tisdag 31 juli 2012

Godaste sommardrinken

Den här har jag bloggat om för länge sedan men är väl värd att upprepas.


1 citron
1/2 liter jordgubbar
1 ask physalis
1 dl konc flädersaft
1 liter äppelcider
is
mynta och citronmeliss

Lägg frukt och bär i skivor i tillbringaren. Häll på cider. Tillsätt citronskivor och is. För den som inte vill köra; spetsa med rom, gin eller vodka.

-Mama Skogly ♥

måndag 30 juli 2012

Citronmarinerade minitomater

Idag kommer ett recept från Hemmets veckotidning. Ett gott tillbehör till grillat och ännu ett tips på en fin gåbortpresent. Använd gärna en bred och låt burk eftersom det inte är så mycket marinad att det täcker annars. Skaka inte burken om det är genomskinlig och du har tänkt ge bort den, för då blir det inte så snyggt. (Been there, done that.) Även fräscht att använda marinaden sen att droppa över sallad eller kokt potatis.


Citronmarinerade minitomater

300 g pärltomater
150 g fetaost
3 msk rödvinsvinäger
0,5 dl olja
skal från 1 citron

Pricka tomaterna med en gaffel. Bryt eller tärna osten. Varva tomater och osten i en glasburk. Blanda vinäger och olja med citronskalet. Häll över marinaden och förvara kallt.

-Mama Skogly ♥

söndag 29 juli 2012

Chili i pita- perfekt husvagnsmat

Vi befinner oss just nu i Boden med husvagnen. Igår var det gråmulet men idag skiner solen så jag gissar på bad idag.

Nu blev det ju så att vi åt det här hemma istället eftersom vi valde att gå ut och äta sista husvagnsdagen när vi var i Sollefteå. Men det här är väldigt snabbt och enkelt att göra. Vill du ha mer tips på husvagnsmat så finns det en etikett längre ner till höger som heter husvagnskrubb.

Tips: Rosta pitabröden i brödrosten. Himla smidigt.


Chili i pita

4 port

1 burk chili con carne
pitabröd
riven ost
kebabsås
sallad
gurka
tomat
majs
rödlök (ketchup till barnen)

Hacka grönsakerna. Värm chilin, rosta pitabröden i brödrosten. Montera, ät.



-Mama Skogly ♥

lördag 28 juli 2012

Chokladfavorit med jordgubbar

Nu packar vi husvagnen och drar till Boden. Svärmor och svärfar ska sköta om huset och blommorna så vi känner oss trygga.

Emmeline är gästkock idag och bjuder på en kladdig och god kaka. Jordgubbarna marinerade vi med lite apelsinjuice.


Chokladfavorit med jordgubbar

2 st ägg
3 dl socker
1.5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0.5 tsk salt
5 msk kakao
100 g smör

Värm ugnen till 175 grader. Vispa ägg och socker. Smält smöret och blanda i det. Tillsätt kakao, vaniljsocker och salt. Blanda mjöl och bakpulver och vispa ner i smeten. Häll smeten i en smord form och grädda längst ner i ugnen i knappt 20 minuter. Serveras med jordgubbar och grädde.


-Mama Skogly ♥

Jordgubbslikör

Fick med mig några liter jordgubbar från Ostvik. Jag ska göra sylt av lite och sen har jag satt igång en flaska av den här. Nu är det ju ett tag bort innan man får smaka ur den, men den är säkert god att blanda med fruktsoda och sippa på.


Jordgubbslikör

1 liter jordgubbar
35 cl okryddad sprit
2 dl socker

Lägg de rensade bären i en glasburk tillsammans med socker och sprit. Ställ den ljust, i t ex ett fönster, och gotta till sig i 30 dagar. Vrid burken ibland, så att alla jordgubbar får se solen. Sen är det dags att sila och hälla likören på flaska.

-Mama Skogly ♥

torsdag 26 juli 2012

Champinjonsås

Idag bjuder jag på en himla god sås som passar till grillat. Receptet hittade jag på matklubben. Den var ÄNNU godare dagen efter kan jag tala om. Den här kommer jag att göra fler gånger!


Champinjonsås

1-2 gula lökar
500 g färska champinjoner
1-2 tärningar grönsaks- eller köttbuljong
200 g krämig ost av märket Bonjour (2 burkar) med smak av kantarell
3 dl grädde
ev redning
salt
svartpeppar

Skala och hacka lökarna. Skiva champinjonerna. Bryn lök och champinjoner i smör i en stekpanna eller en kastrull. Smula ner buljongtärningarna. Tillsätt ost och grädde och rör om så att allt blandar sig. Red eventuellt såsen och låt koka i ca 10 minuter. Salta och peppra.


-Mama Skogly ♥

Krispiga kycklinglår

Tina stekte pilgrimsmusslor med corn flakes på igår. Men jag var steget före, ha! Det här receptet finns på bloggen sen tidigare, men det är väl värt att damma av. Bjöd pojkarna och Robert på dessa i Ostvik under veckan. Mumsig och krispiga kycklinglår. Supergott!


Krispiga kycklinglår

2 port

4 kycklinglår
50g smält smör
1/4 tsk vitlökspulver
1/2 krm paprikapulver
1/2 tsk salt
peppar
1 1/2 dl krossad corn flakes

Torka av de tinade kycklinglåren. Smält smöret och doppa kycklingen i.
Blanda
1/4 tsk vitlökspulver
1/2 krm paprikapulver
1/2 tsk salt
peppar
1 1/2 dl krossad corn flakes
i en påse och skaka om. Doppa kycklingen i krosset och lägg på plåt. In i ugnen i 225 grader ca 40 minuter. Täck över med folie efter halva tiden.


-Mama Skogly ♥

onsdag 25 juli 2012

Lime- och balsamicomarinerade jordgubbar

I Ostvik där vi nu har varit i några dagar har de två jordgubbsland. Efter surströmmingen åt vi dessa gubbar i marinad. Mums! (Älskar tallrikarna!)


Lime och balsamicomarinerade jordgubbar.

1 liter jordgubbar
Saft och skal från en lime
2 tsk råsocker
2 msk balsamvinäger

Skölj och dela jordgubbarna. Riv skalet från limen och blanda ner i jordgubbarna. Blanda limejuice och socker och värm tills sockret är smält. Häll detta över jordgubbarna. Tillsätt balsamvinägern och blanda runt. Låt dra i minst 10 minuter, gärna över natten.


-Mama Skogly ♥

tisdag 24 juli 2012

Yoghurtsås med örter och äpple

Nu har vi lämnat Sollefteå camping och har varit i Ostvik några dagar. Idag blir det att dra vagnen hemåt och städa, tvätta för att ladda inför nästa sväng.

Svärmor gjorde en god och fräsch sås som vi åt till köttfärspaj. Receptet är från Hemmets veckotidning.


Yoghurtsås med örter och äpple

2 äpplen
5 dl turkisk yoghurt
2 dl färska, hackade örter, t e x persilja, basilika, timjan
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Skala och kärna ur äpplena. Skär i mindre bitar. Hacka örterna och blanda samman alla ingredienser.

-Mama Skogly ♥

måndag 23 juli 2012

Mumsig kebabpizza på hönökaka

Här kommer ett superenkelt recept på kebabpizza. Alla åt och tyckte det var gott. Min man tyckte tom att det var det godaste han hade ätit på mycket länge. Beräkna ca 1 halvcirkel hönökaka per person.


Mumsig kebabpizza på hönökaka

kebabkött
hönökaka
chilisås
ostskivor
isbergssallad
tomat
gurka
rödlök
tomat
kebabsås

Stek kebabköttet. Bred chilisås på hönökakan och på med köttet. Skiva ost över och in i ugnen på 225 grader i ca 8 minuter. Ta ut och på med sallad, tomat, gurka, lök och sås. Klart!

-Mama Skogly ♥

söndag 22 juli 2012

Goda tilltugg

Cantadou har kommit med en ny färskost med smak av basilika och gräslök som är supermumsig. Gjorde enkla tilltugg innan middagen en dag i Sollefteå.



Crostini med basilikaost och tapenade

crostini
basilikaost
tapenade

Bred osten på crostinin och toppa med tapenade. Ät på dirren!

Crostini med basilikaost och jordgubbar

crostini
basilikaost
jordgubbar

Bred osten på crostinin och lägg på en halv jordgubbe. Ät på dirren!

-Mama Skogly ♥

lördag 21 juli 2012

Grillad purjolök med barbecuesmör

Ett recept från Arla, oväntat gott!


