4 cl Baccardi Razz
10 frysta hallon
5 citronmelissblad
fruktsoda
1/2 lime
I med rommen, frysta hallon, limesaften, citronmeliss samt is. Fyll upp med fruktsoda. Syrlig drink och inte för söt.
lördag 31 juli 2010
Grillad squash
Baconinlindad grilloumi
Ett gott och salt tillbehör till grillat. Funkar säkert med vanlig halloumi också. Ät på dirren.
8 st
1 grilloumi
1 paket bacon
Skär grilloumin i 8 skivor och linda in dem i bacon. Grilla tills baconet är klart. Servera.
8 st
1 grilloumi
1 paket bacon
Skär grilloumin i 8 skivor och linda in dem i bacon. Grilla tills baconet är klart. Servera.
Macka med grillat och currysås
Vi grillade igår och gjorde en mumsig macka idag av resterna.
rostbröd
vitlökspersiljesmör (smör, vitlök, färsk persilja)
grillad karré (eller grillad kyckling)
Erik Lallerstedts äpple och currysås
tomat
Rosta brödet. Bred på vitlökssmöret och bred på currysåsen. Strimla karrén eller kycklingen. Värm den i mikron. Lägg på mackan och toppa med tomat. Yum!
rostbröd
vitlökspersiljesmör (smör, vitlök, färsk persilja)
grillad karré (eller grillad kyckling)
Erik Lallerstedts äpple och currysås
tomat
Rosta brödet. Bred på vitlökssmöret och bred på currysåsen. Strimla karrén eller kycklingen. Värm den i mikron. Lägg på mackan och toppa med tomat. Yum!
fredag 30 juli 2010
Turkiet 2010 All inclusive
Palmariva gul resort hette hotellet. Man var tvungen att gå ca 200 meter för att komma till restaurangdelen. Eftersom det bodde mest ryssar på hotellet var buffén ryskinspirerad.
Frukostarna bestod av bröd av olika slag, marmelader, ostar, oliver, gurka, tomat, vattenmelon, honungsmelon, flingor, panini, ägg, äggröror, korv, pannkakor med lönnsirap, stekt potatis mm.
Luncherna bestod av röror från gårdagens middag, spagge, ris, kyckling, kalkon, grillad fisk mm.
Det fanns även en snacksbar där det fanns pommes, hamburgare, korv och pirog/pizzor, samt grönsaker. Sen hade de ett dignande efterrättsbord, som för mig var mindre intressant. Allt var superdupersött.
Middagarna bestod av grillat och massor av röror och frukt.
För min del var det bra med all inclusive. Man fick ta ur det man ville ha, och var det inte gott så lämnade man och tog något nytt. Vad det gällde barnen, så åt Love gratis eftersom han är under 2 år. Max hade stora problem med sin matallergi och fick 3 kraftiga reaktioner, och vi vet inte riktigt vad det var han reagerade på. Så det slutade med att han åt vitt bröd med smör till frukost, pommes till lunch och spagge till middag. De sista 2 kvällarna åt vi middag på Burger king, så han skulle få i sig något.
När vi kom hem fick alla rallymage. Men hellre hemma, än borta.
Frukostarna bestod av bröd av olika slag, marmelader, ostar, oliver, gurka, tomat, vattenmelon, honungsmelon, flingor, panini, ägg, äggröror, korv, pannkakor med lönnsirap, stekt potatis mm.
Luncherna bestod av röror från gårdagens middag, spagge, ris, kyckling, kalkon, grillad fisk mm.
Det fanns även en snacksbar där det fanns pommes, hamburgare, korv och pirog/pizzor, samt grönsaker. Sen hade de ett dignande efterrättsbord, som för mig var mindre intressant. Allt var superdupersött.
Middagarna bestod av grillat och massor av röror och frukt.
För min del var det bra med all inclusive. Man fick ta ur det man ville ha, och var det inte gott så lämnade man och tog något nytt. Vad det gällde barnen, så åt Love gratis eftersom han är under 2 år. Max hade stora problem med sin matallergi och fick 3 kraftiga reaktioner, och vi vet inte riktigt vad det var han reagerade på. Så det slutade med att han åt vitt bröd med smör till frukost, pommes till lunch och spagge till middag. De sista 2 kvällarna åt vi middag på Burger king, så han skulle få i sig något.
När vi kom hem fick alla rallymage. Men hellre hemma, än borta.
Etiketter:
All inclusive,
Buffé,
Plockmat,
Turkiet
tisdag 20 juli 2010
En av mina absoluta favoritfrukter
Melonmangodrink
frysta vattenmelonbitar
frysta mangobitar
rom
passionsfruktjuice
Mixa frukten i matberedare, häll på juice och rom. Servera.
frysta mangobitar
rom
passionsfruktjuice
Mixa frukten i matberedare, häll på juice och rom. Servera.
Grillspett
rostas
grön och gul paprika
lök
Skär köttet i skivor och möra några timmar med kiwiskivor. Skär sedan köttet i lagom stora bitar och marinera i olja, kött- och grillkrydda, samt vitlök. När det är dags att grilla, trä upp dem på grillspett och varva med paprika och lök. Pensla även grönsakerna med grilloljan. Grilla och servera med något smaskigt tillbehör.
Havreflarn med chokladkräm
0,25 tsk bakpulver
1 dl havregryn
75 g smör
2 msk standardmjölk
2 msk ljus sirap
1 dl socker
1 dl vetemjöl
Chokladkräm:
50 g smör (rumstempererad)
1 msk florsocker
1 msk kakao
Detta rörs i hop till en jämn och smidig smet.
Havreflarnen:
Smält matfettet i en tjockbottnad kastrull.Tillsätt övriga ingredienser och rör till en smidig smet.
Klicka ut smeten på bakplåtspapper. Tänk på att ha avstånd mellan flarnen då de flyter ut ganska mycket.
Grädda mitt i ugnen, 200 grader ca 5-6 min.
Låt flarnen svalna något. Lossa dem från plåten och bred lite chokladkräm på varje flarn.
Lägg i hop dem två och två.
1 dl havregryn
75 g smör
2 msk standardmjölk
2 msk ljus sirap
1 dl socker
1 dl vetemjöl
Chokladkräm:
50 g smör (rumstempererad)
1 msk florsocker
1 msk kakao
Detta rörs i hop till en jämn och smidig smet.
Havreflarnen:
Smält matfettet i en tjockbottnad kastrull.Tillsätt övriga ingredienser och rör till en smidig smet.
Klicka ut smeten på bakplåtspapper. Tänk på att ha avstånd mellan flarnen då de flyter ut ganska mycket.
Grädda mitt i ugnen, 200 grader ca 5-6 min.
Låt flarnen svalna något. Lossa dem från plåten och bred lite chokladkräm på varje flarn.
Lägg i hop dem två och två.
Basilikamarinerade jordgubbar med vit chokladmousse och kardemummaströssel
Ett recept från Matplatsen som vi testade i Ostvik. Mums!
Till 4 port:
2,5 dl vispgrädde
150 gram vit choklad
125 gram mascarpone
Marinerade jordgubbar:
vaniljstång
8 st basilikablad
2 dl socker
2 dl vatten
1 st liten nypa svartpeppar
16 st jordgubbar
Kardemummaströssel:
2 msk krossade digestivekex
2 msk vetemjöl
1,5 msk smält smör
1,5 msk socker
salt
malen kardemumma
Chokladmoussen:
Koka upp grädden.Bryt chokladen i bitar och rör ut i grädden. Häll upp i en bunke och ställ kallt 8 timmar.
Vispa chokladsmeten till ett fast skum. Vispa mascarponen i en separat bunke och rör sedan ner den i chokladsmeten.
Jordgubbarna:
Snitta vaniljstången på längden.Hacka basilikan grovt. Koka upp vaniljstången, basilikan, sockret, vattnet och svartpeppar till en lag. Häll upp i en skål, ställ i kylen och låt svalna. Ansa jordgubbarna och dela i kvartar. Vänd ner i sockerlagen och låt dem dra några timmar.
Strössel:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut kexsmulor, mjöl, smör och socker på en plåt med bakplåtspapper. Pudra över kardemumma och en aning salt. Baka tills smulet fått lite färg. Rör om då och då så att allt blandas. Och håll koll så att det inte blir bränt.
Forma ägg av moussen, lägg en hög jordgubbar vid sidan av och strö lite strössel över.
Till 4 port:
2,5 dl vispgrädde
150 gram vit choklad
125 gram mascarpone
Marinerade jordgubbar:
vaniljstång
8 st basilikablad
2 dl socker
2 dl vatten
1 st liten nypa svartpeppar
16 st jordgubbar
Kardemummaströssel:
2 msk krossade digestivekex
2 msk vetemjöl
1,5 msk smält smör
1,5 msk socker
salt
malen kardemumma
Chokladmoussen:
Koka upp grädden.Bryt chokladen i bitar och rör ut i grädden. Häll upp i en bunke och ställ kallt 8 timmar.
Vispa chokladsmeten till ett fast skum. Vispa mascarponen i en separat bunke och rör sedan ner den i chokladsmeten.
Jordgubbarna:
Snitta vaniljstången på längden.Hacka basilikan grovt. Koka upp vaniljstången, basilikan, sockret, vattnet och svartpeppar till en lag. Häll upp i en skål, ställ i kylen och låt svalna. Ansa jordgubbarna och dela i kvartar. Vänd ner i sockerlagen och låt dem dra några timmar.
Strössel:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut kexsmulor, mjöl, smör och socker på en plåt med bakplåtspapper. Pudra över kardemumma och en aning salt. Baka tills smulet fått lite färg. Rör om då och då så att allt blandas. Och håll koll så att det inte blir bränt.
Forma ägg av moussen, lägg en hög jordgubbar vid sidan av och strö lite strössel över.
Surströmming
Min favorit är ett ljusugnsbröd med smör, potatis, creme fraiche, surströmming, även rommen, rödlök, tomat och dill.
Har även testat med västerbottensost och det var gott. Har även hört om folk som har socker på mackan...
Har även testat med västerbottensost och det var gott. Har även hört om folk som har socker på mackan...
Grillad scampi
Marinera scampin i
olja
citron
persillade
sweet chili sås
vitlök
Trä upp dem på grillspett och grilla en kort stund. har du köpt rosa scampi är den ju redan kokt. Servera gärna med sås gjord på creme fraiche, riven fetaost, vitlök, salt och peppar.
olja
citron
persillade
sweet chili sås
vitlök
Trä upp dem på grillspett och grilla en kort stund. har du köpt rosa scampi är den ju redan kokt. Servera gärna med sås gjord på creme fraiche, riven fetaost, vitlök, salt och peppar.
Matig sallad med caesardressing och krutonger
Gott med kall mat en varm dag.
minimajs
ett knippe gul lök
1 påse ruccolablandning
tomat i olika färg och form
gurka (från växthuset)
vindruvor
spetspaprika
gröna oliver med pimento
stekt halloumi
fetaost
sockerärter
1 burk matvete durum (eller bulgur)
jordgubbar
galiamelon
parmesanost
Till servering, färdig caesardressing och krutonger.
minimajs
ett knippe gul lök
1 påse ruccolablandning
tomat i olika färg och form
gurka (från växthuset)
vindruvor
spetspaprika
gröna oliver med pimento
stekt halloumi
fetaost
sockerärter
1 burk matvete durum (eller bulgur)
jordgubbar
galiamelon
parmesanost
Till servering, färdig caesardressing och krutonger.
fredag 16 juli 2010
Het glasnudelsallad med kräftstjärtar och sardelldressing
Ett recept från Mat-Tina som blev himlarnsch gott.
1 st zucchini
1 st röd paprika
5 st små skalade schalottenlökar
5 st sardellfiléer
1 msk olja
1 vitlöksklyfta
1/2 citron, saften och skalet
1 gul chili
en burk kräftstjärtar
ruccolasallad
Skala löken och skiva den tunt, finhacka vitlöken. Mjuka upp löken och vitlöken i oljan. Lägg i sardellerna och låt de mjukna och lösas upp i oljan. Blanda i citronsaft och det rivna skalet, ställ åt sidan.
Skiva zucchinin och hacka chilin. Stek i olja.
Dela paprikan i klyftor. Rosta dem i ugnen tills skalet är alldeles svart. Lägg dem i kallt vatten en stund och dra sedan av skalet. Blanda grönsakerna med glasnudlarna och sardelldressingen. Rör ner kräftstjärtarna och ruccolan, lägg upp.
1 st zucchini
1 st röd paprika
5 st små skalade schalottenlökar
5 st sardellfiléer
1 msk olja
1 vitlöksklyfta
1/2 citron, saften och skalet
1 gul chili
en burk kräftstjärtar
ruccolasallad
Skala löken och skiva den tunt, finhacka vitlöken. Mjuka upp löken och vitlöken i oljan. Lägg i sardellerna och låt de mjukna och lösas upp i oljan. Blanda i citronsaft och det rivna skalet, ställ åt sidan.
Skiva zucchinin och hacka chilin. Stek i olja.
Dela paprikan i klyftor. Rosta dem i ugnen tills skalet är alldeles svart. Lägg dem i kallt vatten en stund och dra sedan av skalet. Blanda grönsakerna med glasnudlarna och sardelldressingen. Rör ner kräftstjärtarna och ruccolan, lägg upp.
Flatbread med ädelost och rödlök
1 förpackning färdig pizzadeg (260 g)
1 rödlök
140 g ädelost
1/2 ask mascarpone (125 g)
100 g vindruvor
en liten påse pinjenötter
Sätt ugnen på 200°C.
Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Stek löken mjuk och glansig i 1 msk smör i en stekpanna.
Riv ädelosten grovt. Blanda med mascarponen. Krydda med 2 krm salt.
Rulla ut pizzadegen på en bakpappersklädd plåt. Bre på ädelostblandningen.
Grädda ca 10 minuter i ugnen.
Halvera vindruvorna och kärna ur dem.
Lägg på den stekta löken, vindruvor och pinjenötterna på pizzan.
Grädda ytterligare 5–10 minuter.
Låt svalna innan den skärs i bitar.
1 rödlök
140 g ädelost
1/2 ask mascarpone (125 g)
100 g vindruvor
en liten påse pinjenötter
Sätt ugnen på 200°C.
Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Stek löken mjuk och glansig i 1 msk smör i en stekpanna.
Riv ädelosten grovt. Blanda med mascarponen. Krydda med 2 krm salt.
Rulla ut pizzadegen på en bakpappersklädd plåt. Bre på ädelostblandningen.
Grädda ca 10 minuter i ugnen.
Halvera vindruvorna och kärna ur dem.
Lägg på den stekta löken, vindruvor och pinjenötterna på pizzan.
Grädda ytterligare 5–10 minuter.
Låt svalna innan den skärs i bitar.
Rosé framboise
4 - 6 glas
250 g hallon
2 dl vatten
2 msk outspädd svartvinbärssaft
40 cl rosévin
isbitar
1. Koka snabbt upp hallon och vatten. Sila ifrån hallonvätskan i ett litermått, låt svalna.
2. Blanda hallonsaften med svartvinbärssaft, rör om. Slå i rosévinet. Rör försiktigt.
3. Fyll snygga drinkglas med is till hälften, slå på hallonsaften och njut.
250 g hallon
2 dl vatten
2 msk outspädd svartvinbärssaft
40 cl rosévin
isbitar
1. Koka snabbt upp hallon och vatten. Sila ifrån hallonvätskan i ett litermått, låt svalna.
2. Blanda hallonsaften med svartvinbärssaft, rör om. Slå i rosévinet. Rör försiktigt.
3. Fyll snygga drinkglas med is till hälften, slå på hallonsaften och njut.
Chevrébrulee
4 portioner
200 g getost
4 äggulor
1 dl grädde
2 dl mjölk
svartpeppar, nymalen
tapenade och rostat bröd till servering
Sägg ugnen på 150 grader. Ta bort eventuella kanter på osten och mosa den i en skål. Tillsätt äggulor, grädde och mjölk och blanda till en smet. Häll smeten i ugnsfasta cocotter och ställ dem i en större ugnsfast form eller långpanna.
Ställ in i ugnen och häll på hett vatten så att det blir ett vattenbad. Grädda tills brûléerna stelnat, 40-45 minuter.
Låt svalna, strö över svartpeppar.
Servera med tapenade...
Och rostat bröd...
200 g getost
4 äggulor
1 dl grädde
2 dl mjölk
svartpeppar, nymalen
tapenade och rostat bröd till servering
Sägg ugnen på 150 grader. Ta bort eventuella kanter på osten och mosa den i en skål. Tillsätt äggulor, grädde och mjölk och blanda till en smet. Häll smeten i ugnsfasta cocotter och ställ dem i en större ugnsfast form eller långpanna.
Ställ in i ugnen och häll på hett vatten så att det blir ett vattenbad. Grädda tills brûléerna stelnat, 40-45 minuter.
Låt svalna, strö över svartpeppar.
Servera med tapenade...
Och rostat bröd...
onsdag 14 juli 2010
Hummus
1 burk kikärter
1 vitlöksklyfta
saften från en halv citron
olivolja
1 tsk sambal oelek
paprikapulver
salt och peppar
Häll av spadet från kikärterna och skölj dem. Häll kikärterna i en matberedare. I med citronsaften, en riven vitlöksklyfta, sambal, salt och peppar. Mixa ihop. Häll i olivolja i tunn stråle medan du mixar. Häll tills konsistensen blir lagom. Häll över till en skål och pudra över lite paprikapulver. Servera till nachos eller ännu hellre pitabröd som man hällt olivolja och flingsalt över, sen in i ugnen tills de blir krispiga. Skär dem sedan i trekanter.
1 vitlöksklyfta
saften från en halv citron
olivolja
1 tsk sambal oelek
paprikapulver
salt och peppar
Häll av spadet från kikärterna och skölj dem. Häll kikärterna i en matberedare. I med citronsaften, en riven vitlöksklyfta, sambal, salt och peppar. Mixa ihop. Häll i olivolja i tunn stråle medan du mixar. Häll tills konsistensen blir lagom. Häll över till en skål och pudra över lite paprikapulver. Servera till nachos eller ännu hellre pitabröd som man hällt olivolja och flingsalt över, sen in i ugnen tills de blir krispiga. Skär dem sedan i trekanter.
Etiketter:
Såser,
Tillbehör,
Tilltugg,
Vegetariskt
Rostbiff och potatissallad
Perfekt mat när det är sommar och varmt ute.
Även några skivor parmesansalami, lite sallad, fetaostsås och ett kex med tomatfetaost.
Även några skivor parmesansalami, lite sallad, fetaostsås och ett kex med tomatfetaost.
tisdag 13 juli 2010
Laxsås
Paulina bjöd på detta i helgen. Gott att ha som dressing på en matig sallad, eller som sås till fisk eller på mackan.
varmrökt lax
creme fraiche
purjolök
salt och peppar
Mixa ihop i en matberedare. Ju mindre creme fraiche du tar, desto tjockare blir såsen.
varmrökt lax
creme fraiche
purjolök
salt och peppar
Mixa ihop i en matberedare. Ju mindre creme fraiche du tar, desto tjockare blir såsen.
måndag 12 juli 2010
Svärfars slash
Snäppet godare än förra slashreceptet. Svärfar bjöd på hans slash under husvagnssemestern. Så gott när det är varmt.
70 cl sprit (minst 40%)
5 dl starkt te (Farbror August
2 1/2 dl strösocker
1 burk fryst apelsinjuice
1 burk fryst citronjuice (eller 1 förp. med nektarsmak)
När teet är kallt blanda i sockret och rör tills det löst sig. Blanda och rör om resten i en stor plastburk med tillhörande lock. Ställ i frysen i minst 36 timmar. Hållbarhet; flera månader.
Vid servering;
Rör om lite lätt. Tag 2-3 msk ur blandningen i ett glas och blanda med fruktsoda.
70 cl sprit (minst 40%)
5 dl starkt te (Farbror August
2 1/2 dl strösocker
1 burk fryst apelsinjuice
1 burk fryst citronjuice (eller 1 förp. med nektarsmak)
När teet är kallt blanda i sockret och rör tills det löst sig. Blanda och rör om resten i en stor plastburk med tillhörande lock. Ställ i frysen i minst 36 timmar. Hållbarhet; flera månader.
Vid servering;
Rör om lite lätt. Tag 2-3 msk ur blandningen i ett glas och blanda med fruktsoda.
Ostschnitzel
Ibland har man inte lust att stå och laga mat så då kan man köra på nåt som är någorlunda färdigt. Igår blev det ostschnitzel med pommes, beasås och persiljesmör.
söndag 11 juli 2010
Mojito
3 cl rom
1/2 lime
10 myntablad (gärna från växthuset)
fruktsoda
is
Stoppa lime och myntablad i en mortel och mortla. Häll upp i glas. Häll på rommen och fyll upp med fruktsoda. I med is. Kallt och gott en varm sommarkväll.
1/2 lime
10 myntablad (gärna från växthuset)
fruktsoda
is
Stoppa lime och myntablad i en mortel och mortla. Häll upp i glas. Häll på rommen och fyll upp med fruktsoda. I med is. Kallt och gott en varm sommarkväll.
lördag 10 juli 2010
Kall räkpaj
Pajskal;
150 g smör
3 dl mjöl
3 msk vatten
Fyllning;
1,5 burkar creme fraiche
1,5 dl riven ost
1 burk rom
1/4 gurka
dill
italiensk salladskrydda
citronsaft
Garnering
en burk skalade räkor i lag
maschésallad
Förgrädda pajskalet i 15-20 minuter på 200 grader. Blanda ihop allt till fyllningen. Lägg i den sedan pajskalet svalnat, just innan servering. På med de avrunnaräkorna och salladen.
150 g smör
3 dl mjöl
3 msk vatten
Fyllning;
1,5 burkar creme fraiche
1,5 dl riven ost
1 burk rom
1/4 gurka
dill
italiensk salladskrydda
citronsaft
Garnering
en burk skalade räkor i lag
maschésallad
Förgrädda pajskalet i 15-20 minuter på 200 grader. Blanda ihop allt till fyllningen. Lägg i den sedan pajskalet svalnat, just innan servering. På med de avrunnaräkorna och salladen.
torsdag 8 juli 2010
Langos
Köpte langos på Stadsfesten idag. En med räkor, gräddfil, ost, rödlök och rom. 65 buckeroos. Orkade halva och är fortfarande mätt. Varför kan de inte göra en liten som är billigare?
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)