torsdag 4 februari 2016

Semmelkladdkaka

Igår blev jag äntligen av med gipset. Ååååh, såååå skönt! Maj gadd! Att kunna använda båda händerna, att kunna tvätta händerna och att kunna duscha som en normal människa, det ni!

Det är fettisdag på tisdag och orkar ni inte baka semlor så är ju den här en riktig höjdare. Nu ser inte den här så kladdig ut eftersom den stått ute på altanen. Jag törs inte ha den inomhus eftersom Max är allergisk. Fick grädda den hos mina snälla grannar, så de fick också en smakbit.


Semmelkladdkaka

(cirka 12 bitar)

150 g normalsaltat smör
2,5 dl strösocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 generös tsk kardemummakärnor
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
100 g mandelmassa
1 msk extra smör till formen
florsocker
vispgrädde eller vaniljglass

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en normalstor springform och smöra insidan av kanterna.

3. Smält smöret och låt det sedan stå och svalna något (gärna i kylen) medan du fortsätter med följande steg.

4. Blanda strösocker och de tre äggen i en skål. Här är det viktigt att enbart röra ihop ingredienserna, vispar man kommer det in för mycket luft i smeten vilket kommer att göra kakan torrare.

5. Mortla kardemummakärnorna och blanda ner dem i en bunke tillsammans med vetemjöl, vaniljsocker och salt.

6. Blanda ner de torra ingredienserna i äggsmeten, använd en gaffel för att reda ut klumparna.

7. Tillsätt det smälta smöret och blanda tills du fått en slät och fyllig smet.

8. Riv ner mandelmassan, jag använde den grova sidan, och blanda väl.

9. Häll ner smeten i formen och slå den lätt mot köksbänken, detta för att få bort eventuella luftfickor.

10. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter.

11. Låt kakan svalna något i formen innan du lägger upp den. Vispa grädden och pudra till sist över lite florsocker precis innan servering.


-Mama Skogly ♥

2 kommentarer:

  1. Den ser så smarrig ut. Mandel och kardemumma är en så god kombo.
    Skönt med gipset.

    SvaraRadera