torsdag 29 september 2011

B52

Vi tar oss väl en stänkare till när vi ändå håller på. Den här rackaren har legat opublicerad sedan i somras. Det är en efterrätt i sig, en explosion av goda smaker. Tyvärr sååå inte LCHF-vänlig, men ack så god. Har ni inte testat den förut, så gör det bums! Inte supersnyggt uppsvängd på fotot, men var var i husvagnen, okej?


2 cl Kahlua
2 cl Baileys Original Irish Cream
2 cl Cointreau

Häll upp i lager i ett likörglas. Vill man kan man fjuda på så det börjar brinna, men det är alkoholmissbruk...;)


-Mama Skogly ♥

Bacardi torched cherry+sprite light

Matplatsen bjöd på denna för ett tag sedan och jag gjorde den low carb-vänlig. Älskar körsbär i alla dess former. Gillar man DrPepper så gillar man den här. Mmmmmm.

en skvätt Bacardi torched cherry
en större skvätt Sprite light
ett gäng isbitar




-Mama Skogly ♥

Gratinerad hummer med fänkålssmör

Första gången man tillagar hummer faktiskt. Det var till förrätt i lördags och Anette blev inte ledsen precis, när hon fick smaka av denna gudomligt goda hummer. Den smakar inte så mycket fänkål, men blev mycket god. Ni som käkar bröd rostar en mackebit till. Receptet är från recept.nu.


4 port

2 kokta humrar

Fänkålssmör:
50 g fänkål, ca 1/2 fänkålsstånd
100 g rumstempererat smör
2 msk grovhackad bladpersilja
2 msk pressad citronsaft
1 vitlöksklyfta
salt och malen svartpeppar

Fänkålssmör: Koka fänkålen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och låt fänkålen svalna. Skala vitlöksklyftan. Mixa fänkål, smör, persilja och citronsaft till ett slätt smör, pressa ner vitlöken och krydda med salt och peppar.

Sätt ugnen på 275 °, endast övervärme eller grill. Placera hummern på en skärbräda och dela den på längden med en stor kniv. Ta ut magsäcken, som sitter i längst fram i huvudets nedre del, och knäck klorna. Klipp hummerköttet och lägg det i skalen. Klicka ca 1⁄2 msk smör på varje halv hummer, lägg dem på en plåt och gratinera högt upp i ugnen, gärna med öppen ugnslucka, i ca 1 1/2 minut, tills smöret har smält.


-Mama Skogly ♥

Buffé på Carl-Victor

Igår var vi och firade en kollega, Bosse, som har blivit pensionär. Vi bjöd honom på middag och han fick en japansk whisky. Den här buffén åt vi när vi firade att pojkarna gått på sommarlov. Himla god faktiskt. Laxsoppa och räkor till förrätt, sen blev det kyckling, karré, grekisk sallad, olika såser mm. Sen fanns det ju potatis, bröd och sånt tjafs och till efterrätt var det äppelkaka med vanlijsås. Inget för mig. Jag var mätt och njöt av en kopp java istället.

Nu är det fredag och snart dags för fredagsmys. Vi njuter av att vara lediga och sen drar vi till husvagnen i Valliden där vi ska göra klart husvagnsgaraget och förhoppningsvis plocka svamp och lite enris till att pynta trädgården. Trevlig helg, kamrater!










-Mama Skogly ♥

onsdag 28 september 2011

LCHF frökex

Har länge funderat på att göra frökex, så i helgen gjorde jag slag i saken. Mums, så gott med massor med smör och ost på.


2 dl linfrön
1,5 dl sesamfrön
1 dl pumpafrön
1 dl solroskärnor
ca 4 dl vatten
salt

Rosta solroskärnorna. Häll alla frön i en bunke. Täck fröna med vatten och låt stå i kylen i minst sex timmar, gärna över natten.Då sugs vätskan upp. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt. Strö över lite salt. Skär försiktigt skåror i den storlek du vill ha på kexen. Grädda i ugnen på 125°c i en timme. Sänk sedan värmen till 100°c och grädda ännu en timme. Öppna ugnsluckan varje kvart för att släppa ut fukten. Stäng av ugnen, låt plåten stå kvar i ugnen och ha ugnsluckan öppen lite grann och låt stå där tills ugnen svalnat. Bryt i bitar och förvara i en förslutningsbar burk. Kexen är väldigt spräda, så låt gärna smöret bli rumstempererat innan du brer. PÅ med ost. Herre guuuud så gott!

-Mama Skogly ♥

tisdag 27 september 2011

Pimpade blomkålsplättar med räkor och rom

Mårtenssons bloggade om något liknande för ett tag sedan. Receptet är ur "LCHF för kvinnor", men jag pimpade upp det lite och serverade det som förrätt. Själva plättarna passar bra som tillbehör till kött eller fisk, annars. Tyckte att det lätt fastnade i stekpannan och de var svåra att vända, men jag misstänker att min teflonpanna håller på att tappa stinget... Sen verkar det som om fiberhusk är på väg att bli utbytt mot psyllium i affärerna, så jag tog det istället. (Fanns bland glutenvarorna) Behöver jag säga att detta blev superdupersmarrigt?


5 dl blomkålsmos, (kokt i grönsaksbuljong, avhälld, mixad med grädde, saltad och pepprad)
2 st ägg
1 msk fiberhusk el psyllium
100 g smakrik ost (jag tog naturligtvis västerbottenost)
smör att steka i

Garnering:
creme fraiche
rom
dill
citron
rödlök
räkor

Blanda blomkålsmoset med ägg och fiberhusk i en bunke. Riv osten och blanda med övriga ingredienser. Klicka ut smeten i en stekpanna med smör och platta till så det blir små plättar. Stek på medelhög värme och vänd när de är gyllengula. Servera med creme fraiche, rom, dill, citron och rödlök.

-Mama Skogly ♥

måndag 26 september 2011

Att köpa pizza när man kör low carb

I lördags skulle vi köpa pizza, men eftersom jag inte vill ha pizzabotten beställde jag en pizza med extra fyllning och skrapade sedan av fyllningen från botten. Jag beställde en Labyon så det blev en härlig röra med köttfärs, räkor, curry och en massa ost. Till det en god vitlökssås. Den pizzan räckte till både middag och lunch!









Och så ett foto på lampan från Village in action.


-Mama Skogly ♥

söndag 25 september 2011

Skink- och broccoligratäng med västerbottenost

Ja, jag vet att det blir mycket lagat här med västerbottenost, men den är ju såååå god! Den här blev mumma, kan jag säga.


ett knippe broccoli
360 g färdigstrimlad skinka
4 ägg
4 dl grädde
200 g västerbottenost
salt och peppar

Lägg skinka och broccoli i gratängform. Blanda riven ost med grädde och ägg, smaka av med salt och peppar. Slå över blandningen i formen. In i ugnen i ca 45 minuter, tills den tagit ihop. Servera med en sallad och en sås på creme fracihe, vitlök, sambal och fransk senap.






-Mama Skogly ♥

Glas & form

Har fått hem lite fler köksattiraljer. Dessa underbara glas fick jag av mina tjejer i födelsedagspresent. Jag tror de kostar kring 30-lappen/styck på Åhléns. De är underbart tunna. Tummen upp för dem.


Av svärmor och svärfar fick jag ett presentkort på Ingmar och har varit dit två gånger och rekat, men haft så svårt att bestämma mig. Så till slut blev det en lila Gerbera-form.


På Ingmar blev det i samma veva fyra små ljuslyktor som jag använder bl a när jag dukar. Jag ställer dem på förrättstallriken och det blir riktigt najs.


-Mama Skogly ♥

lördag 24 september 2011

Ädelostgratäng

Det här receptet kommer egentligen från Tasteline och är en paj. Jag tog bort pajskalet eftersom jag vill slippa kolhydraterna. Ni som gillar kolisar kan lägga fyllningen i ett pajskal helt enkelt. Det var min kollega Hanna som hade med sig en sån här till kräftskivan med jobbet, och den var så god så jag var tvungen att göra en egen.


1 st röd paprika (jag tog en halv röd, en halv gul)
1 bit Kvibille Ädel
3 st ägg
2 dl crème fraiche, (34 % blir krämigt o gott)
1 dl grädde
1 nypa(or) salt och peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Finhacka paprikan och fördela i botten av ugnsform. Smula sedan i osten. Vispa äggen med creme fraiche, grädde, peppar och lite salt. Grädda ca 30-40 minuter tills den får fin färg. Servera med en god sallad.






-Mama Skogly ♥

Shoppingtur till Piteå och en kycklingsallad

Idag tog vi oss en tripp till Piteå eftersom Village öppnade där igår. Anette berättade för expiditen om förra helgens besvikelse och då visade det sig att hon läst här på bloggen om det. Där ser man... När vi handlat där fick vi varsin handduk för att vi kommit tillbaka. Mycket trevligt.

Till lunch åt jag en kycklingsallad på Waynes med på tok för lite kyckling i.


Anette tog en spenat- och fetaostpaj.


Signe valde lasagne.


Här kommer dagens shopping. Älskar Village!









Love fick en ny mössa från Lindex.


Hittade fina kryddkrukor på Keramix.


Sen blev det även en födelsedagspresent till Max och lite höstblommor.

-Mama Skogly ♥

torsdag 22 september 2011

Ansjovis- och lökpajer

Här kommer ett recept från en kräftskiva för ett tag sedan. Servera gärna ljumna. Ni som kör low carb, skippar pajskalen och gör helt sonika en gratäng i stället. Idag drar vi norrut till Piteå för att shoppa. Om det blir några spännande inköp kanske ni får se senare. Ha en god lördag, kamrater!


2 portionspajer

2 Hatting färdiga pajskal

2 dl creme fraiche
2 ägg
2 salladslökar
salt och vitpeppar
gräslök
3 msk ansjovisspad
5 ansjovisfiléer
3 dl riven västerbottensost

Hacka lök och ansjovis. Blanda med övriga ingredienser och häll i pajskalen. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter.






-Mama Skogly ♥

Kycklinggratäng med vitlök och sweet chili

Det här receptet har jag fått av min vän Cicci. Nu hade jag kokta kycklinglår istället, och det går säkert bra att göra med färdiggrillad kyckling om man vill ha det snabblagat. Inte helt LCHF-godkänt, men idag fick det duga ändå. Man behöver ju inte ta så mycket sås...


6 st kycklingfiléer
2 pkt bacon
salt
svartpeppar
5 dl creme fraiche 34 %
1 dl grädde
1 - 2 dl riven parmesanost, funkar säkert med vanlig ost oxå.
4 msk Thai Sweet Chili sås
minst 2 stora vitlöksklyftor
3 - 4 msk kycklingfond

Skär filén i strimlor.
Skär baconen i bitar.
Stek upp detta, salta och peppra.

Blanda ihop:

Creme fraiche, grädde, ost, sweet chilisås, pressade vitlöksklyftor och kycklingfond.

Lägg kyckling och bacon i en ugnsfast form, häll blandningen över. Grädda 10-15 min i 225 grader.


-Mama Skogly ♥

onsdag 21 september 2011

LCHF ischoklad

Gjorde ischoklad igår av choklad som var över. Det var "endast" 29,nånting gram kolisar/100g i just den här. Hade inga små aluminiumformar, så det fick bli modell lite större i papper. Räknade ut att det blir ca 1,2 g kolisar per ischoklad. Nästa gång ska jag göra dem i mindre formar. Det blev sååå gott!
Har ni testat Cocosa förresten? 95 spänn på hälsokostaffären, den utan cocossmak. Använder den i kaffe och te. Man står sig längre...


6 stora ischokladkakor

25 g Premium mörk choklad 70%
25 g Cocosa (utan smak)

Smält tillsammans i kastrull och häll i formar. Ställ kallt att stelna. Ta da!






-Mama Skogly ♥

måndag 19 september 2011

Bonbon Lossepladsen

Fick syn på Daniels favoritgodis på godishuset i Haparanda, så jag var ju tvungen att köpa honom en hink. 89:- för en hink på 1,5 kg.
Det här fanns förr i tiden att köpa i små påsar och hette bl a öronvax, måsskit och kloakslam. Låter ju riktigt mumsig. NOT! Men väldigt glad blev han då i alla fall.






-Mama Skogly ♥