torsdag 29 april 2010

Low carb kokosbröd

Ett recept från Markazitz.

1 dl kokos
1 msk sojamjöl
1/2 tsk bakpulver
1 ägg



Blanda de torra varorna och sen i med ägget. Häll smeten i en liten form, en sån det har varit t ex köpt legymsallad i. In i mikron 2 minuter. Klart! Jag brukar ha smör och ost på mina.

Coops pommes

Dessa två är faktiskt jättegoda. De bästa pommes jag har stött på i frysdiskarna i alla fall.

Rakskurna pommes frites;



Steakhouse rustique, lite tjockare bitar;

Kräftstjärtssallad med balsamdressing

Ett recept jag fått av min kollega Gittan.

4 port
blandsallad
2 avocado
8 champinjoner
ett knippe färsk sparris
olja
balsamvinäger
vitlök
fransk senap
salt och peppar



Lägg blandad sallad i botten av en skål eller portionsglas
Skiva avokado och färska champinjoner och lägg i.
Tillsätt kräftstjärtarna.
Dekorera med sparris. Helst färsk, stekt.
Slå över dressingen och låt den suga in .

Dressing

½ dl olja
1 ½ msk balsamvinäger
1 msk fransk senap
½ tsk socker
1 tsk salt
Vitlök efter tycke och smak

tisdag 27 april 2010

Räksallad

räkor
blandsallad
hårdkokta ägg
tomat
gurka
majonnäs
rom
peppar

Sallad med halloumi och ugnsrostade paprikor i balsamdressing

blandsallad
tomat
gurka
avocado
stekt halloumiost
ugnsrostade paprikor i balsamdressing
nymalen svartpeppar



Receptet på paprikorna hittar ni här;
http://smaskelismaskens.blogspot.com/2010/04/ugnsrostade-paprikor-i-balsamvinager.html

Ugnsrostade paprikor i balsamdressing

Detta är så fantastiskt gott att det måste man bara prova.

2 röda paprikor
2 gula paprikor

Dressing;
½ dl olivolja
1 ½ msk balsamvinäger
1 msk fransk senap
½ tsk socker
1 tsk salt



Sätt ugnen på 275 grader. Skär paprikorna i lagom stora bitar och lägg dem på ett bakplåtspapper med skinnet upp. Rosta i ugnen ca 20 minuter tills skinnet är kolsvart.



Lägg paprikabitarna i iskallt vatten en stund så är skinnet lättare att få av.
Skala sedan bort skinnet och skär paprikorna i strimlor. Lägg i skål. Blanda dressingen och häll över. Låt stå minst en timme före servering. Godast om de är rumstempererade.

Perfekt att använda i en god sallad.

måndag 26 april 2010

Kotletter i sambalsojasås

En superduper enkel rätt.

8 st kotletter
2 tsk sambal oelek
3 dl grädde
4 dl cream fraiche
0,5 dl soya



Lägg kotletterna i en ugnsäker form. Blanda alla ingredienser och häll det på kotletterna så att de täcks. In i ugnen ca. 1½ timme i 175 grader.



Servera med en god sallad samt spagge, pressad potatis eller ris. Och vill man ha det LCHF tar man bara sallad.

söndag 25 april 2010

Kardemummasnittar

Svärmor bakade kakor som vi fick.

150 g smör
1 dl socker
1 äggula
1 1/2 tsk nystött kardemumma
1 tsk bakpulver
3 1/2 dl vetemjöl



Ugn 175 grader

smör och socker röres vitt och poröst. Rör ner äggulan.
Tillsätt alla torra ingr. och arbeta degen slät. Dela degen i 3 lika stora delar som formas till plåtlånga längder. Lägg längderna på bakpappersklädd plåt och platta till dem lätt. pensla med lite lätt uppvispat äggvita och strö över pärlsocker. Gräddas mitt i ugnen i ca 15 min.Skär dem i sneda snittar medan de fortfarande är varma.

Kräftstjärtssallad med ädelost och rom

Vispade ihop en sallad som Anette och jag tog med oss på loppis.



blandsallad
tomat
gurka
hårdkokta ägg
avocado
kräftstjärtar
Kvibille gräddädel
rom
majonnäs
peppar

lördag 24 april 2010

Lax med krämigt osttäcke

lax
västerbottensost
mozarella
kvibille gräddädel
herrgårdsost
vitt vin
vitlök

(Man kan ta de ostar man har hemma, perfekt när man haft ostbricka och har snuttar över)



Riv ostarna och kör dem i en matberedare med en skvätt vitt vin och riven vitlök. In med den saltade laxen i ugnen i 15 minuter i 200 grader. På med osten och in i ugnen igen i ca 10 minuter. Servera med sallad och pasta eller ris för den som vill ha det.

Mammas havrekex

750 g havregryn
7,5 + 1 dl mjölk
1 påse hjorthornssalt
1 3/4 dl socker
150 g smör
4-5 dl vetemjöl



Låt havregryn och mjölk stå över natt
Smält margarinet
Rör ut hjorthornssaltet i 1 dl mjölk
Blanda allt UTOM mjölet
Låt stå en stund
Tillsätt mjöl till en fast deg
Låt degen vila
Kavla ut till ca 5 mm med kruskavel
Tag ut kex med mått
Grädda i 235 °C, 10 minuter

Bacon- och ostfylld fläskfilé

Ett recept från Monica Ahlberg som jag gjort om.

1 st fläskfilé, ca 600 g
1 vitlöksklyfta
1/2-1 dl rapsolja
1/2 kruka persilja
1 paket bacon
50 g parmesanost, ca
flingsalt
nymalen svartpeppar



Putsa fläskfilén fri från hinnor och senor.
Skär sedan ett snitt längs med filén, vik ut den och tryck eller banka ut den till en ca 1 cm tjock platta.
Stek baconet i mindre bitar och pressa i vitlök i slutet.
Riv parmesanosten och blanda den med hackad persilja. I med olja och baconvitlöken.



Bred ut massan i mitten av den utplattade filén, rulla ihop.



Sätt ugnen på 175 grader.
Bind runt filén med ett bindgarn, bast eller annat snöre som tål ugnsvärme.
Hetta upp lite smör eller olja i en stekpanna och bryn filén vackert gyllene runt om.
Sätt in pannan i ugnen eller lägg över filén i en ugnsfast form och stek klart i ugnen i ca 30 minuter.
Låt vila någon minut i folie innan den skärs upp i vackra skivor.

Servera med en god sallad, ris och bearnaisesås.

fredag 23 april 2010

Crispy chicken bites

En variation till fredagsmyset som ofta består av tacos.



1 påse crispy chicken bites
kycklingfiléer
mjuka tortillabröd
salsa
sallad
tomat
gurka
vitlökscreme fraiche
majs
guacamole
riven ost

Det är bara att följa anvisningarna på påsen och sen servera med bröd och sallad mm.

torsdag 22 april 2010

Popcornkryddor

Dessa kryddor är med smaken sourcream and onion och nacho cheddar.



Inhandlade på bion för 15 kronor styck. Supergoda att pudra över popcornen.

onsdag 21 april 2010

Ugnsstekt röding med pepparrotsost

röding
pepparrotsost
citron
persillade
smör
grädde
fiskbuljongtärning
salt



Kapa huvudet på firren och skölj den. Salta inuti och krydda med persillade. Bred osten inuti, lägg en klick smör och stick in skivor av citron. In i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter. Häll sedan över 3 dl grädde och smula ner en halv fiskbuljongtärning. In i ugnen ca 10 minuter till.



Använd saften från citronskivorna som legat i firren och spruta över det hela. Servera med ris och en god sallad. Jag hade tyvärr bara gurka hemma...

tisdag 20 april 2010

Snabblagad sommartårta

Kajsa bjöd på denna goding förra sommaren.

chokladtårtebotten
marängbotten
grädde
dajm
glass
jordgubbar
björnbär



Varva chokladbotten, marängbotten, glass, grädde och krossad dajm. Bred grädde runt om och dekorera med jordgubbar och björnbär.

måndag 19 april 2010

Dumlekakor

Vi brukar ha turen att få dumlekakor av svärmor lite då och då. Här kommer receptet.

3 dl mjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
200g smör



Blandas ihop till en deg.
Gör 24 kulor, lägg i aluminiumformar.
Dela 12 dumlegodisar och tryck en halv dumle i varje kaka. In i ugnen på 200 grader i ca. 10 min.
Lägg en nobless på varje kaka genast då plåten tas ut.

Subwaymacka

När jag var hos syrran sist så drog vi på stan och käkade på vårt vanliga ställe; Subway.



Min favvomacka är Subwaymelt med alla grönsaker, extra ost och mycket Southwest dressing.

söndag 18 april 2010

Morotssoppa med spännande smaker

Anette bjöd på denna till förrätt när hon fyllde år.



4 stora morötter
1 gul lök
1 burk kikärter
1 grösnaksbuljong
1 burk kokosmjölk
1 l vatten
1 liten vitlöksklyfta
saften av 1 blodapelsin
1 msk tomatpuré
1 tsk sambal
spiskummin
koriander
ingefära
cayenne
salt

Koka upp skivade morötter i 1 l vatten med buljong. Stek skivad lök i smör tillsammans med kryddorna som man pudrar över. Sätt ihop alla ingredienser i matberedare. Häll tillbaka i kastrull och värm upp.

Servera med en topping gjord på
1 burk creme fraiche
1 halv kruka färsk basilika
1 krm örtsalt.

Grön sallad med fetaost och nötter

Anette vispade ihop en mumsig sallad som vi åt till grillat.



1 blandsallad
sockerärtor
1 grön paprika
10 färska champinjoner
5 rädisor
1 knippe salladslök
1 avocado
1 paket tärnad fetaost med oliver i olja
1 paket fetaost
valnötter
cashewnötter
1/2 paket blandade bönor.

Om man tar bort bönorna blir det även LCHF-vänligt.

fredag 16 april 2010

Chokladfondue med Baileys

250 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
2 msk Baileys

marsmallows
banan
kiwi
physalis



Häll grädde i en kastrull och i med chokladen som man brutit i mindre bitar. Smält på låg värme och häll sist i likören. Ringla över valfri frukt och marsmallows. (Om det hade funnit jordgubbar hade jag tagit det med.)

torsdag 15 april 2010

Köttfärscrepes

Perfekt mat när man har kvar plättar från lunchen och färdig köttfärssås i frysen.

plättar
köttfärssås
färskost "grekisk vitlök"
ost



Bred färskosten på plättan, på med lite köttfärs, rulla ihop. Lägg alla i en ugnsfast form och på med riven ost. Gratinera i ugnen på 225 grader tills osten har smält. Servera med en god sallad och en god sås.

onsdag 14 april 2010

Omelett med köttfärssås och ost

3 port

4 ägg
1 dl grädde
en stor näve riven ost
4 slevar köttfärssås
tomat
salt och peppar



Blanda ägg, grädde, riven ost och köttfärssås i skål. Salta och peppra. Skiva en tomat och stek skivorna i smör en stund. Ta upp tomaterna. Häll äggblandningen i stekpannan och lägg tomaterna överst. Stek tills omeletten har stelnat. Servera med en sallad och en sås gjord på creme fraiche, vitlök, sambal och fransk senap.

tisdag 13 april 2010

Amerikanska pannkakor

4 port

2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk socker
1 st ägg
2,5 dl mjölk
2 msk smör



Blanda alla torra ingredienser. Smält smöret och blanda det med ägg och mjölk i en annan skål. Blanda inte för mycket, bara precis så att allt blandas.
Stek ca 10 cm stora pannkakor med smör i stekpanna.
Servera dem med blåbär, lemon curd och vispgrädde.

måndag 12 april 2010

Parmesankorg fylld med lax och skagenröra

parmesanost (eller västerbottensost)
creme fraiche
majonnäs
rom
räkor
rökt lax
gräslök
sallad
peppar



Riv osten och lägg en hög i en teflonpanna. Stek den gyllenbrun och lägg den sedan över en mugg för att forma den till en korg innan den stelnar.

Blanda creme fraiche, majonnäs, rom, hackade räkor och peppar. Lägg några salladsblad i ostkorgen, Lägg några skivor rökt lax, sedan några skedar av skagenröran. Garnera med räkor, lite rom och gräslök.

Parmaknyten med chevré och hallonblåbärsdressing

Ett recept från allas vår Ernst. Jag gjorde dock om dressingreceptet och la till blåbär.

4 port

12 st skivor parmaskinka/prosciutto
150 g chervreost
1.5 msk Creme Fraiche
5 msk solrosfrön
10 st färska fikon
150 g machésallad



1. Bryt ner chevreosten i en bunke. Tillsätt 1,5msk Creme Fraiche och mosa ihop till en smet.
2. Lägg ut skinkan på en skärbräda, lägg skivorna lite omlottt så de bildar en platta med skinka. Lägg krämen ovanpå skinkplattan och vik ihop skinkan så den bildar en slags rulle.
3. Lägg ut machésalladen på ett fat. Skiva upp fikonen och lägg ett lager ovanpå salladen.
4. Skiva upp skinkrullen i ca 3cm tjocka skivor och lägg dessa ovanpå bädden av machésallad och fikon.
5. Rippla sedan hallonblåbärsdressing ovanpå och servera.

Hallonblåbärsdressing

200 g hallon och blåbär
2 dl vit balsamvinäger
2 msk olivolja
2 msk honung
Salt och peppar från kvarn

söndag 11 april 2010

Makalöst god chokladtårta

Anette bjöd på denna till efterrätt i lördags och den var sannerligen makalöst god. Receptet är från hemmets journal.

Det här behövs till 10-12 bitar:

150 g smör
200 g mörk choklad, 70 %
1 msk frystorkat kaffepulver
3 ägg
2 dl strösocker
1 1/2 dl valnötskärnor, grovt hackade
1 msk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
Garnering:
1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad, 70 %
10-12 hela valnötskärnor
Servera med:
3 dl vispgrädde
2 msk mandellikör



Ugn; 200 grader

1. Kläm fast ett bakplåtpapper i botten på en bakform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Klipp bort överflödigt papper. Smörj formen med smör. Lägg chokladen i bitar i en bunke. Smält smöret och häll det över chokladen. Rör om tills den har smält. Blanda ner kaffepulvret.
2. Vispa ägg och socker poröst i en bunke. Rör ner chokladsmeten, valnötter, vaniljsocker och vetemjöl. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen, ca 30 minuter. Den ska vara lite krämig.
3. Låt kakan stå några minuter. Skär med en kniv runt formens kant och lossa den. Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper, ta bort botten och det fastklämda papperet. Låt kakan kallna helt.
4. Bryt chokladen i bitar och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om tills den smälter. Låt chokladkrämen svalna. Bred den över kakan och garnera med valnötskärnor. Låt chokladkrämen stelna i kylen. Servera tårtan med vispad grädde smaksatt med mandellikör eller konjak.

OBS! Håll koll på tiden, 30 minuter är kanske lite väl länge beroende på vilken ugn man har.

Risotto com funghi och tomatsallad

I lördags bjöd Anette på detta till varmrätt. Risotton är Paolo Robertos recept, och tomatsalladen är från receptfavoriter.se.

3 dl arborio- eller avorioris
1 1 st gul lök
1 1 pkt (0.5 g) saffran
ca 0.9-1.1 ca 0.9-1.1 l svampbuljong (på fond eller tärningar) + ca 1 dl av blötläggningsvattnet
25 25 g torkad karljohanssvamp
2 2 msk olivolja
50 50 g smör
100 100 g riven mild ost
1 1 dl riven parmesanost + lite extra till servering



1. Lägg den torkade svampen i en skål och täck med vatten. Låt svampen ligga i blöt i 30 minuter. Sila av och spar blötläggningsvattnet. Skär svampen i små bitar.

2. Hacka löken. Värm upp oljan i en kastrull och fräs löken varsamt så att den blir genomskinlig utan att ta färg.

3. Rör ner ris, svamp och saffran. Häll i hälften av svampbuljongen och koka långsamt utan lock i 25–30 minuter. Rör om och späd kontinuerligt under koktiden med buljong och blötläggningsvatten.

4. Blanda i smör, ost och parmesan och servera den härligt krämiga risotton med lite extra riven parmesanost på toppen.

Tomatsallad

* 4 stora mogna tomater, 6 medelstora eller 20 cocktailtomater
* 1 halv rödlök
* 0,5 pkt ruccola sallad, ca 30 blad
* 1 mozzarella ost eller fetaost (200 gram) (valfritt)
* 8 sardeller i olja (valfritt)
* 15 svarta oliver, kalamata med kärnor (valfritt)
* ev. några blad färsk basilika
* 4 msk fin smakrik olivolja
* 3 krm salt
* 1 krm svartpeppar
* 2 msk balsamvinäger eller citronsaft



1. Skölj och skiva tomaterna.
2. Skala och dela lök samt skiva den tunt.
3. Lägg upp skivade tomater på ett fat eller i en salladsskål.
4. Skiva osten och fördela över tomaterna.
5. Tillsätt de övriga ingredienserna över tomaterna.
6. Ringla över olivolja och vinäger över tomaterna.
7. Salta och peppra över tomatsalladen.
8. Tomatsalladen är klar att servera.

lördag 10 april 2010

Fördrink och tilltugg

Anette bjöd på födelsedagsmiddag igår. Mums, var det.

Martini bianco
vodka
sprite
citron
lime
is



Costini med tapenade samt kex med romröra.

Grillad kronärtskocka

små kronärtskockor
hönsbuljongtärning
olivolja
citron
vitlök



Koka kronärtskockorna i buljong i ca 10 minuter. Dela dem i två delar och pensla med olja, citronsaft och vitlök. Grilla.



Servera med en sås av creme fraiche och sweet chilisås. Eller varför inte med smält smör med flingsalt?

Melonsallad

Ett recept jag fått av min kollega Hanna och ett perfekt tillbehör till grillat.

melon
rödlök
citronsaft
salt
peppar

torsdag 8 april 2010

Varma mackor av tunnbröd

mjuka tunnbröd
smör
skinka
senap
ost



Bred smöret över hela mackan. På med senap, skinka och ost och vik ihop omlott. Stek i stekpanna tills osten har smält. Smaskelismaskens.

Blandade tryfflar

Oj, så gott till kaffet.



Vi valde lemon curd, blåbär, champagne, ägglikör och irish cream.

Världens godaste smördegssnurror

ca 24 st

2 plattor smördeg
tomatpuré
västerbottensost
herrgårdsost
vitlök
1 kruka persilja
ägg till pensling



Tina smördegsplattorna. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut smördegsplattorna till dubbla storleken. Bred tomatpuré över hela, förutom ca 2 cm på ena kanten. Riv ostarna grovt och blanda i hackad persilja och en stor riven vitlöksklyfta. Lägg ut detta på plattorna. Pensla den tomma remsan med uppvispat ägg för att rullen ska ta ihop.



Rulla ihop. Pensla ägg runt om och skär upp i centimeterstora skivor.



Grädda i ugnen ca 10-13 minuter. Om man vill kan man förbereda detta innan men vänta med gräddningen tills just innan servering. De är godast att äta nygräddade.