måndag 31 december 2012

Laxrullader

Tack vare teknisk support från min vän Cicci finns nu Smaskelismaskens på facebook, så ni som vill kan hänga med via det.

Jag har ju som sagt både fina vänner och släktingar. Igår kom Nicke och Ida förbi med ett smakprov från förrätten de ska bjuda på ikväll. Mumsiga laxrullader som bara SMÄLTE i munnen. Dessa kan man om man vill, servera på en bit kavring, eller kanske på lite krispig sallad.

Sen vill jag passa på att tacka er för det här året. Det är kul att det är så många som kikar in. Gott slut på er så ses vi nästa år, ni som vill! Ha en trevlig nyårsafton och ät nåt gott. Det ska jag göra!


Laxrullader

rökt lax
Creme bonjour Örtagård

Skiva laxen i tunna skivor och lägg dessa på tex plastfolie efter varann. Ovan detta smörar man ut cremen i tjockare lager (tänk rulltårta) använd därefter plastfolie att lyfta upp sidan för att skapa rulle av allt. Lägg rullen i ungsfolie för att förvaras i frys ett dygn. Detta är bara för att kunna skiva den i jämna skivor så det behövs nog inte ett dygn om man inte har den tiden. Enjoy!!

-Mama Skogly ♥

söndag 30 december 2012

Julkskinka över? Gör Capricciosa-crêpes!

Idén till dessa har jag fått från Buffé. Här kan man ju göra det hur enkelt man vill. Man kan köpa färdiga plättar (som vi säger i Skellefteå) och färdig sås. Jag använde resterna av julksinkan. Sen gjorde jag även en ostsås som jag hade i botten och ovanpå. Men här kommer grundreceptet.


Capricciosa-crêpes

1 sats pannkakor (se länk till receptet under steg 2)
200 g rökt skinka
200 g riven ost
ca 2 dl burk tomatsås
150 g champinjoner
salt
peppar
olja till stekning
2 msk hackad oregano

1.Sätt ugnen på 225°C.
2.Stek 8 pannkakor (för 4 port) från Grundrecept på plättar och pannkakor.
3.Strimla skinkan. Fördela skinkan, 3/4 av osten och tomatsåsen på pannkakorna, se bilderna ovan. Rulla ihop till rullar. Lägg dem på en ugnsplåt (ett tips är klä den med aluminiumfolie och olja lätt).
4.Pensla varje rulle tunt med tomatsås. Strö över resterande ost och gratinera dem i ugnen i ca 5 minuter.
5.Skiva champinjonerna tunt och stek dem hastigt i en het panna med lite olja. Salta och peppra.
6.Lägg upp crêpesen på tallrikar. Skeda över champinjonerna. Strö över oregano.



-Mama Skogly ♥

lördag 29 december 2012

Saffranscheesecake på chokladbotten

Vi har ju världens finast grannar, vi. Igår kom de över med lammfiol, renhjärta, renkorv, tre ostar från Sonias och den här efterrätten. Mums! Receptet kommer från Allt om mat. Tusen tack!


Saffranscheesecake på chokladbotten

0,75 krm saffran
1 msk apelsinlikör
1 msk vatten
Blanda saffran med likör och vatten.

2 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Ta upp bladen och värm dem försiktigt med saffransspriten. Låt svalna.

10 digestivekex
100 g mörk choklad (70%)
50 g smör
Klä botten och sidor på en form med löstagbar kant, 24 cm, med bakplåtspapper.
Smula sönder digestivekexen.
Smält chokladen med smöret och blanda med kexsmulorna.
Tryck fast blandningen i botten på formen och ställ i kylen.

400 g naturell färskost
250 g kesella (10%)
1 dl florsocker
2 dl vispgrädde
Vispa färskost med kesella och florsocker. Vispa grädden.
Vänd ner grädde och saffranssprit i färskostensmeten. Blanda väl.
Bred ut blandningen över chokladbottnen. Ställ kakan i kylen ca 5 timmar eller till nästa dag.

10 kumquats
0,5 dl strösocker
1 granatäpple
Skiva kumquats och blanda med socker i en kastrull. Låt sjuda på svag värme ca 2 min. Låt kallna.
Skär granatäpplet i klyftor. Peta ut kärnorna.
Garnera kakan med kumquats och granatäppelkärnor.

-Mama Skogly ♥

Halloumifylld tortilla med tomatsalsa

Vaknade upp med feber, 38,4. Inte kul. Hur blir det nu med nyårsfirandet?

Här kommer ett supersmaskigt recept. Funkar både som förrätt och som lättare måltid, kanske till fredagsmyset. Hur gott som helst!


Halloumifylld tortilla med tomatsalsa

ca 2 port (som lättare måltid)

4 stora tortilla
ruccola
ca 1 halloumi
olivolja

Riv osten grovt och lägg på ett bröd. På med ruccola, lite mer ost och ett brödlock. Stek i lite olivolja på bägge sidor tills osten har smält. Servera på dirren med salsan.

Tomatsalsa:
3 tomater
1 liten rödlök
1 kruka basilika
citron
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
olivolja
balsamvinäger
salt
peppar
socker

Skär tomaterna i fyra delar och gröp ur dem. Skär tomatköttet i mindre bitar. Hacka löken, basilikan och chilin. I med vitlök och på med oljan, vinägern, salt, peppar och en gnutta socker. Servera med tortillasnittarna.

-Mama Skogly ♥

torsdag 27 december 2012

Kall laxpaj

Jag hade sån tur att jag fick hemgravad lax av min vän och kollega Peter. Det är även honom jag fått det här receptet av. Man kan välja om man vill ha gravad eller rökt lax i, det blir gott vilket som. Man kan ju även dekorera den med diverse, men det hade vi inte tid med. Det var ju på självaste julafton den här serverades. Den gick hem hos alla som provade.


Kall laxpaj

en sats pajdeg med riven ost i, gärna västerbotten

Fyllning:
3 dl creme fraiche
1 dl hackad dill
1 liten hackad rödlök
1 liten burk röd rom
2 msk kaviar (på tub)
några skivor hackad kallrökt eller gravad lax
3 kokta, hackade ägg
svartpeppar

Gör pajdegen och förgrädda i form. Låt svalna. Blanda ihop allt och slå i. Garnera pajen med t ex lax, ägg, citron, rom, dill.

-Mama Skogly ♥

Tips på efterrätter till nyårs

Jamen det är väl lika bra att ni får lite efterrättstips också...

Vaniljpannacotta med vit choklad


2 gelatinblad
1 tsk vaniljsocker
5 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
100 g vit choklad

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Koka upp grädde, vaniljsocker, strösocker och låt sjuda i ca 3 min på låg värme. Låt den vita chokladen smälta ner i gräddkrämn. Ta upp gelatinbladen, krama ur vatttnet och rör sedan ner dem i grädden. Fördela i serveringsglas och placera i kylskåp minst 3 tim eller tills pannacottorna har stelnat. Toppa med blåbär och hyvlad mörk choklad!


Ballerinacheesecake


2 pkt Ballerina Kladdkaka
3 dl vispgrädde
400 gr Philadelphiaost
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
150 gr vit choklad
5 passionsfrukter
(jordgubbar)

Kör kakorna i en mixer till fina smulor, tillsätt ev. lite smält smör
(kanske 1 msk) och tryck sedan ut till en kompakt botten i form
med löstagbar kant.
Rör ihop socker, vaniljsocker, philadelphia och smält vit choklad
till en smidig och jämn kräm.
Vispa grädden ganska fast och rör ihop med det övriga.
Bred ut smeten över kakbotten och ställ kallt i kylskåp.
Innan servering, gröp ur och fördela passionsfrukterna över kakan. Servera eventuellt med jordgubbar.

Kladdkaka med himmelsk glasyr



KAKA:
100 g smör
2 ägg
2 rågade dl socker
1 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
1 tsk vaniljsocker

GLASYR:
100 g philadelphiaost
60 g smör
2 tsk vaniljsocker
4–6 msk kakao
4 dl florsocker

GARNERING:
spritsad grädde
jordgubbar

KAKAN:
Smält smöret, ställ åt sidan. Vispa ägg och socker pösigt. Häll smöret i äggsmeten och rör om. Blanda mjöl, kakao och vanilj-socker för sig. Rör ner detta i kaksmeten. Smöra och bröa en form med löstagbar kant och häll smeten i formen. Grädda kakan i ugnen i exakt 24 minuter om formen är 20 cm i diameter eller 21 minuter om formen är 23 cm. Grädda ej för länge, då blir kakan trist. Låt stå i tre timmar före servering.

GLASYREN:
Lägg philadelphiaost i en skål med smör, vaniljsocker och kakao. Mosa med en gaffel tills det blir en slät smet. Sikta ner florsocker. Bred glasyren på den avsvalnade kakan. Garnera med spritsad grädde och jordgubbar.

Exotisk fruktsallad med vit chokladkräm


8 port

Fruktsalladen;
1 ananas
300 g blå vindruvor
3 kiwi
4 passionsfrukter
saft från 1 lime

Vit chokladkräm;
100 g vit blockchoklad
3 dl vispgrädde
1 ägg
1 dl florsocker

Skala och halvera ananasen. Skär bort den grova stocken i mitten och skär fruktköttet i små bitar. Skölj, halvera och kärna ur druvorna. Skala och tärna kiwin. Blanda frukten och fördela den i höga glas. Halvera och gröp ur köttet ur passionsfrukterna och häll över limesaften. Låt salladen stå kallt till servering.

Bryt chokladen i mindre bitar och smält den i kastrull eller i en skål i mikrovågsugn. Låt chokladen svalna något. Blanda grädde, ägg och florsocker och vispa pösigt. Blanda i chokladen och ställ kallt innan servering. Slå upp salladen, ringa chokladkrämen över och servera.

Ci­tron­kräm med knap­ri­ga kex och pas­sions­frukt


Tips: Gör helst desserten samma dag som den ska serveras, som mest en dag i förväg. Mascarpone kan ersättas med annan neutral ?färskost, t ex Philadephiaost.

Tid: 20 min

8 person(er)

10 savordikex
3 passionsfrukter
2 citroner, rivet skal och pressad saft, (ca 1 dl)
1 vaniljstång
2 1/2 dl mellangrädde
3 äggulor
1 1/2 dl florsocker
250 g mascarponeost

Garnering
4 passionsfrukter
1 tsk limoncello/portion
citronzest

Tillagning
1. Bryt kexen i mindre bitar.
2. Halvera passionsfrukterna och gröp ur dem i en skål. Blanda med hälften av citronsaften.
3. Skåra vaniljstången och skrapa ut fröna. Vispa grädden mellantjock med vaniljfrön.
4. Vispa äggulor och florsocker riktigt pösigt. Tillsätt ost, citronskal och resterande citronsaft. Vispa till en jämn smet. Rör ner vaniljgrädden.
5. Fördela hälften av kexen i åtta glas. Ringla över hälften av passionsblandningen. Fördela hälften av mascarponefluffet på. Varva på samma sätt ytterligare en gång. Ställ svalt.
6. Garnering: Halvera och gröp ur passionsfrukterna. Fördela inkråmet i glasen. Ringla över Limoncello och garnera med citronzest.

Chocolate Creamdream Pie



Pajskal:
1 dl kakao
350 g digestivekex
100 g smält smör

Mixa till grynig massa och tryck ut i springform. Ställ svalt 30 min och grädda sedan i 20 min på 200 grader.

Fyllning:
4 äggulor
1 dl vanligt socker
0,5 dl mörkt muskovadosocker
1 dl grädde
200 g mjölkchoklad
ev. 3 msk konjak
100 g smör

Blanda äggulor, socker och grädde i en kastrull. Sjud tills det tjocknar. Dra av spisen och smält nersmör och mjölkchoklad lite i taget. Häll i konjak om du vill!

Topping:
4 äggvitor
1 msk maizenamjöl
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker

När botten är helt sval kan du hälla i fyllningen. Låt sedan stå kallt minst 2 tim. Precis innan servering vispar du ingredienserna till toppingen till vit fluffig maräng och kluttar ut den på pajen. Bränn i ugn för gyllene färg eller svetsa med brännpistol!

Välkommen till himmelriket!

Vit chokladmousse med passion


6 portioner

3 dl grädde
80 g vit choklad
2 ägg
ev Limoncello

3 passionsfrukter

Vispa grädden. Vispa äggen i en annan bunke så de blir pösiga. Smält chokladen över vattenbad och låt svalna lite. Ner med chokladen i äggen och vispa. Vänd ner grädden och häll upp i glas. Låt stå några timmar. Dela passionsfrukterna och gröp ur innehållet över moussen.

Varm vit chokladbakelse med konjaksmarinerade körsbär



4 port
200 g körsbär
2 msk rom eller konjak (vi hade päronkonjak)

50 g smör
150 g vit choklad
2 ägg
2 msk socker
0,5 dl vetemjöl
rivet skal från 1 citron

Ugn: 200 grader

På med ugnen. Kärna körsbären och marinera dem i spriten. Smält smöret med chokladen över vattenbad. Låt svalna något. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner lite av äggröran i chokladsmeten. Blanda sedan ner chokladsmeten, mjölet och citronskalet i äggblandningen. Häll smeten i små ugnsfasta formar ställda på ett galler. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter. Bakelserna ska ha stannat till men inte vara genomgräddade. Servera genast med de marinerade bären.

Tobleronemousse


8 små eller 4 stora

100 g Toblerone
100 g mjölkchoklad
1 äggula
2,5 dl grädde

Vispa grädden. Smält chokladen över vattenbad. I med äggula och rör om. I med en sked vispad grädde och rör om. Skeda ner chokladen i den vispade grädden och vispa med elvisp tills den är blandad. Häll upp i små glas och plasta in. In i kylen 5 timmar. Dekorera med vispad, spritsad grädde och fint strössel.

-Mama Skogly ♥

Tips på förrätter till nyårs

Hej hopp igen! Här kommer jag med några tips på förrätter på nyårs! Vill ni har fler tips så kika under flikarna till höger. Där finns både en "nyårsflik" och en "förrätterflik".

Västerbottensruta med lax, räkor och rom



8 port

200 g riven västerbottensost
1 rulle kyld smördeg (250 g)
3 ägg
2 dl crème fraiche
1 stor rödlök
1,5 dl gräddfil
sikrom
16 skivor rökt eller gravad lax
1 påse räkor
salt och peppar
dillvippor till garnering

Sätt ugnen på 225°C. Rulla ut smördegen och lägg i en ugnssäker form (ca 20 x 30 cm). Nagga smördegen väl med en gaffel. Förgrädda bottnen ca 10 minuter mitt i ugnen. Om smördegen bubblar upp i ugnen kan man efter gräddningen trycka med en stekspade så att bottnen blir platt. Vispa ihop ägg och crème fraiche. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Blanda ner osten i äggvispet. Häll det över smördegsbottnen. Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter, tills äggstanningen har stelnat. Låt svalna. Skala och finhacka löken. Skär smördegspajen i rutor. (Värm eventuellt i ugnen så den blir ljummen). Garnera med creme fracihe, lax, räkor, rom, rödlök och dill.

Avocadomousse med dillolja, sikrom och räkor



4 port

Avocadomousse:
2 avocado
1,5 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
0,5 gul lök
citronsaft
1 tsk salt
2 msk hackad färsk persilja
nymalen svartpeppar
cayennepeppar

Dillolja:
1 msk dill
1 msk olivolja
en liten nypa flingsalt

Till servering:
sikrom
räkor
2 skivor rostat bröd
crispsallad

Blanda dill med olivolja och smaka av med flingsalt. Gröp ur avocadon och i med det i en mixer. I med creme fraichen, riven vitlök, hackad lök, citronsaft, salt och peppar, färsk persilja. Pudra över lite cayenne. Mixa så den blir slät. Rosta en brödskiva och dela den diagonalt, skär bort kanterna. Häll upp moussen i glas och dekorera med dillolja, sikrom och räkor. Servera på ett fat med rostat bröd och crispsallad.

Gratinerad hummer med basilika- och parmesansmör



2 port

1 hummer
en klick smör
0,5 tomat
8 basilikablad
1 liten vitlöksklyfta
1 dl riven parmesanost
salt

Blanda ihop kryddsmöret. Rensa hummern och hacka köttet. Blanda köttet i smöret och klicka i skalen. Gratinera i 250 grader i ca 7 minuter. Servera eventuellt med en bit bröd.

Gravad oxfilé med nobissås och sparris




450 g hel oxfilé som varit fryst
1 msk salt
1 msk socker
1 tsk svartpeppar
2 msk timjan

Nobissås:
1 ägg
1 msk rödvinsvinäger
2 dl rapsolja
0,5 tsk salt
1 tsk fransk senap
1 liten vitlöksklyfta
hackad gräslök

Lägg ner ägget i kokande vatten och låt koka precis 3 minuter. Skrapa ur ägget med en sked. Droppa omväxlande ner vinägern och oljan under tiden du mixar. Droppa ner oljan i en tunn stråle så tjocknar såsen efter en stund. I med salt, senap, vitlök och gräslök. Salta och peppra.

Blanda salt, socker, peppar och timjan. Gnid in köttet med det och låt marinera i ett dygn. Skär köttet i tunna, tunna skivor. Stek sparris, salta och peppra. Servera med sparris, skuret kött och toppa med nobissåsen.


Kräftsoppa med västerbottensflarn



4-6 port

1 kräftpaket
1 gul lök
1 morot
75 g rotselleri
persilja
3 dl vitt vin
8 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
2 dl creme fraiche
3 dl grädde
1 msk tomatpuré
1 knivudd sambal

Tina kräftorna och ta loss kräftstjärtarna. Hacka lök, morot, selleri och persilja, fräs i smör. I med kräftskal, vin, vatten och buljongtärningar. Koka 20 minuter med lock på. Sila buljongen. Koka upp och i med creme fraiche, grädde, tomatpuré och sambal. Vispa. Lägg kräftstjärtarna i skål och häll över soppan. Servera gärna med västerbottensflarn.

Västerbottensflarn:

2 st

2 msk riven västerbottensost
1 klick creme fraiche

Blanda ihop och lägg på tallrik. In i mikron ca 1,5 minut. Håll koll så den inte bränns.

Blomkålspannacotta med räkor och rom



6-8 st

200 g blomkål
vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2,5 dl grädde
2 gelatinblad
2 dl matlagningsyoghurt
1 dl hackad dill
salt och peppar

Garnering:
sikrom
rödlök
räkor
ev dill

Koka blomkålet i vatten med buljongtärningen i 5-10 minuter. Häll av vattnet. Lägg gelatinbladen i vatten i 5 minuter. Koka upp grädden med blomkålen och mixa sedan till mos med en stavmixer. Dra från plattan. I med gelatinbladen och rör om tills de löst sig. Blanda ner yoghurt och dill. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i små portionsglas och låt stelna i minst 4 timmar. Vid servering, garnera med rödlök, rom, räkor och eventuellt dill.

Räkbomb



4 port

8 franskskivor
1 dl grädde
2 msk kaviar
dill
gräslök
svartpeppar
1 msk majonnäs
ostkrokar

Garnering;
räkor
citronskiva
dill
svart rom

Skär ut hjärtan av franskbrödet med hjälp av en pepparkaksform. Blanda ingredienserna till röran förutom ostkrokarna. Krossa ostkrokarna i en plastpåse med hjälp av en kavel. Bred röran på ett hjärta och lägg ännu ett hjärta ovenpå. Bred röran på sidorna och doppa i ostkrokskrosset. Bred röran på det översta hjärtat. Låt stå några timmar för att safta till sig. Garnera med massor av räkor, svart rom, citron och dill.

Parmesankorg med räkor & pesto




4 st

3 dl grovriven parmesan
200 g skalade räkor (500 g oskalade)
ruccola
4 msk pinjenötter
citron till garnering

Pestosås;
1 dl creme fraiche
5 msk pesto
0,75 röd chili

Sätt ugnen på 225 grader. På med bakplåtspapper på plåt och lägg på osten i fyra högar. Skjuts in och vakta tills den smält och ser smaskig ut. Ta ut och låt svalna lite. Lägg försiktigt över ett glas och forma till korgar. Låt kallna. Blanda till pestosåsen. Pilla räkorna. Lägg ruccola i botten och på med en klick pestosås. I med räkorna. Toppa med nötter, citron och lite ruccola. Voila! Där satt den!

Smördegsvåffla med purjo och Västerbotten



4 port
4 smördegsplattor
en liten purjo
riven västerbottensost
rom
creme fraiche
rödlök
dill

Tina smördegsplattorna. Kavla ut dem så att de ryms och blir lagom i våffeljärnet. Stek purjon mjuk. Låt svalna. Lägg purjo på smördegsplattan, på med osten och på med ännu en smördeg. Tryck ihop plattorna längst ut. Grädda i järnet tills den fått fin färg. Låt svalna något. Servera med rom, creme fraiche, rödlök och dill.

Citronkola

Testade Mat-Tinas recept på citronkola efter ett tips från Vicktoria W på facebook. Supergott! Nästa gång ska jag nog prova ha i endast hälften av kokosfettet, då det i slutet inte riktigt ville blanda sig med resten av smeten. Gott var det hur som helst! Har ni gjort färdigt årets julgodis kan ni ju alltid testa nästa år!

Det räcker nästan att göra halva laddningen, kan jag också tillägga.


Citronkola

5,75 dl socker
3 st citroner, rivet skal och saft från
125 g smör
350 g vit choklad
225 g kokosfett

Koka upp sockret med saften och skalet från citronerna. Sila ner sockerlagen i en tjockbottnad vid kastrull och låt det koka till dess att temperaturen uppgår till 114 grader. Pensla samtidigt kastrullens kanter med vatten för att förhindra kristallisering av sockret.
Tillsätt smöret och låt det koka vidare till dess att temperaturen uppgår till 119 grader. Dra kastrullen från plattan och rör ner den vita chokladen. Rör om ordentligt till dess att chokladen smält. Rör därefter ner kokosfettet lite i taget så att det blandar sig ordentligt med smeten. Häll smeten i två ca 25 cm långa brödformar eller en lite större form och låt dem stå i kylen i ca ett dygn. Förvara kolan inplastad när den är färdig.

-Mama Skogly ♥

onsdag 26 december 2012

Svamp- och ärtsoppa

En god och värmande soppa mitt i kalla kylan. Vi ligger på mellan 15-18 minus. Brrrr!


Svamp- och ärtsoppa

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
3 dl skivade färska champinjoner eller blötlagd svamp
1 tsk curry
1 tsk spiskummin
4 dl kokta kikärter/ gula ärter eller kikärter på burk (4 dl motsvarar 1 burk à 400 g)
1 l höns- eller grönsaksbuljong (tärning + vatten)
ev maizena majsstärkelse

Till servering
vitlöksstekta champinjoner

1.Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs detta i olja tillsammans med svamp, (spara några till servering), curry och spiskummin. Tillsätt kikärter och buljong. Koka soppan på svag värme under lock i 20 minuter.
2.Mixa soppan slät i mixer eller med mixerstav. Smaka av med salt och peppar. Späd med vatten om den är för tjock. Red ev med maizena
om den är för tunn. Servera med vitlöksstekt svamp.

-Mama Skogly ♥

måndag 24 december 2012

Champinjoner på italienska

God fortsättning! Julaftonen var superb. God mat, gott sällskap, fina presenter. Idag blir det fest på rest och eventuellt bio.

På bloggen blir det en god och vegetarisk förrätt som serverades med en liten soppshot.


Champinjoner på italienska

500 g champinjoner
3 vitlöksklyftor
olja till stekning (gärna kryddad chiliolja)
skalet av 1/2 citron
1/2 dl hackad persilja
1 liten baguette
1 msk olivolja
200 g färskost
salt och peppar

1.Ansa svampen och skär den i mindre bitar. Skala och pressa vitlöken. Fräs svamp och vitlök i olja några minuter tills de fått fin färg. Tillsätt strimlat citronskal, persilja och kryddor.
2.Skär baguetten i skivor. Pensla dem med olivolja och grilla några minuter på varje sida, alternativt rosta brödet.
3.Bre ett tjockt lager färskost på och toppa med en hög champinjoner.

-Mama Skogly ♥

Godaste såsen till kalkon

God jul mina vänner! Igår kom syrran och hennes familj och vi gjorde, enligt tradition, kalkon. Den blev supersmaskig i år. Vi gjorde ett kryddsmör på timjan, rosmarin, persilja och citronskal och tryckte in under skinnet. Vi fyllde den med lök, citron och cointreauindränkt bröd. Till det åt vi potatisgratäng, rödkål och såsen nedan. Yum!

Hoppas ni nu får en underbar julafton med nära och kära, fina paket och god mat!


Godaste såsen till kalkon

5 dl vatten
2 hönsbuljontärningar
3 dl grädde
levern från kalkonen
3-4 msk svartvinbärsgelé
ca 1 dl stekspad från kalkonen
1 tsk fransk senap
1-2 tsk sambal
1 tsk soja
(redning)

Koka levern i vatten och buljontärning. Mixa och sila. Slå i grädden och smaka av med övriga ingredienser. Red eventuellt.

-Mama Skogly ♥

söndag 23 december 2012

Kinesisk köttfärsröra i pitabröd

Här hemma på Hökvägen har nu hela familjen gått på lov. Tyvärr gick Love och fick hög feber igår så han ligger utslagen. Hoppas ingen annan ska drabbas nu. Jag sätter min tillit till havtornsjuicen och håller tummarna.

Det här gick hem hos hela familjen, kan jag säga. Fast Max satte nog i halsen när jag sa att det var vitkål i... Svampen åt bara jag av och min man fick en vitlökssås med massor av sambal till istället. Han tyckte det var hur gott som helst och vill absolut att denna ska göras fler gånger. Barnen åt med gurka och ketchup till.

Köttfärsröran är low carb vänlig och väldigt god.


Kinesisk köttfärsröra i pitabröd

4 port

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
300 g vitkål
100 g champinjoner
300 g köttfärs
1 köttbuljongtärning
2 krm salt
1 krm peppar
1 msk kinesisk soja
1 röd paprika
6-8 pitabröd
1 dl crème fraiche
2 msk sweet chilisås

1.Skala, halvera och skär löken i skivor. Skär vitkålen i strimlor. Skär champinjonerna i skivor. Fräs grönsakerna i en stor stekpanna. Lägg grönsakerna åt sidan.
2.Stek färsen 3-4 minuter. Smula ner köttbuljongtärningen under stekningen. Tillsätt salt och peppar.
3.Tillsätt grönsakerna och soja. Avsluta med att röra ner solrosskotten.
4.Värm pitabröden enligt anvisning på förpackningen. Fyll pitabröden med köttfärsröran och servera med crème fraiche blandat med sweet chilisås.


-Mama Skogly ♥

lördag 22 december 2012

Nyårssnittar

Har ni börjat filura på vad ni ska äta till nyårs? Vi har redan en trerätters meny klar och alla familjer ska ta med sig snittar för ca 150 buckers. Det blir två nya recept som ska provas. Men här får ni några gamla, beprövade förslag av mig. Två av recepten är low carb-vänliga.

Lantchips med het räkröra


10 port

300 g skalade räkor
3 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
1 msk olivolja
1/2 dl crème fraiche
finrivet skal och juice av 1 lime
1 dl hackad koriander (ca 1 kruka)
ca 1/2 påse lättsaltade lantchips (à 200 g)
salt
peppar
tabasco

1.Skala och finhacka vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Fräs vitlök och chili i olja i en stekpanna ca 1 minut. Tillsätt räkorna och fräs 1 minut under omrörning.
2.Ta från värmen och lägg det frästa i en matberedare. Mixa grovt. Kyl snabbt ner.
3.Blanda crème fraiche, limeskal, limejuice och koriander.
4.Vänd ner räkfräset. Smaka av med salt, peppar och tabasco. Ställ i kylen.
5.30 minuter före servering: Fördela röran på chipsen. Bjud som drinktilltugg. Blir något över så ta fram det till vickningen.

Parmesanflarn med citroncreme och rom


8-10 pers

250 g grovriven parmesan
1 burk löjrom (jag tog sikrom)
1 liten rödlök
färsk ört att dekorera med t ex gräslök eller persilja

Citroncreme:
2 dl creme fracihe
riven skal av 1 citron
salt och nymalen svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader. Riv osten och lägg i högar på bakplåtspapper. In i ugnen i ca 5-8 minuter. Kolla så den inte bränns. Rör ihop citroncremen. Låt flarnen svalna och klicka på cremen. På med rom och dekorera med örten. Salta och peppra. Njut!

Löjromscheesecake med räkor


ca 200 g kavring
75 g smält smör

4 gelatinblad
1 dl crème fraiche
300 g philadelphiaost
1/2 finhackad rödlök
ca 80 g löjrom
1 tsk citronskal + 1 tsk färskpressad citronsaft
salt och vitpeppar

ca 300 g räkor med skal
finhackad gräslök till garnering
skivade rädisor till garnering

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

Mixa kavringen i matberedare och tillsätt smöret. Tryck ut smulorna i en pajform med löstagbar kant eller klä en form med plastfolie.

Rör ihop crème fraiche, philadelphiaost, rödlök, rom, citronskal och -saft till en kräm. Smaka av med salt och peppar.

Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur och smält dem på svag värme med LITE av vattnet. Blanda ner det smälta gelatinet i krämen och bred fyllningen över kavringsbotten. Låt stå kallt i minst tre timmar eller tills fyllningen stelnar.

Toppa med skalade räkor, gräslök och rädisor!

Servera som tårta eller blöt en kniv i varmt vatten och skär upp tårtan i små snittar.

Ansjovisfyllda Västerbottensostkrustader


1 pkt krustader, ca 15-20 st
100 g västerbottensost, riven
1 st ägg
1 dl vispgrädde
salt
vitpeppar
1 st gul lök, liten
1 msk smör
2 msk strösocker
1 burk ansjovisfiléer, liten
1 knippe dill

Sätt ugnen på 150°. Fyll krustaderna till hälften med osten. Blanda ihop ägg och grädde. Smaka av med salt och vitpeppar. Fyll krustaderna med äggblandningen och grädda i ca 10 min. Hacka löken, stek den i smör och tillsätt sockret efter en stund. Låt sockret smälta tills det blir lite gul/brunaktigt och flytande, karamelliserat. Servera krustaderna lätt ljumna med sockerstekt lök, en liten ansjovisfilé och dill.

Krustader med crabstickröra



1 förpackning små krustader
1 creme fraiche
1 romburk
8 crab sticks/surimisticks

Hacka crabsticksen. Blanda rommen, crabsticksen och creme fracihe. Skeda röran i krustaderna och servera på dirren, annars mjuknar krustaderna.

Gratinerade nachos med soltorkade tomater och oliver



nachos
Creme bonjour cuisine-vitlök och örter
riven ost
soltorkade tomater
gröna oliver

Blanda creme bonjour, riven ost, hackade tomater och oliver. Bred på nachos och gratinera i ugn på 225 grader 8-10 minuter.

Italienska parmarullar



12 st

2 dl creme fraiche
salt och peppar
12 skivor parmaskinka
ett knippe färsk basilika
100 g soltorkade tomater

Strimla basilika och tomater. Blanda med creme fraiche, smaka av med salt och peppar. Lägg en klick på varje skiva parmaskinka och rulla ihop.

Världens godaste smördegssnurror



ca 24 st

2 plattor smördeg
tomatpuré
västerbottensost
herrgårdsost
vitlök
1 kruka persilja
ägg till pensling

Tina smördegsplattorna. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut smördegsplattorna till dubbla storleken. Bred tomatpuré över hela, förutom ca 2 cm på ena kanten. Riv ostarna grovt och blanda i hackad persilja och en stor riven vitlöksklyfta. Lägg ut detta på plattorna. Pensla den tomma remsan med uppvispat ägg för att rullen ska ta ihop.

-Mama Skogly ♥

fredag 21 december 2012

Ägglikör

Klockan 14.00 idag går min man från jobbet och sen är vi lediga i två veckor tillsamman, hela familjen. Vi ska sova länga, äta gott, umågs med vänner, hitta på nåt skoj med barnen, läsa, se film, gå promenader och mysa. Underbart!

Ett ständigt återkommande julrecept här hos oss. Perfekt gåbortpresent.


Ägglikör

6 äggulor
250g florsocker

Vispa i matberedaren i tio minuter.

3 dl rom eller vodka
3 dl grädde
2 msk vaniljsocker

Blandas och vispas ner i äggröran.



-Mama Skogly ♥

torsdag 20 december 2012

Havtornsjuice

Här kommer en vitamininjektion och dunderkur. Kokerskan på Bulleri, Ida, har gett mig receptet. Man tar en shot och sen är man frisk i tre månader. Juicen är inte så söt så det är som en frisk väckarklocka när man dricker den. Vill man kan man blanda ut den med lite vatten. Varning, den är beroendeframkallande!

Idag ska granen kläs och ätbara presenter ska förberedas. Det blir en trevlig dag!


Havtornsjuice

3 dl råsaft från havtorn (ca två förpackningar ur frysdisken, jag gjorde halva receptet och mixade i matberedare och silade för att få ut råsaften)
0,5 dl vatten
1 dl socker
3/4 tsk citronsyra
ev konserveringsmedel

Lös upp sockret i lite vatten. Blanda i resten av ingredienserna och värm till 71 grader. Häll upp i varma, steriliserade flaskor.


-Mama Skogly ♥

Vaniljfudge med blåbär

Ett gott recept från Guldkorn. Blåbären torkade jag i några timmar på cirka 50 grader.

Nu kamrater...är det JULLOV!!!


Vaniljfudge med blåbär

Ca 36 bitar

1 dl vispgrädde
3 dl strösocker
100 g smör
1 msk honung
75 g vit choklad, riven
½ tsk vaniljsocker
1 dl torkade blåbär

Blanda grädde, socker, smör och honung i en tjockbottnad kastrull. Koka under omrörning till en tjock glansig smet. Låt koka till 125° eller gör ett kulprov. Låt kolan svalna något och rör i riven choklad och vaniljsocker. Häll upp massan i en liten pappersklädd smord form (ca 12x12 cm). Strö blåbären över fudgen. Ställ i kylen. Skär med en vass kniv till fyrkantiga bitar när den svalnat.


-Mama Skogly ♥

onsdag 19 december 2012

Fisksoppa i melonskål

Bjöd Anette på den här i lördags. Himla gott! Receptet är från en gammal Buffé.


Fisksoppa i melonskål

4 personer.

600 g fast fisk (t ex 300 g lax och 300 g marulk eller kolja)
500 g musslor med skal
2 cantaloupemeloner à ca 600 g (galiameloner går smakmässigt också bra , men då blir soppan blekvit till färgen)
2 fiskbuljongtärningar
3 dl vatten
1 lime
1 - 2 msk rödvinsvinäger
1 - 2 dl vitt vin
1 citrongräs
½ - 1 röd chili utan kärnor
2 vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära
1 - 2 msk rapsolja
1 burk kokosmjölk ( 4 dl)
1 tsk currypaste
200 - 250 g haricots verts , sockerärtor eller thailändsk sparris
salt
½ kruka hackad färsk koriander
ev basilikablad till garnering
Jag la även till lite fisksås och limeblad

1. Halvera melonerna, gröp först ur kärnorna och sedan det mesta av fruktköttet. Låt lite vara kvar för att ge stadga till den blivande skålen.
2. Börja med att tillreda buljongen: koka mellonkärnorna tillsammans med fiskbuljongtärningarna och vattnet. Låt sjuda i ca 15 min. Sila bort kärnorna.
3. Skär hälften av fruktköttet i cm-stora tärningar, andra hälften mixas till mos som läggs i buljongen.
4.Riv limeskalet fint så att inte något av det vita kommer med. Dela och pressa ut juicen.Tillsätt detta, rödvinsvinägern och vinet.
5. Finhacka citrongräs, chilifrukt, vitlöksklyftor och ingefära. Fräs hacket i en kastrull i olja.
6. Tillsätt buljongen och kokosmjölken, smaka av med currypaste och ev ytterligare vin.
7. Lägg i haricots verts (alt sockerärtor eller thailändsk sparris) och låt det sjuda några minuter tills det nästan är färdigt.
8. Tillsätt hackad färsk koriander, melonbitarna och blåmusslorna. Sjud i någon minut. Skär fisken i 3-4 cm stora bitar. Lägg i och sjud ytterligare 3-5 minuter. Smaka av med salt.
9. Servera soppan i melonskalen, gärna med en limeklyfta och bröd som tillbehör. Garnera soppan med basilikablad.

-Mama Skogly ♥

tisdag 18 december 2012

Kaluhafudge

Hovkonditorn hade gjort Baileysfudge som såg så god ut. Jag hade dock inte Baileys hemma så jag tog Kaluha istället. Hello, säger jag. HELLO!

Koka i en STOR kastrull, annars kommer det att koka över...


Kaluhafudge

500 g socker
5 dl vispgrädde
0,5 dl Kaluha
150 g vit choklad

Smörj en 22cm x 22cm form. Sätt socker, grädde och Baileys i en stor kastrull och rör om långsamt, tills blandningen småkokar. Rör om i blandningen då och då. Gör kulprov, dvs blandningen är klar då du häller en liten mängd i ett glas kallt vatten och en mjuk boll går att formas, (eller 118C). Rör i choklad och häll blandningen i formen. Ställ svalt och skär i bitar.


-Mama Skogly ♥