måndag 31 mars 2014

Korvgratäng med bearnaisesås

Den här svänger man ihop på cirkus en halvtimme om man är någorlunda skillad i köket.



Korvgratäng med bearnaisesås

4 port ris
ca 600 g falukorv
2 påsar extra kryddig bearnaise (pulver)
50 g smör
3 dl vatten
2 dl mjölk
salt och peppar
dragon (torkad)
1 burk majs
några cocktailtomater
riven ost

Koka riset enligt anvisningar. Skär korven i bitar och fräs i smör.
Häll upp 3 dl vatten i kastrull. I med beapulvret och koka upp. I med smör och låt det smälta. I med mjölken och koka upp. Krydda med salt, peppar och extra dragon så det smakar bra.
Häll riset i ugnsform. På med avrunnen majs, korven, tomatklyftor, beasåsen och toppa med riven ost. In i ugnen på 225 grader i ca 15-20 minuter.









-Mama Skogly ♥

Piña Colada

Bloggen fyllde 4 år i lördags. Det hade jag dock glömt bort... Tur vi firade ändå. :)

Linda på colada som man inte behövde pina i sig. Sommarkänslor på topp!



Piña Colada

1 st

1 färsk ananas
1 msk Absolut 100
2 msk Malibu
ananas- och apelsinjuice
is
1 jordgubbe

Gröp ur ananasen och använd att servera i. Fyll upp med ananas- och apelsinjuice & fruktsoda Man kan med fördel också hacka ner lite av fruktköttet som man gröpte ur ananasen. I med is och dekorera med ananas och jordgubbar





-Mama Skogly ♥

söndag 30 mars 2014

Bönsallad med äpple och curry

Måndag...och jag minns inte när jag var så här trött senast. :( Ge tillbaka min timme så jag få sova en stund till!!!

Det är dags för ett vegetariskt recept igen, nämligen ett gott tillbehör.



Bönsallad med äpple och curry

1 burk vita bönor
1 dl creme fracihe
1 msk majonnäs
1 äpple
curry
salt och peppar

Blanda creme fracihe med majonnäs, curry, salt och peppar. Rör om. Skölj bönorna och i med dem. Kärna ur och skala äpplet. Skär i mindre kuber och vänd ner dem också. Låt gärna stå en stund före servering.



-Mama Skogly ♥

Riswraps

Oj, vad vi hade roligt igår, gamla gänget och jag. God mat, dryck och musik. Vi släckte lamporna under Earth hour och tände levande ljus istället. Himla najs. Det gör vi om!

Spännande och goda wraps med crunch och mycket smak.



Riswraps

rispapper

Fyllning:
räkor
riven ingefära
rödkål
jordnötter
gurka
koriander
rättika
chili
avokado+citron

Att doppa i:
japansk soja
koriander
citronsaft
sesamfrön

Skala räkorna och hacka. Riv kålen, rättikan och gurkan med mandolin. Riv ingefäran på rivjärn och på med det. Hacka ner koriander och chili. I med jordnötter.
Doppa rispapperet snabbt i vatten och lägg fyllningen i mitten. Börja med avokadon så kommer den att synas och inte hamna under skarven (som jag gjorde på den första...) Vik ihop till ett paket.
Gör dressingen och doppa dem i det.





-Mama Skogly ♥

lördag 29 mars 2014

Murkelsås till grillat

Favorit i repris. Underbart gott! Passar till grillad fisk, kyckling eller kött. Här serverades den till grillad smörfisk, grillade räkor och fetaost i foliepaket.

Nu ska jag fixa till mig för ikväll är det festligheter som gäller. Gamla ungdomsgänget ska träffas hos mig. Det blir middag och gott att dricka. Barnen är hos farmor och farfar och vi har hela huset för oss själva. Ha en god lördag, kamrater!



Murkelsås till grillat

1 msk mkt finhackad schalottenlök
1 1/2 dl mkt finhackade murklor (köp gärna på konservburk, förvällda och klara. Hacka och skölj väl!)
4 dl vispgrädde
1/2 grönsaksbuljongtärning (lite drygt)
2 tsk soja
1 klick sambal
salt & vitpeppar

Hacka murklorna fint. Fräs den hackade schalottenlöken i smöret och tillsätt murklorna. Låt fräsa några minuter. Häll på grädden och smula ner buljongtärningen. Låt såsen koka sakta under omrörning minst 15 minuter så den tar smak och får tjock konsistens. Smaka av med soja, sambal, salt & peppar. Mixa med mixerstav.
(recept från Matplatsen, men jag har gjort om det lite)



-Mama Skogly ♥

Avokado- och rostad paprikasallad

Himla gott tillbehör till grillat. Rostad paprika är bara sååå gott! Dessa paprikor var ganska små, så hittar man stora, räcker det med en av varje.



Avokado- och rostad paprikasallad

1 avokado
2 röda paprikor
1 gul paprika
1 dl tärnad fetaost

Dressing:
3 msk rapsolja
citronsaft
1 tsk fransk senap
1 tsk balsamvinäger
svartpeppar
salt

Dela paprikorna i fyra delar, bort med kärnhuset. Rosta dem i ugnen på grill i ca 15-20 minuter, tills skalet börjat svartna. Låt dem svalna. Skala sedan bort skalet och dela i mindre delar.
Blanda dressingen och dela avokadon. Skär den i mindre bitar. Dela fetaosten i kuber. Blanda samman allt och på med lite svartpeppar.



-Mama Skogly ♥

fredag 28 mars 2014

Sega chokladrutor

Inledde morgonen med lite bakning till pojkarnas förtjusning. Sega chokladrutor med grädde, hallon och blåbär.

TIPS: krossa glasstrutar i mortel och använd istället för ströbröd



Sega chokladrutor

100 g smör
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjöl
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Smöra och bröa en form 20X25 cm.
Smält smöret.
Vispa ägg och socker poröst och i med smöret.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner.
Häll i formen och grädde 35 minuter i 150 grader.
(recept från Kakburken)



-Mama Skogly ♥

torsdag 27 mars 2014

Biff med bambuskott

ÄNTLIGEN fredag! Den här veckan har inte varit nån höjdare och jag har inte blivit av med förkylningen. Det känns dock bättre idag. Idag ska jag springa en massa ärenden, bedöma uppsatser och förbereda för middagsfrämmande. Ska nog sätta penséer i helgen... Ha en god fredag, kamrater!

Här kommer en variant på kinamat utan svamp.



Biff med bambuskott

400 g biffkött , strimlat
500 g strimlade bambuskott
1 purjolök , strimlad
2 gröna paprikor , strimlade
3-4 msk kinesisk soja
2 msk potatismjöl
matolja
3 krossade vitlöksklyftor
1 dl vatten
2 msk sweet chili
salt
vitpeppar

Marinera köttet i sojan. Stek köttet i matoljan, ta upp köttet. Stek grönsakerna i ca 2 minuter. Lägg tillbaka köttet och rör om. Gör en sås av soja, potatismjöl, sweet chili och vatten. Servera med ris.
(recept från Matklubben)



-Mama Skogly ♥

onsdag 26 mars 2014

Köttfärs- och pastalåda

Här kommer ett snabblagat tips på vad man kan göra med överbliven köttfärs.



Köttfärs- och pastalåda

400 g köttfärssås
200 g (torrvikt) pasta

Ostblandning:

2 ägg
2 dl grädde
1 Creme bonjour grekisk vitlök
3 dl riven ost
peppar
salt
paprikapulver

Koka pastan och slå sedan av vattnet. Blanda köttfärssåsen och pastan i gratängform. Blanda ingredienserna till ostblandningen och slå över formen. In i ugnen på 200 grader i 20-30 minuter.





-Mama Skogly ♥

tisdag 25 mars 2014

LCHF pizzabotten med halloumi

Åt en himla god pizza i lördags. Gjorde halva med tonfisk plus cocktailkapris och andra halvan med köttfärssås. Lök, paprika pizzakrydda, fetaost och ost. Hur gott som helst! Och degen blev himla god.



LCHF pizzabotten med halloumi

1 halloumiost
1 dl riven ost
2 ägg
2 msk fiberhusk
0,5 msk pofiber
1 msk pizzakrydda

Riv osten och blanda ihop med de övriga ingredienserna. Kavla ut på plåt. Grädde i 225 grader i ca 10 minuter. Lägg på valfri fyllning och in i ugnen igen i ca 15 minuter.



-Mama Skogly ♥

Rökt lax med avokadokräm och sikrom

Den här godingen var med i senaste Elle Mat & Vin. Kan även serveras med en bit rostat bröd om man vill.



Rökt lax med avokadokräm och sikrom

4-6 port

Avokadokräm:
2 mogna avokador
1 chili, finhackad och urkärnad
3 msk finhackad koriander
1 msk dill
1 msk rödlök
0,5 citron, pressad
flingsalt
svartpeppar

200 g kallrökt lax i skivor
80 g sikrom
färsk koriander
citronklyftor
svartpeppar
creme fracihe
e. rostat bröd

Mosa avokadon och blanda ihop med resten av ingredienserna till röran. Lägg upp på fat och servera. Toppa anrättningen med nymalen svartpeppar.





-Mama Skogly ♥

måndag 24 mars 2014

Bönmos

Ett gott tillbehör som jag serverade till prinskorv, men som passar till vad som helst. Något för dig kanske, Madelein?



Bönmos

1 burk vita bönor
6 msk grädde
0,5 grönsakbuljontärning
peppar

Skölj bönorna och mosa. Värm upp i kastrull med grädden och buljongtärning. Se till att tärningen löst sig. Smaka av med svartpeppar. Servera.



-Mama Skogly ♥

Ugnsgratinerad falukorv med tacosmak

En spännande variant på ugnsgratinerad korv. Servera med t ex ris och sallad.



Ugnsgratinerad falukorv med tacosmak

6 port
800 g falukorv
1 mozzarellaboll
4 msk senap
ett gäng cocktailtomater
4 dl grädde
1 dl tacosås (jag tog dubbla)
2 msk pizzakrydda
riven ost

Skåra korven och i med senap, mozzarellaskivor. Dela tomaterna och lägg i formen, på sidan av korven. Blanda tacosås, grädde och pizzakrydda, slå över korven. 200 grader 25 minuter. Ta ut formen och strö riven ost över. Skjuts in igen i ca 10-20 minuter tills osten ser klar ut och korven är varm.
(Recept från Vad lagar du till middag ikväll)





-Mama Skogly ♥

söndag 23 mars 2014

Färdiga våfflor

Tipsar om färdiga våfflor, inhandlade på Coop för en tjuga. Ungarna kan själva rosta dem i brödrosten och så var melliset fixat!













-Mama Skogly ♥

Carbonaragratäng

Gammal klassiker i annan version. Snabblagat och uppskattat av hela familjen.



Carbonaragratäng

3 paket bacon a´125 g
4 dl grädde
3 ägg
2 vitlöksklyftor
svartpeppar
salt
200 g riven ost
400 g kokt spagge

Koka pastan och häll av. Klipp baconet i bitar. Stek och häll av fettet. Riv osten och blanda med grädde, baconet, i med riven vitlök, salt och peppar. Blanda ihop allt med spaggen och häll upp i form. In i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.





-Mama Skogly ♥

Kebabsås

Mojsade ihop en god sås till varma mackor. Mums! Funkade även till pizza. Kan tänka mig den här i en god sallad också. Gjorde mackorna av langossmeten jag bloggat om tidigare. La på skinka, pizzakrydda och ost. Skjuts in i ugnen på 225 grader i 10 minuter. Hur gott var inte det?



Kebabsås

2 dl creme fraiche
2 msk chilisås (tomatvarianten)
italiensk salladskrydda
chili flakes
kebabkrydda (Santa Marias)
pizzakrydda
paprikapulver

Rör ihop. Klart!



-Mama Skogly ♥

Snabblagad leverpastej

Hittade ett recept hos Marianns lchf, på leverpastej som man inte behöver baka i ugnen. Jag gjorde om det ganska mycket och här nedan kommer mitt recept. Supergott på Finn crisp eller hårdbröd om man vill det. Har fryst in 1/3 av laddningen.



Snabblagad leverpastej

400 gram findelad kycklinglever
1 gul lök finhackad
salt och peppar
25 gram smör till stekning
2 dl grädde
100 gram smör
1 tsk torkad timjan
0,5 dl färsk finhackad persilja
1 konservburk sardeller med kapris
1 msk whisky

Stek levern i rikligt med smör, tillsammans med hackad lök. På med salt och peppar. När levern är genomstekt, slå på 1 msk whisky. Pudra över timjan. Slå över i en matberedare. Slå på grädde, i med persilja och sardellerna. Klicka i smöret och mixa tills det är en slät smet. Slå upp i mindre formar och ställ kallt över natten, eller frys in det du vill ha till senare.





-Mama Skogly ♥

lördag 22 mars 2014

Hemmagjord sandwichglass

Max har en kompis som är glutenintollerant så nu finns dessa i frysen, som de kan mumsa på efter skolan.



Hemmagjord sandwichglass

3 ägg
1 dl socker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

2 paket gräddglass a´500 ml

Vispa äggen med socker. Sikta potatismjölet, kakaon och bakpulvret, vänd ner det i smeten. Smöra bakplåtspapper och häll smeten i en ugnsform 30X40 cm. In i ugnen på 225 grader i 5 minuter. Låt svalna. Dela kakan i två lika stora delar. Skiva glassen på längden och lägg på ena halvan. Lägg på den andra halvan som ett lock. Skär i lagom stora bitar. Förvara i frysen.





-Mama Skogly ♥