söndag 31 augusti 2014

Melon- och fetaostsallad

Ett gott tillbehör till grillat.



Melon- och fetaostsallad

vattenmelon
1 avokado
0,5 rödlök
1 fetaost

Dressing:
olja
balsamvinäger
salt
peppar
citronsaft

Skär melonen, avokado och ost i kuber. Hacka löken.
Blanda dressingen och slå över.

-Mama Skogly ♥

lördag 30 augusti 2014

Kassler- och potatisgratäng

En inte alltför komplicerad söndagsmiddag om man har en matberedare.



Kassler- och potatisgratäng

10 potatisar
300 g kassler
4 dl grädde
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
riven ost

Skala potatisen och skär den i tunna skivor i matberedaren. Strimla löken. Skär kasslern i strimlor.
Lägg hälften av potatisen i gratängform. På med löken och kasslern. På med riven ost. Lägg över resten av potatisen. Blanda grädden med riven vitlök, salt och peppar. Slå över. In i ugnen på 200 grader i ca 1 timme, tills potatisen är mjuk. Servera med sallad.





-Mama Skogly ♥

Kantarelltoast med västerbottensost

Kan det bli så mycket bättre än så här?



Kantarelltoast med västerbottensost

1 rostad fralla
en handfull kantareller
smör
salt och peppar
0,25 dl grädde grädde
0,5 dl riven västerbottensost

Rosta frallan. Fräs svampen i smör och på med salt och peppar. Slå över lite grädde och låt puttra. Dra stekpannan åt sidan och på med ost. Rör runt och häll upp på mackan.



-Mama Skogly ♥

fredag 29 augusti 2014

Zucchini- och fetaostbröd

God morgon! Har jätteont i foten. :( Klev på en leksak i pojkarnas rum i förrgår och idag haltar jag. Det blir nog ingen matfest för mig... :/ Men det var extrapris på färska räkor på Coop, så det blir nog en god räkmacka till lunch istället. :) Nu blir det kaffe, frukost och en film tror jag, banne mig! Ha en skön lördag, kamrater!

Dagens recept är på ett gott och saftigt bröd till kräftskivan. Eller andra tillfällen också för den delen. Receptet är från Vad lagar du till middag ikväll, men jag har ändrat det lite.



Zucchini- och fetaostbröd

4 dl vetemjöl
3 ägg
1 dl mjölk
1 st zucchini ca 300 g
2 tsk bakpulver
100 g feta
1 dl riven västerbottensost
1 dl olivolja
pizzakrydda
rosmarin
salt
svartpeppar, nymalen

Riv zucchinin grovt.
Dela fetaosten i små kuber.
Vispa ägget, häll i mjölken.
Blanda i salt, peppar, olja rosmarin och pizzakrydda.
Tillsätt mjölet och bakpulver, blanda väl.
Blanda zucchini, västerbottensost och feta i smeten.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form och grädda på 180 grader i ca 1 timme.





-Mama Skogly ♥

Matfesten 2014 del 1

Cicci kom vid 9-blåset och vi såg film. Helt okej, mörk och väldigt annorlunda.
Sen drog vi till stan och gjorde Matfesten. Jävulskt mycket folk och lika många getingar. Vi tog kortaste kön och då blev det Kungsgrillens kebabrulle. Helt okej.








-Mama Skogly ♥

torsdag 28 augusti 2014

Kryddostpaj med tre sorters lök

En mumsig paj till kräftskivan. Köp nu Boxholms kryddost och inget annat. Försökte vara snål och köpte först en dansk kryddost. Den. Luktade. Röv. Ja, så är det. Så det vara bara att åka och handla äkta vara...



Kryddostpaj med tre sorters lök

Pajdeg:

3 dl mjöl
125 g smör
2,5 msk kallt vatten

Fyllning:

2 msk smör
1 st rödlök
2 st vitlöksklyftor
2 hela salladslökar, även det gröna
300 g kryddost, Boxholm

Äggstanning:

1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
2 dl vispgrädde
3 st ägg

Mixa ingredienserna till degen i mixer, tryck ut i pajform, nagga och förgrädda i 200 grader i 10 minuter.

