torsdag 31 juli 2014

Vitlöksfocaccia med timjan

Imorgon smäller det! Mycket att göra idag och det är skönt när goda vänner ställer upp och hjälper till med det ena och det andra. Men först en promenad.

Anette hade gjort en gudomligt gott bröd för ett tag sedan. Här kommer hennes recept på det.



Vitlöksfocaccia med timjan

Deg:

25 g jäst
3 dl kallt vatten
1 msk akaciahonung
1 tsk salt
1/2 dl olivolja + extra
2-3 klyftor vitlök, rivna
1 morot, riven
2 dl durumvetemjöl
cirka 6-7 dl vetemjöl special
1 dl vällagrad parmesan

Topping:
1 dl svarta oliver (helst kärnfria)
cirka 15 små cocktailtomater, i halvor
6 kvistar timjan
1 nypa chiliflakes
flingsalt
ca 1 dl olivolja

Lös upp jästen i ljummet vatten. Blanda ned honung, salt, olivolja, vitlök, riven parmesan och riven morot. Tillsätt de båda mjölsorterna och arbeta tills degen blir slät och blank. Ringla över lite extra olivolja och vänd runt degen så går det lättare, men det kan ändå behövas lite mer mjöl. Låt jäsa under bakduk i två timmar.

Klä en avlång form (cirka 22x33 centimeter) med bakplåtspapper eller smörj en långpanna med olivolja och tryck ut degen med händerna. Gör små gropar med fingrarna. Fördela oliver ovanpå och peta ned dem lite lätt. Ringla över olivoljan. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Strö över repad timjan, chiliflakes och flingsalt.

Grädda i 175 grader i 20-30 minuter. Låt svalna något och skär sedan upp i fyrkanter. Servera gärna ljummen.



-Mama Skogly ♥

onsdag 30 juli 2014

Tomatsoppa med mozzarella

Bjöd Anette på den här godingen. Receptet är från Mitt kök, men vi hottade upp den lite och gjorde den vegetarisk. Till det åt vi en toast med smält brieost och tomatmarmelad. Yum!



Tomatsoppa med mozzarella

1 kg tomater
2 stora gula lökar
olja
3 msk paprikapulver
1 msk pizzakrydda
1 tsk sambal
1 liter grönsaksbuljong
1-2 tsk honung
flingsalt och svartpeppar
färsk mozzarella och färsk oregano till servering

Skär tomaterna i klyftor, skala och hacka löken. Hetta upp olja i en stor gryta och fräs några minuter.
Rör i paprikapulvret och fräs lite till. I med pizzakrydda och buljong. Låt sjuda ca 15 minuter under lock. Smaka av med honung, sambal, salt och peppar.
Mixa soppan snabbt med en stavmixer. Låt den inte bli helt slät.
Lägg i bitar av mozzarella och dekorera med oregano.
Servera gärna en toast till.



-Mama Skogly ♥

Svamp- och surimigryta med äggnudlar

Grymt gott! Yumseliyumseli! Vill man ha den vegetarisk så hoppar man surimisticksen.



Svamp- och surimigryta med äggnudlar

0,5 gul lök
1 tomat
6 champinjoner
1 morot
1 vitlöksklyfta
Caj P´s grillkrydda
2 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning
0,5 tsk soja
svartpeppar
chili flakes
1 msk persilja
8 surimisticks

kokade äggnudlar och parmesan

Hacka löken, tomaten och svampen. Riv moroten. Fräs allt i smör och på med grillkrydda, salt och peppar. Låt det fräsa ett bra tag. I med vitlöken.
Slå över grädden och i med buljongtärningen, soja, peppar, chili flakes och persilja. Låt puttra. Skär surimisticks i mindre bitar och släng i. Låt bli varmt och servera med kokade äggnudlar och parmesan.



-Mama Skogly ♥

tisdag 29 juli 2014

Havtornstrocadero

Hej! Jag lever! Vi har varit i Piteå på camping med svärmor och svärfar. Har haft det jättebra, men glömde tyvärr kameran. :(
Har varit med om det värsta ovädret i mitt liv. Blixtar, dunder, skyfall och översvämning. Men nu är vi hemma igen och det är mycket som ska fixas inför lördagens festligheter.

Kokade ihop den här och bjöd Anette på. Gott med nåt kallt och friskt när solen gassar.



Havtornstrocadero

4 dl

1 1/2 dl + 1/2 dl strösocker
2 dl äppelmust (transparent, ej grumlig)
2 dl vatten
2 dl havtorn
1 tsk citronsyra

Smält 1 1/2 dl socker tills det blir gyllenbrunt i en kastrull. Dra av från värmen.
Tillsätt äppelmust och vatten, var försiktig då det sprätter av värmen från sockret. Sockret stelnar och lägger sig som ett lock på bottnen, lyft försiktigt upp sockret med en gaffel eller sked så att det smälter i vätskan.
Tillsätt resten av sockret, havtorn och citronsyra. Låt småputtra utan lock cirka 15 minuter.
Sila genom en silduk och fyll i väl rengjord flaska. Låt svalna och förvara i kylen.
Vid servering: Blanda syrupen med kolsyrat vatten, beräkna cirka 1–1 1/2 msk syrup till 2 dl kolsyrat vatten.
Fyll glaset först med is och blanda sedan ner syrup och kolsyrat vatten. Smaka av.
(Receptet är från boken Soda, lemonad & snacks av Tove Nilsson.)





-Mama Skogly ♥

torsdag 24 juli 2014

Bacon- och blomkålsgratäng

Svärmor gjorde en mumsig gratäng när vi var där och bodde i husvagnen. Det doftade fantastiskt gott. Pricken över i, var att pudra Knorr Aromat över och servera solvarma tomatklyftor till! Hon tipsar om att byta ut osten mot någon med smak, t ex vitlök och örter.



Bacon- och blomkålsgratäng

1 blomkålshuvud
1 paket bacon
norrglimt (lagrad ost)
mjölk
idealmjöl
svartpeppar
1 vitlöksklyfta
salt
100 g philadelphiaost
Knorr Aromat

Ansa blomkålen och koka snabbt. Fräs strimlat bacon. Koka ihop mjölk, mjöl, peppar, philadelphiaost och vitlöksklyfta. Smaka av med salt. Lägg blomkål och bacon i ugnsform och på med hyvlas norrglimt eller annan lagrad ost. Slå över såsen och gratinera i 225 grader i 20 minuter.
Pudra över Aromat vid servering.



-Mama Skogly ♥

onsdag 23 juli 2014

Sallad med rostade rödbetor och halloumi

Fick ett tips på denna sallad av min kollega Häman. Jädrarnsch så god den blev. Perfekt med resterna i picknicklådan dagen efter!



Sallad med rostade rödbetor och halloumi

10 rödbetor, skalade
olja
salt
peppar
1 halloumi
1 påse babyspenat
valnötter
citronolja
chilisalt
crema de balsamico
krutonger

Skala betorna och skär dem i kvartar. Ringla över olja, på med salt och peppar. In i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter. Låt svalna.
Lägg babyspenat på en stor tallrik.
Skär halloumin i kuber och stek i smör tills de är gyllenbruna.
På med rödbetorna över salladen och sedan halloumin. Strö över valnötter.
På med chilisalt och krutonger.
Servera på dirren!





-Mama Skogly ♥

Snabb korv- och pastasallad

Det är över 30 grader och då vill man ju helst hänga på stranden hela dagen. Eller rättare sagt ligga i vattnet och svalka sig. Den här var i vår picknickkorg idag! Den gick hem hos kidsen.



Snabb korv- och pastasallad

pasta
korv (gärna Jokkmokkskorv, extra rökt)
isbergssallad
gurka
riven ost
Thousand island-dressing och italiensk salladskrydda

Koka pastan. Tärna korven och hacka grönsakerna. Släng i låda. Skölj pastan och snör ner den också. I med riven ost. Servera med dressing och italiensk salladskrydda.




-Mama Skogly ♥

tisdag 22 juli 2014

Snabba fiskburgare

Så här under semestern så är det som om man mest är mattant. Ungarna ska ha frukost, lunch, mellis, middag och kvällis. Jisses, vad det ska fixas och donas. Här kommer ett tips på en snabb lunch i alla fall.



Snabba fiskburgare

4 hamburgerbröd
8 Findus Crispies
ost
Max hamburgerdressing
gurka
tomat
sallad

Värm brödet. Stek fiskburgarna enligt anvisning och montera burgarna.

-Mama Skogly ♥

måndag 21 juli 2014

Jordgubbar med citronkvarg och kaksmulor

Snabb efterrätt när man t ex är i husvagnen eller i stugan.



Jordgubbar med citronkvarg och kaksmulor

ett gäng jordgubbar
citronkvarg
valfria kex/kakor

Skiva gubbarna och lägg i glas. På med en klick citronkvarg och sedan kaksmulor. Upprepa ännu en gång. Servera!





-Mama Skogly ♥

Pastapanna med korv, baconost & majs

Tja, den här blev väl okej. Ungarna tyckte den blev jättegod och ville ha mer. Snabbt gick det att göra i alla fall.



Pastapanna med korv, baconost & majs

Scan bacon- & ostkorv (480g 6 st)
1 matlagningsgrädde
0,5 tub baconost
0,75 köttbuljongtärning
persilja
svartpeppar
redning

pasta till servering, samt parmesanost

Skär korven i tunna slantar och fräs. Slå bort överflödigt fett. I med grädde och baconost. Smula ner köttbuljongtärning och strö över persilja. Vrid några varv med pepparkvarnen. Red såsen. Slå i majsen och lå den bli varm. Servera med valfri pasta och toppa med parmesanost.





-Mama Skogly ♥

söndag 20 juli 2014

Avokado- och jordgubbssalsa

Ett gott och lite syrligt tillbehör till grillat.



Avokado- och jordgubbssalsa

4 pers

250g jordgubbar
1 avokado
½ rödlök
2 msk frusen koriander eller en halv kruka färsk.
1 msk färskpressad limejuice
1 tsk olivolja
2 krm flingsalt

Ansa jordgubbarna och skär dem i små bitar.
Dela avokadon och skär den i tärningar.
Skala och finhacka löken.
Hacka koriandern om ni använder färsk.
Blanda jordgubbar, avokado, lök och koriander i en skål.
Tillsätt limejuice och olja.
Krydda med flingsalt.
(Recept från http://malund68.blogspot.se/2014/06/strutsbiff-med-ortslungar-farskpotatis.html)



-Mama Skogly ♥

Korv- och makaronsallad

Halloj i värmen! Det blev strandhäng hela dagen för oss. I picknickväskan låg den här salladen som jag fått av en facebookvän. Mums! Joanna hade lagt ut ett foto på den och jag bad om receptet. Det fick jag, läs nedan. Gott med nåt salt när solen gassar.

Tack Joanna för att du delar med dig av det goda!



Korv- och makaronsallad

Blandade bara falukorv i små bitar med kokta makaroner, lite gräslök,hackad tomat och gurka och lite salladsblad. Sen gör jag en créme/sås med gräddfil, lite ketchup, senap, en miniskvätt vinäger, några droppar soja och lite salt och smakar av som man vill ha den sen blanda ihop den med salladen:)



-Mama Skogly ♥

fredag 18 juli 2014

Hemmagjord ketchup

Fick smaka den här goda såsen som min svärmor gjort. Givetvis bad jag henne om receptet. Och det gjorde hon. Tack för att du delar med dig av det goda, Signe!



Hemmagjord ketchup

2 röda chili
2 rödlökar
3,5 röda paprikor
3 tomater
2 dl vitvinsvinäger
1,5 dl socker
1 dl vatten

Skär i botar och blanda i kastrull. Koka ihop och mixa sedan. Häll upp i rena burkar.

Het hemmagjord ketchup

samma sats som ovan ( ca 3 dl av den)
3 msk het ajvar relish
1 dl gräddfil
en nypa chiliflakes
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver

Anette hade hottat upp ketchupen ovan av en burk hon fått av Signe. Jag vet dock inte hur mycket av den det var, så här får man måtta själv. Tack för att du delar med dig av det goda, Anette!





-Mama Skogly ♥

torsdag 17 juli 2014

Krämig lövbiffspasta

En god och ganska snabblagad rätt. Här kan man ju variera smaken på osten så det passar ens smaklökar. Glöm inte riven parmesan till servering, för umamins skull!



Krämig lövbiffspasta

800 g lövbiff
Caj P´s grillkrydda
1 stor vitlöksklyfta
peppar
2 gula paprikor
5 dl grädde
1 Creme Bonjour grekisk vitlök
1 köttbuljongtärning
2-3 msk gelé
persilja

valfri pasta och parmesan till servering

Strimla köttet och marinera i grillkrydda och riven vitlök. Fräs i smör och lägg åt sidan. Hacka paprikorna och fräs i smör. I med köttet och i med grädde, ost, buljongtärning och gelé. Låt puttra ihop. På med persilja och servera med pasta och riven parmesan.



-Mama Skogly ♥

söndag 13 juli 2014

Maffig marängtårta med lemon curd och saltlakrits

Idag börjar den riktiga semestern eftersom Daniel just klivit på ledighetståget. Vi drar husvagnen till Boden tillsammans med svärmor och svärfar. Så vi får se hur uppdaterat det blir här inne.

Elin som är en av föräldrarna på vårt föräldrakooperativ Bulleribock, skrev på fejjan inför tårtfrossan om hur hon misslyckats med tårtan. Jag blev så nyfiken så jag frågade vad som hände. Hon hade gjort den här några timmar i förväg och den hade sjunkit ihop. Hon hade även kört godiset i matberedaren och när hon la det på tårtan så såg den grön ut. Eftersom Elin är så snäll, så har hon delat med sig av receptet och av sina misstag, så vi andra inte behöver begå dem.

När vi hade släktkalaset för Alfred som fyllt 8 år, passade vi på att göra denna. Perfekt, eftersom Ida inte tål gluten eller laktos. Det var bara att byta mejeriprodukterna mot laktosfritt.

Tack Elin, för att du delar med dig av det goda!



Maffig marängtårta med lemon curd och saltlakrits

Från boken Fest med systrarna von Sydow/Ica bokförlag

12-14 bitar

3 marängbottnar (färdiga eller gör själv)
1,5 burkar (à 320 g) lemon curd
3 dl vispgrädde
3 dl turkisk yoghurt
ca 12-20 mortlade turkisk peppar-karameller
någon dl hallon till dekoration

Bred lemon curd på alla tre bottnarna. Vispa grädden och rör ner turkisk yoghurt. Bred ut även gräddyoghurten på alla tre bottnarna. Den får gärna blandas ihop lite med lemon curden. Lägg ihop tårtan och toppa med mortlad turkisk peppar och hallon. Gör tårtan just innan den ska serveras, annars sjunker den ihop.
(recept från Fest med systrarna von Sydow)





-Mama Skogly ♥

Flanksteksrulle

Roffade åt mig ett recept i charken på Coop. Det är gott med grillat! Vi gjorde av en mindre bit eftersom vi bara var två som skulle äta. Då behövde man inte skära köttet utan vi la allt ovanpå och rullade ihop.



Flanksteksrulle

700 g flankstek
1 påse babyspenat
1 påse riven, lagrad ost eller parmesan
grillad paprika
citronzest
2 dl hackad persilja
1 dl ströbröd
2 msk olja
2-3 pressade vitlöksklyftor
salt och peppar

Skär flanksteken längs med så den ska bli lättare att fylla.
Täck köttet med babyspenat, grillad paprika och riven ost. Blanda citronzest, hackad persilja, ströbröd, olja och vitlök.
Strö blandningen över köttet.
Rulla ihop och knyt med steksnöre.
Grilla på hög värme i ca 10 minuter. Flytta sedan köttet och grilla indirekt i ca 20-25 minuter, tills innertemperaturen är 55 grader.
Låt köttet vila några minuter. Skär bort steksnöret och skiva upp köttet.





-Mama Skogly ♥

lördag 12 juli 2014

Lemonad på svartvinbärsblad

Svärmor och jag gjorde en grym, grym, läskande lemonad. Try it. You will like it!



Lemonad på svartvinbärsblad

1 liter

Tillagningstid: 15 min.

1 liter vatten
2 dl socker
1 citron, vältvättad, tunt skivad
1 dl plockade svartvinbärsblad
10 myntablad
(rom, gin eller vodka efter smak)

Koka upp vatten och socker. Slå det över citronskivor, svartvinbärsblad och mynta. Låt dra över natten. Servera iskall med ny fräsch mynta, och citronskivor. Den som vill spetsar lemonaden med rom, gin eller vodka.
(recept från Ica-kuriren)



-Mama Skogly ♥

fredag 11 juli 2014

Porterspjäll och varm potatissallad

Kåre, min stilige kollega har fyllt 60 och bjöd på baluns i Hjoggböle. Han bjöd bland annat på dessa godingar. Jag bad om receptet och Kåre delade med sig av det goda. Tack för det!



Porterspjäll

ca 1 kg tjocka revbenspjäll
0,5 l porter
salt
svartpeppar
glaze av valfri smak

Skär spjällen i portionsbitar och lägg i långpanna.
Salta och peppra rikligt.
Häll porter över spjällen och täck formen med aluminiumfolie.
Skjuts in i ugnen på 170 grader i 2-3 timmar.
På med glaze och grilla dem.

Varm potatissallad

1 kg kokt potatis
4 dl creme fracihe
1 köttbuljongtärning
1 krossad vitlöksklyfta
1 dl persilja/gräslök/dill
0,5 tsk svartpeppar

Koka upp creme fracihe med smulad köttbuljongtärning, vitlök, valfri ört och peppar. Dela den kokta potatisen i lagom stora bitar. Vänd ner och låt det bli varmt.







-Mama Skogly ♥

torsdag 10 juli 2014

Nektarinsallad med chevre

Hittade receptet på den här i Ica-kuriren hos svärmor. Gjorde den till varma mackor. Mmmmm. Se till att nektarinerna är ordentligt mogna, så blir den hundra gånger godare. De ska även vara rumstempererade, då smakar de mer. Även osten, om den inte är kylskåpskall. Tipsar även om att använda osten av märket President, som är utan de äckliga kanterna. Sen vill jag tillägga att jag bytte ut nötterna mot solrosfrön eftersom min allergiske son var hemma. Funkar det med. Oj, många tips idag. Ut i solen nu!



Nektarinsallad med chevre

Matlagningsvy


4 portioner

Tillagningstid: 15 min.

5–6 mogna nektariner
150 g chevreost
1–2 msk flytande honung
1/2 dl skalade pistagenötter
svartpeppar från kvarn
timjan- eller lavendelblommor

Skölj och klyfta nektarinerna, lägg upp på ett fat.
Kantskär chevren och smula den över nektarinerna. Ringla över honung.
Grovhacka nötterna och strö dem över salladen. Avsluta med några tag på pepparkvarnen och dekorera med timjan- eller lavendelblommor.





-Mama Skogly ♥

onsdag 9 juli 2014

Rabarberkanna med bubbel

Gjorde rabarbersaft i veckan och bjöd sedan min vän Cicci på en god drink på den. Nu gjorde vi inte en stor kanna utan två drinkar istället. Receptet på saften hittar ni här.



Rabarberkanna med bubbel

1 liter

10 jordgubbar
1/2 stjälk rabarber
1/2 citron
1/2 kruka mynta
isbitar
2–3 dl koncentrerad rabarbersaft, se recept
1 flaska torrt mousserande vin

Skölj jordgubbar, rabarber och citron ordentligt och skiva dem. Rabarbern blir finast skuren i cirka 5 cm långa bitar som sedan skivas tunt på längden.
Varva allt med myntablad och is i en stor kanna. Häll på 2 dl saft och fyll upp med mousserande vin.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer saft.





-Mama Skogly ♥