lördag 29 juni 2013

Ost- och skinksnurror

Ännu ett recept från Två små kök. Anette gjorde dessa till grillbuffén på midsommar. Eftersom hon inte äter kött gjorde hon några med champinjoner istället.



Ost- och skinksnurror

20 bröd
50 g jäst
3 dl kall mjölk
3 msk rapsolja
2 msk flytande honung
8 dl vetemjöl (give or take har jag lärt mig för att få "rätt" konsistens)
1 tsk salt
Ett uppvispat ägg till pensling innan gräddning

Till den supergoda fyllningen
250 g kesella naturell
1 msk dijonsenap
1/2 dl hackad rödlök
150 g riven västerbottenost
1 dl hackad persilja
200 g riktigt god rökt skinka i strimlor

Smula jästen i en bunke. Häll i kall mjölk och rör ut jästen tills det är slätt. Tillsätt övriga ingredienser till brödet (utom ägget till penslingen) och knåda ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk i ca 30 minuter.

Förbered ingredienserna till fyllningen. Blanda kesella, senap, lök, ost och persilja i en skål.

Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en platta, ca 30 x 40 cm. Bred hälften av ostkrämen på respektive platta. Rulla ihop plattorna till en rulle - skär bort ändarna om de är lite ojämna. Skiva rullarna i 10 bitar vardera och lägg i bullformar

Ställ bullarna på en plåt eller skärbrädor. Täck över med duk och jäs ca 30 minuter. Ta bort duken och täck bullarna med folie. Ställ sedan in dem i frysen för att - just det - frysas in.

När bullarna ska gräddas, ställ ugnen på 225 grader. Ta ut det antal bullar du önskar och låt de stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Ställ dem på en plåt, pensla med lätt uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 12-14 minuter.



-Mama Skogly ♥

fredag 28 juni 2013

Fetaostsås med basilika

En god sås till grillat. Och kanske till paj.



Fetaostsås med basilika

1 creme fraiche
1 fetaost
ett gäng basilikablad
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Mosa osten med creme fraichen. Hacka basilikan och vänd ner. Smaka av med vitlök, salt och peppar.



-Mama Skogly ♥

Baconpotatis

Ett recept från Två små kök. Riktigt, riktigt gott. Kasjsa hade gjort dessa till midsommar. Gott till grillat. Både till kött och fisk.



Baconpotatis

Ta bara så många potatisar du vill ha och räkna med en halv skiva bacon till varje potät. Börja med att koka potatisen tills den har någon minut kvar för att bli färdig i välsaltat vatten. Låt den svalna och linda sedan en halv skiva bacon runt varje potatis. Lägg i form med olivolja och skaka runt.

Ställ in baconpotatisen i övre delen av ugnen på 225 grader i ca tio minuter. Vänd på potatisen en gång under tiden så att den får fin färg på båda sidor och baconet liksom "smälter in" i potatisarna. Det kan ta upp till kvart innan det är klart - lite beroende på hur välstekt du vill ha ditt bacon. Servera potatisen som tillbehör till en köttbit och gärna någon sås - annars blir det nog lite för torrt.



-Mama Skogly ♥

torsdag 27 juni 2013

Kokos- och hallonstubbe

Paulinas efterrätt till midsommarafton. Hon hade dock gjort den med jordgubbar. Gillarrrr!



Kokos- och hallonstubbe

6 äggvitor
3 dl socker
3 1/2 dl riven kokos
4 msk potatismjöl

Fyllning
4 dl vispgrädde
250 g hallon (färska eller frysta)

Så här gör du- texten är avsedd för 10 bitar.
1.Sätt ugnen på 175ºC.
2.Ta fram ev frysta hallon.
3.Rosta 2 1/2 dl av kokosen i en stekpanna under omrörning. Ta från värmen.
4.Vispa äggvitorna med 1 dl av sockret till en maräng. När marängen är fast och glansig så häll i resten av sockret och vispa ytterligare 2 minuter.
5.Blanda rostad kokos och potatismjöl. Vänd ner blandningen i marängen.
6.Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.
7.Spritsa smeten i långa strängar tätt bredvid varandra. Spritsa så att strängarna går parallellt längs med plåtens långsida. Eller bred ut smeten till en rektangel, ca 30 x 40 cm.
8.Strö över resten av kokosen.
9.Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Marängen ska inte bli för torr.
10.Ta ut plåten och vänd över bottnen på ett nytt bakplåtspapper. Dra av papperet från bottnen och låt den svalna. Om bottnen känns fuktig kan du grädda den ytterligare 5 minuter liggande upp och ner.
11.Fyllning: Vispa grädden fast. Bred ut grädden över marängbottnen. Sprid ut hallonen.
12.Rulla till en fast rulle med hjälp av papperet. Se till att skarven hamnar nedåt så håller rullen ihop.
13.Ställ i kylen fram till servering. Servera som hel stubbe eller som bakelser.

(recept från ICA)



-Mama Skogly ♥

Avokado- & kikärtssallad med gräslöksdressing

Kajsa gjorde den här till grillbuffén. Mums! Sen hade hon ju lagt upp den fantastiskt vackert också!



Avokado- & kikärtssallad med gräslöksdressing

4 personer

Tid: 20 minuter

2 ägg
250 g färsk spenat, strimlad
2 burkar kikärter (à 400 g), sköljda
2 mogna avokado (skivor)
2 tsk paprikapulver

Dressing:
1 citron (saften)
2 msk kesella eller matlagningsyoghurt
3 msk mjölk
gräslök, färsk finhackad
havssalt, svartpeppar

Koka äggen i 8 minuter (hårdkokta). Kyl ned, skala och skär varje i fyra delar. Vispa dressingen slät i en skål. Lägg spenat, kik-ärter, avokado och äggklyftor i en vacker skål. Strö över paprikapulver och ringla över dressingen. Servera med bröd.



-Mama Skogly ♥

onsdag 26 juni 2013

Cous coussallad med pesto, fetaost och spenat

Ett mumsigt tillbehör till grillat kött eller grillad fisk. Jag gjorde peston med solrosfrön istället för pinjenötter.



Cous coussallad med pesto, fetaost och spenat

4 portioner

3 dl couscous
1 laddning hemmagjord pesto
1 msk limesaft
1 rödlök
1 påse färsk spenat
100g fetaost
salt
peppar

Blanda ihop när couscousen svalnat.



-Mama Skogly ♥

Biffwrap

Det här blev verkligen succé. Snabblagat och supergott. Vi marinerade köttet i soja, olja och allroundkrydda innan, sen grillade vi köttet och även bröden. Min man tyckte att vi skulle äta det här fler gånger. Så det ska vi. Kanske redan ikväll...

Här kommer originalreceptet.



Biffwrap


4 port

400 g ryggbiff
1 huvud romansallad
1 burk grillad paprika
1 rödlök
100 g ärtskott
salt och peppar
smör till stekning
4 tortillabröd

Parmesankräm:
2 dl creme fracihe
2 dl riven parmesan
salt och peppar

Blanda creme fracihen med den rivna osten. Smaka av med salt och peppar.

Stek köttet ett par minuter på varje sida. Salta och peppra.

Skär salladen i strimlor. Strimla paprikan och löken. Blanda med ärtskotten.

Skär biffen på tvären i skivor.

Värm bröden i torr stekpanna och lägg upp på tallrik. På med salladen, köttet och toppa med såsen. Rulla ihop och servera.

(recept från Mitt kök)

-Mama Skogly ♥

tisdag 25 juni 2013

Cheesecake med vit chokladglass och jordgubbssirap

En av midsommaraftonens efterrätter, made by Anette Hood. Somrigt, precis som det ska vara på midsommarafton.



Cheesecake med vit chokladglass och jordgubbssirap

10 personer

Botten:
200 g digestivekex med choklad
50 g smör

Fyllning:
200 g vit choklad
2 ägg
400 g cream cheese
3 dl grädde

Jordgubbssirap:
300 g jordgubbar
2 dl socker

Garnering:
1 liter jordgubbar

Klä en avlång form som rymmer en liter, med plastfilm. Krossa kexen och smält smöret. Blanda och fördela i botten på formen.
Smält chokladen i vattenbad. Ta från värmen och rör ner äggulor. Häll i matberedare och tillsätt färskost. Mixa till slät kräm.
Vispa äggvitor och grädde styva var för sig.
Vänd ner grädden, sedan äggvitan i färskostkrämen. Häll i formen och ställ i frysen minst fem timmar.
Skölj och rensa jordgubbarna till sirapen. Lägg i kastrull med sockret och låt smälta på svag värme. Sjud utan lock i 15 minuter tills det kokat ihop till en sirapsliknande konsistens.
Tag glassen ur formen och ta bort plastfilmen. Skär i skivor och lägg upp på fat. Skölj och rensa jorbgubbarna till garnering. Placera.

(Recept från Elle Mat & vin)



-Mama Skogly ♥

Matig lunchmacka

Från senaste Mersmak, ett perfekt picknicktips! Salt, gott och krispigt!



Matig lunchmacka

4 portioner
8 skivor bröd, gärna surdeg
4 msk majonnäs (helst Hellman´s
4 vändstekta ägg (krydda med allroundkrydda)
100 g skivad falukorv
8 salladsblad
1 skivad bifftomat
0,5 skivad gurka

Bred majonnäs på brödskivorna.
Lägg ihop bröden två och två med stekt ägg, korv (ev stekt), sallad, tomat och gurka emellan.
Packa in mackorna i smörpapper och skär med tandad kniv på mitten.

-Mama Skogly ♥

måndag 24 juni 2013

Nachos med räksalsa

Favorit i repris. Det här receptet har jag fått av min vän Kikki och det är magiskt gott. Prova. Lova det!


Nachos med räksalsa

2 hackade tomater
3 avocado
citron
rödlök
1/2 röd chili
1 burk räkor
1 dl ketchup
koriander
salt och peppar

Blanda och servera med nachochips!

-Mama Skogly ♥

Havreformar med Center

Min svägerska Ida är gästkock idag. Hon svängde förbi och jag fick provsmaka dessa. Yum!



Havreformar med Center

ca 10 stora formar

3 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl socker
150 g smält smör
10 center

Blanda smeten och klicka i formar. Lägg en center i varje. 175 grader på ugnen, 10-15 minuter.

-Mama Skogly ♥

Kräftstjärtsrullar

En jättegod och snabblagad rätt som passar utmärkt till fredagsmyset. Receptet har jag fått av mina grannar, Hasslows.



Kräftstjärtsrullar

1 förpackning tortillas whole wheat
1 naturell keso
1 keso paprika
4 msk hummerfond
1 kruka
hackad dill
2 burkar kräftstjärtar
1 chunky salsa
1 påse riven västerbottensost

Tortillia whole wheat, Blanda: 1 keso naturell och en keso paprika, 4 msk hummerfond, 1 kruka hackad dill, 2 burkar kräftstjärtar (avrunna utan spad). Fördela fyllningen i tortillian och rulla ihop. På med chunky salsa och toppa med västerbottensost. In i ugnen 225 grader i 12-14 min. Servera med sallad (dressing :olivolja, balsamvinäger och italiensk salladskrydda) + ett gott rött vin därtill!

-Mama Skogly ♥

söndag 23 juni 2013

Minipajer med roquefort

Här kommer den goda förrätten som Kajsa bjöd på.



Minipajer med roquefort

Ingredienser

Pajdeg:

2,5 dl vetemjöl
75 g smör
0,75 dl kesella

Fyllning:

3 st ägg
3 dl mjölk
1,5 dl riven ost
100 g grönmögelost
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar

Tillagning
1 Hacka smöret och blanda med mjölet till en gryning massa. Tillsätt kesella och blanda snabbt till en deg.

2 Tryck ut degen i 16–18 små aluminium formar. Ställ formarna i kylen och låt dem vila i ca 30 minuter.

3 Vispa ihop ägg och mjölk. Tillsätt salt och peppar. Rör ner den rivna osten.

4 Smula mögelosten och fördela den i aluminiumformarna. Häll över äggstanningen.

5 Grädda på 225 grader i cirka 15 minuter.

(Ett recept från Allt om mat)

-Mama Skogly ♥

Rabarberdrink

Fick ett recept av en facebookvän, Emma. En sommardrinkbas på rabarber som vid tillfälle ska blandas ut med Sprite och inmundigas. Min kollega Eva fick en liten flaska som jag döpte till "Tandläkarstänkare" eftersom hon skulle lida i två timmar. Det här blev midsommaraftonens fördrink.



Rabarberdrink

1 liter rabarber
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 cl grenadin
röd karamellfärg
1 liter vodka

Koka 1 liter rabarber och 1,5 dl socker! Låt svalna, mixa. Blanda i 1 tsk vaniljsocker, 3cl grenadin och röd karamellfärg! Rött ska det bil!! Spill på 1 liter sprit. Häll upp på flaska! Klart! När gästerna kommer eller suget av en drink faller på blanda så stark man vill ha, fyll upp glaset med fruktsoda/sprite/sockerdricka. Sugrör och is! Skål!



-Mama Skogly ♥

lördag 22 juni 2013

Midsommar 2013 i bilder

Vi firade i sedvanlig ordning midsommar i Varuträsk hos Kajsa och Robert. Fantastiskt trevligt i underbar miljö. Paulina och Umberto var också med. Najs! Vi saknade dock the Lundmarks som är i Frankrike.

Först hade vi Mästarnas midsommar, en hård kamp mellan barn och vuxna. Max tog hem segern... Sen åt vi en god paj till förrätt, fixade och donade med maten som var grillbuffé. Det blev en tipsrunda, kaffe och efterrätter. Nu har jag en ziljarrd recept på lut åt er.

Hoppas ni också hade en fin midsommar.

Jag har tyvärr inte hunnit läsa era kommentarer, så det får vänta till imorgon. För ikväll kommer bästa Cicci på besök! Ha en god kväll, kamrater!







































-Mama Skogly ♥

Mintchokladkaka med polkaströssel

Vi befinner oss just nu i Varuträsk där vi firat midsommar. Regnet öser ner... Bilder kommer senare.

Här kommer Emmas bidrag till tårtfrossan. Den här var smaskelismaskens!


Mintchokladkaka med polkaströssel

10 bitar

200 g rumsvarmt smör
4 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g mörk choklad med mintcrisp
100 g krossade Mariennekarameller
1 msk smör
2 msk ströbröd

Glasyr:
100 g mörk choklad med mintcrisp

Garnering:
1 dl grovt krossade polkagrisar

Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Vispa i äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Smält chokladen i vattenbad.
Vispa ner den smälta chokladen och de torra ingredienserna i smörsmeten. Vispa inte mer än nödvändigt. Vänd ner de krossade karamellerna. Smörj och bröa en rund kakform med löstagbar kant, cirka 20 centimeter i diameter. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 40-45 minuter.
Smält chokladen till glasyren i vattenbad och ringla över kakan. Strö över krossade polkagrisar.

-Mama Skogly ♥

torsdag 20 juni 2013

Knäckig kladdkaka

Mitt bidrag till årets tårtfrossa på Bulleribock. Receptet är från Arla och vann Kladdkakeracet 2012. Jag hade inne den 25 minuter. Den var riktigt god. Kanske inte vinnareavkladdkakeracetgod, men god.

Glad midsommar!


Knäckig kladdkaka

Chokladsmet:
50 g Svenskt Smör från Arla
1 st ägg
1 1⁄2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 msk kakao
1 dl vetemjöl
1⁄2 dl sirap

Knäcksmet:
100 g Svenskt Smör från Arla
1 dl strösocker
1⁄2 dl sirap
1⁄2 dl Arla® vispgrädde
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1⁄2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Sätt på ugnen på 175°. Smält smöret som ska användas till chokladsmeten i en kastrull. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda ner övriga ingredienserna till chokladsmeten. Häll smeten i formen. Smält smöret till knäcksmeten i en kastrull och rör ner övriga ingredienser.

Bred knäcksmeten ovanpå chokladsmeten. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 25-35 min. Låt svalna.

Servera vispad grädde eller vaniljglass till.


-Mama Skogly ♥

Årets tårtfrossa

Varje sommaravslutning på Bulleribock, vårt föräldrakooperativ, går en tårtfrossa av stapeln. Konceptet är enkelt. Picknick, barnen sjunger, alla familjer har med en tårta, den dukas upp på ett bord, man får äta ur alla. Love och jag delade tallrik, vill jag tillägga.






-Mama Skogly ♥

onsdag 19 juni 2013

Grillad röding med löjromspotatis

Vi var ju på tårtfrossa igår, men vi var bortbjudna till grannen direkt efter så jag har inte hunnit redigera bilderna. Men det kommer.

Anette, du skulle ha varit här! En himla god middag. Vi hade sikrom och färskpotatis istället och det blev superduper.


Grillad röding med löjromspotatis

4 st röding- eller öringfiléer, à 150 g, med skinnet kvar
sweet chili
persillade
citron
flingsalt
nymald vitpeppar

Potatis:

800 g mandelpotatis
2 dl crème fraiche
1 dl vispgrädde
2 tsk dijonsenap
100 g löjrom
1 dl gräslök, hackad
1 dl dill, hackad
flingsalt
nymald vitpeppar

1 Potatisen: Koka potatisen i lättsaltat vatten. Låt den ånga av och dela i
mindre bitar.
2 Koka upp crème fraiche, grädde och senap. Vänd ner löjrom, örter och potatis
vid servering. Smaka av med salt och peppar.
3 Krydda fisken inuti med persillade, citron, sweet chili, salt och peppar. Grilla tills den är klar.

(Recept från Allt om mat)

-Mama Skogly ♥