onsdag 28 december 2016

Tips på förrätter till nyårs

Och här kommer några tips på förrätter från året som gått, både vegetariskt och ickevegetariskt, med kött och med fisk.

Västerbottensostplättar med rom och hummer


Ett recept från Guldkorn

50 gram västerbottensost
0,5 st potatis(ar), 40 g
2 st ägg
2 msk mjölk
0,5 dl grädde
0,5 dl vetemjöl
salt och peppar
smör, till stekning

Till servering t ex
löjrom
vaktelägg
hummer
rödlök, hackad
crème fraiche
citronklyfta(or)
salladsblad
dill

1. Riv osten. Pressa potatisen. Dela äggen i gulor och vitor.
2. Vispa äggvitorna till hårt skum.
3. Blanda äggulorna med ost, mjölk och grädde. Rör ner mjölet och därefter den pressade potatisen. Vänd sist ner äggvitorna och smaka av med salt och peppar.
4. Värm upp en stekpanna och stek små plättar.
5. Lägg upp på tallrikar och garnera med rom, rödlök, en klick crème fraiche och en citronklyfta. Ett salladsblad och en dillkvist kan också få vara med som dekoration.

Västerbottenstoast med hummerröra


4 st

4 skivor franskbröd
smör
färsk persilja
1 vitlöksklyfta
riven västerbottensost

Blanda smöret med persilja och riven vitlök.
Bred på brödet och toppa med vb-ost.
In i ugnen i 225 grader i ca 10 minuter.
Låt svalna något och lägg på hummerröran.
Dekorera med hummerklorna och dill.

Hummerröra:

1 dl creme fracihe
1 msk majonnäs
dill
citron
svartpeppar
2 kokta hummrar

Klyv hummern och rensa ur den. Spara klorna till dekoration.
Hacka det övriga hummerköttet och blanda ihop alla ingredienserna till röran.

Västerbottenstoast med skinkröra


4 st

4 skivor franskbröd
smör
färsk persilja
1 vitlöksklyfta
riven västerbottensost

Blanda smöret med persilja och riven vitlök.
Bred på brödet och toppa med vb-ost.
In i ugnen i 225 grader i ca 10 minuter.
Låt svalna något och lägg på skinkröran och toppa med lök och dill.

Skinkröra:

extra rökt skinka
creme fracihe
senap
socker
salt
svartpeppar
dill

Till servering:
rödlök

Hacka skinkan och blanda ihop alla ingredienserna till röran.

Gratinerad brie med ruccola, parmaskinka, crema de balsamico och solrosfrön


2 st

150 g brieost
4 skivor parmaskinka
ruccolasallad
crema de balsamico
solrosfrön
inlagda oliver eller nåt annat inlagt

Skär bort de vita kanterna på osten. Lägg i liten ugnsfast portionsform. In i mikron tills osten smält, och det går fort. På med ruccola, rullad parmaskinka och ringla vuxenketchup över. Dekorera med nåt inlagt. Strössla solrosfrön över. Servera genast.

Carpaccio med oliver och kronärtskocka


400 g oxfilé (tunt skuren och sedan kavlad mellan plast för att få den så tunn som möjligt)
soja
ruccola
gröna oliver
små kapris
rödlök
kronärtskockshjärtan
parmesan

Marinera köttet i lite soja.
Lägg köttet på en tallrik och salta och peppra.
På med övriga ingredienser.
Toppa med hyvlad parmesan.

Toast med marinerad bresaola, chevré och pinjenötter


4 portioner

90 g bresaola
2 msk olivolja
1 msk citronsaft
1 vitlöksklyfta
1 msk basilika
2 msk creme fraiche (jag hade gräddfil hemma så jag tog det)
flingsalt
peppar

Till servering;
2 rostade bröd
100 g chevré (utan kanterna)
pinjenötter
crema de balsamico

Blanda ihop olivolja, citronsaft, vitlök, basilika och creme fraiche. Lägg köttet i marinaden och låt det marinera en stund. Rosta brödet och dela det diagonalt, så alla får en halva var. Smula osten på brödet, lägg på köttet. På med pinjenötter och ringla balsamicon över. Njuuuuuuuut!

Tunnbrödsstubbar med bacon och champinjoner


(4 personer)

2 st fyrkantiga, mjuka tunnbröd
1 pkt bacon
1 gul lök
200 gram färska champinjoner
1 matsked smör (för stekning)
½ dl crème fraiche
½ dl färskost
1 vitlöksklyfta
½ dl hackad persilja
1-2 tsk senap
svartpeppar
1 dl riven västerbottensost plus lite till att strö över.

