Ett recept från Markazitz.
1 dl kokos
1 msk sojamjöl
1/2 tsk bakpulver
1 ägg
Blanda de torra varorna och sen i med ägget. Häll smeten i en liten form, en sån det har varit t ex köpt legymsallad i. In i mikron 2 minuter. Klart! Jag brukar ha smör och ost på mina.
torsdag 29 april 2010
Coops pommes
Dessa två är faktiskt jättegoda. De bästa pommes jag har stött på i frysdiskarna i alla fall.
Rakskurna pommes frites;
Steakhouse rustique, lite tjockare bitar;
Rakskurna pommes frites;
Steakhouse rustique, lite tjockare bitar;
Kräftstjärtssallad med balsamdressing
Ett recept jag fått av min kollega Gittan.
4 port
blandsallad
2 avocado
8 champinjoner
ett knippe färsk sparris
olja
balsamvinäger
vitlök
fransk senap
salt och peppar
Lägg blandad sallad i botten av en skål eller portionsglas
Skiva avokado och färska champinjoner och lägg i.
Tillsätt kräftstjärtarna.
Dekorera med sparris. Helst färsk, stekt.
Slå över dressingen och låt den suga in .
Dressing
½ dl olja
1 ½ msk balsamvinäger
1 msk fransk senap
½ tsk socker
1 tsk salt
Vitlök efter tycke och smak
4 port
blandsallad
2 avocado
8 champinjoner
ett knippe färsk sparris
olja
balsamvinäger
vitlök
fransk senap
salt och peppar
Lägg blandad sallad i botten av en skål eller portionsglas
Skiva avokado och färska champinjoner och lägg i.
Tillsätt kräftstjärtarna.
Dekorera med sparris. Helst färsk, stekt.
Slå över dressingen och låt den suga in .
Dressing
½ dl olja
1 ½ msk balsamvinäger
1 msk fransk senap
½ tsk socker
1 tsk salt
Vitlök efter tycke och smak
tisdag 27 april 2010
Sallad med halloumi och ugnsrostade paprikor i balsamdressing
blandsallad
tomat
gurka
avocado
stekt halloumiost
ugnsrostade paprikor i balsamdressing
nymalen svartpeppar
Receptet på paprikorna hittar ni här;
http://smaskelismaskens.blogspot.com/2010/04/ugnsrostade-paprikor-i-balsamvinager.html
tomat
gurka
avocado
stekt halloumiost
ugnsrostade paprikor i balsamdressing
nymalen svartpeppar
Receptet på paprikorna hittar ni här;
http://smaskelismaskens.blogspot.com/2010/04/ugnsrostade-paprikor-i-balsamvinager.html
Ugnsrostade paprikor i balsamdressing
Detta är så fantastiskt gott att det måste man bara prova.
2 röda paprikor
2 gula paprikor
Dressing;
½ dl olivolja
1 ½ msk balsamvinäger
1 msk fransk senap
½ tsk socker
1 tsk salt
Sätt ugnen på 275 grader. Skär paprikorna i lagom stora bitar och lägg dem på ett bakplåtspapper med skinnet upp. Rosta i ugnen ca 20 minuter tills skinnet är kolsvart.
Lägg paprikabitarna i iskallt vatten en stund så är skinnet lättare att få av.
Skala sedan bort skinnet och skär paprikorna i strimlor. Lägg i skål. Blanda dressingen och häll över. Låt stå minst en timme före servering. Godast om de är rumstempererade.
Perfekt att använda i en god sallad.
2 röda paprikor
2 gula paprikor
Dressing;
½ dl olivolja
1 ½ msk balsamvinäger
1 msk fransk senap
½ tsk socker
1 tsk salt
Sätt ugnen på 275 grader. Skär paprikorna i lagom stora bitar och lägg dem på ett bakplåtspapper med skinnet upp. Rosta i ugnen ca 20 minuter tills skinnet är kolsvart.
Lägg paprikabitarna i iskallt vatten en stund så är skinnet lättare att få av.
Skala sedan bort skinnet och skär paprikorna i strimlor. Lägg i skål. Blanda dressingen och häll över. Låt stå minst en timme före servering. Godast om de är rumstempererade.
Perfekt att använda i en god sallad.
måndag 26 april 2010
Kotletter i sambalsojasås
En superduper enkel rätt.
8 st kotletter
2 tsk sambal oelek
3 dl grädde
4 dl cream fraiche
0,5 dl soya
Lägg kotletterna i en ugnsäker form. Blanda alla ingredienser och häll det på kotletterna så att de täcks. In i ugnen ca. 1½ timme i 175 grader.
Servera med en god sallad samt spagge, pressad potatis eller ris. Och vill man ha det LCHF tar man bara sallad.
8 st kotletter
2 tsk sambal oelek
3 dl grädde
4 dl cream fraiche
0,5 dl soya
Lägg kotletterna i en ugnsäker form. Blanda alla ingredienser och häll det på kotletterna så att de täcks. In i ugnen ca. 1½ timme i 175 grader.
Servera med en god sallad samt spagge, pressad potatis eller ris. Och vill man ha det LCHF tar man bara sallad.
söndag 25 april 2010
Kardemummasnittar
Svärmor bakade kakor som vi fick.
150 g smör
1 dl socker
1 äggula
1 1/2 tsk nystött kardemumma
1 tsk bakpulver
3 1/2 dl vetemjöl
Ugn 175 grader
smör och socker röres vitt och poröst. Rör ner äggulan.
Tillsätt alla torra ingr. och arbeta degen slät. Dela degen i 3 lika stora delar som formas till plåtlånga längder. Lägg längderna på bakpappersklädd plåt och platta till dem lätt. pensla med lite lätt uppvispat äggvita och strö över pärlsocker. Gräddas mitt i ugnen i ca 15 min.Skär dem i sneda snittar medan de fortfarande är varma.
150 g smör
1 dl socker
1 äggula
1 1/2 tsk nystött kardemumma
1 tsk bakpulver
3 1/2 dl vetemjöl
Ugn 175 grader
smör och socker röres vitt och poröst. Rör ner äggulan.
Tillsätt alla torra ingr. och arbeta degen slät. Dela degen i 3 lika stora delar som formas till plåtlånga längder. Lägg längderna på bakpappersklädd plåt och platta till dem lätt. pensla med lite lätt uppvispat äggvita och strö över pärlsocker. Gräddas mitt i ugnen i ca 15 min.Skär dem i sneda snittar medan de fortfarande är varma.
Etiketter:
Bakat,
Gästkockar,
Kakor,
Sött & sånt
Kräftstjärtssallad med ädelost och rom
Vispade ihop en sallad som Anette och jag tog med oss på loppis.
blandsallad
tomat
gurka
hårdkokta ägg
avocado
kräftstjärtar
Kvibille gräddädel
rom
majonnäs
peppar
blandsallad
tomat
gurka
hårdkokta ägg
avocado
kräftstjärtar
Kvibille gräddädel
rom
majonnäs
peppar
lördag 24 april 2010
Lax med krämigt osttäcke
lax
västerbottensost
mozarella
kvibille gräddädel
herrgårdsost
vitt vin
vitlök
(Man kan ta de ostar man har hemma, perfekt när man haft ostbricka och har snuttar över)
Riv ostarna och kör dem i en matberedare med en skvätt vitt vin och riven vitlök. In med den saltade laxen i ugnen i 15 minuter i 200 grader. På med osten och in i ugnen igen i ca 10 minuter. Servera med sallad och pasta eller ris för den som vill ha det.
västerbottensost
mozarella
kvibille gräddädel
herrgårdsost
vitt vin
vitlök
(Man kan ta de ostar man har hemma, perfekt när man haft ostbricka och har snuttar över)
Riv ostarna och kör dem i en matberedare med en skvätt vitt vin och riven vitlök. In med den saltade laxen i ugnen i 15 minuter i 200 grader. På med osten och in i ugnen igen i ca 10 minuter. Servera med sallad och pasta eller ris för den som vill ha det.
Mammas havrekex
750 g havregryn
7,5 + 1 dl mjölk
1 påse hjorthornssalt
1 3/4 dl socker
150 g smör
4-5 dl vetemjöl
Låt havregryn och mjölk stå över natt
Smält margarinet
Rör ut hjorthornssaltet i 1 dl mjölk
Blanda allt UTOM mjölet
Låt stå en stund
Tillsätt mjöl till en fast deg
Låt degen vila
Kavla ut till ca 5 mm med kruskavel
Tag ut kex med mått
Grädda i 235 °C, 10 minuter
7,5 + 1 dl mjölk
1 påse hjorthornssalt
1 3/4 dl socker
150 g smör
4-5 dl vetemjöl
Låt havregryn och mjölk stå över natt
Smält margarinet
Rör ut hjorthornssaltet i 1 dl mjölk
Blanda allt UTOM mjölet
Låt stå en stund
Tillsätt mjöl till en fast deg
Låt degen vila
Kavla ut till ca 5 mm med kruskavel
Tag ut kex med mått
Grädda i 235 °C, 10 minuter
Bacon- och ostfylld fläskfilé
Ett recept från Monica Ahlberg som jag gjort om.
1 st fläskfilé, ca 600 g
1 vitlöksklyfta
1/2-1 dl rapsolja
1/2 kruka persilja
1 paket bacon
50 g parmesanost, ca
flingsalt
nymalen svartpeppar
Putsa fläskfilén fri från hinnor och senor.
Skär sedan ett snitt längs med filén, vik ut den och tryck eller banka ut den till en ca 1 cm tjock platta.
Stek baconet i mindre bitar och pressa i vitlök i slutet.
Riv parmesanosten och blanda den med hackad persilja. I med olja och baconvitlöken.
Bred ut massan i mitten av den utplattade filén, rulla ihop.
Sätt ugnen på 175 grader.
Bind runt filén med ett bindgarn, bast eller annat snöre som tål ugnsvärme.
Hetta upp lite smör eller olja i en stekpanna och bryn filén vackert gyllene runt om.
Sätt in pannan i ugnen eller lägg över filén i en ugnsfast form och stek klart i ugnen i ca 30 minuter.
Låt vila någon minut i folie innan den skärs upp i vackra skivor.
Servera med en god sallad, ris och bearnaisesås.
1 st fläskfilé, ca 600 g
1 vitlöksklyfta
1/2-1 dl rapsolja
1/2 kruka persilja
1 paket bacon
50 g parmesanost, ca
flingsalt
nymalen svartpeppar
Putsa fläskfilén fri från hinnor och senor.
Skär sedan ett snitt längs med filén, vik ut den och tryck eller banka ut den till en ca 1 cm tjock platta.
Stek baconet i mindre bitar och pressa i vitlök i slutet.
Riv parmesanosten och blanda den med hackad persilja. I med olja och baconvitlöken.
Bred ut massan i mitten av den utplattade filén, rulla ihop.
Sätt ugnen på 175 grader.
Bind runt filén med ett bindgarn, bast eller annat snöre som tål ugnsvärme.
Hetta upp lite smör eller olja i en stekpanna och bryn filén vackert gyllene runt om.
Sätt in pannan i ugnen eller lägg över filén i en ugnsfast form och stek klart i ugnen i ca 30 minuter.
Låt vila någon minut i folie innan den skärs upp i vackra skivor.
Servera med en god sallad, ris och bearnaisesås.
fredag 23 april 2010
Crispy chicken bites
En variation till fredagsmyset som ofta består av tacos.
1 påse crispy chicken bites
kycklingfiléer
mjuka tortillabröd
salsa
sallad
tomat
gurka
vitlökscreme fraiche
majs
guacamole
riven ost
Det är bara att följa anvisningarna på påsen och sen servera med bröd och sallad mm.
1 påse crispy chicken bites
kycklingfiléer
mjuka tortillabröd
salsa
sallad
tomat
gurka
vitlökscreme fraiche
majs
guacamole
riven ost
Det är bara att följa anvisningarna på påsen och sen servera med bröd och sallad mm.
torsdag 22 april 2010
Popcornkryddor
Dessa kryddor är med smaken sourcream and onion och nacho cheddar.
Inhandlade på bion för 15 kronor styck. Supergoda att pudra över popcornen.
Inhandlade på bion för 15 kronor styck. Supergoda att pudra över popcornen.
onsdag 21 april 2010
Ugnsstekt röding med pepparrotsost
röding
pepparrotsost
citron
persillade
smör
grädde
fiskbuljongtärning
salt
Kapa huvudet på firren och skölj den. Salta inuti och krydda med persillade. Bred osten inuti, lägg en klick smör och stick in skivor av citron. In i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter. Häll sedan över 3 dl grädde och smula ner en halv fiskbuljongtärning. In i ugnen ca 10 minuter till.
Använd saften från citronskivorna som legat i firren och spruta över det hela. Servera med ris och en god sallad. Jag hade tyvärr bara gurka hemma...
pepparrotsost
citron
persillade
smör
grädde
fiskbuljongtärning
salt
Kapa huvudet på firren och skölj den. Salta inuti och krydda med persillade. Bred osten inuti, lägg en klick smör och stick in skivor av citron. In i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter. Häll sedan över 3 dl grädde och smula ner en halv fiskbuljongtärning. In i ugnen ca 10 minuter till.
Använd saften från citronskivorna som legat i firren och spruta över det hela. Servera med ris och en god sallad. Jag hade tyvärr bara gurka hemma...
tisdag 20 april 2010
Snabblagad sommartårta
Kajsa bjöd på denna goding förra sommaren.
chokladtårtebotten
marängbotten
grädde
dajm
glass
jordgubbar
björnbär
Varva chokladbotten, marängbotten, glass, grädde och krossad dajm. Bred grädde runt om och dekorera med jordgubbar och björnbär.
chokladtårtebotten
marängbotten
grädde
dajm
glass
jordgubbar
björnbär
Varva chokladbotten, marängbotten, glass, grädde och krossad dajm. Bred grädde runt om och dekorera med jordgubbar och björnbär.
måndag 19 april 2010
Dumlekakor
Vi brukar ha turen att få dumlekakor av svärmor lite då och då. Här kommer receptet.
3 dl mjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
200g smör
Blandas ihop till en deg.
Gör 24 kulor, lägg i aluminiumformar.
Dela 12 dumlegodisar och tryck en halv dumle i varje kaka. In i ugnen på 200 grader i ca. 10 min.
Lägg en nobless på varje kaka genast då plåten tas ut.
3 dl mjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
200g smör
Blandas ihop till en deg.
Gör 24 kulor, lägg i aluminiumformar.
Dela 12 dumlegodisar och tryck en halv dumle i varje kaka. In i ugnen på 200 grader i ca. 10 min.
Lägg en nobless på varje kaka genast då plåten tas ut.
Subwaymacka
När jag var hos syrran sist så drog vi på stan och käkade på vårt vanliga ställe; Subway.
Min favvomacka är Subwaymelt med alla grönsaker, extra ost och mycket Southwest dressing.
Min favvomacka är Subwaymelt med alla grönsaker, extra ost och mycket Southwest dressing.
söndag 18 april 2010
Morotssoppa med spännande smaker
Anette bjöd på denna till förrätt när hon fyllde år.
4 stora morötter
1 gul lök
1 burk kikärter
1 grösnaksbuljong
1 burk kokosmjölk
1 l vatten
1 liten vitlöksklyfta
saften av 1 blodapelsin
1 msk tomatpuré
1 tsk sambal
spiskummin
koriander
ingefära
cayenne
salt
Koka upp skivade morötter i 1 l vatten med buljong. Stek skivad lök i smör tillsammans med kryddorna som man pudrar över. Sätt ihop alla ingredienser i matberedare. Häll tillbaka i kastrull och värm upp.
Servera med en topping gjord på
1 burk creme fraiche
1 halv kruka färsk basilika
1 krm örtsalt.
4 stora morötter
1 gul lök
1 burk kikärter
1 grösnaksbuljong
1 burk kokosmjölk
1 l vatten
1 liten vitlöksklyfta
saften av 1 blodapelsin
1 msk tomatpuré
1 tsk sambal
spiskummin
koriander
ingefära
cayenne
salt
Koka upp skivade morötter i 1 l vatten med buljong. Stek skivad lök i smör tillsammans med kryddorna som man pudrar över. Sätt ihop alla ingredienser i matberedare. Häll tillbaka i kastrull och värm upp.
Servera med en topping gjord på
1 burk creme fraiche
1 halv kruka färsk basilika
1 krm örtsalt.
Grön sallad med fetaost och nötter
Anette vispade ihop en mumsig sallad som vi åt till grillat.
1 blandsallad
sockerärtor
1 grön paprika
10 färska champinjoner
5 rädisor
1 knippe salladslök
1 avocado
1 paket tärnad fetaost med oliver i olja
1 paket fetaost
valnötter
cashewnötter
1/2 paket blandade bönor.
Om man tar bort bönorna blir det även LCHF-vänligt.
1 blandsallad
sockerärtor
1 grön paprika
10 färska champinjoner
5 rädisor
1 knippe salladslök
1 avocado
1 paket tärnad fetaost med oliver i olja
1 paket fetaost
valnötter
cashewnötter
1/2 paket blandade bönor.
Om man tar bort bönorna blir det även LCHF-vänligt.
fredag 16 april 2010
Chokladfondue med Baileys
250 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
2 msk Baileys
marsmallows
banan
kiwi
physalis
Häll grädde i en kastrull och i med chokladen som man brutit i mindre bitar. Smält på låg värme och häll sist i likören. Ringla över valfri frukt och marsmallows. (Om det hade funnit jordgubbar hade jag tagit det med.)
2 dl vispgrädde
2 msk Baileys
marsmallows
banan
kiwi
physalis
Häll grädde i en kastrull och i med chokladen som man brutit i mindre bitar. Smält på låg värme och häll sist i likören. Ringla över valfri frukt och marsmallows. (Om det hade funnit jordgubbar hade jag tagit det med.)
torsdag 15 april 2010
Köttfärscrepes
Perfekt mat när man har kvar plättar från lunchen och färdig köttfärssås i frysen.
plättar
köttfärssås
färskost "grekisk vitlök"
ost
Bred färskosten på plättan, på med lite köttfärs, rulla ihop. Lägg alla i en ugnsfast form och på med riven ost. Gratinera i ugnen på 225 grader tills osten har smält. Servera med en god sallad och en god sås.
plättar
köttfärssås
färskost "grekisk vitlök"
ost
Bred färskosten på plättan, på med lite köttfärs, rulla ihop. Lägg alla i en ugnsfast form och på med riven ost. Gratinera i ugnen på 225 grader tills osten har smält. Servera med en god sallad och en god sås.
onsdag 14 april 2010
Omelett med köttfärssås och ost
3 port
4 ägg
1 dl grädde
en stor näve riven ost
4 slevar köttfärssås
tomat
salt och peppar
Blanda ägg, grädde, riven ost och köttfärssås i skål. Salta och peppra. Skiva en tomat och stek skivorna i smör en stund. Ta upp tomaterna. Häll äggblandningen i stekpannan och lägg tomaterna överst. Stek tills omeletten har stelnat. Servera med en sallad och en sås gjord på creme fraiche, vitlök, sambal och fransk senap.
4 ägg
1 dl grädde
en stor näve riven ost
4 slevar köttfärssås
tomat
salt och peppar
Blanda ägg, grädde, riven ost och köttfärssås i skål. Salta och peppra. Skiva en tomat och stek skivorna i smör en stund. Ta upp tomaterna. Häll äggblandningen i stekpannan och lägg tomaterna överst. Stek tills omeletten har stelnat. Servera med en sallad och en sås gjord på creme fraiche, vitlök, sambal och fransk senap.
tisdag 13 april 2010
Amerikanska pannkakor
4 port
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk socker
1 st ägg
2,5 dl mjölk
2 msk smör
Blanda alla torra ingredienser. Smält smöret och blanda det med ägg och mjölk i en annan skål. Blanda inte för mycket, bara precis så att allt blandas.
Stek ca 10 cm stora pannkakor med smör i stekpanna.
Servera dem med blåbär, lemon curd och vispgrädde.
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk socker
1 st ägg
2,5 dl mjölk
2 msk smör
Blanda alla torra ingredienser. Smält smöret och blanda det med ägg och mjölk i en annan skål. Blanda inte för mycket, bara precis så att allt blandas.
Stek ca 10 cm stora pannkakor med smör i stekpanna.
Servera dem med blåbär, lemon curd och vispgrädde.
måndag 12 april 2010
Parmesankorg fylld med lax och skagenröra
parmesanost (eller västerbottensost)
creme fraiche
majonnäs
rom
räkor
rökt lax
gräslök
sallad
peppar
Riv osten och lägg en hög i en teflonpanna. Stek den gyllenbrun och lägg den sedan över en mugg för att forma den till en korg innan den stelnar.
Blanda creme fraiche, majonnäs, rom, hackade räkor och peppar. Lägg några salladsblad i ostkorgen, Lägg några skivor rökt lax, sedan några skedar av skagenröran. Garnera med räkor, lite rom och gräslök.
creme fraiche
majonnäs
rom
räkor
rökt lax
gräslök
sallad
peppar
Riv osten och lägg en hög i en teflonpanna. Stek den gyllenbrun och lägg den sedan över en mugg för att forma den till en korg innan den stelnar.
Blanda creme fraiche, majonnäs, rom, hackade räkor och peppar. Lägg några salladsblad i ostkorgen, Lägg några skivor rökt lax, sedan några skedar av skagenröran. Garnera med räkor, lite rom och gräslök.
Parmaknyten med chevré och hallonblåbärsdressing
Ett recept från allas vår Ernst. Jag gjorde dock om dressingreceptet och la till blåbär.
4 port
12 st skivor parmaskinka/prosciutto
150 g chervreost
1.5 msk Creme Fraiche
5 msk solrosfrön
10 st färska fikon
150 g machésallad
1. Bryt ner chevreosten i en bunke. Tillsätt 1,5msk Creme Fraiche och mosa ihop till en smet.
2. Lägg ut skinkan på en skärbräda, lägg skivorna lite omlottt så de bildar en platta med skinka. Lägg krämen ovanpå skinkplattan och vik ihop skinkan så den bildar en slags rulle.
3. Lägg ut machésalladen på ett fat. Skiva upp fikonen och lägg ett lager ovanpå salladen.
4. Skiva upp skinkrullen i ca 3cm tjocka skivor och lägg dessa ovanpå bädden av machésallad och fikon.
5. Rippla sedan hallonblåbärsdressing ovanpå och servera.
Hallonblåbärsdressing
200 g hallon och blåbär
2 dl vit balsamvinäger
2 msk olivolja
2 msk honung
Salt och peppar från kvarn
4 port
12 st skivor parmaskinka/prosciutto
150 g chervreost
1.5 msk Creme Fraiche
5 msk solrosfrön
10 st färska fikon
150 g machésallad
1. Bryt ner chevreosten i en bunke. Tillsätt 1,5msk Creme Fraiche och mosa ihop till en smet.
2. Lägg ut skinkan på en skärbräda, lägg skivorna lite omlottt så de bildar en platta med skinka. Lägg krämen ovanpå skinkplattan och vik ihop skinkan så den bildar en slags rulle.
3. Lägg ut machésalladen på ett fat. Skiva upp fikonen och lägg ett lager ovanpå salladen.
4. Skiva upp skinkrullen i ca 3cm tjocka skivor och lägg dessa ovanpå bädden av machésallad och fikon.
5. Rippla sedan hallonblåbärsdressing ovanpå och servera.
Hallonblåbärsdressing
200 g hallon och blåbär
2 dl vit balsamvinäger
2 msk olivolja
2 msk honung
Salt och peppar från kvarn
söndag 11 april 2010
Makalöst god chokladtårta
Anette bjöd på denna till efterrätt i lördags och den var sannerligen makalöst god. Receptet är från hemmets journal.
Det här behövs till 10-12 bitar:
150 g smör
200 g mörk choklad, 70 %
1 msk frystorkat kaffepulver
3 ägg
2 dl strösocker
1 1/2 dl valnötskärnor, grovt hackade
1 msk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
Garnering:
1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad, 70 %
10-12 hela valnötskärnor
Servera med:
3 dl vispgrädde
2 msk mandellikör
Ugn; 200 grader
1. Kläm fast ett bakplåtpapper i botten på en bakform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Klipp bort överflödigt papper. Smörj formen med smör. Lägg chokladen i bitar i en bunke. Smält smöret och häll det över chokladen. Rör om tills den har smält. Blanda ner kaffepulvret.
2. Vispa ägg och socker poröst i en bunke. Rör ner chokladsmeten, valnötter, vaniljsocker och vetemjöl. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen, ca 30 minuter. Den ska vara lite krämig.
3. Låt kakan stå några minuter. Skär med en kniv runt formens kant och lossa den. Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper, ta bort botten och det fastklämda papperet. Låt kakan kallna helt.
4. Bryt chokladen i bitar och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om tills den smälter. Låt chokladkrämen svalna. Bred den över kakan och garnera med valnötskärnor. Låt chokladkrämen stelna i kylen. Servera tårtan med vispad grädde smaksatt med mandellikör eller konjak.
OBS! Håll koll på tiden, 30 minuter är kanske lite väl länge beroende på vilken ugn man har.
Det här behövs till 10-12 bitar:
150 g smör
200 g mörk choklad, 70 %
1 msk frystorkat kaffepulver
3 ägg
2 dl strösocker
1 1/2 dl valnötskärnor, grovt hackade
1 msk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
Garnering:
1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad, 70 %
10-12 hela valnötskärnor
Servera med:
3 dl vispgrädde
2 msk mandellikör
Ugn; 200 grader
1. Kläm fast ett bakplåtpapper i botten på en bakform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Klipp bort överflödigt papper. Smörj formen med smör. Lägg chokladen i bitar i en bunke. Smält smöret och häll det över chokladen. Rör om tills den har smält. Blanda ner kaffepulvret.
2. Vispa ägg och socker poröst i en bunke. Rör ner chokladsmeten, valnötter, vaniljsocker och vetemjöl. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen, ca 30 minuter. Den ska vara lite krämig.
3. Låt kakan stå några minuter. Skär med en kniv runt formens kant och lossa den. Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper, ta bort botten och det fastklämda papperet. Låt kakan kallna helt.
4. Bryt chokladen i bitar och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om tills den smälter. Låt chokladkrämen svalna. Bred den över kakan och garnera med valnötskärnor. Låt chokladkrämen stelna i kylen. Servera tårtan med vispad grädde smaksatt med mandellikör eller konjak.
OBS! Håll koll på tiden, 30 minuter är kanske lite väl länge beroende på vilken ugn man har.
Etiketter:
Bakat,
Choklad,
Efterrätter,
Gästkockar,
Sött & sånt,
Tårtor
Risotto com funghi och tomatsallad
I lördags bjöd Anette på detta till varmrätt. Risotton är Paolo Robertos recept, och tomatsalladen är från receptfavoriter.se.
3 dl arborio- eller avorioris
1 1 st gul lök
1 1 pkt (0.5 g) saffran
ca 0.9-1.1 ca 0.9-1.1 l svampbuljong (på fond eller tärningar) + ca 1 dl av blötläggningsvattnet
25 25 g torkad karljohanssvamp
2 2 msk olivolja
50 50 g smör
100 100 g riven mild ost
1 1 dl riven parmesanost + lite extra till servering
1. Lägg den torkade svampen i en skål och täck med vatten. Låt svampen ligga i blöt i 30 minuter. Sila av och spar blötläggningsvattnet. Skär svampen i små bitar.
2. Hacka löken. Värm upp oljan i en kastrull och fräs löken varsamt så att den blir genomskinlig utan att ta färg.
3. Rör ner ris, svamp och saffran. Häll i hälften av svampbuljongen och koka långsamt utan lock i 25–30 minuter. Rör om och späd kontinuerligt under koktiden med buljong och blötläggningsvatten.
4. Blanda i smör, ost och parmesan och servera den härligt krämiga risotton med lite extra riven parmesanost på toppen.
Tomatsallad
* 4 stora mogna tomater, 6 medelstora eller 20 cocktailtomater
* 1 halv rödlök
* 0,5 pkt ruccola sallad, ca 30 blad
* 1 mozzarella ost eller fetaost (200 gram) (valfritt)
* 8 sardeller i olja (valfritt)
* 15 svarta oliver, kalamata med kärnor (valfritt)
* ev. några blad färsk basilika
* 4 msk fin smakrik olivolja
* 3 krm salt
* 1 krm svartpeppar
* 2 msk balsamvinäger eller citronsaft
1. Skölj och skiva tomaterna.
2. Skala och dela lök samt skiva den tunt.
3. Lägg upp skivade tomater på ett fat eller i en salladsskål.
4. Skiva osten och fördela över tomaterna.
5. Tillsätt de övriga ingredienserna över tomaterna.
6. Ringla över olivolja och vinäger över tomaterna.
7. Salta och peppra över tomatsalladen.
8. Tomatsalladen är klar att servera.
3 dl arborio- eller avorioris
1 1 st gul lök
1 1 pkt (0.5 g) saffran
ca 0.9-1.1 ca 0.9-1.1 l svampbuljong (på fond eller tärningar) + ca 1 dl av blötläggningsvattnet
25 25 g torkad karljohanssvamp
2 2 msk olivolja
50 50 g smör
100 100 g riven mild ost
1 1 dl riven parmesanost + lite extra till servering
1. Lägg den torkade svampen i en skål och täck med vatten. Låt svampen ligga i blöt i 30 minuter. Sila av och spar blötläggningsvattnet. Skär svampen i små bitar.
2. Hacka löken. Värm upp oljan i en kastrull och fräs löken varsamt så att den blir genomskinlig utan att ta färg.
3. Rör ner ris, svamp och saffran. Häll i hälften av svampbuljongen och koka långsamt utan lock i 25–30 minuter. Rör om och späd kontinuerligt under koktiden med buljong och blötläggningsvatten.
4. Blanda i smör, ost och parmesan och servera den härligt krämiga risotton med lite extra riven parmesanost på toppen.
Tomatsallad
* 4 stora mogna tomater, 6 medelstora eller 20 cocktailtomater
* 1 halv rödlök
* 0,5 pkt ruccola sallad, ca 30 blad
* 1 mozzarella ost eller fetaost (200 gram) (valfritt)
* 8 sardeller i olja (valfritt)
* 15 svarta oliver, kalamata med kärnor (valfritt)
* ev. några blad färsk basilika
* 4 msk fin smakrik olivolja
* 3 krm salt
* 1 krm svartpeppar
* 2 msk balsamvinäger eller citronsaft
1. Skölj och skiva tomaterna.
2. Skala och dela lök samt skiva den tunt.
3. Lägg upp skivade tomater på ett fat eller i en salladsskål.
4. Skiva osten och fördela över tomaterna.
5. Tillsätt de övriga ingredienserna över tomaterna.
6. Ringla över olivolja och vinäger över tomaterna.
7. Salta och peppra över tomatsalladen.
8. Tomatsalladen är klar att servera.
Etiketter:
Fredagsmys,
Huvudrätt,
Risotto,
Sallad,
Svamp,
Tillbehör,
Vegetariskt
lördag 10 april 2010
Fördrink och tilltugg
Anette bjöd på födelsedagsmiddag igår. Mums, var det.
Martini bianco
vodka
sprite
citron
lime
is
Costini med tapenade samt kex med romröra.
Martini bianco
vodka
sprite
citron
lime
is
Costini med tapenade samt kex med romröra.
Grillad kronärtskocka
små kronärtskockor
hönsbuljongtärning
olivolja
citron
vitlök
Koka kronärtskockorna i buljong i ca 10 minuter. Dela dem i två delar och pensla med olja, citronsaft och vitlök. Grilla.
Servera med en sås av creme fraiche och sweet chilisås. Eller varför inte med smält smör med flingsalt?
hönsbuljongtärning
olivolja
citron
vitlök
Koka kronärtskockorna i buljong i ca 10 minuter. Dela dem i två delar och pensla med olja, citronsaft och vitlök. Grilla.
Servera med en sås av creme fraiche och sweet chilisås. Eller varför inte med smält smör med flingsalt?
Etiketter:
Grillat,
Grönsaker,
Tillbehör,
Vegetariskt
Melonsallad
Ett recept jag fått av min kollega Hanna och ett perfekt tillbehör till grillat.
melon
rödlök
citronsaft
salt
peppar
melon
rödlök
citronsaft
salt
peppar
torsdag 8 april 2010
Varma mackor av tunnbröd
Världens godaste smördegssnurror
ca 24 st
2 plattor smördeg
tomatpuré
västerbottensost
herrgårdsost
vitlök
1 kruka persilja
ägg till pensling
Tina smördegsplattorna. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut smördegsplattorna till dubbla storleken. Bred tomatpuré över hela, förutom ca 2 cm på ena kanten. Riv ostarna grovt och blanda i hackad persilja och en stor riven vitlöksklyfta. Lägg ut detta på plattorna. Pensla den tomma remsan med uppvispat ägg för att rullen ska ta ihop.
Rulla ihop. Pensla ägg runt om och skär upp i centimeterstora skivor.
Grädda i ugnen ca 10-13 minuter. Om man vill kan man förbereda detta innan men vänta med gräddningen tills just innan servering. De är godast att äta nygräddade.
2 plattor smördeg
tomatpuré
västerbottensost
herrgårdsost
vitlök
1 kruka persilja
ägg till pensling
Tina smördegsplattorna. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut smördegsplattorna till dubbla storleken. Bred tomatpuré över hela, förutom ca 2 cm på ena kanten. Riv ostarna grovt och blanda i hackad persilja och en stor riven vitlöksklyfta. Lägg ut detta på plattorna. Pensla den tomma remsan med uppvispat ägg för att rullen ska ta ihop.
Rulla ihop. Pensla ägg runt om och skär upp i centimeterstora skivor.
Grädda i ugnen ca 10-13 minuter. Om man vill kan man förbereda detta innan men vänta med gräddningen tills just innan servering. De är godast att äta nygräddade.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)