tisdag 30 april 2013

Salta, rostade mandlar

Jag har ju så fantastiska kollegor, så om ni bara visste. Hasplade ur mig att det är lite synd om mig som inte kan tillaga nåt med nötter hemma eftersom en av mina pojkar är nötallergiker. Dagen efter kom världens bästa Gittan med dessa mandlar till mig! Yey!

Ikväll grillar vi med ett kompispar hemma hos oss. Hoppas ni får en trevlig Valborgs! Om ni vill så ses vi imorgon! Kram!



Salta, rostade mandlar

1 gäng mandlar
tamarindsoja

Lägg mandlarna i en plastpåse och häll på Tamarinsoya. Låt ligga i kylen över natten. Rosta sen mandlarna i en torr stekpanna.

-Mama Skogly ♥

måndag 29 april 2013

Tips på potatistillbehör till grillat

Ibland snöar man ju in på det här med tillbehör, åtminstone jag. Här kommer fler tips som passar till grillat. Vill även rekommendera vildris som tillbehör när man grillar fisk eller räkor. Det blir supergott, gärna med en gräddig vitvinssås till och en god sallad.

Potatis med smakrik fyllning


6 stora potatisar
350 g champinjoner
3 vitlöksklyftor
8 tunna skivor rökt fläsk eller bacon
100 g smör
1 dl grädde
1 knippe gräslök
några nävar riven ost
salt och peppar

1.Sätt ugnen på 200°C.
2.Skölj och torka av potatisen. Baka i 1-1 1/2 timme i ugn tills den är mjuk.
3.Ansa och hacka svampen. Stek i lite smör tills den börjar få färg. Hacka vitlöken och lägg i den. Fräs en kort stund. Ta upp.
4.Skär fläsket i små bitar och stek det knaprigt. Tillsätt svampen.
5.När potatisen är färdig, skär av ett "lock" och gröp ur den med en liten sked. Mosa innehållet grovt med en gaffel, tillsätt smör och grädde. Blanda i fräset. Hacka gräslöken och blanda ner. I med riven ost. Smaka av med salt och peppar.
6.Fyll potatisarna med moset och ställ i ugnen några minuter för att bli varma.

Potatisburgare med bacon och persilja


4 port ca (10-12 st)

1 kg skalad potatis
4 äggulor
1 pkt bacon
0,5 dl persilja
1 vitlöksklyfta
citronsaft
salt
svartpeppar
potatismjöl till panering
smör till stekning

Skala och koka potatisen. Klipp baconet i bitar och stek. Riv vitlök och stek med i slutet av stektiden. I med äggulor och bacon/vitlöken, persilja, citronsaft, salt och peppar. Mosa. Forma biffar av moset och vänd sidorna i potatismjöl. Stek i smör på bägge sidor.

Potatisrulle med sting


6-7 medelstora potatisar
1 tsk salt
2 dl riven chiliost (Boxholms)
1 dl grädde
2 smördegsplattor
färsk persilja
1 ägg

Skala och koka potatisarna i saltat vatten(om du har bråttom kan du dela dem först).
Kavla ut smördegsplattorna, gärna mellan smörpapper. Lägg dem lite omlott på längden.
Pressa potatisarna och riv osten. Blanda dessa och rör ner grädden.
Fördela massan på de utkavlade smöregsplattorna. Rulla ihop och skär i ca. 5cm "rulltårtsbitar". Pensla skarven med ägg. Pensla smördegen med ägget.
Gratinera i 200 graders ugn i 15-20 min. Kolla så att smördegen är klar. Servera genast.

Potatisgratäng med gorgonzola och päron


4 port

500 g potatis (gärna marilyn)
2 fast päron (gärna anjou, à ca 150 g)
1 liten purjolök (à ca 150 g)
100 g gorgonzola
2 dl riven västerbottensost
3 dl vispgrädde
1 ägg
1 tsk malen muskot
smör till formen
1/2 tsk salt
1 krm peppar
ev hackad röd paprika och bladpersilja till garnering

1.Sätt ugnen på 200°C.
2.Skala och skär potatisen i tunna skivor. Dela, kärna ur och skär päronen i tunna skivor. Ansa och strimla purjolöken fint.
3.Varva potatis, päron, purjolök, salt och peppar i en smord ugnssäker form, ca 20 x 30 cm.
4.Mixa ostarna med grädde, ägg och muskot med stavmixer eller i matberedare. Häll blandningen i formen.
5.Tillaga mitt i ugnen ca 40 minuter. Låt svalna något och strö ev över paprika och persilja vid servering.