Grillad purjolök med barbecuesmör

4 personer

4 purjolökar
2 msk Arla smör & rapsolja

Barbecuesmör:
75 g Svenskt Smör från Arla, rumsvarmt
1 msk chilisås
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk rivet citronskal
2 krm sambal oelek
½ tsk flingsalt
Lägg till i inköpslistan

Vispa smöret luftigt med elvisp. Rör i kryddorna. Pensla purjolökarna med smält smör.
Grilla dem mjuka ca 10 minuter. Ytterbladen skall vara nästan svarta. Skär ett snitt på längden i varje purjolök och ät det mjuka innanmätet med en klick barbecuesmör.

-Mama Skogly ♥

torsdag 19 juli 2012

Goody Girl Championship Potatoes

Här kommer ett recept som jag hittat på Matklubben. Alla tyckte den var god, kan jag säga.


1 köttbuljongtärning
1.3 kg potatis
400 gram bacon
2 dl hackad röd lök
1 tsk pressad vitlök
2 msk rums.temp smör
1 dl riven smakrik ost
1 salladslök, hackad
0.5 tsk cayenne peppar
0.5 tsk paprika
Salt
Peppar
1.5 dl gräddfil

Skär potatisen på längden och sedan i halvmånar. Lägg i buljongen i en kastrull med vatten tillsammans med potatisen. Koka tills potatisen är mjuk. När den är klar, rinn av och täck med folie så den håller sig varm.

Under tiden, skär baconet i små bitar och stek tills krispigt. Lägg på ett fat med servett och låt rinna av. Ha i löken i pannan med baconfett och stek tills gyllene, ca 5 min. Ha i vitlöken och stek 1 min.

I en stor skål blanda gräddfil, smör, hälften av osten, hälften av salladslöken, stekta löken, hälften av baconet och kryddorna. Vänd försiktigt ned potatisen. Toppa med resten av osten, bacon och grön lök. Smaka av med salt och peppar.

-Mama Skogly ♥

onsdag 18 juli 2012

Pastalåda

Gjorde en mumsig pastalåda för ett tag sedan. Svängde ihop en köttfärssås med Findus tomatsås av tomat och rostad vitlök som var himla god. Rekommenderas. Gjorde en ostsås och kokade färsk tagliatelle. Sen varvade jag ostsås, pasta och köttfärssås och in i ugnen. Åt den med en sallad gjord på bl a smörstekt halloumi och nektariner. Men mums! Löjligt gott!





-Mama Skogly ♥

tisdag 17 juli 2012

Cheddarskorpor med rostad lök

Men åååååh så goda. Gör dubbla receptet på dirren! Ännu ett tips på en trevlig gåbortpresent. Ett recept från Lisa Lemkes bok Till sommaren - mat för många.


Cheddarskorpor med rostad lök

44 st
Färdigt på: 20 + 60 min

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1.5 dlrostad lök
100 g smör, kylskåpskallt
3/4 dl vispgrädde
120 g cheddarost, grovriven

1. Värm upp ugnen till 200 grader.
2. Blanda mjöl, bakpulver, salt och rostad lök i en bunke eller matberedare.
3. Skär smöret i tärningar, tillsätt det tillsammans med grädden och osten och arbeta samman till en smidig deg.
4. Rulla ca 22 matskedsstora bollar av degen och lägg dem på plåtar klädda med bakplåtspapper.
5. Grädda mitt i ugnen tills bollarna har fått lite färg, 12–15 minuter.
6. Ta ut plåten och sänk ugnsvärmen till 100 grader.
7. Låt skorporna svalna något, dela dem med en gaffel och rosta dem mitt i ugnen tills de känns torra – det tar cirka 1 timme.
8. Förvara skorporna torrt.


-Mama Skogly ♥

måndag 16 juli 2012

Meloncobbler

Vi är just nu och campar i Sollefteå där vi firar att vi har varit gifta i 7 år idag. Jag kommer att vara dålig på att kika in hos er som lämnar kommentarer eftersom det är knepigt med uppkoppling. Sorry för det. Jag läser dock alla kommentarer och kikar in hos er när jag kommit hem!

En inte så söt drink innan middagen kanske? Det är nu man skulle ha haft en melonskopa och gjort fina små bollar av. Men det hade jag inte så det blev skeden och inte så snyggt...


Meloncobbler

1 glas

3 kulor melon
½ tsk apelsinlikör
krossad is
Matteus, rosévin
citronmeliss

Lägg melonkulornai ett stort glas och fyll på med krossad is. Häll över likören och fyll glaset med kallt rosévin. Dekorera med lite citronmeliss.

-Mama Skogly ♥

lördag 14 juli 2012

Baconlindade kycklingrullar med västerbottens ost, bakad potatis och persiljesmör

Idag bjuder jag på det här smaskiga receptet som är från en Allers. Perfekt med allt på samma plåt och dj***lskt gott! Det här kommer jag att göra fler gånger. Jag gjorde endast halv sats eftersom min man inte tål kyckling. Barnens gjorde jag utan ost och basilika. Äter man low carb så serverar man nåt annat än potatis till.

Nu drar vi strax iväg till Sollefteå med vår husvagn men recept kommer ni att få ändå. Man ska dela med sig av det goda. Tjipp!


Baconlindade kycklingrullar med västerbottens ost, bakad potatis och persiljesmör

4 per, 45 minuter

4 kycklingfiléer
0,5 kruka basilika
1 tsk rivet citronskal
50 g västerbottensost
1 pkt bacon
salt och peppar

500 g potatis
2-3 msk olivolja
några kvistar färsk timjan

75 g smör
2 msk hackad persilja
1 vitlöksklyfta

Dela varje filé i fyra delar. Skär ett snitt i sidan på varje bit och krydda snittet med basilikablad, citron och en liten bit ost.

Vik ihop kycklingbitarna och vira en skiva bacon runt varje. Krydda med salt och peppar.

Sätt ugnen på 200 grader. Skär potatisen i bitar och vänd runt i lite olivolja och färsk timjan. Krydda med salt och peppar. Lägg potatisen på ugnsplåt och baka i ca 20 minuter.

Blanda smöret med perslja och pressad vitlök. Krydda med salt och peppar.

Ta ut plåten med potatisen efter 20 minuter. Fördela kycklingen ovanpå, stek i ytterligare 15 minuter. Servera med persiljesmöret.





-Mama Skogly ♥

Rabarberchutney

Vi var bortbjudna på middag igår och då måste man ju ha med sig något, tycker jag. Så Peter och Therece fick den här när vi kom. En god gåbortpresent att ha på kex & ost, eller som tillbehör till grillat. Receptet är från Matklubben.


Rabarberchutney

600 g rabarber
2 rödlökar
1 röd chilifrukt
4 dl socker
1 msk färskriven ingefära
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar

Ansa och skär rabarberna i ca 2 cm stora bitar. Skala, halvera löken och skär i tunna skivor. Dela, kärna ur och finhacka chilin.

Lägg alla ingredienser i en kastrull tillsammans med salt och peppar.

Koka upp och låt småkoka utan lock i ca 20 minuter.
Rör då och då. Häll upp i en väl renjord glasburk och sätt på lock.
Förvara i kylen.



-Mama Skogly ♥

Grilltallrik

Igår var vi i Kroksjön och hälsade på hos Therece och Peter. Vi åkte en tur på sjön och fiskade och sen blev vi bjudna på en god grilltallrik. Det bjöds på fläskfilé, nötfilé, grillade lökar, paprika, champinjoner, inlagda vitlöksklyftor, sallad, potatisgratäng vitlöksbröd och såser. Gotti gotti. Sen spelade vi kort och triangelspelet och så fick vi mumsiga jordgubbar med glass och grädde. En härlig kväll.

Idag packar vi husvagnen för imorgon drar vi!



-Mama Skogly ♥

fredag 13 juli 2012

Kräftstjärtstoast

Firade med en liten kräftskiva igår. Mumsade kräftor och gjorde toast. Tyvärr får jag inte ha kräftorna för mig själv längre. Både Affe och Love kunde ha käkat upp rubbet själva... Sååå gott! Vad firade jag då? Jo, att min man går på semester ikväll och då får även jag RIKTIG semester.




-Mama Skogly ♥

torsdag 12 juli 2012

Parmesanomelett med kräftstjärtsröra

När vi ändå håller på med omeletter så kan vi väl ta en till. Den här är tom LCHF-vänlig! Gott som mättar länge. Jag använde min en-portions-panna från Åhléns.


Parmesanomelett med kräftstjärtsröra

1 port

1 ägg
0,5 msk grädde
0,25 dl riven parmesanost
salt och peppar

Röran:
2 msk creme fracihe
ett gäng kräftstjärtar
lite fryst röd chili
0,25 dl riven parmesanost
några blad färsk koriander
en skvätt olivolja
limesaft
salt och peppar

Serveras med kräftstjärtar, ruccola och ev. några vindruvor.

Blanda ihop ägget, osten, grädden, salt och peppar. Smält smör i panna och slå över omelettsemeten. Låt stelna på svag värme.

Blanda ihop ingredienserna till röran och smaka av med salt och peppar.

Stjälp upp omeletten på tallrik. På med ruccola och röran. Toppa med några kräftstjärtar, koriander och eventuellt några vindruvor.



-Mama Skogly ♥

Brödomelett med druvor och gorgonzola

Ett recept som jag hittade i tidningen Land som jag tyckte lät spännande. Jag gjorde den för två personer och då gjorde jag allt på plattan, inte i ugnen. Den blev gooood!


6 port

3-4 tjocka skivor surdegsbröd
2 msk smör att rosta brödet i
6 ägg
1 dl mjölk
0,5 dl grädde
salt och peppar
300 g blå vindruvor
200 g gorgonzola
2 msk färsk finhackad timjan

Välj en stekpanna som är ugnstålig. Skär brödet i grova tärningar, ca 2X2 cm. Smält smör i en stekpanna och rosta brödet i stekpannan. Ställ åt sidan. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar. Om brödet har sugit upp allt smör, klicka i lite till i stekpannan. Lägg ner hälften av vindruvorna bland brödet och häll på omelettsmeten. I med resten av vindruvorna. Grädda på svag värme i ca 15 minuter, rör inte under tiden! Bryt osten i bitar och strö över. Sätt in stekpannan i ugnen i ca 10 minuter för att baka den färdig. Strö över timjan och servera på dirren.



-Mama Skogly ♥

onsdag 11 juli 2012

Diego-en jäkligt god pizza!

Ojsan, här kommer ett litet tips som jag glömt blogga om. Vi kallar den internt för "V...v..v..Diego", men det är en annan historia. Sista arbetsdagen innan semestern blev jag bjuden av min kollega Peter på pizza. Den här lille rackaren heter alltså Diego och finns bara (vad jag vet) på Kåge pizzeria. Jädrar anåda så god den är. Men jag orkade bara halva, så jag fick en doggy bag med mig hem. På den här finns det tomatsås, ost, kebabkött, skinka, champinjoner, räkor, beasås, curry och vitlök. Säkert nåt mer också, men det är bara det här jag kommer ihåg nu. Så skynda er dit och köp en!


-Mama Skogly ♥

tisdag 10 juli 2012

Grillad ciabatta med salami, fetaost och soltorkade tomater

Just nu är vi Ostvik i husvagnen hos vår vän Robert. Både min man och han jobbar så vi försöker njuta av kvällarna tillsammans innan semestern. Barnen håller sig sysselsatta med grannpojken som har en fyrhjuling så jag får lite egentid till att lösa korsord och läsa.

I helgen gjorde jag en himlarnsch god macka. Riktigt mumsig blev den.


Grillad ciabatta med salami, fetaost och soltorkade tomater

1 ciabattabröd
3 skivor salami
en bit fetaost
3 soltorkade tomater i olja
några minikulor mozzarellaost
1 msk creme fraiche
ost

Dela brödet. Mosa ihop fetaost med creme fracihe, strimlad tomat och mozzarella. Smaka av med peppar. Bred på brödet och på med salamin. Toppa med 2 skivor ost, lägg på brödlocket. Starta våffeljärnet eller mackjärnet. Smöra ovansidan och undersidan av brödet och in i järnet med den. Låt vara där tills osten har smält. Servera med en god sallad.


-Mama Skogly ♥

måndag 9 juli 2012

Tonfiskröra i pitabröd

Idag är jag inspirerad av en tjej som också är från schtaan som har en blogg som heter Gott & blandat. En mumsig och mättande röra att fylla t ex ett pitabröd med.


Tonfiskröra i pitabröd

Röran:
1 burk tonfisk i olja (80g/56g)
1 dl creme fracihe
1 msk kaviar (typ Kalles)
0,5 rödlök
0,5 äpple
hackad färsk persilja
peppar

Tillbehör:
2 pitabröd
ett gäng vindruvor
några salladsblad
några stackars coktailtomater

Blanda ihop allt till röran och rosta pitabröden. Öppna bröden och fyll med salladsblad, vindruvor, cocktailtomater och röran.


-Mama Skogly ♥