lördag 31 mars 2012

12-bitars sushi från Wook and roll

Wook and roll har gjort om sin sushi och bytt ut några bitar. Crabsticksbiten är utbytt mot en omelettbit och en av laxbitarna är utbytt mot tonfisk. Helt ok. Men Alfred blev sur, för crabsticksbiten var hans favorit.


Vi tar en bild på den finfina plankan från i lördags också...


-Mama Skogly ♥

Lakritspannacotta med hallonsås

Lördagens efterrätt som svärmor bjöd på, en lakritspannacotta. Mycket gott. Receptet är från Allers.


4-6 pers

3 gelatinblad
6-8 karameller turkisk peppar
5 dl grädde
0,5 dl socker

Hallonsås:
250 g hallon
1-2 msk socker

Garnering:
myntablad

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5-10 minuter. Mortla godisarna till fint pulver. Koka upp grädden. Ta från plattan och i med pulvret och sockret. Rör tills det blandat sig. Krama ur gelatinbladen och i med dem. Rör om. Fördela i glas och ställ kallt minst 3 timmar. Mixa hallonen med sockret till en krämig sås. Häll den över pannacottan. Dekorera med myntablad och servera.

-Mama Skogly ♥

fredag 30 mars 2012

Dulce de leche-glass

Idag blir det ett recpet på glass som jag stulit från Helena som har bloggen Bara en kaka till. Vi spenderar helgen hos svärmor och svärfar. Ikväll blir det en gammal klassiker osm är rent diaboliskt gott. Plankstek. Need I say more? Till efterrätt har svärmor gjort en pannacotta. Det receptet kommer imorgon.


10 portioner

4 äggulor
0,5 dl ljust muscovadosocker
1 burk kondenserad mjölk
5 dl vispgrädde
2 äggvitor

Koka burken med kondenserad mjölk i vatten i ca 2 timmar. Se till att burken ALLTID är täckt med vatten medans den kokar! Låt svalna och ställ in i kylen tills den är kall. Nu när den kondenserade mjölken är kokad så kallas den för dulce de leche.

Separera äggen, spara två äggvitor, och vispa sedan 4 äggulor ihop med muscovadosockret tills det blir lite ljusare och fluffigt. Vispa sedan ner allt innehåll i konservburken med dulce de leche. Vispa grädden för sig, och de två äggvitorna för sig i en annan bunke till ett hårt skum. Rör sedan ner den vispade grädden i äggsmeten, vispa ett par sekunder med elvispen så att allting blandas, och vänd sedan ner äggvitorna. Ställ i frysen i några timmar, minst 4.


-Mama Skogly ♥

Fresh island-pasta

Snabblagad och riktigt god pastasås gjorde på dippulvret Fresh island (där av namnet). Nästa gång ska jag ta bacon istället för skinka. Den här gick även hem hos barnen, men då utan persilja över. Vill man göra den vegetarisk kan man steka champinjoner till istället för skinkan/baconet.

ca 3 port
strimlad skinka eller bacon
2 dl grädde
0,5 påse Fresh island dippulver
riven ost
persilja
250 g färsk pasta

Stek skinkan eller baconet. På med grädde och dippulver, låt koka ihop. Koka pastan. Blanda ihop allt och servera med riven ost och hackad, färsk persilja.




-Mama Skogly ♥

torsdag 29 mars 2012

Vit kladdchokladtårta

Bloggens 2-årsdag firades i kombination med mitt arbetslagsfika. Jag firade helt enkelt både bloggen och att jag har världens bästa kollegor! Det blev en varm smörgåstårta med bacon som serverades med en sallad och en sås gjord på creme fracihe, vitlök, sambal och fransk senap. I originalreceptet ska man ha Hönökaka, men jag köpte smörgåstårtebröd istället, det blir mycket godare. Idag hade jag även färska champinjoner istället för burksvamp. Jag har lovat mina kollegor receptet så det finns i den här länken;

http://smaskelismaskens.blogspot.se/2010/03/varm-smorgastarta.html

Den finns även i tacovariant här:

http://smaskelismaskens.blogspot.se/2010/03/varm-texmexsmorgastarta.html

Sen kommer vi då till efterrätten som var väldigt god, om jag får säga det själv. Receptet har jag fått av Ida, Bulleris kokerska. I originalreceptet ska det vara konjak, men det bytte jag ut mot Cointreau. Sen ber jag om ursäkt för dagens bilder. Förlåt. De gör inte rätterna rättvisa.


Vit kladdchokladtårta

Kakan:
250 g vit choklad
200g smör
3 ägg
2,5 dl socker
2 msk cointreau
2 dl mjöl

Glasyr:
150 g vit choklad
0,5 dl grädde
florsocker

Till servering:
fruktsallad
vispad grädde

Kakan:
Ugnen på 175 grader. Hacka 250 g vit choklad, smält smöret. Ta kastrullen från plattan och i med chokladen. Rör tills den smälter. Vispa ägg och socker poröst. Rör i smörchokladblandningen, likören och mjöl. Häll smeten i smörd och bröad form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen ca 30-35 minuter. Låt kakan svalna, ställ i kylen.

Glasyren:
Hacka 150 g vit choklad. Koka upp grädden. Ta den från värmen och i med chokladen. Rör tills smeten är jämn. Bred över kakan och sikta över florsocker. Servera med fruktsallad och vispad grädde.




-Mama Skogly ♥

onsdag 28 mars 2012

Bloggen fyller 2 år idag!

Idag är det två år sedan Smaskelismaskens såg dagens ljus. Det har blivit 1045 inlägg och nästan lika många recept. Jag har fått många fina kommentarer och även feed back från människor jag träffat här i schtaan, och det är ju jätteroligt. Tack alla ni som läser! Hur jag ska fira får ni veta lite senare ikväll om ni kikar in.

-Mama Skogly ♥

tisdag 27 mars 2012

Wrap med rostbiff och potatissallad

Snabblagat och jä**igt gott när tiden tryter. Och det gör den väl för alla nån gång då och då, antar jag. Genomgår en hektisk vecka just nu med ansvar för både K-tidsfika och A-lagsfika på jobbet. Ska iväg till husvagnen i helgen, så det ska också förberedas. Sen är det ju då omdömen som ska skrivas för åk 7 i hemkunskap, svenska, engelska och svengelska. Tur det är påsklov snart!


1 st

1 Orientbröd (eller mjukt tunnbröd)
2-3 skivor rostbiff
1 msk svart vinbärsgelé
en stor klick potatissallad
några tomatskivor
ett gäng vindruvor

Bred ut gelén i mitten av brödet. På med potatissallad och lägg över rostbiff. Toppa med tomatskivor och vindruvor. Rulla ihop och njut.


-Mama Skogly ♥

Subway melt

Tisdageftermiddag och har haft MASSIV huvudvärk halva dagen. Vilken tur att min man och jag är synkade. Han kom med förslaget att vi skulle köpa hem mat. Så han åkte iväg på Subway och kom hem med min favorit Subway melt med extra ost i parmesan- och oreganobröd med extra mycket Southwest dressing. Ett gott alternativ till detta i low carb-väg är deras kycklingslalad och då kan man be om extra ost och bacon.

För övrigt skulle jag kunna döda för receptet på Southwestdressingen...




-Mama Skogly ♥

måndag 26 mars 2012

Köttfärsfyllda smördegsrullar

Här kommer lördagens middag som var ganska enkel att göra, speciellt om man har överbliven köttfärs. En god sås till är ett måste. Vi gjorde en med creme fracihe och sweet chili. Om jag inte hade glömt creme fraichen hemma, hade jag även gjort den stående favoriten; creme fracihe, vitlök, sambal och fransk senap. En god sallad till är också ett måste. Sen har min man någon slags förkärlek till ris, så det serverades också till.

ca 4-6 port

en riktigt god köttfärssås gjord på cirkus 400 g köttfärs
1 rulle färsk smördeg
riven ost
1 burk Cantadou vitlök
1 ägg till pensling

Gör köttfärssåsen och låt den svalna. Annars får du det jobbig när du ska göra rullen. Rulla ut degen och bred den med färskosten. Lämna en remsa på ena långsidan på ca 4 cm. Strö ut köttfärsen över färskosten och platta till lite. Strö över riven ost. Vispa upp ett ägg och pensla på den kanten du lämnade. Rulla ihop med kanten längst ner, i botten på rullen. Pensla ägg runt om. Skär i 10 bitar och lägg ut på bakplåtspapper på plåt. Strö över lite mer riven ost och in i ugnen i 200 grader i ca 22 minuter. Servera med sallad och sås, eventuellt ris.








-Mama Skogly ♥

fredag 23 mars 2012

God morgon, måndag!

Vi startar dagen med nypressad apelsinjuice. Kan det bli bättre?




-Mama Skogly ♥

BLT-sandwich med lökringar

En ständigt återkommande favorit som lägger sig som bomull om hjärtat, nya artärer blir som gamla. Det viktiga här är att man använder Hellmans majonnäs, annars kan jag inte garantera utfallet... Lökringarna köpte jag på Coop i frysdisken.

Ni har väl inte glömt ställa fram klockan?

2 franskskivor
2-3 skivor bacon
2 ostskivor
Hellmans majonnäs
isbergssallad
tomat
lökringar

Rosta brödskivorna. Stek baconet. Bred majjo på frallan och på med bacon, ost, isberg och tomat. Toppa med en brödskiva och kläm ihop.


-Mama Skogly ♥

tisdag 20 mars 2012

Snabblagade kakor- Myror

Det blir dessa puppies mina kollegor får snaska på istället. De går fort att göra och är supergoda. Lite chokladkola med crunch. Fick receptet från Bulleris förra kokerska Aina för några år sedan.

ca 20 st

4 msk sirap
1 dl socker
3 msk kakao
100 g smör
1 tsk vanlijsocker
3 dl corn flakes

Blanda sirap, socker, kakao och smör i kastrull. INTE VANILJSOCKRET! Låt koka upp och koka i 2 minuter. Dra kastrullen åt sidan och häll i corn flakes. Rör om tills flingorna är kolatäckta. Stjälp upp i minimuffinsformar.


-Mama Skogly ♥

Hamburgertallrik goes Mexico

I senaste Skellefteguiden fanns detta recept som jag som vanligt gjort om. Den som vill kan servera den i ett tortillabröd istället. Jag lyxade med hemmagjord hamburgare eftersom jag frös in några ostekta sist jag gjorde burgare.

Hur som haver så har jag mentalt gått på påsklov vad det gäller LCHF, precis som jag brukar göra varje år vid påsk, sommar och jul. Så nu kommer det att komma ett gäng HCHF-recept fram till efter påsk någon gång. Då drar jag igång igen.

I helgen drar vi till svärmor och svärfar för att preimärbo i husvagnen. Affe har haft svinkoppor som nu äntligen torkat in. Vi hoppas på bra väder, visst?

hamburgare
tacokrydda
ost
rödlök
isbergssallad
tomat
gurka
salsa
vitlökssås
avocado
jalapenos

Stek hamburgaren och krydda med tacokrydda. På med osten så den smälter. Servera med tillbehören.

-Mama Skogly ♥

Divestive rocks

Här kommer ett recept som jag stulit av Jenny. Hade tänkt ha det till fikat på jobbet. Nu lyckades det komma ånga på chokladen så den kornade ihop sig. Ja, ja. kidsen får väl äta upp dem.

200 g Marabou mjölkchoklad Digestive
1,5-2 dl corn flakes

Smält chokladen över vattenbad. I med corn flakes, lite i taget. Klicka ut små högar på ett bakplåtspapper och låt stelna.

-Mama Skogly ♥

Grova tekakor

Ännu ett recept från hemkunskapen. Min äldste son, Max, följde med på skolan en dag och blev väldigt väl omhändertagen av min klass, 7a. Varje rast drog de ut och spelade bandy och Max var supernöjd. Sen hade vi hemkunskap så Max fick vra med en av graupperna och baka dessa tekakor. Nu är receptet bara på 6 stycken, så vill man ha fler får man dubbla receptet.


6 st

3 msk matfett
2 dl mjölk ELLER vatten
0,5 paket jäst (25 g)
1 msk socker
2 krm salt
2 dl grahamsmjöl
2-3 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 250 grader. Värm matfettet med mjölken ELLER vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll i en skål. Smula ner jästen och rör med träsked. I med socker, salt, grahamsmjöl och 3 dl vetemjöl. Arbeta degen tills den blir smidig och släpper skålen. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Ställ degen att jäsa under bakduk. Lägg bakplåtspapper på plåt. Ta upp degen å¨mjölat bakbord och arbeta tills den är smidig och släpper bordet utan mjöl. Rulla ut degen till en längd och dela i 6 delar. Forma delarna till runda bollar och klappa ut dem till runda kakor, ca 12 cm i diameter. Lägg dem på plåten. Nagga dem med en gaffel. Låt kakorna jäsa under bakduk. Grädda sedan mitt i ugnen i ca 8 minuter.

-Mama Skogly ♥

måndag 19 mars 2012

En liten miniostmix

En ostmix från Castello med mögelost, vit mögelost, gräslöksost, pepparost och min favorit; nötananasost. Ett bra low carb-mellis.




-Mama Skogly ♥

söndag 18 mars 2012

Krämig köttfärssoppa

Den här är bara sååå god. Den kanske inte låter så speciell, men alla smaker går liksom hand i hand, rakt in i mål. Det är svärmors recept och heter i original "Tysk ostsoppa". De andra åt rostade frallor med smör till, och jag åt frökex. En riktigt smaskelismaskens söndagsmiddag!


ca 6 port

1,75 l vatten
4 purjolökar
4 köttbuljongtärningar
2 philadelphiaost naturell
2 philadelphiaost vitlök
3 vitlöksklyftor
500 g köttfärs
salt och peppar

Ansa purjon och skär i strimlor. Häll upp vattnet i stor kastrull och koka upp tillsammans med purjon, buljongtärningarna och riven vitlök. Låt koka i en halvtimme. Bryn köttfärsen och salta och peppra. I med köttfärsen. Blanda philadelphiaosten i en bunke med några slevar av spadet från soppan. Vispa runt med en visp så osten löser sig. Slå över soppan. Låt koka upp. Klart!

-Mama Skogly ♥

Chevrégratäng med grillad paprika

Så gott till grillat! Igår serverade vi den till grillad entrecote med persiljesmör och en sallad med halloumi. Man blev mätt, om jag säger så.


chevréförpackning President
1/4 påseruccola
2 grillade paprikor
5 ägg
3 dl grädde
1,5 tsk salt
peppar

Blanda ägget, grädden, salt och peppar. Smula osten i botten av gratängform. Strimla paprikan och blanda ner tillsammans med ruccolan. Slå över äggstanningen och in i ugnen på 225 grader i 25-30 minuter.








-Mama Skogly ♥

fredag 16 mars 2012

Halloumisallad med grillad paprika

Ännu mer kylrensning, och det kommer mer. Grillad paprika är på tapeten. En riktigt god sallad som serverades till grillade kycklingklubbor (10:-/kilo för ett tag sen på Coop) och en smaskelismaskens sås.


1 halloumiost
1/2 påse ruccola
2 grillade paprikor

Dressing:
fransk senap
balsamvinäger
salt och peppar
olivolja
ev. en gnutta socker

Skölj ruccolan och lägg upp på fat. Skär paprikan i lagom stora bitar. Skär osten i skivor och stek i smör. Bryt i bitar och smula över salladen. Blanda ihop dressingen genom att vispa senap med balsamvinäger. Droppa i olja medan du vispar. Krydda med salt, peppar och ev. socker. Häll över salladen och servera på dirren.




-Mama Skogly ♥

torsdag 15 mars 2012

Frökrispbröd

Det här är ett recept från Matmagasinet som blev väldigt gott. Godare än det jag gjort tidigare och lagt ut här på bloggen. Nackdelen är att man blir flottig om fingrarna när man äter det, men det är det värt. Vill man kan man även lägga på en bit god salami. (Yum!) Nu önskar jag er läsare en trevlig fredag!

1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
0,5 dl hela linfrön
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
0,5 tsk salt
0,5 dl rapsolja
2,5 dl kokande vatten

Tillbehör: brieost, avocadomos, citron, örtsalt, eventuellt salami (jag bredde även ett lager philadelphiaost-gräslök i botten)

Slå på ugnen på 150 grader. Blanda de torra ingredienserna. Koka upp rapsolja och vatten. Slå över och rör om. Slå ut på bakplåtspapper. (Det ser väldigt löst ut och man tror det ska rinna ut, men det håller ihop. Lita på mig.) Bred ut till en tunn kaka. In i ugnen i 45 minuter. Ta ut och skär skåror och markera bitar. Stäng av ugnen och sätt tillbaka plåten. Låt stå och torka i ugnen 30 minuter. Bryt i kanter och förvara i burk med tätslutande lock.

Mosa avocadon med lite citronsaft. Pudra över örtsalt. Bre philadelphiaost på kexet. På med avocadomoset och längst upp lite brie. Njut med en kopp te.




-Mama Skogly ♥

onsdag 14 mars 2012

Räk- och kräftstjärtssallad med avocado och sweet chilidressing

Snabbt och enkelt när man är sugen på något gott. Det har ju börjat tina ute så man får lite vårkänsla, vet ni...




isbergssallad
avocadomos med citron och örtsalt
inlagda fetaostkuber
tomat
rödlök
sweet chilidressing (typ sweet chili & creme fracihe)
räkor
kräftstjärtar

Blanda och njut.

-Mama Skogly ♥

måndag 12 mars 2012

Kyckling i röd curry i kokosmjölk

Söndagens middag belv hämtmat. Jag tycker det finns otroligt lite att välja bland vad det gäller hämtmat och low carb i den här stan. Sallad, kebabsallad och sen har jag hittat den här och en i samma stil fast med räkor. Den här var okej, men den med räkor var godare. Lilla Kina i schtaan.


-Mama Skogly ♥

Lite pålägg, någon?

Ibland kan man ju undra vad det är man beställer över charkdisken...


-Mama Skogly ♥

Lyxig falukorvslåda

Måndag och kylskåpsrensning. Hade sett ett gott recept på Artemisias blogg som jag gjorde om av det jag hade hemma. Riktigt gott blev det. Och enkelt var det. Åt en halv avocado till och då åt jag drygt hälften av gratängen. Vill man så serverar man ris till.

1-1,5 port

4 skivor falukorv
0,5 inlagd grillad paprika
0,5 dl creme fracihe
10 småkuber fetaost
1 klick fransk senap
1 dl riven ost
örtsalt

Lägg korvskivor i botten på liten ugnsform. Skär paprikan i kuber och blanda med creme fracihe, fetaost, en klick fransk senap och riven ost. Rör ihop och slå över korven. På med lite örtsalt och toppa med riven ost. In i ugnen på 225 grader i 20 minuter.




-Mama Skogly ♥