Kraschade potatisar


kokta potatisar
olivolja
flingsalt

Koka potatisar och lägg dem på ett bakplåtspapper. Mosa dem lite med handen. Ringla över olja och stö över flingsalt. In i ugnen på 200 grader i 20-25 minuter. Servera.

Potatissallad med parmesan och valnötter


ca 8-10 pers

1,3 kg potatis
1 påse ruccola
8 soltorkade tomater
1 knippe grön sparris
1 gäng ärtskidor
1 ordentlig näve(eller 2) valnötter
100 g grovriven parmesan

dressing;
4 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
2 tsk fransk senap
svartpeppar
salt
en ordentlig nypa socker

Koka potatisen och låt kallna. Skär tomaterna i strimlor och blanda med ruccola. Hacka ärtskidorna grovt. Stek sparrisen i smör och hacka grovt. På med osten och nötterna. Blanda ihop dressingen och ringla över. Blanda försiktigt och servera.

Goody Girl Championship Potatoes


1 köttbuljongtärning
1.3 kg potatis
400 gram bacon
2 dl hackad röd lök
1 tsk pressad vitlök
2 msk rums.temp smör
1 dl riven smakrik ost
1 salladslök, hackad
0.5 tsk cayenne peppar
0.5 tsk paprika
Salt
Peppar
1.5 dl gräddfil

Skär potatisen på längden och sedan i halvmånar. Lägg i buljongen i en kastrull med vatten tillsammans med potatisen. Koka tills potatisen är mjuk. När den är klar, rinn av och täck med folie så den håller sig varm.

Under tiden, skär baconet i små bitar och stek tills krispigt. Lägg på ett fat med servett och låt rinna av. Ha i löken i pannan med baconfett och stek tills gyllene, ca 5 min. Ha i vitlöken och stek 1 min.

I en stor skål blanda gräddfil, smör, hälften av osten, hälften av salladslöken, stekta löken, hälften av baconet och kryddorna. Vänd försiktigt ned potatisen. Toppa med resten av osten, bacon och grön lök. Smaka av med salt och peppar.

Potatiskaka med västerbottensost


8 port

4 smördegsplattor
1 påse riven västerbottenost (150g)
10 potatisar
1-2 vitlöksklyftor
1 kruka persilja
lite citronsaft
3 salladslökar

Koka potatisen. Tina plattorna och lägg dem omlott. Kavla ut så de sitter ihop och blir lite tunnare. Pressa potatisen och blanda med riven vitlök,persilja, salladslök och citronsaft. Förgrädda smördegen i ugnen på 200 grader i ca 12 minuter. På med potatisblandningen och strö över osten. In i ugnen ca 10 minuter tills osten smält och blivit gyllenbrun.

Potatisklyftor med feta och timjan

4 port

800 g potatis
olja
salt
svartpeppar
1 tsk timjan
0,5 dl balsamvinäger
200 g feta
färsk timjan

Gör klyftor av potatisen, på med olja, timjan, peppar och salt. Stek i ugnen 15 minuter i 225 grader. Häll på vinäger och vänd runt. Stek 25 min till under aluminiumfolie. Vänd ner osten strax innan servering och på med färsk timjan.

Potatistorn


4 port

700 g kokt potatis
100 g västerbottensost eller annan lagrad ost
citronsaft
persilja
1 vitlöksklyfta
salt
peppar
ströbröd
olja

Koka gärna potatisen till potatistornen dagen innan.

Skala och riv den kokta potatisen och osten i en bunke. Salta och peppra, i med lite citronsaft, persilja och riven vitlök. Se till att blanda ordentligt. Forma blandningen till 8 små torn med hjälp av en liten metallform, en så kallad utstickare, eller rulla den till en fast korv med hjälp av smörpapper och skär sedan i bitar med vass kniv. Vänd ovan- och undersidan på potatistornen i ströbröd och stek i lite matfett i panna tills de fått fin färg. Hit kan de föreberedas. Inför serveringen: Värm potatisen i 150 grader varm ugn cirka 15 minuter.

Potatis med vitlök och persilja i foliepaket



färskpotatis
grädde
smör
persilja
vitlök
salt
peppar
ev västerbottensost

Koka potatisen och låt svalna. Dela potatisen. Lägg på dubbelt foliepapper. Häll en skvätt grädde över. Riv en vitlöksklyfta och stoppa i. Klicka ordentligt med smör över och klipp persilja. Salta och peppra. Strö eventuellt över lite vb-ost. Grilla en stund på grillen tills det blivit varmt.

Potatis med grönmögelost i foliepaket


färskpotatis
rapsolja
grönmögelost

Koka potatisen och låt kallna. Dela i halvor. Lägg på folie, ringla rapsolja över. Smula över grönmögelost. Lägg ytterligare ett lager folie runt. Lägg på grillen tills osten smält.

Ugnsrostad färskpotatissallad med halloumi



färskpotatis
olivolja
flingsalt
torkad timjan
ruccola
rädisor
miniplommontomater
halloumi
crema de balsamico

Dela potatisen i halvor och ringla över olivolja. På med salt och timjan. In i ugnen på 225 grader tills potatisen är mjuk. Stek halloumin i smör. Lägg upp ruccola på ett fat. Dela rädisor och tomater. På med ljummen potatis och riv över bitar av halloumi. Ringla över balsam.

Rotfruktsgratäng med parmesan




4 port

6 potatisar
3 morötter
6 jordärtskockor
3 små palsternackor
1 rödlök
timjan
persilja
5 dl grädde
150 g riven parmesanost
1 tsk salt
svartpeppar
2 stora vitlöksklyftor

Skala alla rotfrukter och kör i matberedaren så det blir skivor. Hacka örterna. Varva rotfrukt, rödlök och örter i ugnsfast form. På med osten. Blanda grädde, salt, peppar och riven vitlök. Slå över rotfrukterna. Gratinera på 225 grader i ca en timme. Servera till t ex grillat.


Jacksonpotatis




4 portioner

4 bakpotatisar
2 paket bacon
5 små salladslökar
0,5 kruka persilja
en liten påse västerbottensost
0,5 citron
en klick smör
1 msk rapsolja

Picka potatisen och kör den på full effekt i mikron tills den är mjuk. Stek baconet och låt svalna. Gröp försiktigt ur potatisarna och spara skalen. Blanda bacon, potatis, ost, hackad persilja och hackad salladslök med den rivna osten (lämna lite till gratineringen). I med en klick smör och olja. I med citronsaften och smaka av med salt och peppar. Lägg fyllningen i potatisskalen och toppa med riven ost. In i ugnen på 250 grader till osten har smält.

Pommes duchesse från Västerbotten



4-5 portioner

10 potatisar
1 äggula
0,5 färskost, grekisk vitlök
130 g Västerbottenost
persilja
0,5 dl grädde
smör

Koka potatisarna och mosa dem. I med äggula, ostarna, persilja, grädde och smör. Smaka av med salt och peppar. Fyll spritspåse och spritsa ut på bakplåtspapper. In i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter. Servera.

Ugnsrostade rotfrukter med parmesan- och fetacreme



ett gäng potatisar
ett gäng morötter
ett gäng palsternackor
olivolja
flingsalt

Såsen;
creme fraiche
ICA´s tärnad ost i olja med grillad paprika
riven parmesanost

Vissa gillar att skala potatisen här, inte jag. Skala däremot morötterna och palsternackan. Skär allt i klyftor. Lägg på plåt, ringla ordentligt med olivolja över. Salta. In i ugnen på 225 grader ca 30 minuter, beroende på hur du vill ha dina rotfrukter.

Häll av och mosa ICAosten, riv parmesanen och blanda ihop med creme fraichen. Låt stå kallt medan det andra är i ugnen. Njuuut!

