onsdag 15 februari 2017

Tjälknöl

Idag blir det road trip. Cicci ska strax skjutsa mig till Umeå där gipset FÖRHOPPNINGSVIS! ska bort. Ska även få träffa en sjukgymnast och en arbetsterapeut. Cicci ville göra IKEA en snabb sväng så vi ska väl förbi där som snabbast. Hoppas ni får en riktigt fin dag!

Svärmor bjöd på en väldigt god födelsedagsmiddag under helgen som var. Salt tjälknöl på älgstek och en härligt krämig potatisgratäng och sallad till. Hur gott. Som helst. Och så ett vintips till det.


Tjälknöl

1 älgstek
0,5 liter vatten
1,5 dl salt
2 stora vitlöksklyftor

1. Stoppa in köttermometern då steken har tinat. Se till att den är i mitten.

2. Lägg in steken i kall ugn och sätt termostaten på 70 grader. Sen är det bara att vänta till tempen visar 64 gr.

3. Lägg steken i en plastpåse med 1/2 liter vatten + 1,5 dl salt. Saltet löses upp, ett par hackade vitlöksklyftor has i.

4. Låt den ligga i lagen i 6-8 timmar. Skär sedan steken i tunna skivor och servera med potatisgratäng och sallad.





Terre de Mistral Nr 2167
Reserve , Frankrike, Rhonedalen , Côtes du Rhône 80:-
Flaska , 750 ml

Ekologiskt

Kryddig, fruktig smak med inslag av björnbär, plommon, fänkål, lagerblad och rosépeppar. Serveras vid 16-18°C till robusta rätter av lamm- eller nötkött, gärna grytor och stekar.



-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar