måndag 29 augusti 2011

Sallad med rostade grönsaker

Vi fortsätter med ännu ett bidrag till kräftskivan. Kikki lagade en mumsig sallad som även passar till kött-och fiskrätter.


4-6 port

1 hel vitlök
4 rödlökar
2 röda paprikor
salt och peppar
några kvistar timjan
3 msk olivolja
3 msk honung
2 påsar blandsallad
1 dl svarta oliver
150 g marinerade kronärtskockor
1 dl salladsnötter

Skala vitlöken och lägg ut klyftorna på plåt med bakplåtspapper. Skala rödlöken, skär den i klyftor och lägg på plåten. Kärna ur paprikan, skär i bitar och på plåten med den. Krydda med salt, peppar, timjan, ringla över olivolja och honung. Rosta i mitten av ugnen i 225 grader i 25-30 minuter. Blanda de rostade grönsakerna med sallad, oliver, kronärtskockorna och strö sedan över salladsnötterna.




-Mama Skogly ♥

Marabou sensation

Har testat två "nya" chokladsmaker. Den ena var Cookies cream, vilken var god, men det blev otippat ingen favorit, för det lät verkligen som den skulle kunna falla mig i smaken. Då tyckte jag bättre om Strawberry cheesecake, med härlig smak av jordgubb. Mmmm. Marabou.




-Mama Skogly ♥

Cream cheese-bollar med ostkrokskross

Från senaste Buffé, ännu ett bidrag till kräftskivan. Jag tykcte att smaken blev lite för tam, så ta gärna i mer chiliflakes än vad recetet anger, eller kicka ner lite sambal... Ostbollar som är rullade i Maria Montazamis favorit, nämligen ostkrokar. Eller säger ni ostbågar?


ca 25 st

200 g cream cheese
8 torkade aprikoser
3 msk sötmandel
1 krm chili flakes
1,5 dl ostkrokar
salt

Lägg osten i skål. Finhacka aprikoser och mandel. Blanda ner det i osten tillsammans med chili flakes och salt. Rulla till små bollar ungefär lika stora som en liten körsbärstomat. Krossa ostkrokarna till finfina smulor. (Jag la dem i en fryspåse och mosade med kavel.) Rulla ostbollarna i krosset. Låt stå i kylen ett tag innan servering.

-Mama Skogly ♥

Ajvarsås

Den här såsen passar mycket bra till kräftor. Den måste även passa till både fisk- och kötträtter. En riktig höjdare måste jag säga, och den går snabbt att tillaga. Kolhydratinnehållet på ajvar är ca 13 g/100 g ajvar, men det är ju inte så mycket man har i såsen.


2 dl creme fraiche
1 tsk sambal
3 msk ajvar, mild
1 vitlöksklyfta

Blanda ihop och låt stå en stund att utveckla smakerna. Servera gärna på rostat bröd med kräftor.

-Mama Skogly ♥

Krustader med mandelmos och rom

Den här gjorde jag till kräftskivan. Fantastiskt gott potatismos och det bler supergott att stoppa i frasiga krustader och toppa med lite ännu mera gott.


Mandelmos:
några mandelpotatisar, skalade
en skvätt grädde
riven västerbottensost
flingsalt
peppar

ett gäng krustader
stenbitsrom
creme fraiche
gräslök

Koka potatisen mjuk och mosa. Blanda i övriga ingredienser till moset och smaka av med salt och peppar. Låt svalna lite. Klicka i moset i krustaderna. På med creme fraiche, rom och klipp över gräslök. Servera direkt, annars mjuknar krustaderna.


-Mama Skogly ♥

Ostronskivlingspasta med västerbottensost och knapriga brödsmulor

Det här receptet hittade jag i senaste Mersmak, tror jag. Jag bytte ut Karljohansvampen mot ostronskivling och pappardelle mot tagliatelle. Oj, så gott. Synd för min bästis Anette, som inte äter kött, att hon var bortrest just denna kväll... Ni som kör low carb och vill testa detta recept, byter ut pastan mot zucchinipasta och skippar brödsmulorna. Kanske kicka i lite parmaskinka på toppen för att få upp proteininnehållet då.


4 port

Brödsmulor:
2 msk smör
1 dagsgammal ciabatta i cm-stora bitar
1 tsk flingsalt

300 g färsk pasta
1 liter ostronskivling
2 msk smör
3 hackade vitlöksklyftor
1,5 dl vispgrädde
0,5 kokspad från pastan
1 dl riven västerbottensost
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar
3 msk hackad persilja

Till servering: riven västerbottensost

Hetta upp smöret i stekpanna och stek brödbitarna hastigt tills de är gyllene. Salta och ställ åt sidan. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av vattnet men spara 0,5 dl av kokspadet och håll det varmt. Koka ur vätskan ur svampen och klicka sedan ner smör. Bryn svampen med vitlöken i 4-5 minuter. I med grädde, kokspad och ost. Låt koka ihop ett par minuter. Salta och peppra. Blanda i persiljan och den avrunna pastan. Lägg upp på fat och servera med brödsmulorna och riven ost.


-Mama Skogly ♥

Ost- och skinkfyllda tortillas och lite kinamat

Igår fick kidsen lite snabblagat käk eftersom vi vuxna skulle äta stark mat. Vi köpte strimlad biff med grönsaker i stark sås från Lilla Kina. Men mums, alltså! Det blev den sista kolhydratrika måltiden på ett bra tag, för idag har jag minimerat kolisintaget igen. (Det kommer dock flera "vanliga recept som jag inte hunnit publicera ännu.) Här kommer i alla fall receptet på barnens mat. Det är så enkelt att de kan vara med och laga maten. Och ni glömmer väl inte att Halv 8 hos mig börjar om ikväll. Ha en skön vecka, kära läsare.


2-4 portioner

2 tortillabröd
8 skivor rökt skinka
ostskivor
ev lite senap

Bred senap på ena brödet. På med lite ost. På med skinka och mera ost överst. På med ännu ett bröd som lock. Stek i torr stekpanna tills osten smält. Skär upp i trekanter och servera gärna med lite sallad.


-Mama Skogly ♥

söndag 28 augusti 2011

Kantarelltoast med halloumi

Dagens recept står Kikki för och som ni kan se på bilden nedan. Supergoda mackor med sälta och massa mums!


surdegsbröd
cream cheese
halloumiost
kantareller

Stek kanatrellerna och osten(skivad).
Snabbstek brödskivorna, bred med crem cheese. Lägg på en halloumiskiva på varje bröd och fyll på rikligt med kantareller. Krydda med salt, peppar och färsk timjan.


-Mama Skogly & Kikki♥

Kräftskiva

Kikki och jag fyller år i augusti och det brukar vi fiar med våra tjejkompisar Anette och Kajsa. Vi har oftast med våra gubbar också, men i år fick vi inte ihop något datum där alla kunde. I år var vi hos Kikki och följande fanns med på skivan:

kräftor
cream cheese-bollar
krustader med mandelmos och rom
krustader med brieost och krusbärsmarmelad
kantarell och halloumitoast
sallad med rostade grönsaker
ostar och kex
ajvarsås

Till efterrätt blev det en cheesecake.
Recept kommer, naturligtvis!








-Mama Skogly ♥

Matfesten 2011 del 2 och räkbakelser

Det blev ännu en sväng till Matfesten igår. Den här gången blev det en Pite-wrap med strimlat nötkött, sallad och hickorysås. Den var ganska god men kunde ha kryddats lite mer. Synd att det är färre som erbjuder smakportioner. Man vill ju gärna testa från fler ställen istället för att bli mätt av det första man äter.

Cicci och jag firade våra födelsedagar med en smarrig frukost i fredags. Det blev räkbakelser, te och till efterrätt chokladpudding. Vi såg även rysaren "Insidious". Det blev några skrik rakt ut faktiskt...






Räkbakelser:

4 stycken

Smeten;
0,5 ask Philadelphiaost-Gräslök
2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
3 msk kaviar
dill
gräslök
rödlök (finhackad)
peppar
citronsaft
0,5 burk röd stenbitsrom
räkor (finhackade)

8 skivor franska
krossade ostkrokar (ostbågar)
räkor
citronskivor
dill
rom
cocktailtomater
sallad

Blanda ihop allt till smeten. Tag ut rundlar ur franskorna med ett glas. Lägg smet mellan franskorna samt på kanterna. Rulla kanterna i ostbågarna. Lägg smet ovanpå och strössla över ostkrokskross. åt stå några timmar och safta till sig. Garnera med räkor, rom, citronskiva, dill och tomat. Servera på ett salladsblad eller lite blandsallad.

-Mama Skogly ♥

lördag 27 augusti 2011

Matfesten 2011 del 1

Fredagen bjöd på lite mulet men ganska varmt. Det blev en smakportion av thaimat. Av fem rätter fick man välja ur tre för 50 riksdaler. Smakportionen var då stor som en vanlig portion så efter den var man mätt. Det hindrade dock inte en friterad camembert med hjortronsylt från att slinka ner. Barnen valde en munk istället.






-Mama Skogly ♥

Korv i sovsäck

Halleluja! Danne hjälpte mig att köpa mer utrymme och det gick loss på 36 spänn. Det funkade på dirren, så det känns bra. Detta recept är från Tinas sommarkök, men receptet har jag som vanligt gjort om. Affe 5 år, hjälpte till med maten som både var snabblagad och enkel. Perfekt för barnkalaset faktiskt.


8 st

8 st grillkorvar
2 st smördegsplattor
8 st ostskivor
1 st ägg
2 msk sesamfrö
0.5 tsk flingsalt

Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut smördegen Skär smördegen i 8 spetsiga trianglar. Lägg en skiva ost på smördegen. Rulla in korven i smördegen. Pensla med uppvispat ägg och strössla sesamfrö och salt på toppen. In i ugnen i cirka 8-10 minuter tills de blir gyllenbruna och frasiga. Doppa i ketchup.




-Mama Skogly ♥

fredag 26 augusti 2011

Det går långsamt

Njuter av livet och dess godsaker den här helgen. Jag har hunnit med födelsedagsfrukost med rysare, matfesten och en kräftskiva. Har fotat men som sagt, det finns inte mer utrymme på bloggen för att publicera bilder. Min man får helt enkelt hjälpa mig att köpa mer utrymme. Tråkigt att det ska kosta pengar kan jag tycka. Det är ju inte så att jag tjänar pengar på det här... Men jag tycker att det är fantastiskt roligt att få dela med mig av det goda, till er som tittar in.

När vi fått igång det här så finns det en hel del recept och annat som ligger och väntar. Vi ses. Hoppas jag.

-Mama Skogly ♥

torsdag 25 augusti 2011

PANIK!

Grisfest, säger jag bara. Jag har använt allt utrymme för bilder på bloggarna vilket gör att jag inte kan publicera fler bilder. Man måste alltså köpa mer utrymme. Enligt google ska man kunna publicera bilder under 800X800 pixlar, vilket jag har testat men får det ändå inte att fungera. Jaha, vad gör man nu? Lägger ner bloggen eller?

-Mama Skogly ♥

onsdag 24 augusti 2011

Vitaminbomb

Skulle behöva en sån här nu. När jag vaknade hade jag riktigt ont i halsen... Mixade jordgubbar, hallon och vattenmelon.


-Mama Skogly ♥

Loka likes L.A.

Testade en ny loka för ett tag sedan, pineapple crush. Supergod och läskande. Imorgon drar Matfesten igång men jag ska inte dit förrän på fredag. Så nu ska här fuskas i dagarna tre. Ska hinna med en kräftskiva, födelsedagsfrukost och matfest. Det blir nog oxfilé någon middag också. Så det kommer att dyka upp några icke alls low carb-recept ett tag. På måndag drar jag igång igen.


-Mama Skogly ♥

tisdag 23 augusti 2011

Kräftsoppa med västerbottensflarn

Mmmmmm, så gott. Morötter och rotselleri är ju inte så LCHF-vänligt, men de silar man ju bort.


4-6 port

1 kräftpaket
1 gul lök
1 morot
75 g rotselleri
persilja
3 dl vitt vin
8 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
2 dl creme fraiche
3 dl grädde
1 msk tomatpuré
1 knivudd sambal

Tina kräftorna och ta loss kräftstjärtarna. Hacka lök, morot, selleri och persilja, fräs i smör. I med kräftskal, vin, vatten och buljongtärningar. Koka 20 minuter med lock på. Sila buljongen. Koka upp och i med creme fraiche, grädde, tomatpuré och sambal. Vispa. Lägg kräftstjärtarna i skål och häll över soppan. Servera gärna med västerbottensflarn.

Västerbottensflarn:

2 st

2 msk riven västerbottensost
1 klick creme fraiche

Blanda ihop och lägg på tallrik. In i mikron ca 1,5 minut. Håll koll så den inte bränns.




-Mama Skogly ♥

måndag 22 augusti 2011

Supersnabb omelett i mikron

Maken är i Stockholm och jobbar och naturligtvis passar Love på att få lite feber och rallymage. För mig blir det helt sonika att vara hemma i minst dagarna två... Igår tröstade jag mig med en sen och mycket lyxig middag, men det receptet får ni först imorgon. Här kommer istället ett recept från senaste Buffé. Perfekt frulle för oss low carbare, när man jobbar och har lite bråttom på morgonkvisten.


2 ägg
2 msk grädde
0,5 krm salt
peppar
ev riven ost
tomat
gräslök

Tillaga i mikron på full effekt i ca 1 minut. Rör om och tillaga ännu 1 minut. Kutta lite tomat och klipp lite gräslök och lägg över. Ta da! OBS! Använd en stor skål eftersom det pöser upp rejält i mikron.


-Mama Skogly ♥

söndag 21 augusti 2011

LCHF minikräftskiva

Vi har spenderat helgen i vår husvagn hos svärmor och svärfar. Där vankades surströmming på lördagen. Eftersom jag kör low carb nu kändes det inte så smaskeli att käka endast surströmming med lök, så jag hade en liten minikräftskiva istället. Kräftor, low carbbröd, majjo, ostar, minikorvar och skagenröra. Mums!








-Mama Skogly ♥

En Gudrun Sjödenpåse fylld med läckerheter från Skåne

Våra kära grannar har hus i Skåne och medan de varit där har vi skött om blommor och växthus. Som tack fick jag en fin påse fylld med kallpressad rapsolja, vaniljfudge, äppelmust och miniknäcke. Oj, så trevligt!






-Mama Skogly ♥

fredag 19 augusti 2011

Snabba pizzabullar

Senaste Buffé från Ica bjöd på några spännande recept, tycker jag. Gjorde den här igår till barnens lunch. Det var superenkelt, så barnen kan hjälpa till. "Finns det kvar så vi får imorgon också?"... Det gick snabbt att göra och sen stoppade jag några i frysen. Perfekt till mellis eller middag när man kommer hem sent från jobbet.


1 förpackning färdig pizzadeg med tomatsås (jag tog Sarah Lee)
150 g kokt skinka i strimlor
3-4 dl riven ost (jag tog på pizzaost och cheddar)

Öppna förpackningen och rulla ut degen. Bred på tomatsåsen och på med skinka och ost. Rulla ihop från långsidan. Skär 12 bitar och lägg på plåt. In i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.










-Mama Skogly ♥

torsdag 18 augusti 2011

Heta tacokycklingspett med salsa och guacamole

Den här var lite hot, minsann. Sen måste jag säga att min sweet chili guacamole är godare, men ibland måste man hålla nere kolisarna... Mumma var det i alla fall, och kycklingen var mör. Lite lektyr till det också. Senaste Elle Mat & vin.


1 port

1 kycklingfilé
Santa Maria hot taco spice
0,5 avocado
0,5 vitlöksklyfta
citronsaft
salt
chili flakes
peppar
1 msk creme fraiche
hot salsa

Låt filén tina. Sätt ugnen på 225 grader. Skär filén i lagom stora bitar. Smält smöret och bryn kycklingen hastigt, inte så den blir genomstekt. Pudra över tacokryddan. Trä upp på spett och in i ugnen i ca 10 minuter, så den är genomstekt. Dela avocadon och gröp ur. Mosa fruktköttet med gaffel och lägg i skål. På med citronsaft, creme fraiche, vitlök, salt, chili flakes och peppar. Blanda och låt stå en stund. Servera spetten med guacamolen och lite salsa.




-Mama Skogly ♥