tisdag 20 juni 2017

Tips på midsommarmat 2017

Här kommer några tips på drinkar, bufféinspo och efterrätter till midsommar. Hoppas ni hittar något som frestar!

Rabarber- och hallondrink


6 port

1 sats rabarbersirap
1 flaska mousserande vin
is
hallon till garnering

Häll upp lite rabarbersirap i botten av glas. Fyll på med mousserande. Ploppa ner lite is och garnera med hallon.

Rabarbersirap:
3 långa rabarberstjälkar
1 dl vatten
1,5 dl rörsocker
2 dl hallon
0,5-1 lime, saften av
några stjälkar citronmeliss

Skölj och skär rabarbern i bitar. Koka upp vatten, rörsocker, rabarber och hallon.
I med limesaft och citronsaft de sista tre minuterna.
Sila och häll i en ren kastrull. Låt koka ner i ca 10 minuter, tills det blir en sirap.
Tillsätt eventuellt mer lime.
Låt svalna helt.
Häll upp i ren flaska om den inte ska användas på dirren!

Rabarberdrink


1 liter rabarber
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 cl grenadin
röd karamellfärg
1 liter vodka

Koka 1 liter rabarber och 1,5 dl socker! Låt svalna, mixa. Blanda i 1 tsk vaniljsocker, 3cl grenadin och röd karamellfärg! Rött ska det bil!! Spill på 1 liter sprit. Häll upp på flaska! Klart! När gästerna kommer eller suget av en drink faller på blanda så stark man vill ha, fyll upp glaset med fruktsoda/sprite/sockerdricka. Sugrör och is! Skål!

Laxpaj med romsås


Pajdeg:
3 dl mjöl
100 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
175 g kallrökt lax
0,5 dl dill
150 g riven västerbottensost
3 ägg
2 dl grädde
salt och peppar

Romsås:
1 creme fraiche
1 burk röd stebitsrom
skalet från 0,5 citron
lite citronsaft
svartpeppar

Gör pajdegen och tryck ut i pajform.In i ugnen och förgrädda i 10 minuter på 225 grader.
Skär laxen i små bitar. Blanda laxen med dill, riven ost, ägg och grädde. Salta och peppra.
Slå fyllningen i pajformen och grädda ytterligare 25 minuter.
Gör såsen genom att blanda creme fracihen med rom, citronskal, citronsaft och peppar.
Servera pajen ljummen med en god sallad och såsen.

Frestande midsommarpaj


Pajdeg:
3 dl mjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
200 g matjessill
7-8 kokta färskpotatisar
2 salladslökar
1 knippe gräslök

Stanning:
4 ägg
3 dl gräddfil
1 dl västerbottensost
1-2 msk sillspad

Garnering:
matjesbitar
citron
dill

Kör degingredienserna i mixer. Tryck u t i pajform och ställ kallt.
Nagga och förgrädda i 200 grader i 10 minuter.
Låt matjesfiléerna rinna av, men spara av spadet.
Skär potatisen i tunna skivor och sillen i små tärningar.
Skölj, ansa och strimla salladslöken.
Fördela sill, potatis och lök i pajskalet.
Klipp över gräslök.
Vispa samman ägg och gräddfil. Vänd ner ost och sillspad. Slå över pajen.
Lyft lite på fyllningen så stanningen rinner ner.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 30 minuter.
Garnera inför servering.

Tunnbrödssnittar med rökt lax och pepparrot


mjukt tunnbröd
1 förpackning skivad rökt lax
1 liten creme fracihe
1 burk pepparrotsost
salt
peppar
gräslök

Blanda creme fracihe med pepparrotsosten.
Strimla laxen och blanda i smeten.
Klipp ner lite gräslök och smaka av med salt och peppar.
Bred röran på bröden och rulla ihop.
Skär i bitar och lägg på fat.
Klipp lite gräslök över.

Matjessillröra med topping


6-8 pers

250 g matjessill
1 pkt bacon, 140 g
150 g kallrökt lax
10 g gräslök
2 dl creme fracihe

Låt sillen rinna av. Skär i mindre bitar.
Strimla baconet och knaperstek. Låt rinna av på hushållspapper.
Skär laxen i mindre bitar. Finhacka gräslöken.
Spara lite av laxen och gräslöken till garnering.
Blanda ihop allt och häll upp i väl rengjord burk.
Låt stå 1-2 dygn för bästa smak.
Håller ca en vecka i kyl.

Kall lax- och räkpaj med avokado och västerbottensost


Pajskal:
200 gram kavring
50 gram smör

Fyllning:
200 gram skalade räkor
2 hårdkokade, hackade ägg
75 g röd stenbitsrom
1 dl riven västerbottensost
1 stor avokado i små bitar
2 dl creme fraiche
citronsaft
örtsalt
svartpeppar

Dekoration:
75 g svart stenbitsrom
100 g kallrökt lax
1 liten hackad rödlök
citron
dill

1. Mixa kavringen i mixer. Smält smöret och blanda ner. Tryck ut degen i pajform, ställ kallt.

2. Blanda ingredienserna till fyllningen. Slå över pajbotten och ställ kallt.

3. Dekorera med lax, stenbitsrom, citron, hackad rödlök och dill.

Daimpannacotta


ca 6 port

5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 1/2 st gelatinblad
250 gram Daim mjölkchoklad

1 dubbeldaim till topping samt björnbär till servering

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Koka upp grädden på svag värme, skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna, låt både frön & stång sjuda i några minuter med grädden. Ta upp vaniljstången och bryt ner chokladen under omrörning, tills den smält. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och vispa ner till en slät smet och så allt har blandats ordentligt. Häll upp i serveringsglas. Ställ sedan kallt i minst 4 timmar innan servering.
Hacka sedan daimen och fördela över serveringsglasen.

Maffig marängtårta med lemon curd och saltlakrits


Från boken Fest med systrarna von Sydow/Ica bokförlag

12-14 bitar

3 marängbottnar (färdiga eller gör själv)
1,5 burkar (à 320 g) lemon curd
3 dl vispgrädde
3 dl turkisk yoghurt
ca 12-20 mortlade turkisk peppar-karameller
någon dl hallon till dekoration

Bred lemon curd på alla tre bottnarna. Vispa grädden och rör ner turkisk yoghurt. Bred ut även gräddyoghurten på alla tre bottnarna. Den får gärna blandas ihop lite med lemon curden. Lägg ihop tårtan och toppa med mortlad turkisk peppar och hallon. Gör tårtan just innan den ska serveras, annars sjunker den ihop.

Frusen fluffig polkagrispaj med chokladkolasås


Pajdeg:
20 småkakor med smak av choklad (jag tog Oreos och skippade kakaon)
2 msk kakao
25 g smält smör

Polkafluff:
5 dl vispgrädde
1 burk marshmallowfluff
några droppar pepparmyntsolja
några droppar röd karamellfärg
1 dl polkagrisar + några till dekorering

Chokladsås:
125 g mörk choklad
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl sirap
1 nypa salt
½ dl vatten

Kör kakor, kakao och smör i en matberedare. Tryck ut smulblandningen i en pajform med höga löstagbara kanter. Ställ i frysen.
Vispa grädden och blanda försiktigt med marshmallowfluff (det ska bli lite klumpigt, rör inte ut fluffet helt!) och några droppar pepparmyntsolja efter smak. Lägg ungefär en tredjedel av krämen i en separat skål och ställ åt sidan.
Krossa polkagrisarna i en mortel. Blanda ner den i den större mängden kräm. Ta ut pajformen ur frysen och bred ut krämen i pajskalet.
Ta resterande krämoch blanda i några droppar karamellfärg. Klicka ut den röda krämen över den den vita i formen. Ställ in formen i frysen i minst 5 timmar. Ta fram den i 10-15 minuter innan den ska serveras. Dekorera med polkagrisar och gärna blommor.
Blanda ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull. Koka upp och rör tills all choklad smält. Låt småsjuda i ca 10 minuter eller tills såsen blivit tjock och glansig. Servera såsen varm eller kall till pajen.

-Mama Skogly ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar