En god måltid. Jag serverade den med rostad kålrot, ruccola, mozzarellabollar, rödlök, cocktailtomater. Receptet är från Coop.
Lövbiff med ostsmör
4 portioner
200 g färskost
50 g mjukt smör
1 lime, pressad saft och rivet ska
1 dl hackad persilja
1,5 riven vitlöksklyfta
Lövbiffar:
0,5 tsk salt
svartpeppar
600 g lövbiff
salt
nymalen peppar
2 msk olivolja
Vispa ihop ingredienserna till ostsmöret med elvisp, cirka 3 minuter.
Salta och peppra köttet och stek biffarna hastigt i olja, en i taget, i glödhet panna.
-Mama Skogly ♥
söndag 31 mars 2013
lördag 30 mars 2013
Påskbuffé i garaget
Årets påskbuffé hölls i Roberts varmgarage. DieselDoris gav oss värme och vi dukade upp på arbetsbänken. Himla mysigt. I år fanns massor av gott på bordet, tjälknöl, skinka, salami, dallassallad, rökt laxsill, fiskgratäng, prinskorv, ostar, kycklingspett, salamigratäng, svamppaj, en spännande håriga kuvert-ost grej, frukt, laxmousse, blomkål- och broccolimos, romräkröra och löksill. Recept kommer så kika in under "Påsk"-etiketten nere till höger.
-Mama Skogly ♥
-Mama Skogly ♥
Rökt laxsill
Ett recept från Allt om mat som blev jättegott.
Idag ska vi ut på skotertur upp till Roberts berg. Där ska vi sola, göra lunch ute och dricka lite kokkaffe. Igår åt vi påskmiddag på ett, ja, vad ska jag säga, rustikt ställe. Mer om det sen.
Ha en god dag.
Rökt laxsill
4 person(er)
1 burk löksillsfilé, (540 g)
150 g kallrökt lax
2 msk majonnäs
1 tsk gräslök, hackad
0,5 krm svartpeppar, nymald
0,5 dl gräddfil
0,5 dl crème fraiche
0,25 st rödlök
1. Ta upp sillen ur lagen och låt den rinna av i en sil.
2. Skär laxen i mycket små bitar. Blanda laxen med gräddfil, crème fraiche och majonnäs.
3. Skala och finhacka löken. Blanda ner röd- och gräslök i laxsmeten. Vänd ner sillen. Smaka av med peppar.
4. Låt sillen dra i kylskåp 1 dygn. Den är hållbar ca 1 vecka i kyl.
-Mama Skogly ♥
Idag ska vi ut på skotertur upp till Roberts berg. Där ska vi sola, göra lunch ute och dricka lite kokkaffe. Igår åt vi påskmiddag på ett, ja, vad ska jag säga, rustikt ställe. Mer om det sen.
Ha en god dag.
Rökt laxsill
4 person(er)
1 burk löksillsfilé, (540 g)
150 g kallrökt lax
2 msk majonnäs
1 tsk gräslök, hackad
0,5 krm svartpeppar, nymald
0,5 dl gräddfil
0,5 dl crème fraiche
0,25 st rödlök
1. Ta upp sillen ur lagen och låt den rinna av i en sil.
2. Skär laxen i mycket små bitar. Blanda laxen med gräddfil, crème fraiche och majonnäs.
3. Skala och finhacka löken. Blanda ner röd- och gräslök i laxsmeten. Vänd ner sillen. Smaka av med peppar.
4. Låt sillen dra i kylskåp 1 dygn. Den är hållbar ca 1 vecka i kyl.
-Mama Skogly ♥
torsdag 28 mars 2013
Smaskelismaskens 3 år idag!
Idag firar bloggen tre år. Idén till den föddes natten mot den 29/3 2010 och morgonen efter inleddes arbetet. Jag har haft och har fortfarande roligt med vad som känns som min lilla bebis. Det känns oerhört trevligt att ni kikar in och att jag får dela med mig av det goda. Utan er skulle ju bloggen inte vara nånting. Så tack till er, kära läsare. Hoppas ni vill hänga med ett år till!
-Mama Skogly ♥
-Mama Skogly ♥
onsdag 27 mars 2013
Varm sås till fisk
Snabb, god och enkel sås till firre. Jag åt den till varmrökt lax och avocado. Ni kanske får en bit lax över från påskmaten och då kan ju den här passa till.
Om några timmar går jag på påsklov och det ska bli sååå skönt. Stressfaktorn har varit lite för hög och jag blir glömsk och tankspridd då. För nån dag sen skulle jag mikra min lunch på jobbet och när det lät pling hade jag bara mikrat tallriken, matlådan med innehållet stod utanför :/. Igår for jag på Coop utan både plånbok och mobil... Inte bra.
Idag ska påskmaten förberedas eftersom vi drar till husvagnen i Ostvik imorgon. Ska bli supernajs. Hoppas på bra väder. Vi brukar ha uppkoppling, så vill ni så ses vi ändå. Och imorgon ska vi ju fira lite eftersom det är en speciell dag...
Varm sås till fisk
ca 4 port
2,5 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning
gräslök
citronsaft
peppar
Blanda ihop allt och koka upp. Låt koka ett tag så den tjocknar.
-Mama Skogly ♥
Om några timmar går jag på påsklov och det ska bli sååå skönt. Stressfaktorn har varit lite för hög och jag blir glömsk och tankspridd då. För nån dag sen skulle jag mikra min lunch på jobbet och när det lät pling hade jag bara mikrat tallriken, matlådan med innehållet stod utanför :/. Igår for jag på Coop utan både plånbok och mobil... Inte bra.
Idag ska påskmaten förberedas eftersom vi drar till husvagnen i Ostvik imorgon. Ska bli supernajs. Hoppas på bra väder. Vi brukar ha uppkoppling, så vill ni så ses vi ändå. Och imorgon ska vi ju fira lite eftersom det är en speciell dag...
Varm sås till fisk
ca 4 port
2,5 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning
gräslök
citronsaft
peppar
Blanda ihop allt och koka upp. Låt koka ett tag så den tjocknar.
-Mama Skogly ♥
tisdag 26 mars 2013
Avokadogazpacho
En mumsig och fräsch förrätt!
Avokadogazpacho
8-10 port
3 avocador
6 dl grönsaksbuljong (6 dl vatten, 2 buljongtärningar)
1 gurka
citronsaft
paprikapulver
chili flakes eller cayenne
en skvätt grädde
Till servering:
gräslök
räkor
citronskiva
Tina räkorna.
Gör buljongen och låt svalna.
Stoppa urgröpt avocado och skalad gurka i mixer.
På med buljongen och övriga ingredienser. Mixa tills den blir slät. In i kylen fram till servering. Häll upp i fina glas och dekorera med räkor, gräslök och citron.
-Mama Skogly ♥
Avokadogazpacho
8-10 port
3 avocador
6 dl grönsaksbuljong (6 dl vatten, 2 buljongtärningar)
1 gurka
citronsaft
paprikapulver
chili flakes eller cayenne
en skvätt grädde
Till servering:
gräslök
räkor
citronskiva
Tina räkorna.
Gör buljongen och låt svalna.
Stoppa urgröpt avocado och skalad gurka i mixer.
På med buljongen och övriga ingredienser. Mixa tills den blir slät. In i kylen fram till servering. Häll upp i fina glas och dekorera med räkor, gräslök och citron.
-Mama Skogly ♥
Tips på påskmat
Lite sent omsider kommer lite tips på mat inför påskens middagar. Vi ska spendera helgen i husvagnen i Ostvik så nu är det rally att planera, handla och förbereda mat om kvällarna.
Romröra i glas
4 port
3 hårdkokta ägg
2 dl creme fraiche
skal av 1 lime (jag tog citron)
2 msk hackad rödlök
75 g röd stenbitsrom salt och peppar
Dekoration:
75 g röd stenbitsrom
små limeskivor
salladsblad
dillkvist
Servera med fröknäcke eller tunna knäckebrödsskivor.
Hacka äggen. Blanda ägg, creme fraihce, limeskal, rödlök och rom. Smaka av med salt och peppar. Klicka upp i mså glas. Lägg en teskedsstor klick rom överst och dekorera med små limeskivor, salldsblad och dill. Servera med tunna knäckebrödsskivor eller frökex.
Matjestårta
Botten:
75 g smör
225 g kavring utan kanter
Fyllning:
2 gelatinblad
2 burkar matjessill á 200 g
1 röd lök
3 msk finhackad gräslök
3 msk finhackad dill
3 dl créme fraiche
150 g krämig färskost
Garnering:
1 burk ansjovis á 100 g
½ rödlök, finhackad
2 msk klippt gräslök
citronskivor
Gör så här.
1. Smält smöret. Mixa brödet till smulor och häll i smöret.
Spänn fast ett bakpapper över bottnen i en form med
löstagbar kant, ca. 24 cm i diam. Tryck ut brödmassan i formen.
Låt stå kallt ca 3 min.
2. Låt gelatinbladen ligga i rikligt med kallt vatten 5-10 min.
Låt sillen rinna av och skär den i små sneda bitar.
Skala och finhacka löken. Blanda sill och lök med
gräslök och dill.
3. Blanda créme fraiche och färskost. Låt gelatinet smälta på låg värme
tillsammans med en liten klick av blandningen.
Vnd ner sillröran i resten av créme fraiche-blandningen. Rör ner det smälta gelatinet och blanda noga.
4. Bred ut fyllningen på brödbottnen och släta till ytan.
Låt stå kallt minst 6 timmar, gärna över natten.
Garnera tårtan inför serveringen.
Senapssill
1 dl majonäs
3 dl creme fraiche
2 msk fransk senap
2 msk flytande honung
2 krm cayennepeppar
1 pressad vitlöksklyfta
1 knippe finskuren dill
2 burkar 5 minuterssill skuren låt rinna av
Rör samman ingredienserna till cremen, blanda ner sillen och låt sillen stå kallt ett dygn.
