tisdag 12 augusti 2014

Timjandoftande tomatpaj

Den här pajen är supermumsig! Vi gjorde dubbelt recept till långpanna. Den här är supergod med chevrèkräm till.



Timjandoftande tomatpaj

Pajdeg

2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
150 g kylskåpskallt smör eller margarin
2 msk iskallt vatten

Sås

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olja
6 tomater eller krossade tomater (6 tomater motsvarar 1 burk krossade tomater à 400 g)
1 dl grovhackad basilika (1 dl motsvarar ca 1 kruka)
2 msk tomatpuré
salt och peppar
en nypa socker

Fyllning

1 kg färska tomater gärna med blandade färger och former
4/5 tsk salt
2 tsk torkad timjan
1 msk olivolja
några kvistar färsk timjan till dekoration

Pajdeg: Börja med degen. Hacka snabbt mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt det kalla vattnet och arbeta samman till en deg. Lägg degen att vila i minst 1 timme i kylskåp (den kan gärna ligga över natten).

Sås: Skala och finhacka lök och vitlök. Låt fräsa mjuk i olja i en stekpanna utan att ta färg.
Ta bort skalet från tomaterna (går lättast om man först doppar dem i kokande vatten tills skalet spricker). Dela tomaterna i 4 delar och lägg dem i pannan med löken.Tillsätt basilika, tomatpuré, lite salt och nymalen svartpeppar. Rör om. Låt såsen puttra på svag värme utan lock i ca 30 minuter. Smaka av. Låt svalna. Ställ kallt.
Sätt ugnen på 200°C.
Ta ut degen från kylskåpet och tryck hastigt ut den i en pajform, ca 27 cm i diameter (för 6 port).
Nagga degen med en gaffel och förgrädda ca 15 minuter - det gör inget om kanterna faller ner under gräddningen. Så här långt kan pajen förberedas.
Bre ut såsen i ett jämnt lager på pajens botten.
Fyllning: Halvera tomaterna till fyllningen och lägg dem i pajformen. Strö över timjan, salt, olja och ta gärna ett par tag med svartpepparkvarnen.
Grädda i 30-45 minuter eller tills tomaterna bubblar och fått fin färg.
Servera pajen varm eller ljummen med Chèvrekräm och en fräsch grönsallad.

-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar