söndag 3 januari 2016

Oxfilé med västerbottensoströsti och murkelsås

Det här blev så huvudrätten på nyårsafton. Nu ser ju inte brun mat så där jätteaptitlig ut. Men jag kan tala om att det var gott. Väldigt, väldigt gott!


Oxfilé med västerbottensoströsti och murkelsås

Oxfilé:
ca 150 g oxfilé per portion
smör
salt
peppar

Skär köttet i skivor. Stek i smör på bägge sidor tills du fått den som du vill ha den.

Västerbottensoströsti:
ca 10 st små, beräkna ca 3 per portion om du serverar förrätt och efterrätt också

450 g potatis, fast sort
50 g smör
1 ägg
50 g riven Västerbottensost
flingsalt

Grovriv potatisen.
Skölj potatisrivet väl i kallt vatten. Torka potatisen riktigt torr i en handduk.
Smält hälften av smöret.
Blanda potatisrivet med det smälta smöret, ägg och ost. Vänd runt och blanda väl.
Smält smör i pannlaggen. Klicka ner potatisröra och platta ut. Stek på bägge sidor tills den är genomstekt och ser frasig ut.

Murkelsås :
1 msk mkt finhackad schalottenlök
1 1/2 dl mkt finhackade murklor (köp gärna på konservburk, förvällda och klara. Hacka och skölj väl!)
4 dl vispgrädde
1/2 grönsaksbuljongtärning (lite drygt)
2 tsk soja
1 klick sambal
salt & vitpeppar

Hacka murklorna fint. Fräs den hackade schalottenlöken i smöret och tillsätt murklorna. Låt fräsa några minuter. Häll på grädden och smula ner buljongtärningen. Låt såsen koka sakta under omrörning minst 15 minuter så den tar smak och får tjock konsistens. Smaka av med soja, sambal, salt & peppar. Mixa med mixerstav.
(recept från Matplatsen, men jag har gjort om det lite)

-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar