måndag 31 oktober 2011

Grillad halloumi med rostad paprikadressing och solroskärnor

Det här receptet är från Ica och blev fantastiskt gott till grillat.

Har fortfarande ont i örat och totalt lock. Har fått en ny penicillinkur och kortisonnässpray. INTE KUL!


2 rostade paprikor
1 msk rödvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
en gnutta socker eller sötningsmedel
4 msk olivolja
salt och peppar
1 dl solroskärnor
2 halloumiostar
65 g babyspenat

Mixa de rostade paprikorna med vinäger, senap, olja och socker till en slät dressing. Salta och peppra. Rosta solroskärnorna i torr stekpanna. Skiva osten och stek den i smör. Lägg spenaten på ett fat, på med osten. Ringla över dressingen och toppa med solroskärnorna. Servera.

-Mama Skogly ♥

Hallonchokladmousse

Min systerdotter Hanna gjorde efterrätt i lördags och det blev den här moussen från senaste Elle Mat & vin. Vi gjorde mindre portioner och då räckte halva receptet till 5 stycken.


150 g mörk choklad med hallonsmak
2 dl grädde
2 äggulor
färska hallon och citronmeliss till garnering

Smält chokladen. Vispa grädden hårt. Rör ner först en äggula i den smälta chokladen, sedan äggula nummer två. Vänd ner grädden i chokladsmeten. Klicka upp i skålar eller glas och låt stå kallt minst en timme före servering. Garnera med hallon och citronmeliss.

-Mama Skogly ♥

söndag 30 oktober 2011

Härlig sallad med karamelliserad lök, ugnsrostade timjanstomater och avocado

Fuskade lite igår och åt lite karamelliserad lök. Jag tog inte så mycket socker när jag karamelliserade dem utan strödde över lite sötningsmedel också. Gott till grillat.


blandsallad
rödlök
socker
cocktailtomater
olivolja
timjan
vitlök
balsamvinäger
avocado
citron
salt och peppar

Sätt ugnen på 225 grader och dela tomaterna. Ringla olivolja och strö timjan över. In i ugnen i ca 10 minuter och låt svalna. Skär rödlöken i tunna strimlor och riv vitlöken. Stek i smör, en skvätt balsamvinäger på och lite socker. Stek i 15 minuter. Låt svalna. Lägg salladsbladen på ett fat. På med avocado och citronsaft. På med löken och sen tomaterna. Ringla över spadet från tomaterna och servera.

-Mama Skogly ♥

lördag 29 oktober 2011

Dagens shopping

Syrran bjöd på lunch på Subway där jag åt en kycklingsallad med bacon och extra ost med massor av Southwestdressing. Fick ett par Riekerskor av henne också. Sen blev det en kort, svart kjol från H&M för 50-lappen, ett par örhängen från Ur&penn, strumpbyxor från Åhléns för 89:- och julte. Handlade även lite julklappar. Strax slår vi igång grillen...






-Mama Skogly ♥

fredag 28 oktober 2011

Marinerad rostbiff

Sweet. Det är lördag. Käkar penicillin och känner mig lite under ytan. Igår sov jag till och från hela förmiddagen och lusten att blogga har varit noll. Därför blev det inget inlägg igår, om någon undrar. Strax ska vi på barnen dagis och höststäda eftersom vi har föräldrakooperativ. Sen blir det en sväng på stan för syrran är här och ska ge mig min födelsedagspresent, dvs lunch och lite shopping.

Igår till lunch gjorde jag marinerad rostbiff som jag åt tillsammans med en avocado och tzatziki som var över från när svärmor och svärfar käkade pizza här. INga mått finns, ni får höfta. Hade jag orkat hade jag hackat i lite rödlök också, men jag var sjuk. Okej?


rosbiff
olivolja
balsamvinäger
japansk soja
persilja

Blanda ihop och lägg köttet i marinaden. Låt stå ett par timmar innan servering.

-Mama Skogly ♥

söndag 23 oktober 2011

Gratinerad hummer med basilika- och parmesansmör

Örat känns inget bättre. Jag får ge mig och ringa vårdcentralen idag. Så är det bara. Håll tummarna för mig idag, är ni snälla. Jag har medarbetarsamtal med chefen nu på morgonen.

Fredagens förrätt som ni bara måste prova. Jisses, säger jag bara. Anette fick bröd till och jag åt utan. Mycket, mycket gott.



2 port

1 hummer
en klick smör
0,5 tomat
8 basilikablad
1 liten vitlöksklyfta
1 dl riven parmesanost
salt

Blanda ihop kryddsmöret. Rensa hummern och hacka köttet. Blanda köttet i smöret och klicka i skalen. Gratinera i 250 grader i ca 7 minuter. Servera eventuellt med en bit bröd.






-Mama Skogly ♥

Renskav på salladsbädd med kebabsås

Ja, okej, jag erkänner. Igår slarvade jag med alvedonen så jag fick så ont i örat att jag var tvungen att klämma en tår. Sen gick jag och la mig halv 8. Missade mitt favoritprogram Halv 8 hos mig. Då är det ILLA! Hur länge kan en öroninflammation sitta i?

Lördagens middag. De andra åt detta med pitabröd. Barnen fick med ketchup istället för såserna nedan.



renskav
sallad
ost
gurka
rödlök
tomat
jalapenos
vit kebabsås
röd kebabsås

Stek renskaven i smör och salta och peppra. Lägg på salladsbödd och på med ost, grönsaker och sås.




-Mama Skogly ♥

Kycklinggryta med bacon

BUÄÄÄ! Jag har öroninflammation! Har helt lock för örat och det dunkar och det sprakar. Har inte sovit så många timmar på dessa två nätter. Har megamycket på jobbet så det är bara att dra sitt lama arsle dit ändå. Tycker synd om mig själv och bjuder er på lite kylling istället.


2-3 port

1 pkt bacon
2 kycklingfiléer
15 cocktailtomater
1 Creme bonjour grekisk vitlök
1 dm purjo
1 vitlöksklyfta
3 dl grädde
1 msk chilisås

Ansa purjon, riv vitlöken, fräs i smör. Skär kycklingen i bitar och fräs. Stek baconet. Blanda ihop allt, slå på grädden och i med övriga ingredienser. Låt puttra tills kycklingen är klar och tomaterna är mjuka. Mosa tomaterna. Servera med pasta eller zucchinipasta.


-Mama Skogly ♥

Hemmagjord hamburgare med ugnsrostad tomat

Men dra mig baklänges, så god burgare! Saftig och smakrik.


4 port

500 g köttfärs
1 ägg
1 msk grädde
parmesanost
grillkrydda
smokey liquid
peppar
lökpulver

Tillbehör: isbergssallad, rödlök, emmenthalerost, dressing, ugnsrostad tomat, bacon

Skär ett gäng tomater i skivor och lägg på bakplåtspapper. Ringla ev lite olivolja över. Sätt ugnen på 100 grader och låt ligga i två timmar.
Blanda ihop och forma till hamburgare. Stek tills de är genomstekta. Stek baconet. Montera ihop och njuuuuut!




-Mama Skogly ♥

lördag 22 oktober 2011

Ljummen räksallad med avocado

Gårdagens lunch bjuder jag på idag. God, dnabblagad och fräsch.


2 port

1 kg oskalade räkor
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
2 avocado
0,5 dl olivolja
1 msk vit balsamvinäger
salt och peppar
nästan 1 påse blandade salladsblad

Skala räkorna. Skiva löken tunt och riv vitlöken. Fräs lökarna i olivolja. Skär avocadon i halvmånar. Dra pannan åt sidon och ner med avocadon. Häll över balsamvinäger och rör försiktigt om. Lägg ut salladsbladen på tallrik. Häll lök- och avocadoblandningen över och toppa med räkor. Vill man kan man äta en brödskiva till.

-Mama Skogly ♥

Fantastisk fredagsscampi

Bjöd Anette på den här igår och det var så gooood! Det här måste ni prova, lova det. Har ni inte bestämt vad ni ska äta ikväll, så vet ni det nu. Handla ingredienser, bums! Jag åt blomkålsris till och Anette fick ris. Vill man kan man byta ut scampin mot vanliga räkor. Yummy!


4 port

400-500 g scampi eller stora räkor
1 gul lök
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
0,5 burk philadelphiaost
3 dl grädde
1 fiskbuljongtärning
peppar
sambal
2 msk tomatpuré
2 msk koncentrerad apelsinjuice

Fräs grönsakerna och i med allt utom räkorna. När det puttrat ihop, släng i scampin och låt bli varmt. Servera med ris eller blomkålsris.




-Mama Skogly ♥

fredag 21 oktober 2011

Spenatomelett med gravad lax och riven pepparrot

Jaha, godismakeriet blev det ingenting av, så istället bjuder jag på en underbart god lunch. Vill man dra ner på kolisarna kan man byta den gravade laxen mot rökt.


1 stor port

5 cm purjolök
1 liten vitlöksklyfta
en näve färsk spenat
3 ägg
en skvätt grädde
riven västerbottensost (så klart!)
salt och peppar

Till servering: rökt eller gravad lax, creme fraiche, riven pepparrot

Ansa purjon och stke i smör med vitlök och spenat. Blanda ägg och grädde, salt och peppar. SLå över, på med riven ost och låt stelna. Servera med lax, creme fraiche och riven pepparrot.






-Mama Skogly ♥

onsdag 19 oktober 2011

Fredagsfrukost

God morgon kamrater! Sköna, sköna fredag. Den inleddes med västerbottenpones med laxröra och skivat hårdkokt ägg. En kopp te till. (laxröran innehåller 3,5g kolisar/100g) Idag ska barnen få göra ett enkelt fredagsgodis. Kika in senare om ni vill veta vad det blev.






-Mama Skogly ♥

Het thaikyckling med cashewnötter

Har VABat med liten Love i två dagar. Man blir lite lätt uttråkad, faktiskt. Har sett några serier och filurat lite vad vi ska äta i helgen. Känner hur inspirationen tryter. I förrgår var det verkligen grått och trist ute. Det blev inte ens lite ljust under dagen. Då hottade jag upp tillvaron med lite thaisoppa. Mumma!


2-3 port

2 kycklingfiléer
ett gäng broccoli
1 gul paprika
1 dm purjo
1 vitlöksklyfta
1 msk färsk riven ingefära
1 burk kokosmjölk
1,5 msk fisksås
2 tsk röd curry
limeblad (finns i en frysdisk på Jacks i Skellefteå)
1 msk sweet chili
en näve cashewnötter
(ev. nudlar)

Ansa purjon och hacka den och paprikan i mindre bitar. Riv vitlöken och ingefäran. Skär kycklingen i lagom stora bitar. Fräs i smör så den får färg. Fräs grönsakerna och blanda sedan i kycklingen. I med övriga ingredienser och låt puttra tills kycklingen är klar. Toppa soppan med cashewnötter och servera.




-Mama Skogly ♥

söndag 16 oktober 2011

Barnens roliga korv och spagge

Daniel fick en bild på den här rätten på facebook och Max såg det och ville prova. Lite ketchup på så var saken biff.



grillkorv
spagge

Skär korven i bitar och stick igenom några spaggestrån. Koka i vatten tills spaggen är klar. Servera med ketchup och lite grönsaker.






-Mama Skogly ♥

Baconlindad kyckling fylld med vitlöksost och jalapenos

Gjorde den här till lunch i söndags och det var supermumsigt. Älskar jalapenos. Den här kan man äta som tilltugg eller förrätt också. Servera med en god guacamole.


1-2 port

1 kycklingfilé
6 baconskivor
0,5 burk Creme bonjour grekisk vitlök
6 jalapenoskivor (inlagda)

Skär kycklingfilén i 6 bitar och banka ut dem med baksidan av en tung kniv. Klicka ut en klick ost på varje bit och bred ut. Lägg på en jalapenoskiva och vik ihop. Linda en baconskiva runt om och stick igenom en tandpetare. In i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter. Vänd på dem efter halva tiden. Servera med guacamole.








-Mama Skogly ♥

Thairäkor i röd curry i kokosmjölk

Söndagsmiddag vid vårt nya köksbord. Det blev mat från Lilla Kina. Pojkarna delade på en portion friterad kyckling med sötsur sås, Danne tog en Schezuan biff och jag testade thairäkor. Riktigt gott. Jag skippade riset och det blev ändå över till middag ikväll också. 125:- kostade min mat.








-Mama Skogly ♥

lördag 15 oktober 2011

Tacogratäng

Vill man kan man göra den här i ett pajskal så blir det en tacopaj. Gott var det i alla fall och alla i familjen åt och mumsade. De andra fick nachos till.


tacoköttfärs
creme fraiche
salsa
riven ost

Tillbehör: isbergssallad, tomat, gurka, guacamole, salsa, Salabim stark kebabsås, rödlök, jalapenos, eventuellt även melon, majs och nachos

Lägg tacofärsen i botten på ugnsfast form. Blanda riven ost, creme fraiche och salsa och slå över. På med ännu mer riven ost. In i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter. Servera med mumsiga tillbehör.






-Mama Skogly ♥