Till servering:
en god sallad

Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och hacka löken och hacka champinjonerna.
Hacka även baconet.
Fräs svamp, bacon och lök i en stekpanna tills baconet blivit knaprigt.
Blanda fräset med färskost, creme fraiche, persilja, senap och pressad vitlök.
Krydda med svartpeppar och eventuellt lite salt.
Vänd ner en dl riven ost.
Bred ut röran på bröden och rulla ihop. Skär varje tunnbrödsrulle i fyra bitar.
Ställ stubbarna på en plåt med bakplåtspapper.
Strö över lite ost ovanpå varje stubbe.
Gratinera i ca 5-7 minuter, eller tills osten smält och fått fin färg.
Strö över lite hackad persilja och servera genast med en god sallad till.
(recept från En smak av Karin)

Carpaccio med löjrom och pepparrot


ca 100 g oxfilé
3 msk löjrom
ca 0,25 dl creme fracihe
pepparrot
salt
svartpeppar
gräslök

Frys köttet. Skiva sedan tunt och lägg på tallrik. Salta med flingsalt.
Klicka ut creme fracihe och rom.
Riv pepparrot över och vrid några varv med pepparkvarnen.
På med gräslök. Servera.

Tomatsallad med minimozzarella och kikärtspesto


4 port

1 burk Bonduelle kikärter (265 g avrunnen vikt)
4 msk god pesto
2 bifftomater
200 g minimozzarella
1/4 knippe basilika
ruccolasallat
50 g parmesan
salt
svartpeppar

Blanda kikärterna med pesto. Smaka av med salt och peppar.
Skiva bifftomaterna.
Häll av vätskan från mozzarellaosten och låt rinna av.
Vänd ihop mozzarellan med 2 msk kikärtspesto.
Lägg kikärtspesto på 4 tallrikar eller ett stort fat och gör en sallad med tomaterna och mozzarellan. Toppa med riven parmesan, ruccola och basilika.

Chèvre chaud med hallon


1 st

3 franskskivor
3 bitar av Presidents 12 petits chèvre doux (getost utan det äckliga runtom)
flytande honung
blandsallat
flingsalt
svartpeppar
crema de balsamico
valnötter
färska hallon

Rosta brödet och skär ut en rundel.
Bred osten på och ringla över honung.
In i ugnen på högsta värme, grillfunktion i ca 3 minuter.
Lägg blandsallat på tallrik och på med toasten.
På med flingsalt och svartpeppar.
Ringla crema de balsamico över.
På med valnötter och hallon.
Servera!

Västerbottensostvåffla med rom

Tips: Byt ut rommen mot tångcaviar, så blir den vegetarisk.


4 port

4 smördegsplattor
ca 3 dl riven västerbottensost
stenbitsrom
creme fracihe
rödlök
dill
svartpeppar

Kavla ut plattorna så de blir stora nog att passa i våffeljärnet.
Lägg ost på två av plattorna och lägg dit de andra två som lock, så du får två våfflor.
Tryck försiktigt ihop kanterna.
Lägg i våffeljärnet och pressa försiktigt, så inte osten rinner ut.
Grädda tills de ser frasiga ut.
Skär två bitar till varje person.
Klicka på creme fracihe, rom, rödlök och dill.
Vrid några varv med pepparkvarnen.
Servera på dirren.

Avokadoröra med kräftstjärtar

2 st

2 avokado
80 g kräftstjärtar
färsk koriander
lime
1 msk sweet chili
2 msk creme fraiche
örtsalt
peppar

Kapa toppen av avokadon och gröp försiktigt ur innehållet. Spara avokadoskalet som skål.
Mosa och på med lime, hackade kräftstjärtar (spara några till garnering), koriander, sweet chili och creme fraiche.
Krydda med örtsalt och peppar.
Skär av liite av
botten av avokadoskalet, så att den kan stå på ett fat.
Ställ skalet på ett fat och fyll den med röran.
Dekorera med kräftstjärtar och färsk koriander. Vrid nåt varv med pepparkvarnen överst.
Servera på dirren!

Laxcarpaccio med sikrom och pepparrot


ca 100 g salmalax
salt
citron
3 msk sikrom
0,5 dl creme fracihe
pepparrot
salt
svartpeppar
ärtskott

Skiva laxen tunt och lägg på tallrik. Salta med flingsalt och pressa citron över.
Klicka ut creme fracihe och rom.
Riv pepparrot över och vrid några varv med pepparkvarnen.
På med ärtskott. Servera.

-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar