i bitar.

Vispa äggulorna med ost och vatten, tillsätt oljan i en fin stråle, det ska bli en tjock fin kräm. Smaka av med salt och peppar.

Blanda pasta och grönsaker med dressingen. Servera gärna med lite extra hyvlad eller riven Västerbottensost samt stekta brödkrutonger.

Oströra till salta kex

1 dl creme fraiche
1 dl philadelphiaost
1 burk röd rom
1/2 stor rödlök
salt och peppar



Serveras med små, salta kex.

Kräftmangosalsa

Tyvärr blev det inget foto.

1 burk kräftstjärtar
2 avocado
citron
1/2 rödlök
1/2 burk creme fr.
2 dl tärnad mango
2 msk sweet chili
1/2 kruka koriander

Ät med nachos eller på en rostad macka.

Bakad potatis med pestoromröra

Smaskelismaskens. Men tyvärr blev det ingen bild.

2 bakade potatisar

Blanda ihop
2 dl creme fr.
2 msk pesto
1 burk rom
1/2 rödlök

Chocolate chip cookies

3 1/4 dl smör
2 1/4 dl socker
2 1/2 dl brun farin
2 ägg
2 tsk vanilj
7 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver.
Hackad choklad, typ 100-200 g. Ganska grovt hackat.
1 påse macadamianötter (vilket jag inte tog med eftersom Max är allergisk)



Smält smöret och blanda med socker, farin, ägg och vaniljsocker. Rör om ordentligt.
Blanda i resten av ingredienserna. Den grovhackade chokladen sist.
Dela upp i bollar och platta ut lite lätt på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Grädda i 175 grader ca 10-12 minuter.
Kakorna kan med fördel vara lite sega och nästan halvgräddade så ta hellre ut dem för tidigt än för sent. Låt kakorna svalna bara lite innan de flyttas från plåten.
Lägg gärna över bakduk (som inte gör nåt om den blir kladdig/fettfläckig) så att kakorna inte blir torra och hårda.

Jag kommer att frysa in degen i små bollar så jag kan få nybakade kakor när jag vill. Nästa gång kommer jag att prova med mörk choklad istället för med vit.

Myrstackar

Fick ett enkelt recept av min ex. kollega Jenny.

1 pkt sockerkaksmix 420gr
1 1/2 dl socker
2 msk kakao
175g rumsvarmt smör
1 dl arrakspunch

garnering: chokladströssel



Blanda ihop allt och rulla bollarna i chokladströssel.

Nyårsmiddagen 2008/2009

Först fick vi bubbel och chevrésnittar på chilibröd och laxsnurror med ruccola, wasabi och sesam som värdparet bjöd på.

Till förrätt åt vi Västerbottensostplättar med creme fraiche, löjrom, sikrom och räkor som Daniel och jag gjorde.




Kajsa och Robert hade gjort vinmarinerad, smördegsinbakad oxfilé, västerbottensostgratinerad potatistimbal med spenat, murkel- och kantarellsås och en medelhavsinspirerad grönsallad, mycket smaskeli.




Värdparet bjöd sedan på löjligt gott kaffe och en hallonparfait med knäck och exotiska frukter.

Mama Hood hade tillagat en god kalkon och annat smått och gott till barnen.

Västerbottensostplättar

Ett recept från Guldkorn

50 gram västerbottensost
0,5 st potatis(ar), 40 g
2 st ägg
2 msk mjölk
0,5 dl grädde
0,5 dl vetemjöl
salt och peppar
smör, till stekning

Till servering
sikrom
rödlök, hackad
crème fraiche
citronklyfta(or)



1. Riv osten. Pressa potatisen. Dela äggen i gulor och vitor.
2. Vispa äggvitorna till hårt skum.
3. Blanda äggulorna med ost, mjölk och grädde. Rör ner mjölet och därefter den pressade potatisen. Vänd sist ner äggvitorna och smaka av med salt och peppar.
4. Värm upp en stekpanna och stek små plättar.
5. Lägg upp på tallrikar och garnera med rom, rödlök, en klick crème fraiche och en citronklyfta. Ett salladsblad och en dillkvist kan också få vara med som dekoration.

Morotssoppa

Ett recept jag fått av min kollega Hanna. Tyvärr glömde jag ta kort på rätten.

4 morötter
200g räkost
1 creme fraiche
7,5 dl vatten
1,5 fiskbuljongtärning
sambal efter smak
ev räkor till serveringen

Koka ihop vatten, fiskbuljong, cr.fr och räkost. Riv morötterna grovt och fräs i stekpanna. Tillsätt i soppan och sjud ca 5 minuter. Häll upp i tallrik och garnera med räkor och ev. dill.

Blåbär- och hallonyoghurt

turkisk yoghurt
frysta hallon och blåbär
lite socker (eller sötningsmedel om du vill ha LCHF)



Tina bären, strö över lite socker/sötningsmedel och blanda med yoghurten.

Citron- och marängpaj

Portioner: 4
8 digestivekex
250g mascarponeost
1 äggula
1/2 dl vispgrädde
1 tsk vanlijsocker
1 msk lemon curd
rivet skal av 1/2 citron
2-3 msk socker
1-2 msk pressad citronsaft
4 äggvitor
2 msk socker till marängen



1. Sätt ugnen på 200°C. Krossa och rosta digestivekexen 5–6 minuter i ugn eller i en het, torr stekpanna. De får en trevlig nötsmak och blir gott krispiga. Låt svalna. Fördela smulorna i ugnssäkra glas eller portionsformar.
2. Vispa samman mascarpone med äggula och vispgrädde. Tillsätt vaniljsocker, lemon curd, citronskal, socker och citronjuice. Hit kan allt förberedas. Glasen kan stå färdigblandade i kylen.
3. Värm ugnen till 275°C.
4. Marängsmeten bör vispas strax före servering. Vispa äggvitorna väl med socker till en tjock och blank marängsmet. Spritsa den över kaksmulor och citronkräm. Grädda hastigt, håll koll för det går snabbt!
Servera genast.

Kycklinggratäng

1 grillad kyckling
1 matlagningsgrädde
1/2 grädde
Pikant flödeost
2 röda paprikor
fransk senap
sambal oelek
pasta
tomat
mozarella



Stek paprika och värm upp kycklingen i stekpanna. I med grädde, ost, senap, sambal, salt och peppar. Koka pasta och lägg i gratängform. På med röran. Lägg på skivade tomater och mozarellaost överst. Gratinera 225 grader.

Gudfaderns pasta

4 port

valfri pasta
400 g lövbiff i strimlor
smör till stekning
1.5 st hackad gul lök
2 st pressade vitlöksklyftor
300 g färska champinjoner
5 msk tomatpuré
5 dl grädde
salt och nymalen peppar
1 st tjejnäve persilja
2 st grabbnävar riven parmesan


1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.

2. Fräs köttet i smör i omgångar så att det får finfin yta.

3. Låt det vila på en egen tallrik medan du fräser löken, vitlöken och svamparna. Så där ja, i med tomatpurén nu, rör ihop lite och sedan är det gräddags.

4. Krydda nu med salt och peppar! Smaka av med passion och krydda kanske lite till.

5. Låt det nu småputtra i 5 minuter innan du häller i köttet och låter det puttra vidare ett litet tag till.

6. När såsen och pastan är färdig rör du ihop dem båda i en stor härlig skål, strör persilja och parmesan över och hugger in!

Nigellas chokladkaka med päron i botten

4-6 pers;

1 brk pärnhalvor (420g)
2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 1/2 dl socker
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vanlijsocker
150 g rumsvarmt smör
2 ägg



1. Ugnen på 200.
2. Bort med spadet och lägg päronhalvorna med kupade sidan upp i en fyrkantig form ca 22 cm.
3. Blanda övriga ingredienser i matberedare till mjuk smet. Men ät inte upp allt nu.
4. Bred smeten (så gott det går) över päronen och grädda i 20 minuter mitt i ugnen.
5. Stäng av ugnen men låt kakan stå kvar ytterligare 5 min. Då är den krämig i mitten.
6. Låt svalna 10 minuter och servera med gammeldags vaniljgräddglass.

Tips; kanske lägga några After eightplattor på när du tagit ut den ur ugnen.

Maggans vegpasta

3-4 port

1 förp. färsk tagliatelle
4 tomater
en bunt färska champinjoner
basilika
pinjenötter
parmesanost
vitlök
olivolja
flingsalt
peppar



Koka pastan enligt anvisningar.
Stek tomaterna och champinjonerna i olivolja. Släng i vitlök och basilika.
Salta och peppra.
Blanda i den kokta pastan, på med pinjenötter och parmesan.
Servera gärna en god melon till.
Mums!

Varm smörgåstårta

4 port

1 pkt Hönökakor (4 halvmånar)
3 pkt bacon
1 liten purjo
1 brk champinjoner i skivor
2 dl creme fraiche
2 tomater
ost
peppar
lite cayenne



1. Fräs purjon.
2. Fräs baconet.
3. Fräs champinjonerna.
4. Blanda ihop och värm med creme fraichen. Krydda.
5. Lägg ihop 2 Hönökakor så det blir en rund kaka.
6. Bred på blandningen och lägg på 2 kakor som lock. Täck med tomater och skiva ost över.
7. Gratinera på 225 grader tills osten smält och blivit gyllenbrun.
8. Servera med en liten sallad.

Lemon curd cheesecake

Botten

* 12 st Digestivekex
* 75 g smält smör

Fyllning

* 250 g philadelfiaost
* 1 dl socker
* 1 tsk vaniljsocker
* 1 tsk rivet skal från citron
* 2 dl vispgrädde
* ca 2 dl lemoncurd



1. Smöra formen lätt.

2. Mixa kexen tillsammans med det smälta smöret.

3. Tryck ut smeten i botten på en vanlig pajform eller en form med löstagbar kant. In i frysen en stund.

4. När botten fryst, bred över ett lager lemon curd. Jag värmde min 10 sekunder för att den skulle bli enklare att bre ut. In i frysen igen.

5. Vispa samman grädden och sockret – det ska vara lättvispat men inte rinnigt.Vispa i osten, 2 msk lemon curd, citronskal och vaniljsocker och kör slätt.

6. Slå ost-fyllningen i formen och kyl i frys tills kakan stelnat helt.

Ta fram kakan 10-15 minuter innan den ska serveras och låt den tina lite i kylskåp.
Dekorera med jordgubbar.

Fetaostsallad

machésallad
gurka
sockerärtor
röd paprika
blå vindruvor
körsbärstomater
fetaost
granatäpple
dressingen från fetaosten
crema de balsamico

Foliepaket med grönsaker och chevré

squash
champinjoner
tomat
paprika
rödlök
chevré
basilika
salt
peppar

ringla över marinad med;
rapsolja
soja
balsamvinäger
kött och grillkrydda knorr
vitlök
honung



Lägg i filiepaket och grilla på grillen tills det är klart.

Potatisrullar

Ett recept jag fått av Cicci som jag gjorde om lite.

2 rullar smördeg
2 Cantadou vitlöksost
pressad, kokt och KALL potatis
västerbottensost
vitlök
persilja
tomatpuré
ägg till pensling



Tina smördegen och rulla ut den.
Kavla ut den lite.
Riv vitlök, hacka persilja och blanda med potatisen.
Bred på vitlöksosten, bred på lite tomatpuré och på med den pressade, kalla potatisen.
Strö över riven vb-ost.
Rulla ihop, pensla ägg runt om. Toppa med riven vb-ost och lite flingsalt.
Gratinera 20-35 minuter i 225 grader.

Smaskelismaskens! Passar till grillat.

Briefyllda krustader



Ta bort det yttre lagret på brieosten och skär den i kuber. Lägg i krustader och gratinera i ugnen på 200 grader ca 10 minuter. Toppa med körsbärsmarmelad.

Crostini med basilikaost och tapenade



Blanda basilika och philadelphiaost, bred på crostini och toppa med tapenade.

Varm texmexsmörgåstårta

köttfärs
tacokrydda
creme fraiche
salsa
smörgåstårtebröd
tomat
ost



Blanda tacoköttfärs, creme fraiche och salsa och bred mellan lagren. Även ovanpå tårtan. Lägg skivade tomater överst och toppa med ost. Gratinera i 225 grader.

Bananpaj



Skala och skiva 4 bananer och lägg i en pajform. Pudra kanel över.

Blanda ihop följande ingredienser i en skål;
2,5 dl mjöl
2,5 dl socker
1 ägg
1 tsk bakpulver

Fördela mjölblandningen ovanpå bananerna

50-75 g smält smör eller margarin ringlas över pajen.
In i ugnen ca 30 minuter 175 grader.

Servera med vaniljglass.

Kikkis räksalsa

2 hackade tomater
3 avocado
citron
rödlök
1/2 röd chili
1 burk räkor
1 dl ketchup
koriander
salt och peppar



Blanda och servera med nachochips!

Minipizzor med ansjovis

Ett recept från Matplatsen.

smördeg
tomatpuré
ansjovis
finhackad lök
oregano
riven smakrik ost



Kavla ut smördegen något och bred på ett lager tomatpuré. Hacka ansjovisen och fördela över, strö över hackad lök, krydda med oregano och avsluta med ett lager riven ost. Rulla i hop som en rulltårta (så långt kan förberedas i god tid) och skär smala skivor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 225 C 5-10 min tills de fått fin färg. Godast nygräddade!

Smörgås med gravad lax och hjortronsås

Ett recept från Matplatsen.

4 bitar mjukt tunnbröd

2 dl creme fraiche
1/2 dl hjortronsylt
2 krm salt
1 krm vitpeppar
2 msk hackad gräslök
8 skivor gravad lax
100 g machesallad
hjortron att garnera med



Klipp eller skär tunnbröden i 6 bitar vardera. Lägg dem på en plåt. Rosta tunnbröden mitt i ugnen 250 C, ca 2-3 min. Låt bröden svalna.

Vispa creme fraichen fast med elvisp. Blanda i hjortronsylten och smaka av med salt & peppar. Blanda i gräslöken.

