torsdag 31 mars 2011

Vit chokladmoussetårta med passionsfrukt

Det var ju jag som hade arbetslagsfikat igår, och efter att vi mumsat på smörgåstårta så smaskade vi på den här. Den var superenkel att göra och supergod. Både söt och syrlig. Den här måste ni också prova. Receptet kommer från Arla. (Sorry för dåliga bilder. Var på jobbet så det blev inget foto på uppläggningen.)


8 bitar
300 g mandelmassa
2 ägg
2 msk kakao

Fyllning:
3 dl vispgrädde
200 g vit choklad
2 äggulor
2 msk citruslikör, t ex cointreau eller limoncello (jag hade hemmagjord limoncello, men har man inte det kan man pressa ner lite citronsaft och blanda i lite rivet citronskal istället.)

Garnering
2-3 passionsfrukter
Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan och rör ner ägg och kakao. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt kakan kallna och skär loss den från formen. Diska och torka formen och lägg ner kakan igen. Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter. Vispa upp äggulorna i en stor bunke. Tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner likören och sist grädden. Bred ut moussen över kakan i formen. Täck med plastfilm och frys i minst 3 tim. Dela passionsfrukten och skrapa ur fruktköttet. Häll det över moussen. Låt tårtan stå framme ca 30 min före serveringen.






-Mama Skogly ♥

onsdag 30 mars 2011

Smörgåstårta

Favorit i repris idag. Det är min tur att bjuda på arbetslagsfika, så det blir denna pjäs och en liten tårta till efterrätt. Men det receptet får ni imorgon. Ikväll hejar vi på SAIK, att de avgör och skickar ut Luleå en gång för alla. I helgen väntar födelsedagsmiddag hos min bästa vän Anette och på lördag har vi en liten reunion från gymnasietiden med en tre-rätters. Bara möjligheter!


2 st

2 smörgåstårtbottnar
1 bredbar leverpastej
bostongurka
2 små askar legymsallad
1 ask skinkost
2 dl grädde
2 msk majjo
0,5 dl kaviar

Garnering;
krossade ostkrokar
vindruvor
ost
skinka
hårdkokt ägg
cocktailtomater
physalis

Gör gärna smörgåstårtan dagen före så den blir saftig och god.

Lager ett; leverpastej, bostongurka, legymsallad

Lager två; skinkost

Utanpå; vispad grädde med majjo och kaviar

Garnera med krossade ostkrokar, vindruvor, ägg, skinka, ost, cocktailtomater och physalis.






-Mama Skogly ♥

tisdag 29 mars 2011

Köttfärslimpa med fransk löksoppa

I sann söndagsanda dammade vi av detta gamla recept och blåste liv i det. Svärmor och svärfar var här och fick sig också en bit mat. Alla tyckte det var gott, även barnen. Maken slickade tallriken. Till detta serverade vi ugnsrostad potatis, svart vinbärsgelé, gräddsås och sallad. Vi dubblade receptet, då räckte det till 4 vuxna, 3 barn och det blev två lunchlådor över.


500 g köttfärs
1 påse fransk löksoppa
1 ägg
1 dl creme fraiche
(soja till pensling)

Blanda köttfärsen med löksoppa, ägg och creme fraiche. Forma till en limpa. Pensla med soja. In i ugnen i ca 40 minuter på 200 grader. Servera med någon form av potatis, sås, gelé och sallad.

Tips; Får du rester över är det jättegott att äta köttfärslimpa på smörat hårdbröd.






-Mama Skogly ♥

måndag 28 mars 2011

Smaskelismaskens 1 år!

Idag firar bloggen ett år. Natten mot idag för precis ett år sedan låg jag vaken och kunde inte sova. Någonstans under småtimmarna föddes idén till denna. Och så roligt jag har haft under detta år, med dryga 26000 besökare. Tack alla ni som varit in och lämnat fina kommentarer, ni gör mig så glad. Hoppas ni fortsätter att följa med mig och bloggen även nästa år. Puss på er!




-Mama Skogly ♥

söndag 27 mars 2011

Jacksonpotatis

I lördags åt vi grillat. Det blev rostas med den här potatisen, majskolvar, bröd och beasås. Potatisen blev supergod, den måste ni prova. Maken tog tallriken full.


4 portioner

4 bakpotatisar
2 paket bacon
5 små salladslökar
0,5 kruka persilja
en liten påse västerbottensost
0,5 citron
en klick smör
1 msk rapsolja

Picka potatisen och kör den på full effekt i mikron tills den är mjuk. Stek baconet och låt svalna. Gröp försiktigt ur potatisarna och spara skalen. Blanda bacon, potatis, ost, hackad persilja och hackad salladslök med den rivna osten (lämna lite till gratineringen). I med en klick smör och olja. I med citronsaften och smaka av med salt och peppar. Lägg fyllningen i potatisskalen och toppa med riven ost. In i ugnen på 250 grader till osten har smält.








-Mama Skogly ♥

lördag 26 mars 2011

Lövbiffenchiladas med mexican chili

Det här blev riktigt gott, alla i familjen åt med god aptit. Barnen fick vara med och skära grönsaker. Sen blev det fredagsmys framför Let´s dance.


3-4 portioner

500 g lövbiff
tacokrydda
0,5 purjolök
1 burk lätt creme fraiche mexican/chili (Norrmejeriet)
4 tortilla
riven ost

Ansa purjon och strimla. Fräs mjuka i smör. I med köttet och pudra över tacokrydda. Häll i creme fraichen och låt puttra en stund. Häll fyllningen i mitten av ett bröd och på med riven ost. Rulla ihop och lägg med skarven neråt i ugnsfast form. På med riven ost och in i ugnen på 250 grader i ca 5 minuter. Servera med sallad (gärna med melon och mango i), salsa och en guacamole.












-Mama Skogly ♥

God morgon söndag!

Vi startar väl dagen med en god frukost. Två rostade raskensfrallor, den ena med brunost och jordgubbssylt, den andra med skagenröra, skinka och melon. Till det en god juice. Lite senare bjuder jag på fredagens goda middag. Vad ska vi hitta på idag då?






-Mama Skogly ♥

fredag 25 mars 2011

Pizza med gorgonzola, färska fikon och parmaskinka

Lokaltidningen var här igår och det här bjöd jag på till förrätt. Sen blev det fyllda frallor och dammsugarbollar. Dammsugarbollar is da shit, bara så att ni vet!


1 färdig pizzadeg på rulle
1 Galbani gorgonzola cremoso
ca 70 g parmaskinka
2 rödlökar
1 msk balsamvinäger
1 msk farinsocker
4 färska fikon

Skär löken tunt i skivor och stek i smör. Karamellisera löken genom att hälla på balsamvinäger och strö över farinsocker. Stek i 15 minuter. Rulla ut degen och låt ligga ca 10 minuter. Bred försiktigt osten över degen. Fördela löken över och läg sedan ut bitar av parmaskinka. Dela varje fikon i åtta delar. Födela även dessa över. Skjuts in i ugnen på 200 grader i 15 minuter.










-Mama Skogly ♥

torsdag 24 mars 2011

Laxwrap & lövbiffwrap med bacon och bea

Anette kom igår för att titta på hockey. Ja, den gick ju rent svenskt sagt åt h-vete. Lite självmål och...Nej, vi går vidare med annat. Men den här var god i alla fall. Melon på var en riktig höjdare. Gubben, som är lite kinkig i maten, fick en annan variant. Han gillar bacon, okej? Han säger själv att bacon är den enda grönsak han äter...


mjukt tunnbröd
skagenröra
ärtskott (eller sallad av något slag)
gravad lax
avocado (med lite citron)
melon
nymalen svartpeppar

Fördela skagenröran på brödet. På med ärtskott, lax, avocado i skivor och melon. På med svartpeppar och vik ihop. Klart!






Gubbens lövbiffwrap;


mjukt tunnbröd
ost
1 bit lövbiff
4 skivor bacon
röd paprika
gurka
beasås

Stek lövbiffen hastigt och krydda med grillkrydda och peppar. Stek baconet. Lägg ost på brödet, sen på med köttet. Kasta dit ilte paprika och gurka. Toppa med bea. Vik ihop och servera.

-Mama Skogly ♥

onsdag 23 mars 2011

Ny frisyr och en bit smörgåstårta

Nu har min diet gått på påsklov, minus nästan 17 kilo. Tack för den här tiden kilon, kom aldrig mer tillbaka. Efter påsk blir det nya tag fram till sommarlovet. Så gör jag, och det har funkat för mig. Det har jag firat med en ny vårjacka, en ny frisyr med ny hårfärg och en bit smörgåstårta. Tårtan är från ICA Supermarket här i staan (ja, det stavas så) och juicen är Godmorgon Tropisk, den var riktigt bra. Mums, säger jag bara. MUMS!






-Mama Skogly ♥

tisdag 22 mars 2011

Köttfärsgratäng med curry

Här är det snabba ryck när man har rester av en köttfärssås i frys eller kyl. Ibland ska det gå fort, vet ni!


köttfärssås
curry
smör
en sabla massa ost, gärna lite mozzarella

På med ugnen på 225 grader. Tina köttfärssåsen. Smält smör i stekpanna och fräs curry. I med köttfärssåsen och veva runt lite. Häll upp färsböandningen i ugnsfast form. På med riven ost i massor och skjuts in i ugnen tills osten smält och ser gyllenbrun ut. Servera med sallad och en vitlökssås. Ragadish!

-Mama Skogly ♥

måndag 21 mars 2011

Murkelsås

Här kommer receptet på såsen till det vi grillade i fredags. Det kommer från Victoria som har Matplatsen. Fantastiskt god. Jag har fryst ner resterna så Anette ska få som pastasås när hon ska vara barnvakt på onsdag. För man ska dela med sig av det goda! (Vill man ha den strikt LC så skippar man sockret och redningen.)


0,5 gul lök
1 burk murklor
6 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning
en skvätt soja
salt och peppar
1 msk socker
ljus redning

Finhacka löken och stek mjuk i smör. Skölj murklorna och hacka dem i mindre bitar. I med det i kastrullen och på med grädde. I med buljongtärningen, soja, socker, salt och peppar. Låt koka i minst 15 minuter. (Jag körde lite med stavmixern innan jag serverade.) Njut!








-Mama Skogly ♥

söndag 20 mars 2011

Söndagsmiddag från Kungsgrillen

Vi har bara hört bra saker om Kungsgrillen här i Skellefteå. Maten ska vara jättebra, kebaben stor och mumsig osv. Döm om vår förvåning när vi köpte hem mat där ifrån igår och det blev platt fall. Jag är ledsen att säga det, men det var inte gott. Köttet smakade ingenting. Ingenting. Pojkarnas hamburgare smakade ingenting. Makens kebabrulle var iskall och smakade... ja, ni fattar väl? Kanske hade de bara en dålig dag eller så är det fel på våra smaklökar. Men killen bakom disken var trevlig.






-Mama Skogly ♥