lördag 31 december 2011

Gott slut!

Gott slut, kära läsare. Nyårsaftonsmorgonen inleddes med sovmorgon och en bit smörgåstårta. Är det nyår så är det! Kvällen ska spenderas hos Kikki och Matte med Fahlgrens och Hood/Karlsson med familjer. Vid 12 ska vi gå ner till bron och kika på fyrverkerierna. Middagen kommer att bestå av soppa med lyxiga tillbehör, oxfilé med god potatis och en parfait till efterrätt. Men mer om det imorgon. Efter en lååång sovmorgon hoppas jag. Ha en skön nyårsafton så ses vi nästa år, om ni vill.


-Mama Skogly ♥

fredag 30 december 2011

Julskinka kvar? Pastasås med julskinkssurprise är svaret!

Fredagens middag blev gjord på rester. Nu är nästa all julmat slut och i ärlighetens namn är jag ganska less. Laddar inför morgondagens festligheter med lite tv och film ikväll.


en lagom stor bit julskinka
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1 majsburk
3 dl grädde
grillkrydda
tomatpuré
salt och peppar
mjöl

Servera med pasta.

Skär skinkan i skivor och skär sedan i mindre bitar. Hacka löken och fräs den i smör. I med skinkan och riv över vitlöken. Häll på grädde och pudra över grillkrydda. Klicka i lite tomatpuré. Salta och peppra. I med lite mjöl för att reda av den. Jag brukar använda mig av en tesil. Låt tjockna. I med majen och låt det bli varmt. Servera med pasta. Lite ketchup också så är kidsen nöjda.


-Mama Skogly ♥

onsdag 28 december 2011

Ruccolatoppad salamipizza-Nyårsvickning?

Bjöd Kikki med barn på lite lunch dagen innan julafton. Den här lilla rackaren blev det. Vill varna om att mozzarellan släpper vätska så den blir inte så där frasig som man vill att den ska bli. Måste nog testa med en annan ost någon gång. Men väldigt god och ganska snabblagad. Vill även föra vidare något som Mat-Tina läst mig, nämligen att man ska ha en varm plåt att lägga smördegen på. Då börjar den resa sig på dirren.

Kanske något till vickningen på nyårsafton?


4 port

1 rulle smördeg, färsk
2 dl tomatsås
1 gul lök
100 g färska champinjoner
40 g ruccolasallad
75 g chevré (utan kanter)
75 g salami
2 kulor mozzarella
salt och peppar

Stoppa in bakplåten i en varm ugn. Rulla ut degen på ett bakplåtspapper. Bre ut tomatsåsen. Skiva lök och svamp, fördela på pizzan tillsammans med ruccola. Smula över getosten och på med salamin. Riv mozzarellan lverst. På med salt och peppar. Ringla lite olivolja övert. Ta ut den varma plåten och lyft över bakplåtspapperet med pizzan. Baka på 200 grader i ca 10-15 minuter. Toppa med ruccola och servera.




-Mama Skogly ♥

Kraschade potatisar och Årets kalkonmiddag med smarriga tillbehör

Årets kalkon slog alla tidigare år. Mycket gott blev det och jag har hittat ett måste-tillbehör som inte syns på bilden. Helt otippat blev det rödkål. Kära nån! Vi gjorde ett kryddsmör på smör, timjan, rosmarin och salt, som vi stoppade in under kalkonens skinn. Sen proppade vi en delad citron i roompahn. In i ugnen tills den lilla birdien var klar. Till det gjorde vi en sås på grädde, stekflott, pippins hjärta och svart vinbärsgelé (hello!). Vi åt även kraschade potatisar till och en palsternackspuré, håriga kuvert och brysselkål. Receptet på potatisarna kommer här:


Kraschade potatisar

ett gäng kokta potatisar med skal
olivolja
flingsalt
parmesanost

Koka potatisarna med skal och låt svalna lite. Lägg på en bakplåtspappersförsedd plåt och mosa dem en efter en. Ge dem vad de tål, helt enkelt. Ringla över olivolja och på med lite flingsalt. In i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter. Ta ut dem och på med riven parmesanost. In i ugnen igen i 5-10 minuter.




-Mama Skogly ♥

Mörk skumtomtefudge

Testade att göra en fudge på mörk choklad så även min son, Max, skulle kunna äta den. Riktigt gott.


10-15 bitar tomteskumgodis
2 dl strösocker
1 dl grädde
50 gram smör
100 g mörk choklad

Klipp de stackars tomtarna i bitar.
I med allt utom den mörka chokladen i en kastrull. Låt koka upp så att allt smälter ihop. Det tar en stund innan nissarna gett upp. Bryt chokladen i bitar och vänd ner i smeten. Rör tills du får en jämn, blank smet. Häll upp i smord form och låt svalna, gärna över natten i kylskåpet. Skär upp fudgen och förvara svalt.

-Mama Skogly ♥

tisdag 27 december 2011

Ernst Kirchsteigers vita tryffel

Min vän Anette fick bl a i julklapp av mig ett fat fyllt med både hemmagjorda- och köpta tryfflar. Slängde även med en flaska av min ägglikör. På fatet fanns även dessa boys med. Receptet är från recept.nu.


300 g vit choklad
1 dl vispgrädde
50 g smör
150 g marsipan
1 msk vitt portvin
florsocker

Smält choklad och grädde på svag värme, tag bort från plattan. Rör i smör, riven marsipan och portvin. Slå massan i en form och kyl ner den så att den blir fast. Forma små kulor och rulla i florsocker.

-Mama Skogly ♥

måndag 26 december 2011

Senapssill

Min svärmor Signe hade gjort hemmagjord senapssill och hade med sig på julafton. Men jisses så gott! Ska ni göra någon sill någon gång, så är det här den ni ska göra. Alla som smakade den tyckte den var fantastisk.


1 dl majonäs
3 dl creme fraiche
2 msk fransk senap
2 msk flytande honung
2 krm cayennepeppar
1 pressad vitlöksklyfta
1 knippe finskuren dill
2 burkar 5 minuterssill skuren låt rinna av

Rör samman ingredienserna till cremen, blanda ner sillen och låt sillen stå kallt ett dygn. Lycka till!

-Mama Skogly ♥

söndag 25 december 2011

Julklappar

Jag har visst varit snäll i år för jag fick massor med finfina klappar. Idag ska vi gå en promenad och sedan, enligt tradition, ska vi ha filmmaraton med snacks, godis och läsk.










-Mama Skogly ♥

fredag 23 december 2011

God jul!

Släkten är på plats, klapparna är nästan inslagna, julstämningen är på topp. Enligt tradition lagade vi kalkon igår och det blev riktigt, riktigt gott. Recept kommer, men en annan dag. Idag ska vi bara njuta av att få umgås, att få äta gott och vara lediga. Det mesta av maten är klart så det är bara att ställa fram efter Kalle. Sen hoppas vi tomten ska komma, för vi har varit sååå snälla. Hoppas ni får en riktigt skönt julafton, kära läsare!


-Mama Skogly ♥

Chokladfudgetårta

Tjejkvällens efterrätt bjuder jag på idag. Receptet är från mumsfillibaba. Fantastiskt god tårta som kräver många varv broarna runt om jag säger så... Vill varna om att kakan ser väldigt lös ut när man tar ut den ur ugnen, men den tar ihop sig. Servera med lite vispad grädde och hallon eller björnbär så lägger den här lilla rackaren sig som bomull i magen.


150 g smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kallt kaffe
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver

Fudge:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
2 msk ljus sirap
100 g mörk choklad, gärna 70%
75 g rumstempererat smör

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ihop ägg, socker och vanlijsocker
Tillsätt kaffet. Sikta i mjöl, kakao och bakpulver. Rör i det smälta smöret.
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i dm. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter Låt kakan svalna i formen.
Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret.
Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna.


-Mama Skogly ♥

tisdag 20 december 2011

Kräftlasagne med saffran och XO-ost

Supermumsig varmrätt i lördags. Receptet har jag fått av min kollega Gittan. Nu hittade jag inte XO-ost när jag handlade så jag tog Norrglimt istället. Till det serverade vi en tomatsallad och en sockerärtssallad. Recept på dessa kommer senare.


4-6 portioner

1 förpackning färska lasagneplattor (250g)
smör till formen
250 g kräftstjärtar i spad (SPARA SPADET TILL SÅSEN!)

Fyllning:
50 g smör
1 dl vetemjöl
1 liter mjölk
0,5 g saffran
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1,5 dl kräftspad som kräftorna legat i
1 dl vitt vin
2 msk olivolja
1 finhackad gul lök
100 g färska champinjoner
1 liten hackad zucchini
salt
cayennepeppar
ca 1 tsk citronsaft
2 dl creme fracihe
100 g riven XO-ost

Till gratinering:
50 g riven XO-ost

Smält smöret i en stor kastrull. Blanda i mjölet. I med mjölken lite i taget under omrörning. Sjud 3-5 minuter. I med saffran, vitlök, tomatpuré, kräftspad och vin. Sjud 5-10 minuter under omrörning. Hetta upp oljan i stekpanna. Fräs löken, svampen och zucchinin utan att det tar färg i ca 3 minuter. Blanda det frästa i såsen. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Blanda i creme fraiche och riven ost. Ta kastrullen av värmen. Varva lasagneplattorna med kräftstjärtar och såsen i en smord ugnssäker form. Strö över osten och gratinera i nedre delen av ugnen 15-20 minuter. (vi upplevde att det blev väldigt mycket sås jämfört med lasagneplattor, så kanske kan man testa att använda fler plattor för att få ut fler portioner.) Servera med en god sallad.






-Mama Skogly ♥

Gott bröd med chevré, fikon, valöntter och honung

Lördagens förrätt inspirerades av Jamie Oliver. Kikade på hans program Jamie Olivers jul där han ugnstorkade fikon och åt dessa serverade så här. Mummelimummeli.


en skiva gott bröd
fikon
bredbar chevré
valnötter
honung

Rosta skivan på bägge sidor i en varm stekpanna. Bred på ost. Skiva fikon och lägg ovanpå. Strö valnötter över och ringla honung på toppen.


-Mama Skogly ♥

måndag 19 december 2011

Passionsdrink

Här kommer receptet i runda slängar på fördrinken från i lördags. Fräsch.


ljus rom
0,5 passionsfrukt/pers
en skvätt citron
en skvätt lättdryck citron/lime
fyll upp med passionsfruktsjuice
isbitar med citronmeliss i








-Mama Skogly ♥

söndag 18 december 2011

Kräftsnittar med brännvinsost

Hade lilla julafton med mina tjejkompisar i lördags så i veckan följer en kavalkad av recept från denna kväll. Det var lika trevligt som gott. Kvällen inleddes med dessa snittar och en god fördrink. Som vanligt gjorde jag om receptet (som är från Lantliv mat & vin) och bytte ut osten mot västerbottensost och brännvinet mot hemmagjord limoncello. Sen kickade jag ner lite sambal också, för att få lite schwung. Dessa puppies gjorde jag dagen före. Kanske något för nyårsafton?


ca 35 små bitar

Botten:
150 g smör
400 g kantskuren kavring

Fyllning:
2 burkar kräftstjärtar i lag á 400 g
2 små finhackade rödlökar
1 dl hackad dill
3 dl riven brännvinsost
5 cl Skåne eller annat kryddat brännvin
2 gelatinblad
4 dl creme fracihe
1 krm cayenne
flingsalt

Topping:
hackad gräslök

Klä en liten långpanna (20X30) med plastfolie. Smält smöret och låt svalna. Mixa brödet i matberedare och slå över smöret. Tryck ut smeten i formen. Ställ kallt minst 30 minuter. Låt kräftorna rinna av och grovhacka. Blanda dem med lök, dill, ost och brännvin. Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Värm lite av creme fraichen på svag värme i kastrull Ta kastrullen från värmen och rör ner gelatinet. Blanda med resten av creme fracihen och vänd ner i kräftröran. Smaka av med kajennpeppar och salt. Fördela smeten över botten. Täck över och låt stelna i kylen i minst 4 timmat. Vid servering: Lyft upp tårtan och skär i bitar. Garnera med hackad gräslök.




-Mama Skogly ♥

lördag 17 december 2011

Bacon- och köttfärspaj med smördegstäcke

Fredagens middag bjuder jag på idag. Mums, mums!


ca 4 port

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400 g köttfärs
1 pkt bacon
en skvätt kalvfond
grillkrydda
peppar
2 dl grädde
2 ägg
150 g riven västerbottensost
salt
1 smördegsplatta
1 uppvispat ägg

Tina smördegen. Klipp baconet i bitar och fräs, lägg åt sidan. Hacka löken och fräs i smör. Riv i vitlöken och i med köttfärsen, stek. Smaka av med fond, grillkrydda och peppar. Blanda ägg, grädde och ost i en skål. I med salt och peppar. Häll den varma köttfärsröran i gratängform. Slå över äggblandningen och rör runt. Kavla ut smördegen så den passar som lock. Lägg den på röran och skär små hål i den. Pensla med ägg. Skjuts in i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter. Servera med en god sallad, gärna med cous cour och rödlök i. Servera även med en sås gjord av creme fraiche, fransk senap, sambal, vitlök, salt och peppar. Tja, kasta dit lite vitlöksbröd också så har du en mumsig måltid framför dig. Klart och betalt!






-Mama Skogly ♥

fredag 16 december 2011

Snabb korvpasta

Det enkla går alltid hem hos både gubben och kidsen.


färsk pasta
1 fpk Denniskorv
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Knorr pizza- och pastakrydda
3 dl grädde
1 msk tomatpuré
1 liten burk majs

Hacka löken och riv vitlöken. Skär korven i slantar. Fräs löken i smör. I med korven och vitlöken. Stek en stund. Pudra över kryddan och slå över grädde. I med tomatpurén och den avrunna majsen. Servera till kokt, färsk pasta.




-Mama Skogly ♥

torsdag 15 december 2011

Fredagspasta

Idag bjuder jag på en mumsig fredagspasta med krispigt bacon, pesto, ugnsrostade
tomater, avocado, mozzarellabollar och ugnsbakade tomater. Toppa med balsamico and you are good to go.

Fick en superfin tomte och en underbar ask av Lotta som har Lottas presentbod. Skynda er dit så ni kan handla inför julen! Vad ska jag nu fylla asken med för gott?

Nu blir det städning, godistillverkning och förberedelser inför tjejmaffians julafton som går av stapeln här på Casa Hawk imorgon. Ha en skön fredag, kamrater.


färsk pasta
bacon
plommoncocktailtomater
avocado
färdig pesto
mozzarellabollar
balsamico

Dela tomaterna och lägg på bakplåtspapper. In i ugnen på 100 grader i en timme. Stek baconet krispigt. Koka pastan enligt anvisningar och låt rinna av. Blanda ner peston. På med tomaterna. Dela avocadon och skär i lagom stora bitar. På med lite citronsaft och i med avocadon i pastan. I med baconet, ringla balsamico över och dra något varv med pepparkvarnen. Servera!




-Mama Skogly ♥

onsdag 14 december 2011

Stekt ris med kyckling

Gårdagens middag kommer här. Riktigt smarrig. Igår hann jag med att både helghandla och köpa julgran. En sak mindre att hinna med innan den 24:e. Idag jobbar jag på föräldrakooperativet och ska julpyssla med alla barn. Det blir najs. Hoppas de laddat kaffekannan. Ja, de känner ju mig, så det har de nog.


2 port

2 kycklingfiléer
2 rivna vitlöksklyftor
1/4 gul lök
1/4 röd chili
2 port kokt jasminris
lite drygt 1 msk fisksås
1 ägg
koriander
lime eller citron

Koka riset. Skär kyklcingen i mindre bitar. Hacka löken, chilin och riv vitlöken. Fräs löken och chilin snabbt i het olja, sedan i med kycklingen. Stek den så den är genomstekt. I med riset och fisksåsen. Stek en stund. Dra åt sidan och knäck i ägget. Rör om tills det stelnat. Krydda med färsk koriander. Lägg upp på tallrikar, toppa med mer koriander samt limeskivor som man får pressa över. (Jag hade citron eftersom jag gjorde en Erika, dvs jag trodde att jag hade lime, men nähe då.)




-Mama Skogly ♥

tisdag 13 december 2011

Chokladfylld rånkorg med punchgrädde

Här kommer efterrätten vi gjorde i lördags. Vi gjorde en annan kaka i, men jag tror en gammal hederlig kladdkaka passar bättre. Till det serverades hemmagjord limoncello. Det receptet hittar ni här:

http://smaskelismaskens.blogspot.com/2010/12/limoncello.html


Dagens recept kommer nedan:

1 port

1 rånkorg
1 bit kladdkaka
vispad grädde med krossad punchgubbe

Tja, hur man gör kanske ni hajar själva. Gott blev det i alla fall.




-Mama Skogly ♥

måndag 12 december 2011

Rullrån

I början av december hade svärmor och jag en bakardag. Här kommer hennes recept på rullrån. Gjorde även några rånkorgar som jag gjorde en smarrig efterrätt av.


1 stort ägg
1 kopp socker
1 kopp smör
1 kopp mjöl
1 kopp pot.mjöl
1 kopp vatten, kan bytas ut mot öl.
lite malen kardemumma eller en skvätt konjak

Vispa ägg och socker pösigt, blanda i smält smör och resten av ingredienserna. Låt stå och svälla över natten. Häll upp en matsked i rånjärnet och pressa ihop tills de ser klara ut.

-Mama Skogly ♥