Varva lax, creme fraiche och sallad mellan tunnbröden lagda på assietter.
Garnera med gräslök och hjortron.
Servera genast!

Päronkompott

Ett recept från leksands.se

2 päron
2 lime (skal och saft)
2 msk vatten
3 msk socker
1 krm kanel




Koka alltihop tills päronen blivit mjuka. Mixa med stavmixer.

Tunnbrödrulle fylld med sikröra

1 creme fraiche
1/2 rökt sik
1 hackad rödlök
rom
citronsaft
1 hackat äpple
peppar



Blanda, servera med machesallad, tomat och tunnbröd.

Räktårta med smak av Västerbotten



1 rulle färsk smördeg (tog inte riktigt hela biten)
Strö över riven västerbottensost

In i ugnen ca 10 minuter i 225 grader, låt svalna.

Röran;
1 och en halv burk creme fraiche (vispas hård)
1 burk rom
1 äpple
1 liten rödlök
citronsaft
3 msk bostongurka
en dutt cayennepeppar
1 burk räkor

Garnera med;
cocktailtomater
gurka
avocado
citron
rödlök
räkor
rom

Servera på dirren!

Ostmackor

Ett recept från Matplatsen som jag gjorde om lite.

baguetter
70g brieost (utan kanter)
70g Kvibille gräddädel
70g västerbottensost
1/2 dl vitt vin
1 vitlöksklyfta



Mixa osten, vinet och vitlöken till en jämn smet. Rosta brödskivorna i några minuter. bred på ostblandningen och gratinera i 225 grader i ca 8 minuter. Passar bra till soppa kan jag tänka mig.

Fläskfilétoast

grillad fläskfilé
sparris
tomat
bacon
franskbröd
ost
bearnaisesås



Sätt ugnen på 225 grader. Smöra frallorna. Skär filen tunt och lägg på frallan. På med bearnaisesås. Stek sparris och bacon. Lägg tomat över och sist på med ost. In i ugnen ca 10 minuter.

Läskande bål

(ur Allt om mat)

1 citron
1/2 liter jordgubbar
1 ask physalis
1 dl konc flädersaft
1 liter äppelcider
is
mynta och citronmeliss




Lägg frukt och bär i skivor i tillbringaren. Häll på cider. Tillsätt citronskivor och is. För den som inte vill köra; spetsa med rom, gin eller vodka.

Peach melbakaka

2 nektariner
2 lime
125 g smör
3 ägg
3 1/2 dl socker
3 1/2 dl mjöl
1 dl frysta hallon

Garnering; florsocker och lite blommor



1. Ugnen på 200.
2. Skär nektarinerna i tunna klyftor. Riv skalet på 2 lime och pressa ur saften ur en.
3. Smält smöret. Rör ihop ägg och socker. I med smör, mjöl, limeskal, limesaft. Rör till jämn smet.
4. Häll smeten i smord och bröad form. (24 cm i dia). Tryck i hallon och nektarinklyftor.
5. Grädda i nedre delen ca 35 minuter. Låt kallna.

OBS! Den är godare om den är lite kladdig i mitten, än om den gräddats för länge. Och nej, det ska inte vara bakpulver i.

Hallonmuffins

(ur Allt om mat)

10 st

100 g vit choklad
100 g smör
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 dl mjöl
3 dl riven kokos
125 g färska hallon



1. Ugnen på 200 grader.
2. Grovhacka chokladen, smält smöret och låt det svalna.
3Vispa ägg och socker och vaniljsocker pösigt. I med mjöl, bakpulver, kokos, smör och blanda till jämn smet. Vänd i choklad och hallon.
4. Fördela i stora pappersformar ställda på plåt. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.

Signes frukt- och bärpaj

150 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl
1 krm salt
1/2 tsk bakpulver

valfri frukt eller bär
socker
potatismjöl




1. Smält smöret, blanda i socker, mjöl, salt och bakpulver.
2. Tryck ut i pajform.
3. Fyll med valfri frukt eller bär, ca 5 dl. Strö över lite socker och potatismjöl.
4. 200 grader ca 20 minuter.
5. Låt svalna och servera med glass, vaniljvisp eller grädde.

Toast med rökt lax och äppelsallad

4 pers

4 frallskivor
smör
4-8 tunna skivor rökt lax

Äppelsallad;
2 små äpplen
1 liten rödlök
1 dl creme fraiche
1 msk riven pepparrot
salt
peppar

Garnering;
citron
dillkvistar
hovmästarsås




1. Stek brödskivorna gyllenbruna i smör och skär sedan bort kanterna.
2. Skala, kärna ur och tärna äpplena.
3. Skala och finhacka löken.
4. Blanda cr. fr., pepparrot, salt och peppar. I med äpplena och löken.
5. På med rökt lax på mackorna, på med röran och garnera.