fredag 31 december 2010

.:Gott nytt år!:.

Gott nytt år, kamrater. Har spenderat kvällen hos mycket goda vänner tillsammans med andra mycket goda vänner. Det blev snittar, en trerätters, Champis eftersom jag var chaufför och en himla massa skratt. När jag kom hem vid 00.45-blåset hade jag tänkt redigera lite bilder och lägga ut här, men då visar det sig att jag tagit hem värdparets kamera istället för min egen. Ovärt! Kanske letar sig kameran hem under natten eller tidig morgon. Jag hoppas att ni kommer att hitta lite smaskelismaskiga recept här under året och att ni fortsätter att kika in och lämna spår av er, jag blir så glad av era kommentarer. God natt!

-Mama Skogly ♥

Rostbiffwrap med fetaost och avocado

Ja, ja, nu har jag snöat in på det här med wraps, men den här var diaboliskt god. Och så är det enkelt och går snabbt att tillaga. Gubben fick en med rostbiff, sallad och beasås på tub. Så var han nöjd. Nu vill jag önska er ett gott slut, så ses vi kanske nästa år igen!


tunnbröd
marinerad rostbiff
blandsallad
rödlök
gurka
avocado
creme fraiche
svart vinbärsgelé
ICAs fetaost med oliver och vitlök

Marinerad rostbiff;
en skvätt japansk soja (inte kinesisk)
en skvätt olivolja
riven vitlök

Blanda ihop ingredienserna till marinaden och i med rostbiffen. Låt marinera i en timme. Gör färdigt mackan och njut.








Gubbens;


-Mama Skogly ♥

torsdag 30 december 2010

Kalkonwrap

Jag kan säga som så att en kalkon är väldigt mycket mat. Det blir rester, så är det bara. Så här kommer ännu ett förslag på vad man kan göra av resterna. För ni slänger väl inte överbliven mat?


mjukt tunnbröd
kalkonkött eller grillad kyckling
ost
salladsbladning
rödlök
sweet currysås
bbqsås

Sweet currysås;
1 klick creme fraiche
en klutt sweet chili
pudra över lite curry och rör om.

Lägg ost i mitten på brödet och in i mikron tills osten har smält. På med kalkon, salladsblandning och rödlök. Blanda ihop ingredienserna i såsen och klicka över mackan. På med lite bbq-sås överst, jag använde Heinz. Vik ihop mackan.






-Mama Skogly ♥

Briefyllda varma fikon

Den här förrätten gör man på ett litet kick och är inte alls svårt. Om Max inte hade varit hemma hade jag även haft valnötter eller pinjenötter till. Sen blev det ändrade planer inför nyårs. Min syster ligger i magsjuka så Umeåresan är inställd. Istället ska vi till Kikki och Matte och fira nyår med bästa vänner och deras familjer. Morgondagens efterrätt ska jag förbereda idag.


4 port

4 fikon
brieost
crema de balsamico
färsk timjan
valnötter eller pinjenötter

Ta bort det vita som är runt osten. Skär ett kryss i fikonen och tryck försiktigt ner två bitar brie. In i ugnen 5-8 minuter i 250 grader. Ta ut fikonen och lägg upp på fat. Ringla balsamen över och lägg på lite färsk timjan. Styrö över valfria nötter. Alagazam, klart!






-Mama Skogly ♥

onsdag 29 december 2010

Fyllda frallor med tacoköttfärs

Ännu en variant på fyllda frallor coh ett tips på lite variation på tacofredagsmyset. Går snabbt när man har överbliven tacofärs i frysen. Servera med sweet chili guacamole, en god sallad och salsa.


6 st

6 frallor
tacoköttfärs
2 dl grädde
2 ägg
riven ost

Kapa locket på frallorna och gröp ur innehållet. Fyll med riven ost, tacofärs och toppa med riven ost. Blanda ägg och grädde, peppra. Häll blandningen i frallorna och på med locket. Linda in i folie och in i ugnen på 200 grader i 30 minuter.










-Mama Skogly ♥

ICAs Apelsinjuice

Testade den här juicen för några dagar sedan. Den var helt ok, 3/5 poäng. Den bästa apelsinjuicen är Godmorgon apelsinjuice Florida, med undantag för den färskpressade på Marks & Spencer...


-Mama Skogly ♥

tisdag 28 december 2010

Cambozola finesse vitlök

Svärmor och svärfar kom förbi idag och hade med sig en ost som verkar vara relativt ny på marknaden. Den var faktiskt jättegod, speciellt på Breton original-kex. Till och med Affe och Love, två av pojkarna åt med god aptit.


-Mama Skogly ♥

Kycklingleverpastej

Jag gjorde leverpastej för första gången i mitt liv, och det var inte alls svårt. Det blev 3 lagom stora lådor, så grannarna fick ett exemplar var också. Tack för det, Elle. Nu sitter jag och klurar vad vi ska äta för snittar på nyårsafton. Inte helt lätt eftersom syrran inte kan äta fisk och skaldjur.


2 små finhackade schalottenlökar
400 g kycklinglever
2 msk konjak
1 vitlöksklyfta
2 dl grädde
1 ägg
2 msk mjöl
4 blad färsk salvia
1 topp rosmarin
svartpeppar och salt

På med ugnen på 175 grader. Hacka löken och fräs den mjuk i smör. Skölj och torka levern med hushållspapper. Blanda alla ingredienser och kör rubbet i matberedare tills den är slät. Häll upp i 3 formar och ställ formarna i en långpanna med vatten, ett vattenbad alltså. In i ugnen i ca 1,5 timmar. Låt svalna.






-Mama Skogly ♥

måndag 27 december 2010

Citron- och lakritsglass

Min systerdotter Hanna och jag gjorde en underbar glass i förrgår. Påminner om om de citronfyllda lakritsgodisarna man köpte på Finlandsfärjan för länge sen. Receptet kommer från en gammal Elle. Sura citronkarameller ska tydligen också vara gott att krossa i den här. Yummy yummy for my tummy!


30 Turkisk peppar godisar
4 dl mjölk
0,5 dl socker
1 ägg
1 msk mjöl
2 dl grädde
1 dl lemon curd

Krossa 2o godisar i kastrull och i med mjölken. Värm på svag värme tills godiset är helt upplöst. Vispa socker och ägg poröst. I med mjöl.Häll ner äggsmeten under kraftig vispning i mjölken. Sjud på svag värme tills det tjocknar något. Det får inte koka. Låt svalna. Blanda i grädden. Vispa i lemon curden. För att göra glass i frysen;Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om ungefär var 20:e minut under ca 3 timmar. Krossa de resterande godisarna och blanda i glassen. För att göra glass i glassmaskin; Låt den färdiga krämen kallna övertäckt i kylen. Följ instruktionerna för glassmaskinen. Krossa de resterande godisarna och blanda ner i glassen.













-Mama Skogly ♥

Ett favoritgodis

Jag är inte så mycket för smågodis. Det är sällan jag köper till mig själv och det är sällan att jag äter upp allt. Mat är mer min grej. Men när jag köper smågodis är det oftast choklad, lite saltlakrits och en och annan skumgodis som åker med i påsen. Denna är en riktig höjdare och jag hittade den på Godisvågen. Choklad, crisp, kola och skum, allt i ett.




-Mama Skogly ♥

söndag 26 december 2010

Turkey lurkey sandwich

Av kalkonköttet som var kvar gjorde vi smarriga mackor. Tyvärr hade vi ingen bacon hemma. Hade vi haft det hade jag smurfat med det också.


rostat bröd
Hellman´s majonnäs
ost
kalkonkött
tomat
bacon






-Mama Skogly ♥

Kalkon med stuffing, sås och rustik potatis

Årets kalkon stoppade vi full med bröd, smör, lök och droppade limoncello över. Under skinnet stoppade vi timjansmör. Åt pippin med en gräddig sås, potatis och ugnsbakade brysselkål med tryffelolja.














-Mama Skogly ♥

lördag 25 december 2010

Julmiddagen

Julen firades som vanligt hos oss med systern och hennes familj, svärmor & svärfar, svågern och pappa. Hos oss inleder vi alltid julbordet med att äta fisken och sen går vi loss på köttet. På första tallriken låg vodka/limesill, senapssill, senapssill med honung och apelsin, rökt lax, gravad lax, avocado, creme fraiche, rödlök, rom, räkor, samt potatis. Sen var jag mätt, men man måste ju äta lite kött också. På den andra tallriken låg delikatessköttbullar, svärmors legymsallad, mimosasallad, hemmagjord kycklingleverpastej, skinka, äppelmos, senap och två olika korvar. Är det bara jag som äter skinkan med både äppelmos och senap?










-Mama Skogly ♥