söndag 31 oktober 2010

Caesarsallad med bacon och krutonger

Av parmesanosten gjorde jag även en caesarsallad och en caesardressing till provsmakningen. Salt och gott.


romansallad
stekt bacon
vitt bröd
smör
Zeta parmesanost

Dressing;
2 äggulor
0,5 msk dijonsenap
0,5 msk vitvinsvinäger
0,5 vitlöksklyfta
3 sardeller (med kapris)
1,5 dl rapsolja
1 dl Zeta parmesanost
salt och peppar
vatten

Dressingen,
Lägg äggulor, senap, vinäger, vitlök, sardeller och parmesanost i matberedare och mixa. Häll oljan i droppvis medan mixern är igång. Häll i vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Krutonger;
Skär bort kanterna på brödet och skär i mindre kuber. Smält en stor klick smör och när det blivit gyllenbrunt så kickar du i brödbitarna. Rör om tills de är gyllenbruna och någorlunda knapriga. Salta.

Salladen;
Stek baconet och låt rinna av på hushållspapper. Skölj salladen och dela den i mindre bitar, lägg på ett vackert fat. På med riven Zeta parmesanost, på med baconet och sist dressingen. Servera med krutonger.










-Mama Skogly ♥

Parmesanomelett

Till provsmakningen hade jag gjort en krämig omelett.


1 tomat
5 coctailtomater
8 basilikablad
3 ägg
en skvätt grädde
1 näve riven Zeta parmesan
salt & peppar

Hacka tomaterna och stek i smör. Blanda ägg, ost, grädde, basilika, salt och peppar. Häll över tomaterna i stekpannan och stek på låg värme tills omeletten har tagit ihop. Riv lite parmesan över omeletten innan den stelnat.





-Mama Skogly ♥

Zetas Crema di balsamico fikon

Igår buzzade jag parmesanost och balsamvinäger från Zeta. Bjöd på lite av varje (recept kommer) bl a fruktsallad med fikonbalsam och kex med brieost och fikonbalsam. ALLA tyckte att fikonbalsamen var god. Rekommenderas alltså.




-Mama Skogly ♥

lördag 30 oktober 2010

Födelsadagskalas för Max

Idag har vi avverkat släktkalaset för vår blivande 7-åring. Vi bjöd på glamourbollar, rischoklad, trippelchokladkaka, s´mores, cornflakesgodis och dumletårta. De recept som inte ligger ute kommer inom kort.








-Mama Skogly ♥

Rischoklad

Det snöar ute, affärerna julskyltar för fulla muggar, ergo det är dags för lite julgodis. Rischoklad är busenkelt och går snabbt att tillaga. Jag gör som vanligt halva satsen, så vill ni ha fler så dubblar ni receptet. Jag tror jag fick ut ca 30 st av detta.


100 g ljus blockchoklad
5 dl Vårgårdaris

Smält chokladen i vattenbad och blanda ner riset. Klicka upp i lagom stora klickar. Ba da bom ba da bing, klart!












-Mama Skogly ♥

torsdag 28 oktober 2010

Kebabrulle med dressing och grönt

Förra helgen blev det kebabrulle/kebabtallrik till fredagsmyset. Mycket gott och alla åt och var nöjda. När man är 5 pers i famlijen är det inte lätt att få alla nöjda;) om ni förstår vad jag menar. Barnen hjälpte till att steka köttet och skära grönsaker, och som vanligt äter de bättre om de varit med och gjort maten.


kebabkött
tomat
rödlök
isbergssallad
gurka
riven ost
tacosås
hemmagjord kebabdressing
tortillabröd

Kebabdressing;
creme fraiche
hot chili sauce
vitlök
oregano
bostongurka

Stek kebabköttet, lägg kött, grönt och sås på rullen och rulla ihop. Klart!














-Mama Skogly ♥

Glamourbollar

Så var man i bakartagen igen. Det är ännu ett kalas som ska gå av stapeln. Max fyller 7 år. Alla i vår familj fyller år inom loppet av 5 månader (dålig planering) så det blir ett sabla kalasande så här års. Max är sist ut så nu är det färdigkalasat på ett bra tag för vår del. Här kommer ett recept jag lånat från Louice´s spis, med vissa ändringar.


29 st

100 g smör
1 dl socker
1 msk vanlijsocker
3 msk kakao
en liten nypa salt
3 dl havregryn
0,5 dl kokos
0,5-1 msk arrak
50 g vit choklad
3 msk kaffe

Till garnering;
200g vit, ljus eller mörk blockchoklad
strössel eller socker och karamellfärg

Stoppa alla ingredienserna i en bunke och låt stå tills smöret blivit rumstempererat. Använd händerna och gör till en deg. Rulla till bollar, ganska små, och ställ i frysen en timme. Smält chokladen i ett vattenbad och rulla bollarna i chokladen. Sprinkla över strössel direkt, för chokladen stelnar fort som tusan.

Jag gjorde eget strössel genom att stoppa socker i en påse, droppa ner lite karamellfärg (ca 2 droppar till 0,75 dl socker), knyta ihop och skaka.








-Mama Skogly ♥

Salladsbaren på Ica Supermarket Torget

Har ni upptäckt den nya salladsbaren på Ica Torget? Jättefin är den. Man får plocka själv och det finns massor att välja bland, t ex bönor, avocado, keso, groddar, lök, oliver, fetaost, ost, couscous, pasta, pestopasta, soltorkade tomater, ägg, krutonger, gurka, salladsblandning, kyckling, räkor, tonfisk, crab sticks, kycklingvingar, kycklingspett, olika såser mm. Nu är det ganska dyrt; 9.90 hg. Så tar man t ex en hel tomat så kostar den 10:-. Ett tips är ju att man kan köpa en tomat eller koka ett ägg själv och hacka ner. Men det gör man ju som man vill. Rekommenderar mangodressingen, den som är ljusgul. Fantastiskt god, speciellt till kyckling, men är nog inte alls LCHF, men där fuskar jag lite. Man behöver ju inte ta så mycket om man inte vill.

Bild lånad från skellefte.net





onsdag 27 oktober 2010

Snabblagad fiskgratäng med mandelmos

Förra veckan fick jag finfina torskfiléer från Norge av svärmor så de tog jag fram och tinade igår. Sen hade jag kvar en ostbit och syltlök från plockmaten i fredags samt mandelpotatis vi fått av Robert för ett tag sen. Potatismos som man gör själv är ju så mycket godare än pulvermos. Det går inte ens jämföra på samma dag. Och det är ju inte alls svårt att göra heller. Vad ska jag säga om resultatet då? Jag hoppade över moset och åt utan eftersom jag skippar kolisarna, minsta sonen åt upp allt i ett nafs, Mellankillen gjorde tummen upp och äldsta sonen slickade tallriken. Sen kom maken hem från jobbet och sa "Det här var skit...GOTT!". Då är det väl godkänt?


Gratäng;
2 torskfiléblock
100 g Flöde pikantost
citron
1 msk Knorr fiskkrydda
3 dl grädde
ev syltlök

Mandelmos;
valfri mängd potatis
en skvätt grädde
en klick smör
salt och peppar

Tina torskblocken så att de går att skära i skivor. Det är lättare att skära när de inte är helt tinade. Lägg i ugnsfast form och salt och peppra. Koka ihop grädde, ost, kryddan och citronsaft. Slå över firren. In i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Ta ut den och skiva över ost. In i ugnen igen i ca 10 minuter. Servera med t ex mandelmos och strö över syltlök.

Koka under tiden den skalade potatisen i saltat vatten, tills den är mjuk. Mosa den och häll i grädde, en klick smör och smaka av med salt och peppar.












-Mama Skogly ♥

Ett spännande paket på bron

Idag hittade jag ett paket på bron. Det var från Buzzador och Zeta och innehöll två parmesanostar, en crema de balsamico fikon och en fin ostkniv. Eftersom jag är buzzador så var det helt gratis. På lördag ska några vänner få provsmaka av detta, och om det blir över någon parmesan kanske det blir något nytt recept också. Visste ni att parmesanost innehåller mycket protein så det är en bra proteinkälla för vegetarianer? Och att gravida kan äta den fastän den inte är pastöriserad?;



tisdag 26 oktober 2010

Pastasås med bacon, ädelost och kantareller

Den här blev det till middag igår. Jag åt den med kokt broccoli istället för pasta. Tycker man inte om svamp kan man ju skippa den.


1 paket bacon
ett gäng trattkantareller
1 lagom stor bit grönmögelost
1 vitlöksklyfta
en skvätt grädde
peppar
valfri pasta
(jag tyckte inte salt behövdes eftersom osten och baconet ger sälta)
ev broccoli

Stek baconet, ner med svampen och riven vitlök. På med osten och grödden. Låt koka ihop. Servera med pasta.








-Mama Skogly ♥