fredag 31 oktober 2014

Citronlemonad

When life gives you lemons, make lemonade.
Håller på med en efterrätt där man ska ha citroner som skålar, så det blev lite citronsaft över. Så då blev det den här syrliga godingen.


Citronlemonad

saften från 2 citroner
1 dl vatten
0,5 dl socker

Sila citronsaften, rör ut med socker tills det löst sig, fyll på med vatten och is.


-Mama Skogly ♥

Fudge brownies

Gjorde urgoda brownies i veckan. Flingsaltet ovanpå var pricken över i. Receptet är från Hembakat.

För er som är nya läsare så finns jag även på Facebook som Smaskelismaskens och på Instagram som mamaskogly, om ni vill hänga med mig där. :)


Fudge brownies

20 st

125 g smör
2 ½ dl strösocker
1 dl kakao
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl

Chokladtryffel
1 ½ dl vispgrädde
200 g mörk choklad
½ tsk smör

Garnering
ev flingsalt


1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, kakao, salt, vaniljsocker och ägg i kastrullen och rör om. Blanda sist i mjölet och rör ihop allt till en slät smet.
2. Lägg i ett bakplåtspapper i en form, ca 18 x 25 cm eller smörj och bröa den. Häll smeten i formen och bred ut den med en slickepott. (Det går också att göra kakan i en rund form, 23–24 cm i diameter). Grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 min. Låt den svalna i formen.
3. Chokladtryffel: Koka upp grädden i en kastrull.
4. Stäng av värmen och låt chokladen och smöret smälta i eftervärmen. Rör om. Häll tryffeln i en skål och låt den stå i kylen i någon timme och tjockna, men inte stelna. Rör om då och då.
5. Bred ut tryffeln på kakan när den tjocknat och blivit bredbar. Skär kakan i rutor, ca 5 x 4 st. Strö eventuellt lite flingsalt på några av rutorna.


-Mama Skogly ♥

torsdag 30 oktober 2014

Tunnbrödrulle med Sibyllakorv och restaurangmos

Ni har väl inte glömt den här gamla klassikern. Det är lika gott varje gång.


Tunnbrödrulle med Sibyllakorv och restaurangmos

Sibyllakorv
pulvermos
Knorr Aromat
smör
mjukt tunnbröd
rödlök
rostad lök
Maxdressing
tomat
ketchup
senap
sallad

Hacka löken och tomaterna. Värm korven. Koka ihop moset med hälften vatten, hälften mjölk, enligt anvisningarna. I med Knorr Aromat och en klick smör.
Bred lite smör i mitten av brödet. På med salladen, klicka över mos. På med korv, dressing, grönsaker och det du vill ha på. Rulla ihop med folie runt. Servera på dirren.

 -Mama Skogly ♥

Tagliata con rucola

Det var en tjomme som gjorde det här i Halv åtta hos mig. Testade en egen variant där vi grillade köttet istället för att steka det. Mycket gott. Rena smaker.


 Tagliata con ruccola

entrecote
salt
peppar
ruccola
parmesan
crema de balsamico
solroskärnor eller pinjenötter

Salta och peppra köttet. Grilla så det fortfarande är rosa. Skär i strimlor.
Lägg ruccola på en tallrik, på med köttet. Hyvla ost över och ringla balsamico ovanpå. Toppa med solroskärnor eller pinjenötter.


-Mama Skogly ♥

onsdag 29 oktober 2014

Kaffefudge

Jingle bells, jingle bells...
Goda och söta godisbitar till jul. Kunde gärna ha fått bli lite hårdare i konsistens. Meeen. Som sagt. All in!


Kaffefudge

4 dl socker
2 dl grädde
100 g smör
150 g marshmallows
2 tsk pulverkaffe
200 g Marabou mörk choklad

Rör ihop socker, grädde, smör och marshmallows i stor kastrull. Låt det smälta på låg värme.
Bryt chokladen i bitar och rör ner kaffet.
Häll blandningen i bakplåtspappersklädd form och låt stelna över natten i kylen.
Skär upp i bitar och förvara i kylen.


-Mama Skogly ♥

Små goda och enkla tilltugg

Jag älskar rom. Det påminner mig om min barndoms nyårsaftnar då vi alltid (vad jag kan minnas) åt perfekt mogen avokado med gräddfil och rom i. Här kommer ett enkelt tips på nåt gott att bjuda på till drinken.


Små goda och enkla tilltugg

6 st

2 franskbröd
smör
0,5 dl creme fracihe
0,5 liten rödlök
0,5 burk amerikansk sikrom
2 skivor citron
nymalen svartpeppar
färsk dill

Ta ut 6 små rundlar ur brödet med hjälp av ett shotglas.
Stek bägge sidor i smör tills de fått färg.
Lägg på en klick creme fracihe, finhackad rödlök, rom, på med en citronbit, nymalen peppar och toppa med dill. Servera på dirren!




 -Mama Skogly ♥

tisdag 28 oktober 2014

Pastapanna med bacon och baconost

Gjorde en grymt god middag igår. Try it, you will like it.


Pastapanna med bacon och baconost

15 cm purjo
3 pkt bacon
1 creme fraiche
1 tub baconost, Fjällbrynt 250 g
lite soja
svartpeppar
1-2 dl riven ost (jag tog gryuere)

500 g färsk pasta

Ansa purjon och strimla. Fräs i smör, lägg åt sidan.
Klipp baconet i bitar och fräs i två omgångar. Låt rinna av på papper och wosch i pannan igen.
På med purjon och i med creme fracihe, baconosten och lite soja. Vrid över svartpeppar. Låt puttra medan pastan kokar.
Dra åt sidan och i med riven ost och pastan.
(recept från Vadlagardu tillmiddagikväll)


-Mama Skogly ♥

Favoritfrukost

Det var syrran som tipsade om den här kombon. Lingongrova, renost och granatäpple. Grymt gott!


 -Mama Skogly ♥

måndag 27 oktober 2014

Sirapslimpa

 Cicci kom förbi med en laddning sirapslimpa. Dessa är supergoda. Receptet är Leilas.

Tack Cicci!



Sirapslimpa

50 g smör 
5 dl filmjölk 
50 g färsk jäst 
2 dl mörk sirap 
2 tsk salt 
6 dl vetemjöl special 
6 dl rågsikt
  1. Smält smöret och blanda med filmjölken. Värm till fingerljummet, max 37 grader.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt.
  3. Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk. Knåda in det sista mjölet för hand.
  4. Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Baka ut degen till två limpor och lägg i mjölade brödkorgar alt. på en plåt med bakplåtspapper, jäs under bakduk till dubbel storlek.
  7. Grädda bröden i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Täck dem med aluminiumfolie efter halva tiden så att de inte blir för mörka.


-Mama Skogly ♥

söndag 26 oktober 2014

Kycklingnuggets och criss cuts

Höstlov på g och har man turen att få vara ledig med barnen så är det många mål som ska förberedas och utdelas. Här kommer ett snabblagat tips. Kronfågel samarbetar med Max, så dessa nuggets finns att köpa i frysdisken. Servera tillsammans med Felix criss cuts, hamburgerdressing och lite sallad. Barnen kan hjälpa till och steka nuggets eller skära grönsaker. Snabbt och gillas av barnen.

Lovet inleds med vab för mig. Alfred fick feber natten till söndag. Han vaccinerades för en och en halv vecka sedan, så det är väl det som spökar. Ha en fin vecka, kära läsare!


Kycklingnuggets och criss cuts

Kronfågel/Max nuggets
Felix criss cuts
Max hamburgerdressing
isbergssallad
tomat
gurka


-Mama Skogly ♥

Pannkakemuffins

Tips på vad ni kan laga till lunch under höstlovet. Servera med grädde och sylt eller socker och kanel.


Pannkakemuffins

12 st

3 dl mjöl
en nypa salt
1 tsk vaniljsocker
5 dl mjölk
4 ägg
smör till formen
Sätt på ugnen på 225 grader. Smörj en muffinsplåt med smör.
Blanda mjöl, salt och vaniljsocker.
Vispa ner mjölken och tillsätt tre av äggen + en äggula och vispa ihop.
Vispa upp äggvitan som blir över och vänd sen ner den i smeten.
Häll ca 1 dl smet i varje form. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Muffinsen kommer att resa sig väldigt mycket i ugnen men sjunker sen ihop. Det är som det ska.
Servera med sylt och vispad grädde eller annat gott.
(recept från Matikvadrat)


 -Mama Skogly ♥

lördag 25 oktober 2014

Dillpannacotta med räkspett

En god förrätt som kanske ser avancerad ut men är enkel att göra.


Dillpannacotta med räkspett

3 gelatinblad
1 ½ dl vispgrädde
½ finhackad rödlök
3-4 msk hackad dill
1 ½ dl gräddfil
2 ½ dl kesella
1 msk citronsaft
salt
vitpeppar

Garnering:
100 g röd stenbitsrom eller sikrom
½ kg skalade räkor
dill

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min. Koka upp grädden, tillsätt de urkramade gelatinbladen. Rör om till de löst upp sig helt. Låt svalna.
Blanda rödlök, dill, gräddfil, kesella. Blanda försiktigt i den avsvalnade grädden.
Smaka av med citronsaft och kryddor. Häll upp i små glas och ställ i kylen i 3 timmar.

Skala räkor och trä upp på små spett. Garnera med rommen, räkor på spett och dill. 



-Mama Skogly ♥

fredag 24 oktober 2014

Arrakspraliner

Nu drar vi igång julbaket, visst? På med julmusiken och fram med chokladen! All in. ALL IN!


Arrakspraliner

ca 45 st

500 g mandelmassa
3 tsk arraksessens
200 g mörk choklad
chokladströssel

Dega ihop mandelmassan med arraksessensen. Rulla små bollar och platta ut ena änden.
Kör chokladen i mikron tills den smält, rulla pralinerna i och på med strössel.
Förvara kallt.




-Mama Skogly ♥

Middagsfail och ostbricka

Misslyckades katastrofalt med middagen. Fick freebasa och sedan åka på Coop för att köpa en fredagspåse över disk som tröst. 4 ostar och en marmelad, utvalda av charken, för en hundring. Lite melon, inlagt och kex. Danne och Max drog på Boda Borg och vi andra njuter av en god ostbricka och Idol. Ha en fortsatt god kväll.





-Mama Skogly ♥

Annabelle

Cicci har varit här idag och vi har sett den här filmen. Oj, så bra den var. Den hade allt man kan önska sig av en rysare. Vi skrek rakt ut flera gånger och efteråt var det som om vi hade sprungit marathon. Rekommenderar filmen om du gillar rysare. Vi åt även räkbakelser och satte dem nästan  i halsen. Sen såg vi The conjuring, eftersom Annabelle är en prequel till den. Det ryktas om att 2016 kommer The conjuring 2...


 "Dockan Annabelle skrämde oss alla i förra årets hyllade skräckfilm THE CONJURING, och nu får vi veta hur allt började.Händelserna bygger även denna gång på arkivmaterial och den verkliga dockan finns på ett museum för ockulta ting i USA där en präst regelbundet välsignar henne. John hittar den perfekta gåvan till sin gravida fru Mia, en vacker och ovanlig vintage-docka i vit bröllopsklänning. Men dockan drabbas snart av en förbannelse och Mias förtjusning i Annabelle varar inte länge." -SF

-Mama Skogly ♥

Räkbakelser

Nu blir det rysare och den här! Happy Friday, kamrater!

Det här är nog det recept som flest gånger har funnits med på Smaskeli. Det är för att den är så förbaskat, löjligt god. OM ni inte testat den, så gör det BUMS!


Räkbakelser

4 stycken

Smeten;
0,5 ask Philadelphiaost-Gräslök
2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
3 msk kaviar
dill
gräslök
rödlök (finhackad)
peppar
citronsaft
0,5 burk röd stenbitsrom
räkor (finhackade)

8 skivor franska
krossade ostkrokar (ostbågar)
räkor
citronskivor
dill
rom
gurka
vindruvor

Blanda ihop allt till smeten. Tag ut rundlar ur franskorna med ett glas. Lägg smet mellan franskorna samt på kanterna. Rulla kanterna i ostbågarna. Lägg smet ovanpå och strössla över ostkrokskross. åt stå några timmar och safta till sig. Garnera med räkor, rom, citronskiva, dill, gurka och vindruvor.



-Mama Skogly ♥

torsdag 23 oktober 2014

Ni na na ni ni na na na - Dagens boktips

Igår var det full rulle hela dagen. Lektioner i ett, språkkurs och två bandyträningar. Jag satt mig ner först vid 20.30. Nåja. Idag blir det betydligt mer chill.

Riktigt bra bok. Lättläst och man ville läsa vidare.



 Peter Pans hemlighet av Michael Katz Krefeld

Två pojkar förs bort från sina hem och mördas på sin nioårsdag. Båda hittas med ett bokmärke föreställande Peter Pan i handen. När en tredje pojke mördas står polisen rådvill och paniken växer i samhället. Vem är seriemördaren som kallar sig Peter Pan?
Den gravida läkaren Maja Holm har just flyttat tillbaka till sina barndomstrakter för att ge sitt barn en trygg uppväxt. Men idyllen hon minns har ersatts med ångest. Samtidigt går Majas väninna, den kompromisslösa kriminalinspektören Katrine Bergman, så långt i mordutredningen att hon bryter mot lagen och kommer på kant med omgivningen.
Det visar sig att i Majas och Katrines gemensamma förflutna finns nyckeln som kan avslöja mördarens mörka hemlighet. En hemlighet som kommer att få konsekvenser för dem alla. I jakten på landets första seriemördare sätter de två kvinnorna snart allt på spel och de dras in i Peter Pans ohyggliga universum.

-Mama Skogly ♥

onsdag 22 oktober 2014

Gooood sås till fisk

Jag blev ju som sagt kidnappad av mitt arbetslag för att fira att jag fyllt jämnt. Här kommer det utlovade receptet på såsen som Kåre gjorde. Han kallade den "vinsås" men det kom fram att det inte var nåt vin i. God var den. Den tog slut. Allt för snabbt...


Gooood sås till fisk

2,5 dl grädde
2,5 dl creme fraiche
2 krm tabasco
2 msk fiskfond
0,5 paket fryst dill
salt och peppar

Till servering:
en klick rom

Värm upp grädde, creme fraiche och krydda med kryddorna tills det smakar bra.
Servera till t ex grillad fisk. Klicka då på en klick rom.

-Mama Skogly ♥

tisdag 21 oktober 2014

Godaste pizzan och pizzadegen

Gjorde hemmagjord pizza i lördags. Mums blev det. Vi bredde på tomatsås, sen riven ost, stekt fläskfilé, bacon (ostekt), champinjoner och bearnaisesås. Sen in i ugnen. På med pizzakrydda och käka.
(Förlåt för extremt dåliga foton...)

Receptet har jag hittat på Kocksnack.


Godaste pizzan och pizzadegen

6 runda pizzor
2 stora pizzor á la långpanna

Deg:
50g jäst
50 cl ljus öl (alkoholstyrka spelar ingen roll)
3 msk olivolja
500 g vetemjöl
350 g durumvete
2 tsk salt

Lägg jästen i en bunke, hel eller smulad, det spelar ingen roll. Väg upp mjölet och häll i degbunken. Häll ölen i en kastrull tillsammans med olivoljan och värm upp till 40grader. Slå ölen över jästen och mjölet och tillsätt saltet. Sätt igång degblandaren på låg hastighet och arbeta degen i minst 15 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i sex eller två lika stora bitar (beroende på om du vill göra runda eller stora pizzor). Arbeta upp degen till runda "bollar" och låt jäsa till dubbel storlek. Sätt ugnen på högsta värmen.
Förbered fyllningen.

 Sätt in en plåt i ugnen och låt den bli varm. Under tiden kavlar du ut degen i lagom storlek på mjölat bakbord. När plåten är varm tar du ut den ur ugnen och lägger på degen. Därefter tar du tomatsåsen och sedan osten. Därefter är det fritt fram att lägga på fyllning. Anledningen till att vi lägger osten på tomatsåsen istället för ovanpå som många kanske gör hemma är att när osten ligger ovanpå så bildar den ett lock som stänger inne all vätska, vilket gör att pizzan blir vattnig och inte sådär frasig som man vill ha den.

När du lagt på den fyllning du vill ha (tänk bara på att inte ta för mycket) är det dags att baka av pizzan, sätt in plåten i ugnen på högsta värmen och låt bakas av i 6-8 minuter. När osten är gyllene och kanterna likaså är pizzan klar. Ta ut pizzan och strö över oregano.



-Mama Skogly ♥

Äppelkaka i form av flingor

Kom just på att jag glömt tipsa er om den här bad boyen. Gräset var fortfarande grönt, om man säger så...
Som min vän Cicci sa, varning för att testa dessa. De kan vara beroendeframkallande. Smakar som äppelkaka. Yummeliyummeli!



-Mama Skogly ♥

måndag 20 oktober 2014

Pannbröd

Det känns bättre idag. Har fått sova hela natten och det enda som känns av nu är ryggen. Fick i mig lite fil, proviva och nån macka igår. Idag är jag hungrig och till och med sugen på mat igen. Det finns hopp om liv alltså!

Det verkar som att ni gillade receptet på glödhoppor. Här kommer ett till, liknande recept. Själv är jag SÄMST på att baka bröd med jäst. Jag misslyckas i princip varje gång jag ger mig på det. Det är som att jästen ligger och skrattar åt mig, pekar finger. Därför gör jag hellre bröd med annat jäsmedel. Eller involverar andra att baka med mig eller åt mig.

Dessa blir riktigt, riktigt goda. Varma med smör som smälter, ost och ett stort glas mjölk till. Vardagslycka!



Pannbröd

10 st

7.5 dl rågsikt
1 tsk salt
1,5 tsk brödkryddor
1 tsk bikarbonat
2,5 dl filmjölk
0,75 dl ljus sirap

Blanda alla torrvaror i en bunke. Häll över filet och sirapen. Knåda ihop till en deg. Dela degen i 10 bitar, kavla ut med kruskavel. Stek i stekpannan på mediumvärme en minut i taget, sammanlagt 6 minuter. (Stekpannan ska vara torr.)





-Mama Skogly ♥

Tacokycklinggratäng

Max gjorde den här middagen för nån vecka sedan. Gott som omväxling till det vanliga tacoköret. Växelhäxan hade gjort en liknande med hade även hacka tomat och lök i, så det kan ni ju testa om ni vill.


Tacokycklinggratäng

1 kyckling, grillad 
2 burk creme fracihe
1 burk tacosås
1 påse tacokrydda
lite riven ost


Ansa kyllingen och klipp köttet i mindre bitar.
Lägg i ugnsfast form.
Blanda creme fracihen med tacosås och krydda, bred över kyllingen.
På med riven ost och in i ugnen på 225 grader i ca 15-20 minuter.
Servera med valfria tillbehör, t ex tortillachips, guacamole och sallad.



-Mama Skogly ♥

söndag 19 oktober 2014

Magsjuka

Så kom magsjukan och tog mig med. :(
Var och höststädade på vårt föräldrakooperativ igår och nån timme efter jag kom hem fick jag jätteont i magen. Sen drog det igång. Har legat i sängen sedan klockan 4 igår eftermiddag och bara varit upp för att gå på toan. Lite feber också. Har grymt ont i ryggen nu, så jag kan inte ligga i sängen nåt mer på ett tag.
Har fått i mig lite Cola och vatten. Det känns dock som en ganska lindrig variant. Jag är snart på benen igen.
Ha en fin dag alla läsare, och tvätta händerna ofta!


-Mama Skogly ♥

lördag 18 oktober 2014

Bragokakor

Snabblagade och söta!



Bragokakor


ca 25 st
Bragokex, cirka 16 stycken
200 g mörk blockchoklad
50 g margarin eller smör
4 msk ljus sirap

Lägg bakplåtspapper i en långpanna (20 x 25 cm). Bryt kexen i små bitar. Bryt sönder chokladen och smält den med smör och sirap i en kastrull eller i mikron. Rör om, blanda i kexen. Bred ut i långpannan. Låt stå i kylskåpet i 2–3 timmar. Skär kakan i ca 30 rutor. Förvara bitarna i kylskåpet.
 (Recept från Ica-kuriren)



-Mama Skogly ♥