fredag 30 maj 2014

Havreflarn med chokladsmörkräm

Är hemma igen efter en himla rolig klassresa med bästa 9a. Vi har ätit gott, skrattat, badat, flyttat döda ormar, letat en spårlöst försvunnen mobiltelefon, haft vattenkrig, sett rysare, dansat, spelat brännboll och fotboll, spelat kort, sjungit dansband, hållit tal, sovit mer, sovit mindre och haft väldigt, väldigt roligt. Tack 9a för att jag fick följa med er!

Nu packar The Skoglys väskorna mot nya äventyr på en stund.

Gulp! Segkrispiga havreflarn med toppingen på kärleksmums mellan. Kan det bli fel, liksom?



Havreflarn med chokladsmörkräm

ca 16-17 dubbla

Havreflarn:
3 dl havregryn
2 dl strösocker
0,5 dl sirap
150 gram smör, smält
0,5 dl grädde
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver

Blanda ihop alla ingredienser och klicka upp ca en tesked stora klickar på bakplåtspapper, 12 stycken per bakplåt, och in i ugnen på 175 grader i ca 8-9 minuter.

Chokladsmörkräm:
75 gram smör
1,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 tsk starkt kaffe, (kan uteslutas)

Blanda ihop allt, sätt in det i kylen till flarnen har svalnat. Lägg krämen på ett flarn och sen ett flarn över.
(recept från Caroline Noresson)



-Mama Skogly ♥

tisdag 27 maj 2014

Het baconsandwich

Idag kör man på med lektioner i vanlig ordning, sen hem och packa det sista och poff iväg på klassresa med 9a. Vi åker till metropolen Stortjärn där vi ska umgås, äta gott, spela brännboll, se film mm. Ska bli riktigt snajsigt. Om jag kommer att ha nån täckning för att kunna blogga vet jag inte. Men det lär vi märka. Ha det gott, kamrater!

Det är gott med något salt en varm dag. Idag är det inte alls varmt. Det är KALLT!



Het baconsandwich

1 st

2 skivor franskbröd
Hellman´s majonnäs
4 skivor bacon
3 skivor ost
gurka
Max hot creol dressing

Rosta brödet och bred på lite majjo. Stek baconet och låt rinna av på papper. Lägg ost på brödet, på med bacon, gurka och dressing. Toppa med ett bröd.



-Mama Skogly ♥

måndag 26 maj 2014

Fresh island pastasås

Regntungt och grått idag, men det förväntas spricka upp. Idag jobbar jag på vårt föräldrakooperativ och laddar med kaffe inför allt bus.

Snabblagat som tusan och alla åt med god aptit. Bra sätt att bli av med julskinkan också.



Fresh island pastasås

400 g kokt eller rökt skinka (vi tog julskinka ur frysen)
4 dl grädde av valfri kaliber
1 påse OLW Fresh Island dipp
persilja

Till servering:
riven parmesan
valfri pasta
svartpeppar

Strimla skinkan och fräs i smör. Slå över grädde och häll över pulvret. Vispa ihop. Strö över persilja och låt puttra medans pastan kokar. Servera med valfri pasta, riven parmesan och nymalen svartpeppar.



-Mama Skogly ♥

söndag 25 maj 2014

Tikka masala

Alfred var ju sjuk i måndags och insåg att han skulle missa sin favoritlunch på skolan, nämligen Tikka masala. Så jag gjorde ett recept, men han blev inte riktigt nöjd. Det smakade ju inte som skolans. Tja, jag gav det ett försök i alla fall... Jakten efter ett godtagbart recept gå således vidare.



Tikka masala

2 kycklingfiléer
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 tsk ingefära
1 burk krossade tomater
3 msk citron
2 tsk malen koriander
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1 tsk garam massala
peppar
1,5 dl grädde
0,5 hönsbuljontärning
1 tsk socker

Skär filéerna i mindre bitar. Hacka löken och riv vitlöksklyftan. Fräs i smör. Krydda med salt och ingefära. Slå över tomatkrosset och i med citron, koriander, paprikapulver, chilipulver, svartpeppar och garam masala. Låt puttra 10 minuter. Ta upp kycklingbitarna och mixa såsen i mixer. Slå tillbaka i pannan och i med kycklingen igen. Slå över grädde och i med buljongtärning och lite socker. Låt puttra några minuter till. Servera med ris.



-Mama Skogly ♥

Digestivetårta med drottningkräm

Idag bjuder jag på Morsdagstårta. Receptet hittade jag utskrivet på jobbet, så jag ryckte åt mig ett ex. Jag gjorde den glutenfri och laktosfri, eftersom Ida också skulle kunna äta den. Riktigt god! Den här blev dock med jordgubbskräm istället, då drottningkräm inte fanns på Coop.



Digestivetårta med drottningkräm

200 g digestivekex
100 g smör

Smula sönder kexen.
Smält smöret.
Blanda ihop och sätt i botten på en form med löstagbar kant.

3 dl grädde
3 tsk vaniljsocker
1½ dl florsocker
100 g philadelphiaost

Blanda vaniljsocker och grädde.
Vispa så att grädden blir "hård".
Blanda ner florsocker och philadelphiaost.
Bred över gräddblandningen på digestivekexsmulet.

1 påse pulver drottningkräm blandas enligt receptet.
Bred över krämen på gräddblandningen.
Ställ i kylen 1 dygn.
Garnera med t ex hallon och blåbär.



-Mama Skogly ♥

lördag 24 maj 2014

Chili mayo

Grattis alla mammor på Mors dag! Jag har en cheesecake på lut i kylen som ska avsmakas efter lunch. Sen ska vi ut och äta. Idag skickar jag en särskild tanke till min mamma uppe i himlen. Jag saknar dig!

Testade en ny sås från Santa Maria för någon söndag sedan, nämligen Chili mayo. Den var helt okej. Kul med lite omväxling. Jag vet andra som ÄLSKAR den till allt.







-Mama Skogly ♥

Mango- och avokadosalsa

Det här lilla tillbehöret är lättlagat och passar utmärkt till de asiatiska grillspetten jag bloggade om tidigare.



Mango- och avokadosalsa

1/4-1/2 dl sweet chili
1 msk olja
1 dl tärnad, fryst mango
1 salladslök
1 avokado
flingsalt

Tina mangon. Blanda sweet chili med olja. I med mango, hackad salladslök och tärnad avokado. Smula över flingsalt. Ta da!



-Mama Skogly ♥

fredag 23 maj 2014

Asiatiska grillspett

Goooomorroooon!

Det var 30 grader varmt igår och gjorde ett premiärdopp i Falkträsket. Kallt som tusan! Svärmor och svärfar drog hit husvagnen och vi grillade till middag. Det här receptet är från Sveriges (förra) mästerkock och blev mycket gott.



Asiatiska grillspett

ca 600-800 g fläskkarré utan ben

Marinad:
5 msk japansk soja
1 msk fisksås
1 msk sesamolja
3 msk honung
3 klyftor vitlök, riven
1 msk riven ingefära
1-2 tsk sambal oelek

Blanda ihop alla ingredienserna till marinaden.
Skär karrén i kuber. Häll över av marinaden och rör om.
Trä den marinerade karrén på grillspett. Grilla eller stek i panna runtom till de är genomstekta, det tar ca 8-10 minuter.
(recept frpn Jennie Walldén)





-Mama Skogly ♥

Tomatsallad med citron och keso

Jaha, den här kanske inte låter så himla spännande, men det kan jag säga, att Jamie Oliver knows his shit! Hur gott som helst en varm dag som denna. Superfräscht med citronskalet i. Det viktiga i den här anrättningen är att tomaterna ska vara rumsvarma, då smakar de som mest.