Västerbottensruta med renstek och löjrom
Det är svårt att säga hur många personer den räcker till beroende på hur stora man väljer att göra dem. Vå räckte till en förrätt för sex (se bilden) och dagen efter gjorde vi mindre rutor, så det blev också några stycken.
200 g riven västerbottensost
1 rulle kyld smördeg (250 g)
3 ägg
2 dl crème fraiche
1 liten rödlök
1,5 dl gräddfil
100 g löjrom
rökt renstek
salt och peppar
dillvippor till garnering
Gör så här
Sätt ugnen på 225°C. Rulla ut smördegen och lägg i en ugnssäker form (ca 20 x 30 cm). Nagga smördegen väl med en gaffel. Förgrädda bottnen ca 10 minuter mitt i ugnen. Om smördegen bubblar upp i ugnen kan man efter gräddningen trycka med en stekspade så att bottnen blir platt. Vispa ihop ägg och crème fraiche. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Blanda ner osten i äggvispet. Häll det över smördegsbottnen. Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter, tills äggstanningen har stelnat. Låt svalna. Skala och finhacka löken. Skär smördegspajen i rutor. (Värm eventuellt i ugnen så den blir ljummen) Toppa dem med en klick gräddfil, rökt renstek och löjrom. Avsluta med rödlök och dillvippor.
Västerbottenmuffins med crab sticks
6 muffins/portioner;
6 crab sticks
2 dl västerbottenost
5 ägg
1 dl grädde
Servering;
3 avocado
citron
1 burk creme fraiche
1 burk rom
1 stor rödlök
dill
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ägg, grädde och västerbottenost. Häll upp i muffinsformar. Klipp ner en crab stick i varje form. In i ugnen 25 minuter. Höj till 200 grader de sista 10 minuterna. Ta ut och låt svalna lite. Skär loss, för de kan ha fastnat lite i formarna. Lägg upp och servera med avocado, citron, creme fraiche, rom, rödlök och dill. Servera muffinsen ljummen.
Ansjovis- och lökpajer
2 portionspajer
2 Hatting färdiga pajskal
2 dl creme fraiche
2 ägg
2 salladslökar
salt och vitpeppar
gräslök
3 msk ansjovisspad
5 ansjovisfiléer
3 dl riven västerbottensost
Hacka lök och ansjovis. Blanda med övriga ingredienser och häll i pajskalen. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter.
Äggsallad
8 ägg
2 dl creme fraiche
salt och peppar
persilja
gräslök
Koka äggen och låt svalna. Skala och hacka. I med creme fraiche, salt och peppar. Klipp ner persilja och gräslök. Servera till sill.
Ansjovisrulle
Smet:
50 g smör
1 dl vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl grädde
2 msk ansjovisspad
3 ägg
0,5 tsk bakpulver
Fyllning:
3 gula lökar
25 gram smör
100 g vällagrad riven ost
200 g ansjovisfiléer
1 dl persilja, finhackad
Separera äggen i gulor och vitor. Gör smeten. Fräs ihop smör och mjöl. Späd med den blandade grädden och mjölken till en tjock, slät stuvning. Låt koka ca 5 minuter och tillsätt ansjovisspadet. Tag smeten från värmen och rör ner gulorna en i sänder. Vispa till sist ner bakpulvret. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggvitorna mycket hårt, vänd försiktigt ned dem i smeten. Häll den i en välsmord liten långpanna 30x40 cm. Grädda 20-25 minuter tills kakan fått vacker färg och inte kladdar vid prov med sticka. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.
Gör fyllningen. Finhacka löken. Skär ansjovisen i små bitar. Sjud löken i smör blandat med någon matsked vatten tills löken är mjuk och nästan genomskinlig.
Blanda den mjukstekta löken med hälften av den rivna osten, ansjovisen och persiljan. Bred ut blandningen över kakan och rulla ihop den som en rulltårta. Svep in den tätt i plastfilm och sedan i aluminiumfolie till en fast rulle. Lägg den i kylen till den skall gratineras.
Gratinering.Sätt ugnen på 200 grader. Ta bort plastfilm och folie. Lägg rullen på en plåt med bakplåtspapper med skarven nedåt. Strö över resten av osten (minst 50 gram). Gratinera i ca 10 minuter till osten fått färg och rullen är genomvarm. Skär upp direkt som en rulltårta och servera.
Ansjovisrullen kan frysas innan den är gratinerad. Se bara till att den är vältinad i rumstemperatur och strö på extra med ost när den gratineras.
Ansjovissallad
10 pers
1 kilo kokt potatis
1 burk ansjoviskryddade sillfiléer, ca 330 g
1 gul lök
1 knippa dill
1 tub lättmajjo, 300g
3 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
2-3 krm svartpeppar
6 hårdkokta ägg
Tillbehör;
knäckebröd eller tunnbröd
rom
räkor
salladsblad
Skär den kokta, kalla potatisen i tärningar. Finhacka ansjovisfiléerna, spara spadet. Hacka den gula löken och dillen. Blanda alltsammans i en bunke. Tillsätt majonnäsen.
Vispa grädden, vänd ner den. Krydda med salt och peppar. I med ca 2 msk av sillspadet. Hacka till sist de kokta äggen och vänd ner dem. Låt salladen stå minst ett par timmar innan servering.
Ät på knäckebröd eller tunnbröd och dekorera gärna med salladsblad, rom och räkor. Eller servera på en buffé och dekorera med kokta ägg.
Mintchokladmousse
4 port
50 g Marabou Premium mintchoklad (ca 30g kolisar/100g)
1 äggula
1 1/4 dl grädde
Garnering:
citronmeliss eller mynta
riven choklad
glasspinne
Smält chokladen i mikron och låt den svalna lite. Blanda ner äggulan. Vispa grädden lätt och rör ner så det blandas ordentligt. Låt stå i kylen för att stelna. Vid servering, stick ner citronmeliss eller mynta och på med lite riven choklad. Stick ner glasspinnen.
Ägglikörpannacotta
4-6 portioner
3,75 dl vispgrädde
2 gelatinblad
0,75 dl ägglikör
1 tsk socker
Godisägg och hyvlad choklad till garnering
Börja med att lägga gelatinbladen i en skål med kallt vatten, låt dem ligga där i minst 5 minuter. Koka upp grädden, och ta den sedan av värmen. Rör i socker, ägglikör och gelatinblad. Låt svalna ca 10 min innan du häller upp i formar och ställer in i kylen. Låt stå kallt i minst 5 timmar, men allra helst över en natt, då blir konsistensen perfekt. Precis före servering, gör små fågelbon på varje pannacotta med hyvlad choklad och spräckliga små godisägg. Är man för ivrig och gör garneringen långt i förväg så tappar äggen färg, färg som hamnar på pannacottan istället.
-Mama Skogly ♥
Romröra i glas
4 port
3 hårdkokta ägg
2 dl creme fraiche
skal av 1 lime (jag tog citron)
2 msk hackad rödlök
75 g röd stenbitsrom salt och peppar
Dekoration:
75 g röd stenbitsrom
små limeskivor
salladsblad
dillkvist
Servera med fröknäcke eller tunna knäckebrödsskivor.
Hacka äggen. Blanda ägg, creme fraihce, limeskal, rödlök och rom. Smaka av med salt och peppar. Klicka upp i mså glas. Lägg en teskedsstor klick rom överst och dekorera med små limeskivor, salldsblad och dill. Servera med tunna knäckebrödsskivor eller frökex.
Matjestårta
Botten:
75 g smör
225 g kavring utan kanter
Fyllning:
2 gelatinblad
2 burkar matjessill á 200 g
1 röd lök
3 msk finhackad gräslök
3 msk finhackad dill
3 dl créme fraiche
150 g krämig färskost
Garnering:
1 burk ansjovis á 100 g
½ rödlök, finhackad
2 msk klippt gräslök
citronskivor
Gör så här.
1. Smält smöret. Mixa brödet till smulor och häll i smöret.
Spänn fast ett bakpapper över bottnen i en form med
löstagbar kant, ca. 24 cm i diam. Tryck ut brödmassan i formen.
Låt stå kallt ca 3 min.
2. Låt gelatinbladen ligga i rikligt med kallt vatten 5-10 min.
Låt sillen rinna av och skär den i små sneda bitar.
Skala och finhacka löken. Blanda sill och lök med
gräslök och dill.
3. Blanda créme fraiche och färskost. Låt gelatinet smälta på låg värme
tillsammans med en liten klick av blandningen.
Vnd ner sillröran i resten av créme fraiche-blandningen. Rör ner det smälta gelatinet och blanda noga.
4. Bred ut fyllningen på brödbottnen och släta till ytan.
Låt stå kallt minst 6 timmar, gärna över natten.
Garnera tårtan inför serveringen.
Senapssill
1 dl majonäs
3 dl creme fraiche
2 msk fransk senap
2 msk flytande honung
2 krm cayennepeppar
1 pressad vitlöksklyfta
1 knippe finskuren dill
2 burkar 5 minuterssill skuren låt rinna av
Rör samman ingredienserna till cremen, blanda ner sillen och låt sillen stå kallt ett dygn.
Västerbottensruta med renstek och löjrom
Det är svårt att säga hur många personer den räcker till beroende på hur stora man väljer att göra dem. Vå räckte till en förrätt för sex (se bilden) och dagen efter gjorde vi mindre rutor, så det blev också några stycken.
200 g riven västerbottensost
1 rulle kyld smördeg (250 g)
3 ägg
2 dl crème fraiche
1 liten rödlök
1,5 dl gräddfil
100 g löjrom
rökt renstek
salt och peppar
dillvippor till garnering
Gör så här
Sätt ugnen på 225°C. Rulla ut smördegen och lägg i en ugnssäker form (ca 20 x 30 cm). Nagga smördegen väl med en gaffel. Förgrädda bottnen ca 10 minuter mitt i ugnen. Om smördegen bubblar upp i ugnen kan man efter gräddningen trycka med en stekspade så att bottnen blir platt. Vispa ihop ägg och crème fraiche. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Blanda ner osten i äggvispet. Häll det över smördegsbottnen. Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter, tills äggstanningen har stelnat. Låt svalna. Skala och finhacka löken. Skär smördegspajen i rutor. (Värm eventuellt i ugnen så den blir ljummen) Toppa dem med en klick gräddfil, rökt renstek och löjrom. Avsluta med rödlök och dillvippor.
Västerbottenmuffins med crab sticks
6 muffins/portioner;
6 crab sticks
2 dl västerbottenost
5 ägg
1 dl grädde
Servering;
3 avocado
citron
1 burk creme fraiche
1 burk rom
1 stor rödlök
dill
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ägg, grädde och västerbottenost. Häll upp i muffinsformar. Klipp ner en crab stick i varje form. In i ugnen 25 minuter. Höj till 200 grader de sista 10 minuterna. Ta ut och låt svalna lite. Skär loss, för de kan ha fastnat lite i formarna. Lägg upp och servera med avocado, citron, creme fraiche, rom, rödlök och dill. Servera muffinsen ljummen.
Ansjovis- och lökpajer
2 portionspajer
2 Hatting färdiga pajskal
2 dl creme fraiche
2 ägg
2 salladslökar
salt och vitpeppar
gräslök
3 msk ansjovisspad
5 ansjovisfiléer
3 dl riven västerbottensost
Hacka lök och ansjovis. Blanda med övriga ingredienser och häll i pajskalen. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter.
Äggsallad
8 ägg
2 dl creme fraiche
salt och peppar
persilja
gräslök
Koka äggen och låt svalna. Skala och hacka. I med creme fraiche, salt och peppar. Klipp ner persilja och gräslök. Servera till sill.
Ansjovisrulle
Smet:
50 g smör
1 dl vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl grädde
2 msk ansjovisspad
3 ägg
0,5 tsk bakpulver
Fyllning:
3 gula lökar
25 gram smör
100 g vällagrad riven ost
200 g ansjovisfiléer
1 dl persilja, finhackad
Separera äggen i gulor och vitor. Gör smeten. Fräs ihop smör och mjöl. Späd med den blandade grädden och mjölken till en tjock, slät stuvning. Låt koka ca 5 minuter och tillsätt ansjovisspadet. Tag smeten från värmen och rör ner gulorna en i sänder. Vispa till sist ner bakpulvret. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggvitorna mycket hårt, vänd försiktigt ned dem i smeten. Häll den i en välsmord liten långpanna 30x40 cm. Grädda 20-25 minuter tills kakan fått vacker färg och inte kladdar vid prov med sticka. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.
Gör fyllningen. Finhacka löken. Skär ansjovisen i små bitar. Sjud löken i smör blandat med någon matsked vatten tills löken är mjuk och nästan genomskinlig.
Blanda den mjukstekta löken med hälften av den rivna osten, ansjovisen och persiljan. Bred ut blandningen över kakan och rulla ihop den som en rulltårta. Svep in den tätt i plastfilm och sedan i aluminiumfolie till en fast rulle. Lägg den i kylen till den skall gratineras.
Gratinering.Sätt ugnen på 200 grader. Ta bort plastfilm och folie. Lägg rullen på en plåt med bakplåtspapper med skarven nedåt. Strö över resten av osten (minst 50 gram). Gratinera i ca 10 minuter till osten fått färg och rullen är genomvarm. Skär upp direkt som en rulltårta och servera.
Ansjovisrullen kan frysas innan den är gratinerad. Se bara till att den är vältinad i rumstemperatur och strö på extra med ost när den gratineras.
Ansjovissallad
10 pers
1 kilo kokt potatis
1 burk ansjoviskryddade sillfiléer, ca 330 g
1 gul lök
1 knippa dill
1 tub lättmajjo, 300g
3 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
2-3 krm svartpeppar
6 hårdkokta ägg
Tillbehör;
knäckebröd eller tunnbröd
rom
räkor
salladsblad
Skär den kokta, kalla potatisen i tärningar. Finhacka ansjovisfiléerna, spara spadet. Hacka den gula löken och dillen. Blanda alltsammans i en bunke. Tillsätt majonnäsen.
Vispa grädden, vänd ner den. Krydda med salt och peppar. I med ca 2 msk av sillspadet. Hacka till sist de kokta äggen och vänd ner dem. Låt salladen stå minst ett par timmar innan servering.
Ät på knäckebröd eller tunnbröd och dekorera gärna med salladsblad, rom och räkor. Eller servera på en buffé och dekorera med kokta ägg.
Mintchokladmousse
4 port
50 g Marabou Premium mintchoklad (ca 30g kolisar/100g)
1 äggula
1 1/4 dl grädde
Garnering:
citronmeliss eller mynta
riven choklad
glasspinne
Smält chokladen i mikron och låt den svalna lite. Blanda ner äggulan. Vispa grädden lätt och rör ner så det blandas ordentligt. Låt stå i kylen för att stelna. Vid servering, stick ner citronmeliss eller mynta och på med lite riven choklad. Stick ner glasspinnen.
Ägglikörpannacotta
4-6 portioner
3,75 dl vispgrädde
2 gelatinblad
0,75 dl ägglikör
1 tsk socker
Godisägg och hyvlad choklad till garnering
Börja med att lägga gelatinbladen i en skål med kallt vatten, låt dem ligga där i minst 5 minuter. Koka upp grädden, och ta den sedan av värmen. Rör i socker, ägglikör och gelatinblad. Låt svalna ca 10 min innan du häller upp i formar och ställer in i kylen. Låt stå kallt i minst 5 timmar, men allra helst över en natt, då blir konsistensen perfekt. Precis före servering, gör små fågelbon på varje pannacotta med hyvlad choklad och spräckliga små godisägg. Är man för ivrig och gör garneringen långt i förväg så tappar äggen färg, färg som hamnar på pannacottan istället.
-Mama Skogly ♥
måndag 25 mars 2013
Kycklingspett och wokade grönsaker med nudlar
Vi bjuder på ännu ett hemkunskapsrecept, nämligen ett som brukar gå hem hos de flesta av eleverna, även om det kan knorras lite över grönsakerna i. Nu när det snart är påsklov kan ju ni som har ungdomar hemma, låta dem fixa middagen nån dag. Receptet är för ca 2 pers.
Som vanligt när vi jobbar med kyckling i hemkunskapen så går vi ju igenom det här med att få den genomstekt så man inte blir magsjuk pga eventuella campylobacter. Jag kommer aldrig att glömma en elev jag hade som sa att det var viktigt att få kycklingen genomstekt, annars kunde man få klamydia. Då undrade jag vad han skulle göra med kycklingen... He he.
Kycklingspett och wokade grönsaker med nudlar
Kycklingspetten:
1 kycklingfilé
2 msk sweet chilisås
0,5 msk kinesisk soja
0,5 riven vitlöksklyfta
Tina kycklingen, skär den i lagom stora bitar för spett.
Blötlägg träspett i 10 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda chilisåsen med soja och vitlök.
Lägg kycklingbitarna i marinaden och trä sedan på spett.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
Lägg spetten på och grilla i ugnen i ca 10 minuter tills kycklingen är genomstekt.
Wokade grönsaker med nudlar
1 liter vatten
2 krm salt
100 g äggnudlar
0,5 paprika
100 g färsk eller konserverad svamp
1 vitlöksklyfta
5 cm purjo
ca 1/4 aubergine
ca 1/4 zucchini
2 msk olja
1 krm peppar
0,5-1 tsk soja
ev. lite sweet chilisås
Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
Kärna ur och strimla paprikan.
Ansa svampen och skär i skivor.
Skölj auberginen och zucchinin och skär dem i bitar.
Hetta upp oljan i en stekpanna.
Woka grönsakerna i oljan några minuter.
Tillsätt olja och peppar.
Sila de kokta nudlarna och tillsätt dem.
Smaksätt eventuellt med sweet chilisås.
-Mama Skogly ♥
Som vanligt när vi jobbar med kyckling i hemkunskapen så går vi ju igenom det här med att få den genomstekt så man inte blir magsjuk pga eventuella campylobacter. Jag kommer aldrig att glömma en elev jag hade som sa att det var viktigt att få kycklingen genomstekt, annars kunde man få klamydia. Då undrade jag vad han skulle göra med kycklingen... He he.
Kycklingspett och wokade grönsaker med nudlar
Kycklingspetten:
1 kycklingfilé
2 msk sweet chilisås
0,5 msk kinesisk soja
0,5 riven vitlöksklyfta
Tina kycklingen, skär den i lagom stora bitar för spett.
Blötlägg träspett i 10 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda chilisåsen med soja och vitlök.
Lägg kycklingbitarna i marinaden och trä sedan på spett.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
Lägg spetten på och grilla i ugnen i ca 10 minuter tills kycklingen är genomstekt.
Wokade grönsaker med nudlar
1 liter vatten
2 krm salt
100 g äggnudlar
0,5 paprika
100 g färsk eller konserverad svamp
1 vitlöksklyfta
5 cm purjo
ca 1/4 aubergine
ca 1/4 zucchini
2 msk olja
1 krm peppar
0,5-1 tsk soja
ev. lite sweet chilisås
Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
Kärna ur och strimla paprikan.
Ansa svampen och skär i skivor.
Skölj auberginen och zucchinin och skär dem i bitar.
Hetta upp oljan i en stekpanna.
Woka grönsakerna i oljan några minuter.
Tillsätt olja och peppar.
Sila de kokta nudlarna och tillsätt dem.
Smaksätt eventuellt med sweet chilisås.
-Mama Skogly ♥
Kall sås till fisk
Gjorde den här till ugnsstekt lax när jag upptäckte att jag inte hade nån grädde hemma. Whaat? Jag har ju alltid grädde hemma. Så det blev till att free basa. Gott blev det i alla fall.
Kall sås till fisk
1 burk creme fracihe
1 klick chilisås
1 klick bostongurka
persillade
flingsalt
peppar
Blanda ihop allt. Ta da!
-Mama Skogly ♥
Kall sås till fisk
1 burk creme fracihe
1 klick chilisås
1 klick bostongurka
persillade
flingsalt
peppar
Blanda ihop allt. Ta da!
-Mama Skogly ♥
söndag 24 mars 2013
Ost- & skinkfrestelser med senapssås
Det här finns i min matlåda idag. Det här blev faktiskt riktigt gott.
Ost- & skinkfrestelser med senapssås
4 port
8 lövbiffar, ca 500 g
8 skivor rökt skinka
8 skivor ost
färsk basilika eller oregano
2 msk smör
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
Såsen:
1 msk köttfond
1 msk fransk senap
2,5 dl grädde
en skvätt soja
svartpeppar
Till servering:
klyftpotatis/ugnsrostad kålrot
Lägg skinka, ost och basilikablad på biffarna.
Vik ihop och fäst eventuellt med tandpetare.
Bryn snabbt i smör, salta och peppra. Lägg åt sidan.
Såsen: Häll alla ingredienser i stekpannan utan att diska bort köttsaften från det du stekt.
Koka upp under omrörning och sjud i ca 5 minuter.
Servera.
-Mama Skogly ♥
Ost- & skinkfrestelser med senapssås
4 port
8 lövbiffar, ca 500 g
8 skivor rökt skinka
8 skivor ost
färsk basilika eller oregano
2 msk smör
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
Såsen:
1 msk köttfond
1 msk fransk senap
2,5 dl grädde
en skvätt soja
svartpeppar
Till servering:
klyftpotatis/ugnsrostad kålrot
Lägg skinka, ost och basilikablad på biffarna.
Vik ihop och fäst eventuellt med tandpetare.
Bryn snabbt i smör, salta och peppra. Lägg åt sidan.
Såsen: Häll alla ingredienser i stekpannan utan att diska bort köttsaften från det du stekt.
Koka upp under omrörning och sjud i ca 5 minuter.
Servera.
-Mama Skogly ♥
Ugnsrostad kålrot
Det här blir supermums.
Ugnsrostad kålrot
kålrot
rapsolja
flingsalt
peppar
Skala och skär kålroten i stavar. Ringla över olja och på med salt och peppar. In i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter.
-Mama Skogly ♥
Ugnsrostad kålrot
kålrot
rapsolja
flingsalt
peppar
Skala och skär kålroten i stavar. Ringla över olja och på med salt och peppar. In i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter.
-Mama Skogly ♥
lördag 23 mars 2013
Spicy tuna fishcakes
Gordon Ramsey knows his shit. Gott och fräscht. Åt en halv avocado till som också var god att doppa i såsen.
Spicy tuna fishcakes
6 st små
1 tonfisk i vatten 185/140g
2 limeblad
chili
koriander
2 ägg
2 salladslökar
färsk ingefära
0,5 msk fisksås
5 vattenkastanjer
salt och peppar
olja att steka i
Sås:
risvinäger
fisksås
salt
koriander
Häll av vattnet från fisken. Hacka ner limebladen, i med hackad chili, koriander, knäck i äggen, hacka ner lök, riv ingefäran, i med såsen, i med strimlade vattenkastanjer, salt och peppar. Forma biffar och lägg på hushållspapper, de blir ganska vattniga. Stek i rikligt med olja. Servera med såsen och avocado.
-Mama Skogly ♥
Spicy tuna fishcakes
6 st små
1 tonfisk i vatten 185/140g
2 limeblad
chili
koriander
2 ägg
2 salladslökar
färsk ingefära
0,5 msk fisksås
5 vattenkastanjer
salt och peppar
olja att steka i
Sås:
risvinäger
fisksås
salt
koriander
Häll av vattnet från fisken. Hacka ner limebladen, i med hackad chili, koriander, knäck i äggen, hacka ner lök, riv ingefäran, i med såsen, i med strimlade vattenkastanjer, salt och peppar. Forma biffar och lägg på hushållspapper, de blir ganska vattniga. Stek i rikligt med olja. Servera med såsen och avocado.
-Mama Skogly ♥
Fågelbon av choklad och cornflakes
Idag har vi gjort lite påskgodis. Receptet var med i senaste Mersmak.
Fågelbon av choklad och cornflakes
4 stycken
200 g mörk eller ljus choklad
3 dl cornflakes
0.5 dl chokladägg eller M&M's
Bryt chokladen i mindre bitar och smält i en skål över vattenbad.
Rör ner flingorna och fördela blandningen i muffinsformar (eller inoljade små skålar). Forma till små skålformade fågelbon med hjälp av en sked.
Låt stelna i kylen i ca 30 min. Dekorera med chokladägg.
-Mama Skogly ♥
Fågelbon av choklad och cornflakes
4 stycken
200 g mörk eller ljus choklad
3 dl cornflakes
0.5 dl chokladägg eller M&M's
Bryt chokladen i mindre bitar och smält i en skål över vattenbad.
Rör ner flingorna och fördela blandningen i muffinsformar (eller inoljade små skålar). Forma till små skålformade fågelbon med hjälp av en sked.
Låt stelna i kylen i ca 30 min. Dekorera med chokladägg.
-Mama Skogly ♥
Pizzabullar
Ännu ett recept från hemkunskapen. Perfekt att ladda frysen med innan påsklovet sätter igång.
Facebook fungerar fortfarande inte. Irriterande.
Pizzabullar
ca 20 stycken
2 msk olja
2,5 dl mjölk
0,5 jästpaket
2 krm salt
1 tsk socker
0,5 ägg
ca 8 dl mjöl
Fyllning:
ketchup
rökt skinka i strimlor
pizzakrydda
riven ost
Pensling: det som är kvar av ägget
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och slå över jästen. Rör tills den löst sig. Blanda i övriga ingredienser tills det blir en fin deg. Låt jäsa i 10 minuter.
Slå ugnen på 225 grader. Kavla ut degen till en rektangel, ca 0,5 cm tjock. Bred på ketchup. På med skinka, pizzakrydda och riven ost. Rulla ihop som en rulltårta och skär i 2 cm-bitar. Lägg på plåt och låt jäsa 20 minuter. Pensla med ägg och strö eventuellt mer ost och krydda över. Grädda ca 10 minuter. Servera varma. Vill man kan man variera fyllningen.
-Mama Skogly ♥
Facebook fungerar fortfarande inte. Irriterande.
Pizzabullar
ca 20 stycken
2 msk olja
2,5 dl mjölk
0,5 jästpaket
2 krm salt
1 tsk socker
0,5 ägg
ca 8 dl mjöl
Fyllning:
ketchup
rökt skinka i strimlor
pizzakrydda
riven ost
Pensling: det som är kvar av ägget
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och slå över jästen. Rör tills den löst sig. Blanda i övriga ingredienser tills det blir en fin deg. Låt jäsa i 10 minuter.
Slå ugnen på 225 grader. Kavla ut degen till en rektangel, ca 0,5 cm tjock. Bred på ketchup. På med skinka, pizzakrydda och riven ost. Rulla ihop som en rulltårta och skär i 2 cm-bitar. Lägg på plåt och låt jäsa 20 minuter. Pensla med ägg och strö eventuellt mer ost och krydda över. Grädda ca 10 minuter. Servera varma. Vill man kan man variera fyllningen.
-Mama Skogly ♥
fredag 22 mars 2013
Glutenfri banankaka
Just nu går det inte länka från facebook, bara så ni vet. Jag har inte glömt bort det, de fonka ba int.
Bästa svägerskan Ida kom förbi med godsaker till kidsen igår.
"Mamma, det här var smask. Kan jag få mer?"
Glutenfri banankaka
100g smör /margarin
2 dl vatten
4 ägg
220g mörk muscovadosocker
1dl vanligt socker
2 mjuka bananer
2tsk kanel
360 g Glutenfri mjölmix (ca 6 dl)
4tsk bakpulver
Vispa ägg och vanligt socker poröst tillsätt övriga torrvaror plus mosad banan. Jag värmde vatten och smör tillsammans med det mörka sockret (mest för att det blivit en hård klump) och tillsatte det när det svalnat.
Delade på smeten i två formbröds formar , smörade och "bröade" med fiberhusk. 175 grader i ca 30 min.
-Mama Skogly ♥
Bästa svägerskan Ida kom förbi med godsaker till kidsen igår.
"Mamma, det här var smask. Kan jag få mer?"
Glutenfri banankaka
100g smör /margarin
2 dl vatten
4 ägg
220g mörk muscovadosocker
1dl vanligt socker
2 mjuka bananer
2tsk kanel
360 g Glutenfri mjölmix (ca 6 dl)
4tsk bakpulver
Vispa ägg och vanligt socker poröst tillsätt övriga torrvaror plus mosad banan. Jag värmde vatten och smör tillsammans med det mörka sockret (mest för att det blivit en hård klump) och tillsatte det när det svalnat.
Delade på smeten i två formbröds formar , smörade och "bröade" med fiberhusk. 175 grader i ca 30 min.
-Mama Skogly ♥
Etiketter:
Bakat,
Frukt,
Gästkockar,
Kakor,
Sött & sånt
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)