söndag 6 april 2014

Hemmagjord dajm

Finns det någon där ute som är lika trött som jag idag? Det kommer att krävas några koppar kaffe för att dra igång den här motorn, kan jag säga. Kopp ett-check!
Vi drar igång veckan med nåt sött. Så illa är det. :) Ha en god måndag, kamrater!

Hemmagjord dajm kan ju inte bli fel, liksom. Passade på att baka lite glutenfritt eftersom sandwichglassarna försvann fort. Se till att använda en STOR kastrull eftersom det bubblar upp som tusan. :)



Hemmagjord dajm

2 1⁄2 dl ljus sirap
2 1⁄2 dl strösocker
2 1⁄2 dl vispgrädde
200 g ljus choklad

Blanda sirap, socker och grädde i en kastrull. Rör om och koka upp. Koka smeten till 130° eller tills smeten håller kulprovet. Klä en form, ca 20×20 cm, med bakplåtspapper. Bred ut smeten i formen. Låt stelna i rumstemperatur. Smält chokladen i en skål i mikro eller över vattenbad. Bred ut chokladen över kolasmeten. Låt stelna i rumstemperatur. Skär eller bryt dajmen i lagom stora rutor när chokladen stelnat helt Förvaras svalt.

Kulprov! Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Den ska vara fast till hård.
(recept från Arla)



-Mama Skogly ♥

4 kommentarer:

  1. Mums, oj så god denna vekar!
    God morgon, må det finnas gott om kaffe i din
    väg denna morgon!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det. Det har blivit några koppar. ;) Tyvärr har just spisen lagt av... :/ Mindre bra.

      Radera