Potatis- och chevrégratäng


potatis
gul lök
grädde
riven ost
vitlök
salt
peppar
chevré

Utgå efter mängderna från ditt favoritrecept på potatisgratäng. I ett av lagren stoppar du chevré och riven ost, och på med ett lager till av potatis. Slå över grädden och in i ugnen tills den är klar.

-Mama Skogly ♥

Underbar kaffe- och Kahluaglass

Anette bjöd på denna till efterrätt. Tjyvsmakade och den var fabulous. Nigella knows her shit om jag säger så. Man behöver ingen glassmaskin. Gör den här. Det är en order!



Underbar kaffe- och Kahluaglass

300 ml vispgrädde
175 gram kondenserad mjölk
2 msk instant espresso pulver
2 msk Kahlua

Riv eventuellt mörk choklad över.

Vispa alla ingredienser tillsammans tills mjuka toppar formas, och du har en härlig, caffe latte-färgad luftig blandning. Häll blandningen i en burk, på med lock och frys i 6 timmar eller över natten. Servera direkt från frysen.



-Mama Skogly ♥

söndag 28 april 2013

Tips på såser till grillat

LIte tips på såser till grillat kan kanske komma väl till hands i dessa tider. Har ni några egna recept på smarriga såser få ni mer än gänra dela med er. För ni vet väl att man ska dela med sig av det goda!

Idag blir det VAB för mig eftersom Love har feber. Ska bedöma nationella uppsatser och rodda lite inför morgondagen. Ska ni gilla på Valborgs eller?

Enklaste grillsåsen


2 dl creme fracihe
1 msk kalvfond
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Blanda. Servera.

Salsasås till grillat


4 port.
1 ½ dl chilisås
1 tsk whorchestersås
1 dl matolja
Salt (bara lite)
en gnutta socker
svartpeppar

Kör allt i matberedare el. vispa länge.
Så såsen inte ”skär” sig.

1 gul lök
1/2 gul paprika
1/2röd paprika
1/2grön paprika
1 klyfta vitlök ( Hackas)
Hacka allt och blanda i såsen.


Tomatchutney

Tips: Gör en laddning och häll upp i en vacker burk och ge bort när du blir bjuden på middag i sommar.


4 pers

500 g solmogna tomater
1 röd chili
2 msk riven färsk ingefära
250 g socker
rivet skal från 0,5 citron
2 hackade vitlöksklyftor
2-3 msk vitvinsvinäger

Skär tomaterna i klyftor och skär bort kärnhus och skal med en vass kniv. Dela tomatköttet i bitar och finhacka en nästan helt urkärnad chili. Lägg i en kastrull tillsammans med ingefära, socker, citronskal och hackad vitlök.

Koka chutneyn i ca 30 minuter på svag värme, tillsätt vinägern efter halva tiden.

Låt chutneyn svalna och servera till grillat kött, fisk eller starka ostar.

Basilikasås

Tips: Använd såsen som pastasås och i med lite parmaskinka.



1 creme fracihe
1 kruka basilika
1-2 vitlöksklyftor
salt
peppar
0,5 parmesanost

Riv osten och vitlöken. Hacka basilikan och vänd ner i creme fracihen. Smaka av med salt och peppar.

Passionerad sås till grillat



1 liten burk creme fracihe
rivet skal från 1 lime
en skvätt flytande honung
1 passionsfrukt
salt och peppar

Blanda creme fraichen med innehållet från 1 passionsfrukt. I med limeskal och honung. Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.

Äppeltzatziki


4 port

1 äpple
1 vitlöksklyfta
2 msk hackad persilja
2 dl turkisk yoghurt
salt och peppar

Riv äpplet grovt. Skala och riv eller pressa vitlöksklyftan. Blanda äpple, vitlök och persilja med yoghurt. Smaksätt med salt och peppar.

Ajvar- och fetaostsås


1 creme fracihe
2 skedar ajvar
1 förp. ICAs tärnad ost i olja
1 vitlöksklyfta

Mosa osten, riv vitlöksklyftan och blanda samman alla ingredienser.

Basilikasås



1 liten burk creme fraiche
0,5 kruka basilika
italiensk salladskrydda
1 tsk fransk senap
salt och peppar

Blanda ihop allt och klipp ner basilika.

Grillsås med Kvibille



1 creme fraiche
1 msk kalvfond
1 tsk sambal
0,5 Kvibilleost

Blanda alla ingredienser i en kastrull, koka upp, klart. Ragadish!

Grillsås med grillad paprika och fetaost



3 grillade paprikor
1 fetaost
1 vitlöksklyfta
1 dl creme fraiche
salt
peppar

Sätt ugnen på "nuke" (275 grader) och dela paprikorna. Skinnsidan upp och bränn dem som fan. Skala bort skinnet. Blanda ihop alla ingredienser i en mixer och låt stå en timme i kylen för att mogna. Servera till grillat.

Murkelsås



0,5 gul lök
1 burk murklor
6 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning
en skvätt soja
salt och peppar
1 msk socker
ljus redning

Finhacka löken och stek mjuk i smör. Skölj murklorna och hacka dem i mindre bitar. I med det i kastrullen och på med grädde. I med buljongtärningen, soja, socker, salt och peppar. Låt koka i minst 15 minuter. (Jag körde lite med stavmixern innan jag serverade.) Njut!


Baba ganousch



1 aubergine
0,75 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
persilja
salt och peppar
citron

Dela auberginen och lägg den på grillen en stund. In i ugnen på 225 grader och baka den mjuk. Blanda creme fraiche, citronsaft, vitlök, persilja, salt och peppar. När auberginen svalnat, ta bort skalet och mosa inkråmet med en gaffel. Häll i creme fracihe blandningen och rör om.

Grannfruns grillsås

För 4-8 personer.



1 burk crème fraiche
1/2 tärning grönsaksbuljong
1/2 dl gräslök
1/2 dl persilja
1 msk senap
1 st vitlöksklyfta

Värm crème fraiche (jag brukar använda den vanliga, men det funkar med alla kokbara) och buljongtärning i en kastrull. När crème fraichen börjar koka så sänk värmen på plattan.
När buljongtärningen har smält tag kastrullen från värmen. Rör hela tiden så det inte bränner fast!
Låt svalna något under tiden som du hackar örterna.
Blanda i örterna och senapen i crème fraiche-blandningen och pressa i vitlöken. Rör om och låt stå en stund innan serveringen.



Passar till både grillat kött och fisk, även kall, kanske till sill och potatis.

Grillsås med soltorkade tomater

1 burk creme fraiche
8 soltorkade tomater
4 inlagda vitlöksklyftor



Strimla tomaterna och finhacka vitlöken. I med creme fraiche och låt stå ett par timmar innan servering.


-Mama Skogly ♥

Kardemummaskorpor

Anette har fyllt år och när vi skulle fira henne så bakade jag skorpor och gav henne i present. Det doftade fantastiskt i köket! Sen kan jag säga att "torrkakor" är underskattade... Eller vad säger ni?



Kardemummaskorpor

1 dl socker
5 ½ dl vetemjöl (vanligt, ej special)
3 tsk bakpulver
3 tsk kardemumma
1 ½ dl mjölk
100 gram smör

Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke.
Smält smöret i en kastrull. Blanda ner mjölken. Häll över de torra ingredienserna, Gör en deg. Rulla bollar, ca 50 stycken och lägg på en ugnsplåt med kanter. Grädda mitt i ugnen, 175ºC, 12 min.
Ta ut ur ugnen och låt svalna. Dela sedan bollarna försiktigt i halvor med en gaffel. Rosta sedan i mitten av ugnen med snittytan uppåt, 150ºC, tills dom får litet färg, (ca 17-20 min). Öppna ugnsluckan och stick in en trägaffel så luckan hålls öppen. Låt skorporna torka i 75ºC, ca en timme.





-Mama Skogly ♥

lördag 27 april 2013

Ostron thaistyle

Var på födelsedagsmiddag hos Anette igår och vi blev bjudna på en mumsig middag. Hoppas på att få recepten.

Leilas recept kommer här. Vissa kanske tycker att det är att häda när man häller något annat än möjligtvis citron över, men jag tycker det är gott! Jag älskar thai!



Ostron thaistyle

Antal portioner: 6

Ingredienser

1 tsk japansk soja
1 bit ingefära
0.5 röd chili
0.5k rukakoriander
0.5 dl japansk risvinsvinäger
(lite citron- eller limesaft)
1. Hacka ingefära, chili och koriander fint och fyll i en flaska.

2. Häll i soja, vinäger och skaka flaskan.

3. Servera till nyöppnade ostron.



-Mama Skogly ♥

Chiligrillad lax med mangosallad

Min kollega Eva bjuder er på detta recept som hon berättade om på facebook igår. Tack Eva, för att du delar med dig av det goda!



Chiligrillad lax med mangosallad

4 bitar lax à 150 g
Marinad :
4 msk sweet chili
2 msk japansk soja
2 tsk malen ingefära
2 msk olivolja

mangosallad .
2 mango
1 gurka
2 avokado
2 salladslökar
2 lime, saften
1 apelsin, saften
salt
svartpeppar
2 msk olivolja
isbergssalladsblad
matlagningsyoghurt
basilika till garnering

Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg ner laxbitarna i en plastpåse och häll över marinaden och låt den ligga ca en timme.

Tärna mango, gurka, avokado och salladslöken fint. Pressa över citrussaften och smaksätt med salt och peppar. Häll sist ner oljan och blanda.
Servera i isbergsalladsbladen, toppa med matlagningsyoghurt och basilika blad

Jag stekte den i ugnen 225 grader ca 20 minuter. Man kan även grilla den om man vill.

Jag serverade salladen i en stor skål med isbergsbladen i botten och runt kanterna och yoghurten i en skål bredvid.
Åt jasminris till.

-Mama Skogly ♥

fredag 26 april 2013

Cheese doodle kycklingburgare

Fick ett tips på fejan om chicken fingers med cheese doodles och tänkte att det där kan man ju göra om till kycklingburgare. Det gick hem hos alla barnen. Här kommer receptet.



Cheese doodle kycklingburgare

4 port

2 kycklingfiléer
2 dl ostkrokar (ja, vi säger ostkrokar i Norrland)
1 tsk vitlökspulver
svartpeppar
1 ägg
salt

Skär filén i två delar så det blir två tunna plattor. Vispa upp ägget. Kör krokarna i matberedare och i med peppar och vitlökspulver. Doppa filéerna i ägg och sedan i ostkroksmixen. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. In i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter, tills kycklingen är klar.

Värm på hamburgerbröd, på men kyllingen, dressing och annat smaskelismaskens.





-Mama Skogly ♥

Kvällens middag

Nämligen plocktallrik. Barnen fick en middag som de var helt nöjda med, jag fick till och med en kram av Alfred för det var så gott, men mer om det senare. I alla fall. Plocktallrik rakt över disk från Coop. Färska räkor, citronaioli, heta räkor och kräftstjärtsröra. Färska räkor är ju alltid gott, aiolin var också god, kräftröran sisådär.

Ny kategori bland etiketterna: fredagsmys. Där kommer jag att fylla på med recept på vad man kan äta fredagar. Det kommer recept för både stora och små.

Ha en trevlig fredagkväll, kamrater!










-Mama Skogly ♥

torsdag 25 april 2013

Gourmetlaxrulle med räkor och kräftstjärtar

Originalreceptet är från Skånemejerier, men här kommer min version. Jag brukar köpa räkorna och kräftstjärtarna i salladsdisken, då behöver det inte bli så dyrt.



Gourmetlaxrulle med räkor och kräftstjärtar

6 stora tunna skivor rökt lax

Fyllning:
2 msk creme fracihe
1-2 avocado
citronsaft
2 msk gräslök
citronpeppar
herbamare
cayennepeppar
hackade räkor och kräftstjärtar

Till servering:

olika sorters sallad
gräslök

Mosa ihop fyllningen och hacka i rökor och kräftor. Lägg laxskivorna omlott på gladpack. Bred på fyllningen och rulla försiktigt ihop. Låt stå kallt ett par timmar och skiva sedan upp. Jag la in min i frysen en stund för att det skulle bli lättare att skära upp. Lägg sallad på en tallrik och på med rullarna. Garnera med gräslig lök.



-Mama Skogly ♥