måndag 30 januari 2012

LCHF ostmuffins

Till det grillade i lördags hade jag gjort ostmuffins eller man kanske ska kalla dem miniostgratänger. Väldigt goda var de i alla fall och jag fick en över till frukost dagen efter också.


6 st stora muffinsformar
3 ägg
2 dl grädde
ca 70 g västerbottenost
0,5 stor röd paprika
cayennepeppar
salt
100 g Kvibille gräddädel

Hacka paprikan och lägg i botten av formarna. Smula ädelosten över. Blanda ägg, grädde, riven västerbottenost, cayenne och salt i en bunke. Vispa och fördela i formarna. Skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter. Låt svalna lite.






-Mama Skogly ♥

Avocadomousse med dillolja, sikrom och räkor, samt ett litet vintips

Lördagens mumsiga förrätt bjuder jag på idag. De andra fick en bit rostat bröd till, jag klarade mig finemang utan. Till detta hade Anette köpt ett mycket gott vitt vin som var både syrligt och fräscht; Castillo de Molina Sauvignon Blanc, 89:-.

"Torr, mycket frisk, aromatisk smak med inslag av nässlor, passionsfrukt, krusbär, kiwi och citron."




4 port

Avocadomousse:
2 avocado
1,5 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
0,5 gul lök
citronsaft
1 tsk salt
2 msk hackad färsk persilja
nymalen svartpeppar
cayennepeppar

Dillolja:
1 msk dill
1 msk olivolja
en liten nypa flingsalt

Till servering:
sikrom
räkor
2 skivor rostat bröd
crispsallad

Blanda dill med olivolja och smaka av med flingsalt. Gröp ur avocadon och i med det i en mixer. I med creme fraichen, riven vitlök, hackad lök, citronsaft, salt och peppar, färsk persilja. Pudra över lite cayenne. Mixa så den blir slät. Rosta en brödskiva och dela den diagonalt, skär bort kanterna. Häll upp moussen i glas och dekorera med dillolja, sikrom och räkor. Servera på ett fat med rostat bröd och crispsallad.






-Mama Skogly ♥

söndag 29 januari 2012

Köttfärssås och smörstekt vitkål

Efter en lååång skoterfärd på ca 6 mil gjorde vi middag. Det blev en gräddig köttfärssås med smörstekt vitkål, riven ost och sallad. Mycket gott. Övriga familjen åt spagge till istället för kål.


-Mama Skogly ♥

Marinad till grillat

Idag vaknade jag av en liten hand på kinden och en röst som sa "Jag älskar dig, mamma. Jag älskar dig mycket mycket." Vilken start på dagen!

Jaha, igår gick vi och köpte en skoter. Det blir nog ut med den en sväng idag trots att det är -17 grader. Premiärgrillade igår. Entrecote, ostmuffins, sallad, räkor och kryddsmör. Gott!


Marinad till kött:
rapsolja
Knorr kött & grillkrydda
soja
vitlök
balsamvinäger

Marinad till räkor:
rapsolja
citron
vitlök
persillade
sweet chili sås

-Mama Skogly ♥

lördag 28 januari 2012

Biff Stroganoff

Hittade ett recept på matklubben som jag gjorde om lite. Riktigt mustig och god. Nu blev den lite lös i konsistensen eftersom jag inte ville reda den med mjöl. Jag åt den med blomkålsris, vilket tog över smaken från grytan lite, de andra fick ris till.


700 g lövbiff
2 msk smör
svartpeppar
2 msk tomatpuré
5 dl vatten
1,5 grönsaksbuljongtärning
½ mörk oxbuljongtärning
1-2 msk soja
4 msk rött vin
1 tsk rosmarin
1-2 tsk timjan
2 dl grädde
1,5 msk brynt shalottenlöksfond
hackad persilja
red med philadelphiaost eller mjöl

Smält smöret i en stekgryta och bryn löken, sen köttet. I med salt och peppar.
Fräs på några minuter. Sänk värmen och rör ner tomatpuré. Tillsätt vatten och buljongtärningar, fond,timjan, rosmarin, soja samt vinet. Drick en klunk själv också.
Lägg på locket och låt grytan puttra på låg värme en timme. Slå över grädden och låt det blir varmt. Klipp över persilja och servera.




-Mama Skogly ♥

God morgon!

Frukost med skinka, skagenröra, ägg, ruccola och tomat, en rackare med brieost, samt en kopp kaffe. Ingen dålig start på morgonen. Idag blir det nog skridskobanan, sen blir det middagsbesök och hockey. Eventuellt blir det premiär i år för grillen. Lite senare får ni receptet på gårdagens mumsiga middag. Ha en skön lördag!






-Mama Skogly ♥

fredag 27 januari 2012

Plocktallrik

Anette och Robert kom igår för att se hockey så det blev en plocktallrik som ställdes fram. Salami, ostar, inlagda vitlöksklyftor och cocktailkapris, rom- och räkfyllda avocadohalvor. Så gott, så gott.









-Mama Skogly ♥

onsdag 25 januari 2012

Exotisk fruktsallad med vit chokladkräm

So long carbs, jag kommer att sakna er. Igår var första dagen och det gick riktigt bra. Det blev stekt ägg och bacon till frukost, kokt lamm till lunch och kycklingsallad till middag. Men det finns fortfarande opublicerade inlägg och här kommer ett av dem. Det här receptet fick jag av föräldrakooperativets före detta kokerska Aina. Väry najs, indid. Fräscht men ändå lite sött.


8 port

Fruktsalladen;
1 ananas
300 g blå vindruvor
3 kiwi
4 passionsfrukter
saft från 1 lime

Vit chokladkräm;
100 g vit blockchoklad
3 dl vispgrädde
1 ägg
1 dl florsocker

Skala och halvera ananasen. Skär bort den grova stocken i mitten och skär fruktköttet i små bitar. Skölj, halvera och kärna ur druvorna. Skala och tärna kiwin. Blanda frukten och fördela den i höga glas. Halvera och gröp ur köttet ur passionsfrukterna och häll över limesaften. Låt salladen stå kallt till servering.

Bryt chokladen i mindre bitar och smält den i kastrull eller i en skål i mikrovågsugn. Låt chokladen svalna något. Blanda grädde, ägg och florsocker och vispa pösigt. Blanda i chokladen och ställ kallt innan servering. Slå upp salladen, ringa chokladkrämen över och servera.




-Mama Skogly ♥

Mumsig smörgås med smak av Italien

Den här åt jag istället för en Magsjuke special. Nästa gång skippar jag tapenaden för den tog över liksom. Laddar för jobbet imorgon. Är grymt understimulerad, så även mina barn.


2 skivor Njuta
1 skiva romansallad
ICAs fetaost med vitlök och oliver
(tapenade)
0,5 avocado
tomat
parmaskinka










-Mama Skogly ♥

Gubbens "Magsjuke special"

Ja, en "Magsjuke special" låter ju kanske inte så lockande, men det här är vad min man brukar vilja ha förr eller senare efter en påhälsning av maginfluensan. Själv åt jag en annan smörgås, men den kommer lite senare.


smörstekt limpa
vändstekt ägg
bacon

-Mama Skogly ♥

tisdag 24 januari 2012

Rostat bröd med Creme bonjour, parma och gräddost

När man varit risig i magen är det alltid gott med något salt, eller vad säger ni?


1 port

2 st rostad Njuta
2 skivor parmaskinka
lite Creme bonjour-gräslöksost
1 skiva gräddost

Servera med pommes och pommeskrydda.


-Mama Skogly ♥

måndag 23 januari 2012

Vitaminfrukost

Halleluja! Aptiten är tillbaka och jag börjar känna mig på banan igen. Kiwi, ananas, passionsfrukt, vaniljyoghurt och skorpor med brunost och blåbärssylt. Jag orkade inte allt, men gott var det. Hur det är med Max och Daniel vet jag inte för de sover fortfarande. Hoppas det ger med sig nu. Jag HATAR magsjuka!


-Mama Skogly ♥

söndag 22 januari 2012

Potatistorn

Jaha, här har vi magsjukefestival igen. Skoj. Hade jätteont i magen igår kväll så jag tog fram en hink för säkerhets skull. Det blev Max som använde den istället. 7 gånger kräktes han mellan halv 2 och 7 imorse. Nu verkar magontet ha gått över för mig, peppar, peppar. Men Max är spak, stackaren. Pappa Daniel har haft feber, ont i kroppen och ont i magen i helgen. Skrutt är det. Men nu hoppas jag vi ska krya på oss.

Fredagens middag kommer här. Det här receptet hittade jag på tasteline men som vanligt gjorde jag om det lite. Det var väldigt gott, måste jag säga. Till det åt vi fläskfilé, rödvinssås och sallad.


4 port

700 g kokt potatis
100 g västerbottensost eller annan lagrad ost
citronsaft
persilja
1 vitlöksklyfta
salt
peppar
ströbröd
olja

Koka gärna potatisen till potatistornen dagen innan.

Skala och riv den kokta potatisen och osten i en bunke. Salta och peppra, i med lite citronsaft, persilja och riven vitlök. Se till att blanda ordentligt. Forma blandningen till 8 små torn med hjälp av en liten metallform, en så kallad utstickare, eller rulla den till en fast korv med hjälp av smörpapper och skär sedan i bitar med vass kniv. Vänd ovan- och undersidan på potatistornen i ströbröd och stek i lite matfett i panna tills de fått fin färg. Hit kan de föreberedas. Inför serveringen: Värm potatisen i 150 grader varm ugn cirka 15 minuter.








-Mama Skogly ♥

7-rätters på Bryggargatan

Oj, det här var häftigt. Riktigt, riktigt häftigt. Tjejerna och jag har sparat en hundring i månaden i flera år och nu är det dags att börja spendera. Så igår var vi alltså på Bryggargatan för att testa deras 7-rätters. Med champagne, maten, utvalda viner till och kaffe gick notan på just över 7000:-. Menyn enligt deras hemsida kommer här:

Gravad ren med purjolök, tranbär och trattkantareller

Isländsk havskräfta och norsk pilgrimsmussla

Stekt piggvar, mandelpotatiskräm och citrussås

Oxkind med lågtemperaturkokt vaktelägg, rökt consommé och syltad lök

Isländsk lammytterfilé med rosmarin, morötter och lammsky

Gurka och lime

Åkerbär och handvispad vaniljglass

Nu stämde inte den beskrivningen till 100%. När vi kom dit fick vi först en aptitretare som var lättstekt oxfilé med jordärtskockskräm med gravad forell. Mycket gott. Höjdpunkterna var Piggvarrätten och den näst sista rätten, ört- och vaniljmarinerad gurka. Totalt oväntat att det skulle kunna smaka så fantastiskt. Oxkinden var väl kvällens besvikelse. Smakade rätt och slätt köttsoppa.

Ett plus till att toaletten var pimpad. Det fanns rullade handdukar som man fick torka händerna på och slänga i en korg, musik spelades från en högtalare och det fanns levande ljus.

Summan av kardemumman är att det var en supertrevlig kväll och maten var mycket god. Rekommenderas.




































-Mama Skogly ♥