Skala och skär löken i klyftor. Skala och finhacka vitlöken. Fräs lök och vitlök i smör och låt svalna. Grovriv osten. Vispa ihop ägg och grädde. Krydda med salt och peppar. I med osten och rör om.
Lägg i lökfräset i bottnen på pajskalet. Häll över äggstanningen och grädda mitt i ugnen ca 30 min tills äggstanningen har stannat och pajen ser najs ut.



-Mama Skogly ♥

Olivkakor

Supergoda små, ostiga kakor till kräftskivan. Receptet kommer från Erikas meny. Väldigt enkla att göra, väldigt enkla att äta. :)



Olivkakor

16 st

50 g mjukt smör
1 dl riven Västerbottensost
1 dl mjöl, ( ta rismjöl för glutenfria kakor)

gröna oliver

Mixa ost, smör och mjöl till en deg.
Dela degen i 16 bitar och rulla till bollar.
Lägg bollarna på bakplåtsklädd plåt och tryck ner en oliv i varje boll.







-Mama Skogly ♥

onsdag 27 augusti 2014

Tomatsallad med vitlökskrutonger

Ett himla gott recept från Ica-kuriren som man ska passa på att ta medan tomaterna är goda.



Tomatsallad med vitlökskrutonger

4 portioner

Tillagningstid: 15 min.

1/4 baguette
2 msk olivolja
3 klyftor vitlök, krossade
200 g blandade tomater, grovt skurna
1 silverlök, skalad, tunt skivad, lagd i vatten
2 avokador, skalade och klyftade
2 msk basilika, grovt riven
3 msk olivolja
2 msk vinäger, helst sherry- eller balsamvinäger
1 klyfta vitlök, riven
salt, svartpeppar
1 nypa chili flakes

Börja med krutongerna. Riv baguetten i små bitar. Stek dem frasiga i oljan tillsammans med de krossade vitlöksklyftorna. Salta. Låt rinna av på papper. Vitlöksklyftorna tas bort, de har gjort sitt.
Varva tomater, skivad avrunnen lök och avokado på ett fat. Toppa med basilikan.
Blanda olivolja, vinäger och vitlök till dressingen. Smaka av med salt och peppar.
Ringla dressingen över salladen, strö över chili flakes och toppa med krutongerna.



-Mama Skogly ♥

tisdag 26 augusti 2014

Kasslerbåtar

Det här blev mums en fredagskväll. Recept från Vad lagar du till middag ikväll.



Kasslerbåtar

4-6 port

6 smördegsplattor
800 g kassler
1 stor burk creme fraiche
1 stor burk Cantadou vitlök och örter
3 dl lagrad prästost
2 vitlöksklyftor
1 ägg
salt och peppar

Tina smördegsplattorna och kavla ut till nästan dubbel storlek. Strimla kasslern och blanda med creme fracihe, Cantadou, riven ost, riven vitlök och smaka av med salt och peppar.
Lägg röran i mitten och vik ihop kanterna. (Se nedan)
Pensla med uppvispat ägg.
In i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter. Kolla så att de ser klara ut. Servera med sallad.





-Mama Skogly ♥

måndag 25 augusti 2014

Hemmagjord pikantost

Jag gillar pikantost, så jag testade göra en egen variant. Väry najs.



Hemmagjord pikantost

1 l filmjölk
3 dl gräddfil
2 vitlöksklyftor
2 ugnsrostade paprikor utan skinn
1-2 vitlöksklyftor
2 msk dill

Värm filmjölken sakta till ca 50°. Ta grytan från värmen och rör ner gräddfilen. Häll massan i ett kaffefilter och låt rinna av under natten. Blanda sedan ner riven vitlök, hackad grillad paprika (gärna hemmagjord) och dill. Smaka av med salt.



-Mama Skogly ♥

söndag 24 augusti 2014

Million dollar spaghetti

Så var helgen slut och en ny vecka stundar. Helgen har bestått av friluftscamping med goda vänner, bär- och svampplockning. Hittade massor av Karl-Johan. Bra att ha på lager i frysen.

Idag bjuder jag på ett mumsigt recept som gick hem hos alla i familjen. Det här gör vi om. Receptet kommer från Bambi.



Million dollar spaghetti

ca ½ pkt spaghetti
500 g köttfärs
1 köttbuljongtärning
1 stor burk pastasås
150 g philadelphiaost
3 dl gräddfil
1 dl parmesan
50 g smör
1 dl riven ost

1. Sätt på ugnen på 175 grader.
2. Koka pastan al dente (2-3 minuter kortare än vad det står på paketet)
3. Stek på köttfärsen, i med köttbuljongtärning och blanda köttfärsen med pastasåsen.
4. Blanda philadelphiaost, gräddfil och parmesan. Smaka av med lite salt och peppar.
5. I en gratängform, ha i smöret i bitar och sen lite av såsen så att det täcker botten. Ha sen i hälften av spaghettin. Ha på resten av såsen och sen resten av spaghettin.
6. Ha sen på köttfärssåsen ovanpå spaghettin och till sist riven ost.
7. Gratinera i ugnen i ca 30 min.





-Mama Skogly ♥

Supersnabba hemmagjorda chili cheese

Tja, nu är det ju egentligen inte riktiga chili cheese som man friterar och grejar med. Dessa går supersnabbt att göra och smakar i princip som riktiga. Fast de är tusen gånger enklare att göra.



Supersnabba hemmagjorda chili cheese

krustader
hot jalapenoost

Fyll krustaderna med osten och skjuts in i ugnen på 200 grader i 8-10 minuter. Servera på dirren. Naaaaajs!



Har fått många frågor om osten, så här kommer ett foto på den, så ni lättare ska hitta.


-Mama Skogly ♥

fredag 22 augusti 2014

Räkstubbe och filmdate

Cicci bjöd på en god räkstubbe från Coop och så såg vi nya Godzilla. Inte bra film... Den gamla som kom ut i slutet på nittiotalet var hundra gånger bättre. Så den behöver ni inte se. Men prova gärna stubben!

Nu drar vi strax iväg till Finnforsträsket för frisluftscamping och kräftskiva. Ha en god helg, kamrater!






-Mama Skogly ♥

torsdag 21 augusti 2014

Rödvinssås med ädelost

Friday, baby! Idag ska det fixas mat och packas för vi drar på friluftscamping till Finnforsträsket. Det blir en liten kräftskiva ikväll och imorgon grillar vi. Ska NI grilla i helgen så kommer här ett recept på en sås ni MÅSTE ha till!

Gjorde Martina Haags vinsås till buffébordet när jag fyllde år. Hade testat att göra den en gång innan bara för att veta om den skulle bli god. Den. Blev. Goooood! Man skulle kunna äta endast den och ugnsrostade potatisar. Slurp!

Här kommer min version av den!



Rödvinssås med ädelost

3 dl rödvin
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
3 msk balsamvinäger
1 msk torkad timjan
1 tsk honung, flytande
3 dl vispgrädde
en ordentlig bit grönmögelost

Du tar tre deciliter rödvin, inte något gammalt dunkvin, utan ett BRA rödvin som du reducerar ner i en järngryta tills det nästan bara är en liten seg smet på botten av grytan.
Koka vatten med en buljongtärning i och slå i.
I med balsamvinäger, timjan och en klutt honung, så såsen blir lite söt. Reducera i ca 10 minuter.
Och sen när det har reducerat ihop sig dunkar du i, tre deciliter vispgrädde, inte nån jäkla matlagningsgrädde utan riktig tjockisgrädde och låter det puttra ihop i ca 15 minuter.
Och så avslutar du med att smälta ner en ordentlig bit grönmögelost.

-Mama Skogly ♥

onsdag 20 augusti 2014

Kardemummakaka

Och så kommer här Kikkis efterrätt. En perfekt avslutning på en kanonmiddag! Kikki låter hälsa att kakan eventuellt måste vara inne lite längre i ugnen. Hon hade den inne 10 minuter till.



Kardemummakaka

Portioner: 6

100 g smör eller margarin
3 dl socker
1 ägg
1 msk grovt stött kardemumma
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 1/2 dl mjölk
3 msk pärlsocker

1.Sätt ugnen på 175°C.
2.Rör matfett och socker smidigt. Tillsätt ägg och kardemumma.
3.Blanda vetemjöl med bakpulver och tillsätt blandningen växelvis med mjölken så att smeten blir väl blandad.
4.Smörj och bröa en rund 2-liters kakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 6 port). Häll smeten i formen och strö över pärlsocker.
5.Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45 minuter (eventuellt längre). Gör stickprov, kakan ska vara genomgräddad.
6.Låt svalna på galler.

Servera med vispad grädde och bär.
(recept från Ica)



-Mama Skogly ♥

Halstrad tonfisksashimi med avokadosallad

Kikki bjöd på den här till huvudrätt. Det var banne mig det godaste jag ätit på länge. Maj Gadd! Det vattnas i munnen bara jag tänker på det...
Recept från Leila.



Halstrad tonfisksashimi med avokadosallad

4 avokado
1 gurka
1 stor mango
0,5 röd chili, finhackad
1 kruka koriander
flingsalt
svartpeppar från kvarn
5 droppar sesamolja
100 g pinjenötter
500 g färsk tonfisk
1 dl sesamfrö
olivolja

Dressing:
0,5 dl japansk soja
1 citron, saften

Tärna avokado, gurka och mango och blanda med chili, koriander, salt, svartpeppar och sesamolja.
Rosta pinjenötterna med lite flingsalt i het och torr stekpanna.
Krydda tonfisken med flingsalt och svartpeppar och rulla den i sesamfrön.
Halstra tonfisken HASTIGT i oljan. Den ska få stekyta runtom men vara helt rå inuti.
Skiva fisken i skivor.
Blanda samman soja och citronsaft. Lägg upp fisken på tallrik med salladen och skeda sojasåsen over fisken. Strö över pinjenötterna och njuuuuuut!



-Mama Skogly ♥

tisdag 19 augusti 2014

Het krabbdipp

Här kommer varm dipp nummer två. Jäkulskt god. Jag hade kunnat äta upp hela skålen själv. Tack Kikki! Recept från Ica.

"Den här chiliheta krabbdippen är inget för fetträdda… Men det är svårt att låta bli att dubbeldippa! Krabbkött blandas med ost och majonnäs till en krämig röra som värms i ugnen. Fram med lilla kniven och bre på crostini eller rostat bröd. Perfekt tilltugg!"



Het krabbdipp

Portioner: 6

1 burk krabba (à ca 170 g)
1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
2 salladslökar
2 dl riven lagrad ost (t ex västerbottensost)
2 dl majonnäs
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
crostini till servering

1.Sätt ugnen på 225°C.
2.Häll av vätskan från krabbköttet. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Strimla salladslöken fint.
3.Blanda krabba, chili, salladslök, ost, majonnäs, salt och peppar i en bunke.
4.Lägg röran i en liten ugnssäker form. Gratinera i mitten av ugnen 15–20 minuter.
5.Servera krabbdippen med crostini.



-Mama Skogly ♥

måndag 18 augusti 2014

Varm dipp på kronärtskocka

Kikki fyllde år och bjöd oss på en sjusärdeles god middag. Här kommer en av dipparna vi fick till förförrätt. Receptet är från Ica. Mums!

"I USA är varm dipp mycket vanligt. Med marinerade kronärtskockor, majonnäs, basilika och parmesan blir det en smakrik röra med sting av tabasco. Servera med knapriga crostinikex eller bre på små rostade brödbitar."




Varm dipp på kronärtskocka

Portioner: 6

1 burk marinerade kronärtskockshjärtan (à 300 g)
1 dl plockade basilikablad
1 dl riven parmesanost
1 dl majonnäs
1/2 tsk chiliflakes
1 krm tabasco
1/2 krm svartpeppar
crostini till servering

1.Sätt ugnen på 225°C.
2.Låt kronärtskockorna rinna av i en sil.
3.Hacka kronärtskockorna grovt och lägg i en bunke. Finhacka basilikan.
4.Blanda skockorna med basilika, parmesan, majonnäs, chiliflakes, tabasco och peppar.
5.Lägg röran i en liten ugnssäker form. Gratinera i mitten av ugnen 15–20 minuter.
6.Servera den varma dippen med crostini.



-Mama Skogly ♥

Födelsedagsmiddag hos Kikki

Lördagskvällen i bilder. Recept kommer! Yey, för middagen var fabulishious!






















-Mama Skogly ♥