lördag 31 augusti 2013

Matfesten 2013 del 1

Cicci & jag hade vårt sedvanliga födelsedagsfirande med räkbakelse och film. Sen promenixade vi till Matfesten. Cicci tog en kantarelltoast. Love och jag testade en Rödluvan-slice. Det var en pizza med rödbetor, chevré och valnötter. Den var riktigt mumsig. Sen tog Love en halv portion thaimat och jag tog en oxfilérulle. Så rullade vi hem igen.











-Mama Skogly ♥

fredag 30 augusti 2013

Nachos med bönröra, guacamole, salsa och fetaost

Det här blev supernajs, måste jag säga. Har man en matberedare så går det geschwindt att göra bönröran. Den var även god på crostini eller bara att bre på nachos.



Nachos med bönröra, guacamole, salsa och fetaost

nachos
bönröra
guacamole
salsa
fetaost

Gör rörorna. Bred bönröran på nachosarna, på med guacamole, salsa och toppa med en bit fetaost.

Bönröran:

1 burk black eyed peas
1 vitlöksklyfta
en näve persilja
lite citronsaft
1 dl riven västerbottensost
salt och peppar
en skvätt rapsolja

Riv vitlöken och i med det i mixern. Skölj bönorna och tjoff, i med det. Kicka i allt utom oljan. Mixa. Tillsätt oljan försiktigt till önskade konsistens.

Guacamole:

2 avokado
en klick creme fracihe
en dutt sweet chili
1 vitlöksklyfta
citronsaft
salt och peppar

Mosa ihop och ställ kallt...



-Mama Skogly ♥

torsdag 29 augusti 2013

Superenkla äppelkakan

Har kommit hem från klassresan till Byske. Min klass vann ju en stugövernattning där och vi fick värsta lyxstugorna närmast stranden, Vi har haft trevligt med bus, bad, kramringar och grillning i mörkret. Axeln verkar för första dagen ha börjat bli bättre. HALLELUJA!

Testade ett recept från senaste Mersmak som blev gott. Vi hade grädde till men jag hade nog föredragit en kula gammeldags vaniljglass.



Superenkla äppelkakan

8 bitar

100 g smör
5 skalade äpplen
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
3 ägg

Till servering:
lättvispad grädde, glass eller vaniljsås

Smält smör i en kastrull och dra kastrullen åt sidan.
Skär äpplena i tunna klyftor. Lägg dem i en liten ugnssäker form. Strö på kanel.
Rör ner sockret i smörkastrullen. Blanda mjöl och bakpulver och rör i det och ägget.
Ringla smeten över äpplena. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 35 min.

(Recept från Coop)





-Mama Skogly ♥

tisdag 27 augusti 2013

Falsk paj med potatis, sikrom, rödlök & citronkräm

Axeln är om möjligt ännu sämre. Nu har jag börjat leta diagnoser på nätet också, och då är det illa. Jag är en sån här som inte går till doktorn om jag inte är döende, men är det så här på måndag så har jag inget val. Antingen är det kalkaxel, cancer eller lepra...

I afton drar vi med klassen till Byske så bloggandet får vänta till imorgon afton. Ha det gott, kamrater!

Den här lille rackaren blev väldigt god. Och den var enkel att göra.



Falsk paj med potatis, sikrom, rödlök & citronkräm

Smulor:
50 g smör
2 dl vetemjöl
1 msk grädde

Fyllning:
6 kokta färskpotatisar delade
2 dl crème fraiche
1 citron, skalet av
100 g sikrom
1 dl finskuren rödlök
1 kruka dill

1.Blanda samman smör, mjöl och grädde till en smulig massa.
2.Fördela massan på bakplåtspapper och baka av i ugn 200 grader till gyllene smulor tag ut och låt svalna.
3.Vispa crème fraiche med citronskal till en fast och fluffig kräm.
4.Fördela sedan potatis, lök, citronkräm och sikrom i fina formar. Toppa med smulor.
5.Garnera med dill.
(ett recept från Mitt kök)



-Mama Skogly ♥

måndag 26 augusti 2013

Bakad potatis med kycklingröra

I natt har jag fått sova. Halleluja! Jag vaknade upp med ont, men jag fick i alla fall sova. Livet blir lite enklare att leva då... Ikväll ska vi packa inför klassresan till Byske med klassen imorgon. Vi vann nämligen en övernattning i strandstugorna där.

En bakad potatis med god röra är ju aldrig fel...



Bakad potatis med kycklingröra

1 port

1 bakpotatis

Röran:
1 dl creme fraiche
1 msk mango chutney
curry
0,25 liten rödlök
1 kycklingklubba, grillad
italiensk salladskrydda
salt och peppar
0,25 äpple

Pricka potatisen och salta den runtom. In i ugnen på 225 grader i ca 1 timme, tills potatisen är mjuk. Blanda ihop ingredienserna till röran och servera till potatisen.

-Mama Skogly ♥

söndag 25 augusti 2013

Kantarellrisotto med halloumi

Jag har gått och fått en muskelinflammation i axeln och har MEGAONT. Har stora problem med sömnen eftersom det värker hela tiden och det inte går att hitta någon sovställning. Tror jag sovit cirkus 3 timmar inatt. :( Men nog om detta. Ha en vecka, kamrater!

Jag älskar risotto. Det är bara sååå gott. Den här blev både krämig och salt.



Kantarellrisotto med halloumi

4 port
300 g ansade kantareller
1 msk smör
2 rödlökar
4 dl avorioris
1 msk olivolja
9 dl vatten
1 dl torrt vitt vin
2 grönsaksbuljongtärningar
1 halloumiost
2 dl riven parmesan
svartpeppar

Fräs svampen i smör och lägg åt sidan. Hacka löken och fräs i samma fett på svag värme tills den mjuknar. Lägg åt sidan.Fräs riset i olivolja. Koka upp vatten och vin med buljongtärningarna. Låt puttra hela tiden. Häll 1-2 dl av buljongen i riset och sjud på svag värme under långsam omrörning tills riset absorberat vätskan. I med mer vätska decilitervis och upprepa. Rör hela tiden. Smaka av när buljongen börjar ta slut. Riset ska vara mjukt och krämigt med en aningen fast kärna. Annars får mer sjudande vatten tillsättas. Stek skivad halloumi i smör på hög värme med svamp, lök och parmesan blandas ner i risotton. Servera på dirren.
(recept från Mitt kök)



-Mama Skogly ♥

lördag 24 augusti 2013

Bakad purjolök med stuvade kräftstjärtar och västerbottensost

Bjöd Anette på den här till förrätt. Yummy for my tummy! Löken bara smälter i munnen.



Bakad purjolök med stuvade kräftstjärtar och västerbottensost

4 port
2 stora purjolökar
150 g kräftstjärtar
1 dl grädde
3 dl mjölk
1 msk vetemjöl
25 g smör
1 kruka dill
100 g västerbottensost
salt
olja

Gnid in purjon med salt och olja, baka i ugnen på 225 grader tills den blivit mjuk (ca 40 min). Ta ut och dela på längden.
Fräs smör och mjöl utan att ge färg, i med mjölk och grädde under vispning. Låt koka 5 minuter.
Smaka av stuvningen med salt och 1 kruka finhackad dill. Vänd till sist ner kräftstjärtarna.
Placera stuvningen på snittytan av löken och toppa med osten.
(Recept från Mitt kök)



-Mama Skogly ♥

Brietårta med hjortronsylt

En förrätt helt överens med mina smaklökar. Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm.



Brietårta med hjortronsylt

1 brietårta
olja eller smör
hjortronsylt
gott bröd

Stek osten på bägge sidor, försiktigt på bägge sidor, tills den blivit mjuk. Servera direkt med hjortronsylt och ett gott bröd. Himmelriket är nära!





-Mama Skogly ♥

fredag 23 augusti 2013

Rårakor med romsås

Lördag, baby! Maken jobbar på en mässa hela dagen och jag ska förbereda för plankstek. Det hör hösten till.

Till det här serverade vi även räkor, en god ost och suovasrökt lax och på sidan om åt vi brietårta med hjortronsylt. Mums!



Rårakor med romsås

4 port

1 kg potatis
lite gul lök
1 tsk salt
3 msk smör

Skala och riv potatisen och löken grovt. Blanda med salt. Klicka ut smeten i smör i en stekpanna till tre tunna rårakor åt gången. Stek på medelvärme ca 2 min på varje sida. Servera med såsen.

Romsås

1 burk creme fracihe
1 burk sikrom
0,5 finhackad rödlök
citronsaft
salt och peppar

Blanda ihop ingredienserna och servera till rårakorna.



-Mama Skogly ♥

torsdag 22 augusti 2013

Avokado- och laxklyftor med wasabi- och romkräm

Fredag idag och ledig. Nja, ledig och ledig... Tvättmaskinen rullar och kläder sorteras. Ska försöka hinna se Broadchurch på tv4 play mellan varven. Ikväll ska vi grilla och vara lediga. Grillsäsongen är långt ifrån över. Happy Friday, kamrater!

Jaha. Det här blev ju inte dåligt, om jag säger så. Myntan till blev pricken över i.



Avokado- och laxklyftor med wasabi- och romkräm

1 st
0,5 avokado
wasabi
1 msk philadelphiaost
1 msk stenbitsrom
rökt eller gravad lax
mynta

Blanda wasabi med rom och philadelphiaost. Skär laxen i tunna skivor och bred på wasabiröran. Skär avokadon i 4 klyftor. Linda laxen runtom och toppa med mynta. Servera med japans soja och ät med pinnar.





-Mama Skogly ♥

onsdag 21 augusti 2013

Godaste kantarelltoasten

Njuter av höstguld. Har man lyckan att ramla över dessa guldklimpar i skogen, kan man få sig en underbart god kantarelltoast för en spottstyver.



Godaste kantarelltoasten

1 st

ca 180 g kantareller
smör
salt och peppar
0,5 dl grädde
persilja
15 g västerbottensost
rostat bröd

Stek svampen i smör, smaka av med salt och peppar. Häll på grädden och låt puttra in. Klipp över persilja. Dra pannan från plattan och strö över lite riven ost. Rosta brödet och lägg på stuvningen. Servera på dirren och njuuut!



-Mama Skogly ♥

tisdag 20 augusti 2013

Squashknyten med pesto och brie

Eva skrev om dessa på facebook så jag var bara tvungen att testa. Dra mig baklänges så gott! Nästa gång ni ska grilla så bara måste ni prova det här. Lova!



Squashknyten med pesto och brie

ca 4-6 port
1 stor squash
1 sats pesto
brieost
(citronpeppar)

Skär squashen på längden i tunna skivor. Grilla som hastigast på bägge sidor. Lägg två skivor i ett kors på ett folieark. På med en klick pesto och en bit brieost, ev även citronpeppar. Vik ihop korset så det bli en boll och vik ihop foliet runt. Grilla på glöd tills osten smält och squashen blivit mjuk.



-Mama Skogly ♥

måndag 19 augusti 2013

Krämig potatissallad med riven ost

Idag är det första skoldagen på läsåret. Det ska sjungas sång, delas ut scheman, förberedas för klassens dag och har vi tur så kommer glassbilen. Idag börjar vår Alfred årskurs 1. Daniel ska följa honom. Vi taggade upp igår med lyxmilkshakes och ett kvällsdopp. Egentligen brukar vi fira med glass efter första skoldagen, men Max ska på kalas ikväll, så det passade inte. Tur man är flexibel...

Ha en god tisdag (som känns som måndag), kamrater!

Den här svängde Anette ihop efter en surströmmingskiva där det blev lite rester. Riktigt god blev den. Den ska vi göra fler gånger. Gott till grillat eller på buffén.



Krämig potatissallad med riven ost

kokt potatis
creme fracihe
lök
dill
riven ost
italiensk salladskrydda
tomat
olivolja
salt
svart- och vitpeppar

Blanda creme fracihen med riven ost, dill, hackad lök, salladskrydda, olja, salt och peppar. Skär tomaten i mindre bitar. Skär potatisen i bitar. Vänd ner potatisen och tomaten.

-Mama Skogly ♥

Renskavsgryta med potatis

Är ledig idag för det är stängdag på fritids och förskola. Fick en trevlig present av mina grannar Carin och Olof som kommit hem från Skåne. GLAD!!! (se nedan vad det var.)

En riktigt mumsig gryta som var enkel att göra. Har inga mått så man får laborera sig fram i djungeln.



Renskavsgryta med potatis


renskav
smör
salt och peppar
grädde
svartvinbärsgelé
köttbuljongtärning
lökpulver
soja

Stek renskaven i smör och på med salt och peppar. Slå grädde över. I med en klick gelé, buljong, pudra lökpulver över och i med lite soja. Låt koka ihop och red eventuellt. Servera med kokt potatis och ev. gelé och sallad.



-Mama Skogly ♥

söndag 18 augusti 2013

Vindruvor med ädelost & valnötter

Kajsa hade gjort dessa som Kikkis gäster bjöds på när de kom. Receptet är från Systrarna Eisenmans mingelmat.



Vindruvor med ädelost & valnötter

ca 48 st

2 dl finhackade valnötter
150 g ädelost
100 g philadelphiaost
24 vindruvor utan kärnor

Värm ugnen till 175 grader. Rosta nötterna i ugnen i ca 8 minuter eller tills de börjar bli gyllenbruna. Rör om efter halva tiden.
Rör ädelost och philadelphiaost till slät kräm. Låt stelna i kylen i ca 30 minuter.
Lägg ca 1 msk ostkräm i handflatan och rulla in en vindruva så den blir helt täckt. Gör så med alla vindruvor.
Lägg druvorna på ett fat och låt stå i kylen ca 30 minuter.
Rulla druvorna i valnötterna och låt stelna ytterligare 30 minuter. Skär dem i halvor med vass kniv. Servera direkt.

(Druvor täckta med ost kan stå flera timmar i kylen. Vänta med valnötterna till 30 minuter före servering, annars blir de fuktmjuka.)

-Mama Skogly ♥

lördag 17 augusti 2013

Mozzarellasallad med jordgubbar och basilika

Jag har några stackars jordgubbar kvar i jordgubbslandet, så den här mumsiga salladen fick det bli av dem. Jag tycker den blir godast om osten är rumstempererad.



Mozzarellasallad med jordgubbar och basilika

6 portioner
1 liter halverade jordgubbar
250 g mozzarella,i bitar
0,5 dl färsk basilika, plockade blad

Garnering:
0,5 dl olivolja
1 tsk flingsalt
0,5 tsk grovmalen svartpeppar

Fördela jordgubbar, mozzarella och basilika på ett stort fat. Ringla olivoljan över salladen, strö på salt och peppar.

(Recept från Coop)





-Mama Skogly ♥

Sorbetdrink

Idag bjuder jag på en god drink.



Sorbetdrink

1 st

1 sked citronsorbet
asti mousserande vin
3 hallon

Lägg tre hallon i glaset. Häll upp lite asti, klicka i en sked citronsorbet.



-Mama Skogly ♥

torsdag 15 augusti 2013

Romröra till salta kex

Här kommer en gammal klassiker. Supergott som tilltugg eller som tillbehör på kräftskivan.



Romröra till salta kex


1 dl creme fraiche
1 dl philadelphiaost
1 burk röd rom
1/2 stor rödlök
salt och peppar

Hacka löken fint och blanda ihop ingredienserna. Servera med salta kex.





-Mama Skogly ♥

onsdag 14 augusti 2013

Rabarberkompott med vit chokladmousse

Anette hade med sig dessa till Obbola när vi var där med husvagnarna. Jag tror att det var hennes kompis Mia som gjort dem. De var MUMS! Ett bra recept när det är flera som ska äta. Nu blev fotot knallen schwartz, kolsvart för er som inte kan tyska ;), men det var mörkt, vi var i Obbola. Ja, ni hajar... Har ni rabarber kvar i trädgården, så skynda er och gör dessa!

Jag vill även passa på att hälsa några nya läsare välkomna!

Ha en god torsdag, kamrater!



Rabarberkompott med vit chokladmousse

10 port

1 kg rabarber
2 1/2 dl socker
2 apelsiner
1 tsk malen kanel
1 msk maizenamjöl
1 gelatinblad
200 g vit choklad
100 g vit choklad till servering
5 dl vispgrädde

1.Skala rabarbern. Skär i 5 cm stora bitar.
2.Lägg rabarbern en kastrull tillsammans med socker, pressad apelsinjuice och kanel.
3.Koka försiktigt i 8-10 minuter. Red av lagen med maizena utrört i lite vatten. Låt svalna.
4.Lägg gelatinbladet i kallt vatten några minuter. Hacka choklad.
5.Koka upp 1/5 av grädden i en kastrull. Dra kastrullen från värmen och rör i den hackade chokladen (lämna lite choklad till garnering).
6.Tillsätt gelatinbladet och rör tills det löst upp sig helt. Låt svalna.
7.Vispa resten av grädden. Vänd försiktigt ner chokladblandningen.
8.Fördela kompotten i portionsglas eller skålar. Fyll upp med mousse och toppa med hackad vit choklad.

-Mama Skogly ♥

tisdag 13 augusti 2013

Gyllene gazpacho med melon & lime

Idag bjuder jag på ett efterlängtat recept. Det är nämligen så att Kajsa hade gjort denna till Kikkis fest och den blev väldarnsch uppskattad. Som tur är delar Kajsa med sig av det goda. Receptet är ur Systrarna Eisenmans mingelmat. Vill man ha den vegetarisk, byter man ut hönsbuljongen mot grönsaksbuljong.



Gyllene gazpacho med melon & lime

antal ca 15 glas

tid ca 25 minuter + 1 timme i kylskåpet

200 g gula tomater, skållade och urkärnade
2 msk finhackad rödlök
1 vitlöksklyfta, pressad
½ gul paprika, urkärnad
¼ honungsmelon, skuren i tärningar
½ röd chili, urkärnad och finhackad
½ dl tärnad gurka
1–2 lime, färskpressad saft
1 msk finhackad koriander
ca 4 dl kall hönsbuljong
salt och peppar

Kör tomater, rödlök, vitlök, paprika, melon och chili i matberedare eller med stavmixer. Tillsätt gurka, lime, koriander och buljong. Smaka av med salt och peppar.
Ställ gazpachon kallt tills den ska serveras, i minst 1 timme. Fördela i kylda snapsglas. Servera direkt.





-Mama Skogly ♥

måndag 12 augusti 2013

Räk- och romgratinerad lax med dillpotatis och örtsås

Så var semestern slut och idag är det första arbetsdagen på läsåret. Trodde aldrig jag skulle säga det, men det ska bli ganska skönt att komma in i rutiner och vardagslunk igen. Det har dock säkert gått över till i eftermiddag...

Det här låter säkert oerhört avancerat, men det är det inte. Vill man ha den low carb kan man servera den med kokt blomkål istället för potatis.



Räk- och romgratinerad lax med dillpotatis och örtsås

4 port

4 laxfiléer
500 g räkor med skal (spara några till garnering)
100 g färskost
80 g röd rom

Örtsås:
0,5 kruka basilika
2 vitlöksklyftor
2 dl creme fracihe
1 tsk flytande honung

1 kg färskpotatis
3 msk finhackad dill
rivet skal av 0,5 citron

Garnering:
räkor
dill

Salta och peppra laxen, lägg i ugnsfast form. Skär ett snitt i mitten av filéerna. Skala räkorna och spara hälften till garnering. Blanda osten med hackade räkor och rommen. Lägg i skåran. Tillaga i ugnen på 225 grader i ca 20-25 minuter.

Koka potatisen i saltat vatten och med hackad dill tills potatisen är klar.

Gör såsen genom att hacka basilika och blanda ihop med resten av ingredienserna.

Lägg upp fisken på tallrik, på med räkor och dill, servera tillsammans med potatisen och såsen, gärna en liten sallad också.



-Mama Skogly ♥

söndag 11 augusti 2013

Club sandwich med caesardressing

Nej, jag har inte glömt bort er. Jag har varit ute med husvagnen där uppkopplingen var för risig för att kunna blogga. Men nu är jag tillbaka! Idag är det min sista semesterdag, imorgon börjar kneget igen...

Gjorde en club sandwich av dresingen jag hade över förra veckan. Mumsigt!



Club sandwich med caesardressing

1 st

2 franskbröd
caesardressing
sallad
tomat
bacon
grillad kyckling
ost

Stek bacon. Rosta bröden. På med dressing och resten av ingredienserna. Toppa med bröd och ta en mumsig tugga.



-Mama Skogly ♥

fredag 9 augusti 2013

Bilder från Kikkis 40-årsfest

Kikki fyllde år igår och vi firade henne med ett garden party. Det var underhållning, tipspromenad, mingel och sagolik mat. Har snott åt mig några recept också. Det bjöds på diverse snittar, melongazpacho, varmrökt lax, gravad älg, potatissallad med mera. Mums! Tack alla inblandade för en trevlig kväll!

























Födelsedagsbarnet och hennes man:









-Mama Skogly ♥