4 portioner
500g broccoli
1 gul lök
75 g blåmögelost
125 g mjukost
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl grädde
½ dl vatten
salt & peppar
Koka broccolin och löken i ca 7 minuter. Häll bort nästan allt vatten. Mixa med stavmixer. I med ostarna, buljongtärning, grädde och smaka av med salt & peppar. Mixa en sväng till.
måndag 31 maj 2010
torsdag 27 maj 2010
Skärbönor med smält smör
Fanns att köpa på Willys förra veckan. Skär bönorna i mindre bitar, koka i ca 8 minuter. Lägg på en klick smör och strö över lite flingsalt. Eller som vi brukar säga; flångsalt.
Loka & blåbär
Nya smaker från Loka. Mango och marula, mycket god. Melon och baobab, fy tusan så äcklig. Fruktansvärd bismak. Köp då inte den, det var bara att slänga bort. Tvi vale!
Sen köpte jag blåbär på Coop. 30 riksdaler för 125 gram. Fruktansvärt dyrt och fruktansvärt gott.
Sen köpte jag blåbär på Coop. 30 riksdaler för 125 gram. Fruktansvärt dyrt och fruktansvärt gott.
Måsten från Norge
Daniels moster kom över fra Norge förra veckan och så här såg vår beställning ut;
Sjokade, ett chokladpålägg till rostade mackor. Perfekt när man har en nötallergiker i huset, och man inte kan bjuda på Nutella.
Norsk majonnäs, mycket godare än den svenska. Nu ska det egentligen inte vara lättmajjo, utan äkta, tjockisvara.
Äventyrsbrus;
Sjokade, ett chokladpålägg till rostade mackor. Perfekt när man har en nötallergiker i huset, och man inte kan bjuda på Nutella.
Norsk majonnäs, mycket godare än den svenska. Nu ska det egentligen inte vara lättmajjo, utan äkta, tjockisvara.
Äventyrsbrus;
LCHF omelett med tacosmak
1-2 portioner
2 ägg
2 msk grädde
tacokrydda
1 dl riven ost
1/2 tomat
1/2 gul lök
salt
peppar
Blanda ägg, riven ost, grädde, tacokrydda, salt och peppar. Skiva tomaten och hacka löken. Stek tomatskivorna och löken. Häll sedan över äggblandningen och stek på medelvärme tills omeletten tagit ihop. Servera med guacamole och salsacreme fraice.
2 ägg
2 msk grädde
tacokrydda
1 dl riven ost
1/2 tomat
1/2 gul lök
salt
peppar
Blanda ägg, riven ost, grädde, tacokrydda, salt och peppar. Skiva tomaten och hacka löken. Stek tomatskivorna och löken. Häll sedan över äggblandningen och stek på medelvärme tills omeletten tagit ihop. Servera med guacamole och salsacreme fraice.
lördag 22 maj 2010
Älgskav i pitabröd
älgkött
vitlök
pitabröd
vit kebabsås
sallad
tomat
gurka
lök
Skär älgköttet i tunna bitar. Detta är enklast om köttet inte är helt tinat. Stek på muurikka med vitlök, salt och peppar. Värm pitabröden och i med sallad, kött och sås. Vill man ha LCHF så skippar man brödet och äter på en tallrik istället.
Vit kekabsås;
vitlök
pitabröd
vit kebabsås
sallad
tomat
gurka
lök
Skär älgköttet i tunna bitar. Detta är enklast om köttet inte är helt tinat. Stek på muurikka med vitlök, salt och peppar. Värm pitabröden och i med sallad, kött och sås. Vill man ha LCHF så skippar man brödet och äter på en tallrik istället.
Vit kekabsås;
Kotlettgryta med vitlöksost
4-6 portioner
6 benfria kotletter
4 dl grädde
1 burk grekisk vitlöksost
soja
köttbuljongtärning
salt&peppar
Skär köttet i mindre bitar och fräs i smör. I med grädde, ost, soja och buljongtärning. Smaka av med salt & peppar. Låt koka tills köttet är genomstekt. Servera med spagge eller ris. Vill man skippa kolhydraterna så kan man äta broccoli till.
6 benfria kotletter
4 dl grädde
1 burk grekisk vitlöksost
soja
köttbuljongtärning
salt&peppar
Skär köttet i mindre bitar och fräs i smör. I med grädde, ost, soja och buljongtärning. Smaka av med salt & peppar. Låt koka tills köttet är genomstekt. Servera med spagge eller ris. Vill man skippa kolhydraterna så kan man äta broccoli till.
Saftig kyckling i lergryta
4 portioner
1 kyckling
2 tsk curry
3 msk soja
3 tsk smält smör
salt
6 potatisar
1 gul lök
Lägg lergrytan i vatten en timme före. Smält smöret och blanda i curry och soja. Pensla runt kycklingen. Salta. Skala potatisen och skär dem i klyftor. Dela löken i klyftor också. Lägg dessa i botten på grytan. Lägg kycklingen i lergrytan, på med locket och ställ in den i KALL ugn. Sätt ugnen på 250 grader. En och en halv timme senare är middagen klar. Vill man ha sås till kan man ta lite spad från kycklingen och koka upp med grädde, soja, curry och ev lite hönsbuljongtärning. Vill man ha utan kolisar så skippar man potatisen.
1 kyckling
2 tsk curry
3 msk soja
3 tsk smält smör
salt
6 potatisar
1 gul lök
Lägg lergrytan i vatten en timme före. Smält smöret och blanda i curry och soja. Pensla runt kycklingen. Salta. Skala potatisen och skär dem i klyftor. Dela löken i klyftor också. Lägg dessa i botten på grytan. Lägg kycklingen i lergrytan, på med locket och ställ in den i KALL ugn. Sätt ugnen på 250 grader. En och en halv timme senare är middagen klar. Vill man ha sås till kan man ta lite spad från kycklingen och koka upp med grädde, soja, curry och ev lite hönsbuljongtärning. Vill man ha utan kolisar så skippar man potatisen.
Supergod kräftstjärtsröra
Ett recept jag fått av min kollega Kerstin. Perfekt till kräftskivan eller i ett grovt bröd.
4-6 portioner
2 burkar kräftstjärtar
1 fetaost
1 gul paprika
Skär i mindre bitar.
Blanda
2 dl het chilisås
0,75 dl olivolja
2 tsk balsamvinäger
2 vitlöksklyftor
1 kruka basilika
en nypa socker
salt&peppar
Rör ihop såsen. I med kräftstjärtar, osten och paprikan. Låt stå minst 2 timmar, helst under lock.
4-6 portioner
2 burkar kräftstjärtar
1 fetaost
1 gul paprika
Skär i mindre bitar.
Blanda
2 dl het chilisås
0,75 dl olivolja
2 tsk balsamvinäger
2 vitlöksklyftor
1 kruka basilika
en nypa socker
salt&peppar
Rör ihop såsen. I med kräftstjärtar, osten och paprikan. Låt stå minst 2 timmar, helst under lock.
torsdag 20 maj 2010
söndag 16 maj 2010
Fetaostsås
1 fetaost
1 burk creme fraiche
1 vitlöksklyfta
Riv fetaosten och i med creme fraiche och riven vitlök. Gott till grillat och väldigt snabbt gjort.
1 burk creme fraiche
1 vitlöksklyfta
Riv fetaosten och i med creme fraiche och riven vitlök. Gott till grillat och väldigt snabbt gjort.
Strawberry colada
vodka eller rom
frysta jordgubbar
ananas-kokosjuice
Får man inte tag i juicen kan man ta
vodka
malibu
jordgubbar
ananasjuice
Låt jordgubbarna tina något. Mixa dem sedan i matberedare. I med vodka och juicen. Servera.(Juicen finns på Willys och jag tror även den finns på ICA Maxi.)
frysta jordgubbar
ananas-kokosjuice
Får man inte tag i juicen kan man ta
vodka
malibu
jordgubbar
ananasjuice
Låt jordgubbarna tina något. Mixa dem sedan i matberedare. I med vodka och juicen. Servera.(Juicen finns på Willys och jag tror även den finns på ICA Maxi.)
Foliepaket med squash och ost
1 squash
1 tomat
1/2 fetaost
1 gul lök
en skvätt vitt vin
1 dl grädde
riven parmesanost
Skiva squashen och lägg i folie. På med strimlad lök och sedan skurna tomatskivor. På med feta och parmesan. Vik ihop folien så att det blir en skål. I med vinet och grädden. Vik ihop och lägg ytterligare folie runt om. Lägg på grillgallret 30 minuter.
1 tomat
1/2 fetaost
1 gul lök
en skvätt vitt vin
1 dl grädde
riven parmesanost
Skiva squashen och lägg i folie. På med strimlad lök och sedan skurna tomatskivor. På med feta och parmesan. Vik ihop folien så att det blir en skål. I med vinet och grädden. Vik ihop och lägg ytterligare folie runt om. Lägg på grillgallret 30 minuter.
Grillsås med soltorkade tomater
1 burk creme fraiche
8 soltorkade tomater
4 inlagda vitlöksklyftor
Strimla tomaterna och finhacka vitlöken. I med creme fraiche och låt stå ett par timmar innan servering.
8 soltorkade tomater
4 inlagda vitlöksklyftor
Strimla tomaterna och finhacka vitlöken. I med creme fraiche och låt stå ett par timmar innan servering.
Korv Stroganoff
1/2 falukorv
5 dl grädde
gul lök
chilisås
tomatpuré
köttbuljongtärning
salt och peppar
Stek löken och korven. I med grädden, chilisåsen, buljongtärningen och smaka av med salt och peppar. Red med ljus redning. Servera med ris.
5 dl grädde
gul lök
chilisås
tomatpuré
köttbuljongtärning
salt och peppar
Stek löken och korven. I med grädden, chilisåsen, buljongtärningen och smaka av med salt och peppar. Red med ljus redning. Servera med ris.
Karlssons frestelse
5-6 portioner
14 potatisar
2 gula lökar
600g köttfärs
salt
svartpeppar
4 tsk fransk senap
2 vitlöksklyftor
1 buljongtärning
5-6 msk soja
5 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatis och lök. Strimla potatisen i matberedare och hacka löken. Fräs löken i smöret, i med köttfärsen. I med vitlök, buljongtärning, salt och peppar. Blanda senap, soja och grädde. Varva potatis och köttfärsen i ugnsfast form. Slå över gräddblandningen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Servera med en god sallad och sweetchili creme fraiche.
14 potatisar
2 gula lökar
600g köttfärs
salt
svartpeppar
4 tsk fransk senap
2 vitlöksklyftor
1 buljongtärning
5-6 msk soja
5 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatis och lök. Strimla potatisen i matberedare och hacka löken. Fräs löken i smöret, i med köttfärsen. I med vitlök, buljongtärning, salt och peppar. Blanda senap, soja och grädde. Varva potatis och köttfärsen i ugnsfast form. Slå över gräddblandningen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Servera med en god sallad och sweetchili creme fraiche.
Etiketter:
Fredagsmys,
Gratänger,
Huvudrätt,
Köttfärs
fredag 14 maj 2010
Blå kornblomst
Blå kornblomst, ekologisk blåmögelost. Krämig och underbar. Finns just nu på ICA MAXI, enligt Anette köp 2 för 35.
Smaskelismaskens!
Smaskelismaskens!
tisdag 11 maj 2010
Frasig skinkrulle
ca 6-8 portioner
3 rullar smördeg
500 g rökt strimlad skinka
1 purjolök
1 burk creme bonjour grekisk vitlök
6 dl riven ost
Tina smördegen. Fräs purjon, skinkan och vitlöksosten. Häll av om det blir för mycket vätska. Låt svalna och blanda med riven ost.
Kavla ut smördegen så den blir lite tunnare.Bred på fyllningen och lämna en remsa längs ut.
Pensla uppvispat ägg på den, som klister. Rulla ihop och pensla ägg på ovansidan. Strö över vallmofrön. In i ugnen på 225 grader i 25-30 minuter eller tills den ser klar ut.
Servera med
Sweet chili-sås
3 dl creme fraiche
1/2 dl sweet chilisås
1 vitlöksklyfta
och
Sallad med avocado och fetaost
blandsallad
gurka
tomat
melon
avocado
ICAs fetaost med vitlök och oliver
Ikväll åker vi iväg med husvagnen så jag återkommer först på söndag med nya recept.
3 rullar smördeg
500 g rökt strimlad skinka
1 purjolök
1 burk creme bonjour grekisk vitlök
6 dl riven ost
Tina smördegen. Fräs purjon, skinkan och vitlöksosten. Häll av om det blir för mycket vätska. Låt svalna och blanda med riven ost.
Kavla ut smördegen så den blir lite tunnare.Bred på fyllningen och lämna en remsa längs ut.
Pensla uppvispat ägg på den, som klister. Rulla ihop och pensla ägg på ovansidan. Strö över vallmofrön. In i ugnen på 225 grader i 25-30 minuter eller tills den ser klar ut.
Servera med
Sweet chili-sås
3 dl creme fraiche
1/2 dl sweet chilisås
1 vitlöksklyfta
och
Sallad med avocado och fetaost
blandsallad
gurka
tomat
melon
avocado
ICAs fetaost med vitlök och oliver
Ikväll åker vi iväg med husvagnen så jag återkommer först på söndag med nya recept.
måndag 10 maj 2010
Gratinerade nachos
Ett recept från en ex kollega, Jenny B.
nachos
1 burk Creme bonjour cuisine vitlök och örter
5 soltorkade tomater
5 inlagda vitlöksfyllda oliver
2 dl riven ost
Riv osten och hacka det som är inlagt. Blanda ihop med creme bonjouren. Bred på nachos och lägg på en bakplåt. In i ugnen på 225 grader tills osten smält.
Jag kan säga att det lät kaschlofs, så var det slut.
nachos
1 burk Creme bonjour cuisine vitlök och örter
5 soltorkade tomater
5 inlagda vitlöksfyllda oliver
2 dl riven ost
Riv osten och hacka det som är inlagt. Blanda ihop med creme bonjouren. Bred på nachos och lägg på en bakplåt. In i ugnen på 225 grader tills osten smält.
Jag kan säga att det lät kaschlofs, så var det slut.
söndag 9 maj 2010
Fish ´n´chips
Blev inspirerad av Kryddburken, som dock gjorde egen remoulad (eller det jag kallar relemonad) och jag tror även egen potatis. Men när man har tre barn och två på besök är det skönt att kunna fuska hela vägen. Och gott var det. Fisken var supergod! Alla barnen tyckte det var både konstigt och roligt att äta ur tidningspapper. Tänk, att Lärartidningen kan vara bra till mer än att läsa...
Bara skjuts in i ugnen med potatisen, steka firren och hälla upp relemonaden. Ba da bom ba da bing, klart!
Bara skjuts in i ugnen med potatisen, steka firren och hälla upp relemonaden. Ba da bom ba da bing, klart!
lördag 8 maj 2010
Rhubarb sourz
3 cl vodka
2 cl rhubarb sourz
saften från 1/2 lime
fyll på med sprite
Blanda, i med is och dekorera med citron och lime.
2 cl rhubarb sourz
saften från 1/2 lime
fyll på med sprite
Blanda, i med is och dekorera med citron och lime.
fredag 7 maj 2010
Jappmousse
200 g japp eller mars
2 äggulor
3 dl Vispgrädde
Skär chokladen i bitar och smält den i en kastrull med ett par msk grädde. Rör ned äggulorna när den svalnat något.
Vispa grädden och vänd ihop alltsammans.
Ställ kallt fram till servering. Dekorera med jordgubbar.
Enligt receptet var det 4-6 portioner, men jag skulle vilja säga 8-10 personer. Det är sött så man behöver inte så mycket. Nästa gång ska jag nog prova frysa den och äta den som glass istället, kanske ringla lite chokladsås över.
2 äggulor
3 dl Vispgrädde
Skär chokladen i bitar och smält den i en kastrull med ett par msk grädde. Rör ned äggulorna när den svalnat något.
Vispa grädden och vänd ihop alltsammans.
Ställ kallt fram till servering. Dekorera med jordgubbar.
Enligt receptet var det 4-6 portioner, men jag skulle vilja säga 8-10 personer. Det är sött så man behöver inte så mycket. Nästa gång ska jag nog prova frysa den och äta den som glass istället, kanske ringla lite chokladsås över.
Vårrullar, chili cheese och mozarella sticks
Färdiga tilltugg att värma i stekpappa och ugn. Chili cheesen och sticksen finns att köpa på ICA Maxi just nu.
Men köp inga chili cheese, för min man har tänkt köpa hela lagret...
Men köp inga chili cheese, för min man har tänkt köpa hela lagret...
torsdag 6 maj 2010
Skink- bacon- och broccoligratäng
2 pkt bacon
200 g strimlad rökt skinka
600 g broccoli
2 dl grädde
4 ägg
3 dl riven västerbottensost
3 dl riven herrgårdsost
salt och peppar
Koka broccolin enligt anvisningar och lägg i botten på en ganska stor ugnsfast form. Stek baconet och strö det över broccolin. Sedan på med skinkan. Blanda äggen, den rivna osten och grädden.Salta och peppra. Häll över formen. Skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter. De som inte vill ha lchf kan äta makaroner till.
200 g strimlad rökt skinka
600 g broccoli
2 dl grädde
4 ägg
3 dl riven västerbottensost
3 dl riven herrgårdsost
salt och peppar
Koka broccolin enligt anvisningar och lägg i botten på en ganska stor ugnsfast form. Stek baconet och strö det över broccolin. Sedan på med skinkan. Blanda äggen, den rivna osten och grädden.Salta och peppra. Häll över formen. Skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter. De som inte vill ha lchf kan äta makaroner till.
onsdag 5 maj 2010
Kokt kronärtskocka
Ett mellanmål som mina barn älskar.
1 liten kronärtskocka
en skvätt vatten
Lägg kronärtskockan i mikron i ugnsfast skål med en skvätt vatten, täck med lock. Kör på full effekt i ca 8 minuter. Dra bort de yttersta bladen längst ner. Doppa sedan resten av bladen i smält, saltat smör och dra av köttet med tänderna. När man kommit till botten tar man bort "skägget", sen äter man själva botten genom att doppa även den i smör.
Nu innehåller det kanske lite mer kolisar än vad man önskar, men det är så himla gott...
1 liten kronärtskocka
en skvätt vatten
Lägg kronärtskockan i mikron i ugnsfast skål med en skvätt vatten, täck med lock. Kör på full effekt i ca 8 minuter. Dra bort de yttersta bladen längst ner. Doppa sedan resten av bladen i smält, saltat smör och dra av köttet med tänderna. När man kommit till botten tar man bort "skägget", sen äter man själva botten genom att doppa även den i smör.
Nu innehåller det kanske lite mer kolisar än vad man önskar, men det är så himla gott...
Fiskgratäng med tomat och purjo
torskfilé
1,5 dl grädde
1,5 dl creme fraiche
2 tomater
1 vitlöksklyfta
1 msk Knorr fiskkrydda
1/2 purjolök
västerbottensost
Tina torsken och skär i 2-centimetersbitar. Det är lättare att dela den om den inte är helt tinad. Salta och peppar filén som du lägger i botten på ugnsfast form. Ansa och skölj purjon, strimla. Strö över firren. Skiva tomaterna och lägg överst. Koka upp grädden och creme fraichen, i med riven vitlök och Knorrs fiskkrydda. Häll över fisken. In i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter. Hyvla västerbottensost över och in i ugnen igen ca 10 minuter. Kontrollera att fisken är genomstekt. Servera med gurka och kokt broccoli, och om du äter kolisar passar potatis till.
1,5 dl grädde
1,5 dl creme fraiche
2 tomater
1 vitlöksklyfta
1 msk Knorr fiskkrydda
1/2 purjolök
västerbottensost
Tina torsken och skär i 2-centimetersbitar. Det är lättare att dela den om den inte är helt tinad. Salta och peppar filén som du lägger i botten på ugnsfast form. Ansa och skölj purjon, strimla. Strö över firren. Skiva tomaterna och lägg överst. Koka upp grädden och creme fraichen, i med riven vitlök och Knorrs fiskkrydda. Häll över fisken. In i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter. Hyvla västerbottensost över och in i ugnen igen ca 10 minuter. Kontrollera att fisken är genomstekt. Servera med gurka och kokt broccoli, och om du äter kolisar passar potatis till.
tisdag 4 maj 2010
Sås till kyckling
Gjorde en bordskyckling och slängde ihop en god sås till.
1,5 dl creme fraiche
1,5 dl grädde
1,5 hönsbuljong
soja
1 tsk fransk senap
0,5 dl sky från kycklingen
salt och peppar
Koka ihop och servera till kyckling med grönsaker. Den som vill ha kolhydrater till kan ju alltid äta ris, potatis eller pasta till.
1,5 dl creme fraiche
1,5 dl grädde
1,5 hönsbuljong
soja
1 tsk fransk senap
0,5 dl sky från kycklingen
salt och peppar
Koka ihop och servera till kyckling med grönsaker. Den som vill ha kolhydrater till kan ju alltid äta ris, potatis eller pasta till.
måndag 3 maj 2010
Ploppkakor
100 g smör
1 dl socker
1 msk sirap
1 msk vaniljsocker
0,5 dl kakao
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g Plopp
Rör matfett och socker pösigt med elvisp. I med sirap och vaniljsocker. Blanda kakao, vetemjöl och bakpulver.Rör ner det i smeten och blanda till en smulig massa. Arbeta smuldegen med händerna till en deg. Grovhacka Ploppen och blanda i degen. Forma till 4 fingertjocka längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till längderna med en gaffel och grädda 10 min i 175 grader i mitten av ugnen. Skär längderna i ca 60 snittar medan de fortfarande är varma. Låt kallna på galler.
1 dl socker
1 msk sirap
1 msk vaniljsocker
0,5 dl kakao
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g Plopp
Rör matfett och socker pösigt med elvisp. I med sirap och vaniljsocker. Blanda kakao, vetemjöl och bakpulver.Rör ner det i smeten och blanda till en smulig massa. Arbeta smuldegen med händerna till en deg. Grovhacka Ploppen och blanda i degen. Forma till 4 fingertjocka längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till längderna med en gaffel och grädda 10 min i 175 grader i mitten av ugnen. Skär längderna i ca 60 snittar medan de fortfarande är varma. Låt kallna på galler.
Daniels köttbullar med gräddsås
400g köttfärs
4 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
1 1/2 dl grädde
1 1/2 tsk salt
1 ägg
svartpeppar
1 msk riven gul lök
Blanda färsen och rulla till lagom stora bollar som steks i smör. Efterstek dem i ugnen tills de är genomstekta.
Gräddsås;
grädde
skyn från stekningen
köttbuljongtärning
fransk senap
soja
svart vinbärsgelé
salt
peppar
Servera med spagge, gräddsåsen och grönsaker.
4 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
1 1/2 dl grädde
1 1/2 tsk salt
1 ägg
svartpeppar
1 msk riven gul lök
Blanda färsen och rulla till lagom stora bollar som steks i smör. Efterstek dem i ugnen tills de är genomstekta.
Gräddsås;
grädde
skyn från stekningen
köttbuljongtärning
fransk senap
soja
svart vinbärsgelé
salt
peppar
Servera med spagge, gräddsåsen och grönsaker.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)