Tomatsallad med citron och keso

800 g tomater av valfri sort
250 g keso
0.5 st citron
en näve färsk timjan
0.5 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
0.5 dl olivolja

Tvätta citronen väl och riv hälften av skalet fint.
Blanda skalet med keso, timjan, salt och peppar.
Skär tomaterna i bitar och lägg dem på ett fat.
Klicka på kesoröran och ringla över olivolja.
(recept från recept.se)





-Mama Skogly ♥

torsdag 22 maj 2014

Pasta med lövbiff och svamp

Nu börjar det vända med halsontet, tror jag bestämt. Igår kväll tyckte jag att det började trycka upp mot öronen och det ilade, så jag misstänkte blivande öroninflammation, men peppar, peppar... Där emot har matinspirationen inte precis legat på topp, så bloggen har fått stryka på foten... Meeeen, nu är det fredag, kamrater! Bara möjligheter!

Bjöd Cicci på den här när vi hade filmmaraton en fredag.



Pasta med lövbiff och svamp

700 g lövbiff
2 vitlöksklyftor
1 burk hela champinjoner (400/230 g)
1 klick smör
1,5 köttbuljongtärning
3 dl grädde
1 tsk soja
1 tsk fransk senap
1 msk torkad dragon

Dela svampen i fyra delar. Hacka löken. Fräs detta i smör och lägg åt sidan.
Fräs snabbt köttet i omgångar. Krydda med salt och peppar.
Häll ner svamplökfräset och slå över grädde.
I med soja, senap, riven vitlök, buljongtärningar och dragon.
Låt puttra ihop.
Servera med valfri pasta.






-Mama Skogly ♥

onsdag 21 maj 2014

Kolasnittar

Laddar frysen med kakor inför sommarens (förhoppningsvis) många badutflykter. Ska nog skriva "Leverpalt" på burken...



Kolasnittar

50 stycken

160 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
0,5 dl ljus sirap
1 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 180°.

Lägg alla ingredienser i en bunke och blanda till en deg, med degkrokarna på elvispen eller i en matberedare.
Dela degen i 4 bitar, rulla ut dem till knapp bakplåtslängd och fördela på två plåtar med bakplåtspapper. Platta till med fingrarna eller med en gaffel.
Grädda längderna gyllenbruna i ca 12-15 min. Skär dem lite snett på tvären i 2–3 cm breda bitar direkt när de kommer från ugnen.
(recept från senaste Mersmak)





-Mama Skogly ♥

tisdag 20 maj 2014

Grillade högrevsburgare

Det var extrapris på dessa högrevsburgare på Coop förra veckan. Så i fredags slog vi igång grillen och vände på dessa rackare med 99% kötthalt. Mums, vad gott!



Grillade högrevsburgare

hamburgare av högrev
hamburgerbröd
Max hamburgerdressing
ost
rödlök
sallad
tomat

Pensla med olja och grillkrydda. Grilla på grillen, montera och njut!





-Mama Skogly ♥

måndag 19 maj 2014

Toasts med salami och mozzarella

Idag är det Danne som få vara hemma med Alfred. Hans hosta har blivit bättre, men nu klagar han på halsont. :/ Aaand theee wheels on the bus go round and round...

Det finns färdig toasts att köpa i frysdisken på Coop. Perfekt att ha som snabba mellanmål till hungriga kids, och det gick hem hos mina killar. Man tar dem direkt ur frysen och kör dem i brödrosten två gånger, sen är de klara att äta. Varje förpackning innehåller två stycken. Finns även med smak av tomat och mozzarella.







-Mama Skogly ♥

söndag 18 maj 2014

Köttfärspaj med fetaost och kronärtskockor

Jag VABar vidare. Alfred har hostat så han är slut som artist. Mitt halsont verkar dock inte ge med sig. Är nu inne på dag 6... Jag räknar dock med jobb imorgon. För så här kan vi inte ha det.

Gjorde en matig paj förra lördagen som blev väldigt god och mättande. Vill man ha den low carb så byter man ut pajdegen eller skippar den helt.



Köttfärspaj med fetaost och kronärtskockor

Pajdeg:
3 dl mjöl
125 g smör
2-3 msk kallt vatten

Fyllning:
400 g färdig köttfärssås (hade rester i frysen)
3 ägg
3 dl grädde
salt och peppar
3 dl riven västerbottensost
1 tomat
1 fetaost
några inlagda kronärtskockor

Till garnering:
1 liten rödlök
peperoni

Mixa ingredienserna till pajdegen och tryck ut i form. Nagga med en gaffel. Förgrädda i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.

Blanda köttfärssåsen med ägg, grädde, riven västerbottensost, salt och peppar. Slå det i pajskalet. Tryck ner kuber av fetaost och delade kronärtskockor. Lägg tomatskivor överst och in i ugnen i 30 minuter.

Dekorera pajen med rödlöksringar och peperoni.

Servera med sallad och en god vitlökssås.



-Mama Skogly ♥

Marängtårta med hallon och lakrits

Min svåger Nicke gifte sig med sin Ida igår. Jag hade lovat att baka en glutenfri tårta till henne, och det här var receptet hon ville ha.

Det var en trevlig kväll med många skratt. De bjöd på tjälknöl med fransk potatissallad, sallad, gelé och bröd. Mycket gott. Hade även väldigt trevliga bordsgrannar. Det blev dock en ganska tidig kväll, då Alfred höll på att hosta ut sina lungor...



Marängtårta med hallon och lakrits

Maräng med puffat ris:
3 äggvitor
1 1/4 dl socker
4 dl puffat ris

Fyllning
150 g hallon, färska eller frysta
2 dl grädde
1/2 msk socker
3/4 tsk äkta lakritspulver
1 passionsfrukt

Gör så här:

Marängbottnar:
Sätt ugnen på 100-125 grader. Rita upp två rundlar, cirka 24 centimeter i diameter, på ett bakplåtspapper. Vispa äggvitorna så hårt att skålen går att vända utan att de rinner ut. Tillsätt sockret och vispa lite till. Vänd ner det puffade riset. Bred ut smeten innanför rundlarna på bakplåtspapper tills det blir ett jämnt lager. Grädda i 45 minuter och stäng sedan av ugnen. Låt torka på eftervärmen över natten eller tills bottnarna torkat helt. Lossa dem försiktigt.

Fyllning:
Lägg samman tårtan strax före servering så inte marängbottnarna hinner blötas upp. Vispa grädden. Mosa hallonen med hälften av grädden, sockret och lakritspulvret. Bred hallonblandningen på den undre marängbottnen. Lägg på nästa botten och bred ut resten av grädden. Garnera med innehållet från en passionsfrukt.

Tårtan är glutenfri.









En selfie med duckface är ju ett måste på varje bröllop.













-Mama Skogly ♥

lördag 17 maj 2014

Rostbiffssallad med het sås

Jag inser att det är nog halsfluss jag lider av. Aj. Aj. Aj. Nicke och Ida gifter sig idag och Lilly ska namngivas. Tur jag inte har feber, så jag kan vara med i alla fall. Jag har fått äran att göra en glutenfri tårta till balunsen. Så det ska göras idag.

Åt en så himlarnsch god sallad, ska ni veta. Den var så god, så att jag var tvungen att åka och köpa mer rostbiff, så jag kunde äta det till middag också... Damn, woman!



Rostbiffssallad med het sås

sallad
gurka
0,5 avokado
tre cocktailtomater, gärna olika färger
rödlök
ost (jag hade Gouda)
4 skivor rostbiff
Max Hot creole-dressing
nymalen svartpeppar

Lägg sallad på en tallrik och på med gurkskivor, tärnad avokado, skuren tomat, strimlad rödlök, ostkuber, rostbiff och ringla dressingen över. Dra några varv med pepparkvarnen.





-Mama Skogly ♥